Inlägg

Inlägg som Hundkex har skrivit i forumet
Av Hundkex
Skrivet av Gerthoi:

Blev tvungen att googla lite för att komma ihåg namnet (ujuj), har svårt att komma på namn så där rakt på även om jag spelade något slags demo på familjens Mac long time ago. Hur som helst, är rätt säker på att det är Toonstruck.

Stämmer bra. Jag har faktiskt också bara spelat demot, trots att det fick utmärkelse i Svenska PCGamer... #3 kanske?

Av Hundkex
Av Hundkex

Jo, när man gör en dator utan rörliga delar är det viktigare att se till att värmen har någonstans att ta vägen, än att ljuddämpa. Det är dock bra att att ha något luftflöde i burken, så att komponenterna med liten avledningsyta får lite svalka (dvs typ allt som sitter runt cpu-sockeln). Top-down-kylare är inte helt fel, som t.ex. en Noctua NH-C14 med en fläkt monterad under kylflänsen som blåser luft ut från moderkortet. Då behöver du mest troligt ingen chassifläkt i ett ARC-chassi. Jag har en NH-C12P av just den anledningen (C14 hade inte hunnit komma när jag byggde...).

Istället för 180GB-disken från intel, så kan du ju köra med den här till OS och den här till alla spel (eller tvärtom, ifall du har fler program än spel). Då blir det mindre multitasking när du laddar D3. Kanske lite onödigt för gemene man, men eftersom det är 550kr billigare än en Intel 520 180GB, så...

Av Hundkex

Ser ut som Epic Pinball.

Fanns ju även Pinball Fantasies/Dreams som var väldigt bra spel.

Av Hundkex

Måste även länka till SPCR:s test av nätagget: http://www.silentpcreview.com/Seasonic_X-400_Fanless_PSU

Av Hundkex
Skrivet av Dannema:

Dock inte bättre att köra med ett R3 istället för ARC? R3 har ju ljuddämpning...

Edit: azezl hade redan besvarat din fråga.

Skrivet av azezl:

Hundkex - Ser med mycket bra ut! Har gått och funderat på ett ljudämpat chassi men om det bara är grafikortet + fläkten i toppen som snurrar så behövs ju inte det.

Av Hundkex

Här har du en burk som inte kommer låta något, förutom grafikkortet, som är erkänt tyst.

Du kan ha någon enstaka fläkt på lägsta varvtal (cpu-kylaren klarar fläktlöst utan problem med den där processorn, trots värmen från grafikkortet), för att skapa lite flöde i burken och låta resten stiga ut ur toppen på lådan. Finns plats för ljudkort om du vill ha det. Vill du ha ett PCI-ljudkort måste du dock byta moderkortet till icke pro-varianten.

http://www.webhallen.com/se-sv/varukorgen/36283/

Den där burken har en rörlig del (grafikkortsfläkten), om du inte väljer att ventilera chassit med en fläkt som blåser på moderkortet. Optiska enheten spinner ju bara upp när du använder den.

Edit: Känner du dig lite mekig, så kan du köpa en 2500k istället och undervolta den, så är det bara att stoppa i fläktar och överklocka, ifall du skulle känna för det i framtiden. 3770T har låst multipel, så den går inte att göra snabbare i framtiden. Kommer dock mörda D3.

Av Hundkex
Av Hundkex
Skrivet av anden12:

Paketstorleken är 1500byte. (inte bitar..) 20byte tcp-header. Sedan har vi ethernet huvud oxo om vi vill räkna in detta i hur mycket som försvinner per paket..

Skickades från m.sweclockers.com

Aha, kolla. Trodde MTU var bitar!

Av Hundkex
Skrivet av Lasergurka:

Jag vet att nästan alla vet om det, men det betyder inte att jag tycker det är mer okej, och jag har inte klagat på att de inte kan garantera något, jag klagar på att de tar betalt för hastigheter de inte alls kan garantera, eller rättare sagt, hastigheter man troligen aldrig ens kommer komma i närheten av

http://www.comcast.com/internet-service.html

Operatörerna kanske ska göra om abonnemangen, så att priserna är desamma, men man kallar dem efter lägsta hastighet istället. ,
Vi betalar en spottstyver för att få en extremt bra förbindelse ut på nätet, även med adsl, men ändå är ingen nöjd.

Vi skulle kunna be staten köpa upp alla ISP:er och lägga på bredbandsavgiften på skatten. Då har ju alla gratis bredband! /sarcasm

Av Hundkex
Skrivet av Zcenicx:

Och under det taket gör det noll skillnad vilka minnen du har eftersom du inte slår i flaskhalsen.

Civ 5, SC2, Shogun: Total War? Det är inte alla spel som kräver mycket av grafikkortet, men som dödar processorn.

Problemet med högre hastigheter, är dock att timings blir högre, vilket innebär att även ifall minnena arbetar snabbare, så har de en längre viloperiod mellan instruktionerna. Därför blir det ingen större skillnad. Hade vi kunnat hålla CL7 med 2133-minnen, så hade det varit standard för high-end idag (ska man ha det bästa så ska man), men eftersom de ligger på CL11 oftast, så blir det ingen större skillnad.
Som jämförelse, så hade mina första DDR2-minnen CL4 i 800MHz. Går inte att jämföra, men tål att påpekas.

Av Hundkex
Skrivet av anden12:

Erhm, hur räknar du här? 8.5%?

Varje paket har en overhead som innehåller mer information än bara själva datan den bär. UDP tar 32bit från varje paket, medan TCP lägst tar 128bit.
Ifall paketstorleken är inställd på 1500bit (som den nästan alltid är, eftersom det är största möjliga), så utgör headern 8,5% av paketet.

Av Hundkex
Skrivet av kyre:

Tråden är om affärsmodellen, inte tekniska begränsningar.

Och där har PTS sagt sitt.

Oavsett vilket avstånd eller vilka förutsättningar du har för att få ut 24mbit, så är 12mbit helt okej i ett 12-24-abonnemang, enligt PTS.

För foliehattarna: Det finns ingen ny marknad för internet idag, som det kanske gjorde förr i tiden. Ifall man missköter en kund idag, så är risken att 100 st lämnar en för en annan leverantör. Badwill är något alla företag vill undvika, men just om ISP:er, så är alla helt säkra på att de blir bedragna på värsta möjliga sätt.

Det är ju bara att kolla betygen på olika rating-siter:
http://www.reco.se/s/comhem/1
http://www.reco.se/s/telia/1
http://www.reco.se/s/telenor/1
http://www.reco.se/s/bredbandsbolaget/1
http://www.reco.se/s/tele2/1

Jag tror inte att de där företagen investerar flera hundra miljoner i uppgraderingar och utbyggnader av nät, för att de ska leverera en så dålig tjänst som möjligt. Det är något alla intalar sig, av någon historisk anledning.

Exempel är Telias uppgradering av telestationerna, så att alla inom 1200m kan få vdsl2. Ett annat är att BBB & tele2 håller på att uppgradera fibernätet för att kunna leverera gigabit till alla kunder (vet inte när de tänkt bli klara dock...). Mobiloperatörerna MATAR ju ut 4G nu. För ett år sedan fanns det 4G i centrala Stockholm, i princip. Kolla på alla operatörernas 4G-täckning nu. Särskilt Telenor pushar ju på att de håller på att bygga framtidens 4G-nät, med extra mycket kapacitet för att tillgodose en stor kundbas (det borde ju vara rimligt hos alla leverantörer, men det är inte så kul att sitta på hspa till masten och få ut 2mbit, för att den sitter uppkopplad med dsl... vischan!)

Av Hundkex
Skrivet av Aqualize:

Se så, plocka nu borde där där minnena med så hög frekvens...
Du kan ju köpa 4st 8 GiB stickor och komma undan billigare.

Timings!
Ta två eller fyra par 1600MHz eller 1866MHz-minnen med CL8, så får du maximal prestanda.

T.ex. de här. Fast dom här var ju rätt brutala, om du kan tänka dig att bara ha 8-16 GB i systemet : p

Av Hundkex
Skrivet av hersses:

http://computers-review.com/wp-content/uploads/2009/06/cool-2dca...

... dafuq?

Av Hundkex

Kanske http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1231792 (mitt företag kör bara Lenovo och även ifall de är fula som stryk, så funkar de över förväntan),
samt en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=539896 eller http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=450471 (om du vill ha 16:10)?

Ja, jag är medveten om upplösningen på skärmen till Lenovon, men jobbar man med saker som kräver mycket av en bildskärm, så är det bättre att satsa på en docka och en riktig skärm.

Av Hundkex

Lian-Li PC-Q03
Verkar tyvärr inte släppas i rött, men till en icke-prestanda-dator så skulle jag ta det där chassit, alternativt PC-Q16

Av Hundkex

Olika grafisk stil.
Gillar LoL bättre (mindre grötigt), men HoN har definitivt bättre grafik.

Av Hundkex
Skrivet av Pellepelikan:

Det borde ju dock fixats när han kontaktade supporten?

Jag trodde som TS att de släppte på max och att det sen "mattades av" på vägen när man bodde långt bort och känner då lite att de luras, men om det är av anledningen som belga sade, så känns det mer befogat, dock borde telia släppa på med 24 och att modemet självt får justera ner till stabil hastighet och inte styras av telia..

Problemet är då, att en del förbindelser behöver mer än 6dB SNR för att vara stabila. Ställer du porten på 24 mbit, så synkar modemet upp så högt den kan utan att gå under 6dB SNR. Ifall det däremot går stötvisa störningar, som sänker SNR till 3dB från och till, då kommer förbindelsen att få problem.

Det bästa man kan göra efter man tecknat dsl, är att kontakta ISP:n ett par gånger och be dem justera lite hit eller dit för att se vilken hastighet du kan surfa i utan att det rullar in fel. Går att sköta över mail ifall det är mycket kö hos leverantören *host* telia *host*.

Edit:
En annan sak som är värd att tänka på: din ISP har ingen aning om hur förbindelsen faktiskt ser ut innan du blivit inkopplad i stationen. När du köper en tjänst, så jämför ISP:n den ledningslängd som Skanova rapporterar motför vilken hastighet du kan få. Ligger alltså inget empiriskt där, utan bara en uppskattning. Visar det sig sen att du har längre till stationen än vad som var uppskattat och du inte kan få hastigheten i fråga, har man alltid rätt att avbryta kontraktet om man inte godtar en nedgradering från ISP:n.

Av Hundkex
Skrivet av belga:

Vart du bor spelar ingen roll. När kablarna drogs för en sisådär 30-50 år sedan så existerade inte tanken på bredband via telenätet, så nätet är byggt för att hantera analog telefoni i grunden. Detta betyder att man kan bo granne med stationen, men kabeln är dragen 2km runt hela området innan den når ditt hus för till telefoni fungerar det. För bredband är det dock inte lika lyckat.

Troligen får ditt modem ca 40Mbit, vilket är rätt mycket mitt i intervallet. Sen får du alltid ut lite mindre på datorn, speciellt om det är fler uppkopplade. Men det bör inte vara några problem att spela på det så länge ingen sitter och laddar några filer/uppdateringar eller liknande. Driver man egna servrar kan det dock äta bandbredd rätt snabbt, men även idag så räcker en 4-5Mbit gott och väl till för att kunna spela på. Krävs det mer än så borde någon ge ansvarig för multiplayer en örfil för det urkassa jobbet han gjort.

Utöver det, så plockar TCP (som bredbandskollen mäter med) 8,5% av bandbredden, så om man inte har problem med packetloss på udp, så kan man bara dela resultatet med 0,9 (lite marginal behöver man alltid) för att på ett ungefär få ut värdet modemet synkar mot dslam.
_______________________________
Gnutta OT:
För att utveckla tanken kring "pingfiltret" lite mer, så är interleave något man alltid ska ha aktivt på förbindelsen, av följande anledning: (förenklat, men långt blev det ändå - sammanfattning efter röd underrubrik)
Säg att du har 50ms mot en spelserver, vilket fördelas 20ms från ditt hus till stationen och 30 ms vidare från ISP:s nät ut till servern.
Av de 20ms som ligger mellan modemet och stationen, så är egentligen bara 4ms sträckan mellan stationen och de andra 16ms är den tid modemet har på sig att korrigera paket som inte kommer fram fullständiga, så kallad forward error correction.
Det finns två protokoll som används när man hämtar information över internet. Det ena heter tcp och det andra udp.

  • TCP fungerar kortfattat så, att ifall ett paket går förlorat, skickas en ny förfrågan om att hämta paketet igen, så att man får fullständig data. Praktiskt när man surfar eller tankar, t.ex. - bättre att det tar en halv sekund längre att ladda, motför att man får se allt innehåll.

  • UDP är inte lika säkert - ifall ett paket går förlorat, så tappar man datan det bär. I gengäld så är det snäppet snabbare, eftersom en större del av paketen kan användas till själva datan och inte till overhead. Signalerna skickas lika snabbt, men varje paket innehåller mer data. I snabba onlinespel är det här praktiskt, eftersom du får veta mer om spelet vid en given tidpunkt och ifall du tappar data, så är det bättre att fortsätta strömmen, än att veta vad motståndaren gjorde för en sekund sedan (det är dumt att be servern om utdaterad data, istället för ny).

Rent krasst, så påverkar en liten packetloss (PL) inte hastigheten på bredbandet, utan svarstiderna. 1% packetloss, big deal - 10MB/GB måste skickas om. TCP bryr sig inte om lite packetloss, alltså.
Vad händer däremot med svarstiderna när du spelar? För TCP, så innebär varje förlorat paket, att svarstiden multipliceras med tre (okej, inte riktigt, men nästan) under tiden du väntar på att nästa uppdatering kommer från servern.. Om du har 50ms och 1% PL, så innebär det alltså att var hundrade paket, så har du 150ms ping och inte 50ms. Snittping på 51ms (+2%) och det blir lite segt då och då.
Säg att porten är dåligt inställd och du har 1% PL med 16ms interleave. När du ställer ned interleave (vi kan ta bort den helt i exemplet), så kanske PL ökar till 5%. När du inte har packetloss, har du då 34ms ping. Var tjugonde paket har 102ms ping. Nu är dessutom risken fem gånger så stor att två paket på rad försvinner - alltså att du får svarstid på 204ms. Nu ska vi inte gå in på statistik, men säg att snittping blir 52,6ms (+55%!). Låter ändå inte så hemskt i teorin, va, 52,6ms?

Det som är värt att tänka på, är dock att vi upplever väldigt liten skillnad på ett flöde som uppdateras var femte hundradel, motför ett som uppdateras var tredje hundradel. Vi uppfattar däremot ojämnheter väldigt väl. 60fps flyter på lika bra som 75fps - ingen klagar på ojämn spelupplevelse om man konstant ligger över 60fps. Om fps:en däremot hoppar mellan 30fps och 60fps från och till, då har man inte en bra spelupplevelse. Två frames (microstuttering, t.ex) för ofta, är nog för att döda spelupplevelsen för en del. Men det är inte där problemet ligger.

Problemet ligger i, att varje paket innehåller inte all data som servern uppdaterar dig med. Det är därför det krävs bandbredd.
Säg att spelet kräver 1,5mbit/s (väldigt mycket, även idag) för att du ska kunna hämta hem all data från servern i tid. Det är inte så mycket för en adsl-förbindelse på 20mbit/s, men varje udp-paket är högst 1468bit stort, vi säger 1,5kbit för exemplet. Om 5% av alla de paketen försvinner varje sekund, så har vi ett problem. Varje sekund, laddas 1000 paket för att du ska få all information om allt som händer på banan, men 50 av dem försvinner. Helt plötsligt så flyter 95% av spelet på, medan 5% av spelet står stilla varje sekund. I det här exemplet, kanske du ser 10% av all data som servern skickar ut varje sekund, på skärmen.
Ett exempel i exemplet: Det kanske krävs totalt fem paket varje sekund, fördelade över 50 paket, för att berätta vart en motspelare står och i vilken riktning de siktar, osv. Säg att du tappar alla dem under en sekund (det är trots allt slumpmässigt), hur kan du ta honom då? Hade du haft 1% PL, hade du kunnat plocka åt dig motståndarens position fem gånger under den sekunden, med en reaktionstid förskjuten med 1,6 hundradelar (för dina fingrars skull, försök att inte ha en APM på 3750). Utöver det, så innehåller de där 50 paketen information om mer än bara den där spelarens position - de där paketen kanske delar information med 250 andra paket, som nu helt plötsligt blir meningslösa för att spelet inte får komplett information från dem. 1% PL är illa nog, när man spelar, men 5% är katastrofalt i det här fallet!

Varför? Även fast du tar emot informationen med en mindre förskjutning, så går så pass mycket data förlorad, att om du har otur, så kan du ligga flera sekunder efter med vissa element. Ibland är det inget speciellt (spela roll hur det ser ut på andra sidan kartan), men andra gånger så kommer all PL på skärmen och då är det kört.

För att göra slut på exemplet och få PL till 0%, vore det rimliga i det här fallet att öka SNR (signal-to-noise-ratio - hur stark radiosignalen mellan dslam och modemet är över bruset/störningarna som går på teleledningen), för att minimera risken att de störningar som går på ledningen, förstör signalen. Översatt med belgas tidigare inlägg, så innebär det alltså att vi sänker hastigheten. Vi sprider ut modemets signal över ett mindre frekvensband, så att signalen vid varje "punkt" är starkare. Högre frekvenser är även mer störningskänsliga, än låga.

tl;dr för de som inte orkar läsa:
Ifall du tankar mycket, be om högre bandbredd (TCP bryr sig inte om ett eller två paket behöver skickas om).
Ifall du spelar mycket, tacka och ta emot lägsta hastigheten för ditt abonnemang, om det är vad som behövs för att du ska undvika packetloss. Då har du även mån att ställa interleave så lågt som möjligt (sätt den aldrig på 0ms!), utan att få packetloss. (UDP mår väldigt, väldigt dåligt av packetloss)

Tips för de som har många spelare hemma och upplever att det laggar: skaffa router med bra QoS ifall ni tankar mycket (så att spelen får gå först), samt be ISP att anpassa förbindelsen för AnnexM (om det är möjligt - ger upp till 3mbit uppström).

Mer läsning:
TCP / UDP
FEC (/ CRC)

PS.
Angående intervallshastigheterna, så är det för att skydda kunden som man har intervallen. Det man kan argumentera för, är att det borde finnas fler intervall, men då prisskillnaderna mellan de intervall som finns idag ligger kring 50-lappen, så känns det bara snålt att lägga in ett intervall 12-18 för 325kr och ett intervall 18-24 för 350kr. Eller nä, priset för 12-18 skulle nog vara 350kr då och 18-24 skulle gå upp i högre prisklass, eftersom xdsl är extremt situationskänsligt.