Inlägg

Inlägg som Xyberly har skrivit i forumet
Av Xyberly

Du är mest troligt CPU-begränsad. Även om den inte ligger på 100% användning i spelen så finns det andra faktorer som gör att du inte får ut mer prestanda av ditt grafikkort.

Det där är en 10 år gammal processor som inte var något speciellt redan vid release. Kollar man på benchmarks med folk som kör med liknande specs så är GPU användningen oftast runt 40-70% beroende på spel för att det är flaskhalsar någonstans i systemet och är mest troligt CPU som orsakar det.

Kan även vara så att processorn går varmt och det orsakar att du ligger under bashastigheten.

Av Xyberly

Moderkortslådor är aldrig plomberade var du än köper dem (undantag finns säkert). Och en pin på moderkortet kan inte böjas på grund av att det inte plomberats. Fysiskt omöjligt om inte lådan har öppnats, man har öppnat upp bygeln som håller fast processorn och sen böjt en pin efter det. Det händer inte om du beställer något som kommer direkt från ett lager.
Alla bortsett från Asus tror jag det är, kör med en klisterlapp på antistatpåsen så du vet om den har öppnats.

Har man väldigt otur kanske man får flera defekta moderkort efter varandra, men att ha fått flera som är trasiga pga böjda pins (om man inte köper fyndvaror som inte kollats ordentligt) låter väldigt osannolikt.
Jag har själv öppnat och byggt med gissningsvis runt 1000 moderkort, aldrig haft ett enda med en böjd pin och känner inte heller till att någon av mina gamla kollegor har haft det annorlunda. Säger inte att det är helt omöjligt, men risken att det faktiskt händer är så minimalt liten.

Av Xyberly
Skrivet av Wille90:

Fast det finns faktiskt inget grafikkort för tillfället som klarar detta, inte ens 4090.

Tekniskt sett kan Nvidia säkert utveckla ett nytt grafikkort som använder sig av ett gigantiskt chip som drar enormt mycket mer ström och på så sätt kunna få ut mer prestanda. Men vad fan hjälper det när ingen vanlig kylare kan hålla temperaturerna i en normal nivå och strömförbrukningen kommer vara sjukt hög att man inte kan driva det med ett vanligt nätagg till slut?

Mer prestanda kommer alltid vara något som eftersträvas, men det går inte bara att tvinga fram det genom att bara pumpa in mer ström i komponenterna. Det skulle inte sälja och då får man inga kort alls i slutändan.

Av Xyberly
Skrivet av metalmac:

Vill du att Inet ska bygga så misstänker jag att du måste köpa allt av dom, använd då deras datorbyggare på deras sida.

Nä, du kan lämna in komponenter i butik för att få hjälp med att sätta ihop datorn. Men du hamnar då i vanliga service-kön och det kan bli upp till 2 timmars arbetskostnad (599x2).

Av Xyberly
Skrivet av medbor:

Pratar ni löner med era nära kollegor? Bra för att få en bild, både vad för marginaler bolaget har och vilken nivå man kan fråga efter om man letar annat

Jag hittade en nära anställd som tjänade mer än 20% över mig, så jag kunde ganska lätt få 15% upp i år. En annan sa upp sig men blev återköpt som konsult på samma ställe som innan

Oftast finns det mer marginaler än man skulle gissa

Detta är något alla bör göra, är endast arbetsgivaren som inte gillar det för då kan de hålla nere lönen för folk som arbetat ett antal år och bara fått sin standard ökning varje år medans nya kommer in på högre löner i dagsläget.

Är bara trams när folk tycker att man ska hålla det för sig själv, ingen som vinner på det bortsett från arbetsgivaren och de skulle inte ha några som helst problem att ersätta dig med någon utan din erfarenhet för en mycket högre kostnad än vad en lite större löneökning skulle vara.

Av Xyberly
Skrivet av dagas:

Förstod det skulle vara deprimerande att titta på denna tråd men kunde inte låta bli.

Svårt att inte bli avundsjuk på alla 20 nånting som tjänar 40-50k…

Är snart 37 år och med senaste höjningen uppe i knappt 22k och det är innan skatt. När jag var 26 år tjänade jag 16k innan skatt på heltid så har ökat en del men ätits upp av inflationen och att se andras löner höjas med 4k på ett år när man själv ökar med 400kr i månaden gör att man bara halkar mer och mer efter. Jag försöker leva sparsamt och investera vad jag kan men så kom denna inflationsvåg och slog ens nylle in i en mur för att sedan pissa på en och skratta känns det som.

Ska försöka komma in på nån utbildning för programmering eller något men inte säkert det går.

Är själv 32. För ett år sen låg jag på 23k, fick höjningar på 5-700 kr per år. Satt och snackade med en kompis om det och han tipsade om att söka till hans jobb då de sökte folk. Ingen tidigare erfarenhet bortsett från att jag haft kundkontakt i mitt dåvarande jobb, gjorde bara bra ifrån mig på intervjun. Fick jobbet, ökade till 33,5k för ett jobb som är mycket enklare och mindre stressfullt. Jag kör skift, lönen brukar ligga på 38-40k innan skatt tack vare OB.

Har även bättre förmåner så som högre friskvårdsbidrag, möjlighet att avstå från semester under sommaren och då få en extra månadslön mot slutet av året istället (plus semestern senare under året då med) samt en årsbonus som brukar vara runt 20k.

Så du kan gå upp en hel del i lön utan någon speciell utbildning. Jag har inte ens gått klart gymnasiet. Kolla runt med folk i din närhet, se om de kanske behöver mer folk och testa att sök. Utan min kompis så hade jag blivit kvar för det var ett roligt jobb och hade då stannat pga det. Även om det kunde vara stressigt i perioder och lönen var låg.

Inte bra att vara för lojal mot sin arbetsgivare, testa på något nytt! Vad du än väljer att söka så kommer du mest troligt gå upp ett antal års höjningar.

Av Xyberly

Många bra förslag ovan. Vill bara inflika att Deepcool samt Kolink är väääldigt billiga chassin som inte är kul att bygga i och om möjligheten finns lägg till några hundralappar och ta ett lite bättre chassi. Men runt 13k är vad man får räkna med för en billig gamingdator i dagsläget.

Och RX 6600 är det mer prisvärda alternativet när det står mellan det och 3060. Presterar ganska likvärdigt i de flesta spelen för bra mycket mindre pengar. 3060 har bättre raytracing, men i den klassen av grafikkort så är det inget man borde bry sig om så mycket.

Och skippa 64GB RAM, det behövs inte i en burk som denna om du verkligen inte har ett specifikt behov men det låter det inte som att du har.

Av Xyberly

Problem med oljud från fläktarna är ett vanligt problem med Gigabytes kort av den här modellen. Hörs oftast inte när kortet testas i vanlig testbänk utan behöver sitta med fläktarna neråt för att det ska uppstå.

Har testat många av den modellen och i princip alla uppvisade problem med surrande oljud från fläktarna när de går igång, som om de skulle ta emot något. Gick inte att återskapa i en vanlig testbänk. Den kylaren var rent skräp enligt mig.

Av Xyberly

3080 har inget stöd för vanlig SLI, så det där är nog någon annan anslutning som tillverkaren kanske använder sig av för någon sorts tester eller liknande? De flesta korten har ingen anslutning alls där på 3080 iaf.

Skrivet av macher:

Ser ut att vara nvlink, typ en sprituell ersättare till äldre tiders SLI-kontakt: https://en.m.wikipedia.org/wiki/NVLink

Som nämndes ovan så ska inte 3080 ha något sorts SLI-stöd alls. Kanske är så att de bara återanvänt en PCB för olika modeller dock och bara lämnat kvar den där.

Av Xyberly

Hade personligen tagit IPS, de extra hertzen kommer inte göra någon enorm skillnad och har aldrig varit något större fan av VA för spel. De har säkert blivit bättre på senare tid men tycker att de var alldeles för långsamma vid mörka scener som gör att det blir eftersläpningar då det tar längre tid att uppdatera pixeln.

Vet att Samsungs dyrare modeller blivit mycket bättre på detta, men tror inte det blivit så mycket bättre på den "billigare" fronten. Hade hellre kört på ett säkert kort med IPS.

Av Xyberly

Om du kollar på din profil på hemsidan så bör du kunna se bytet av grafikkortet som en order. Gå in i den och tryck på skriv ut så har du ett kvitto för det nya kortet. Det bör duga som bevis hos Gigabyte för att registrera det.

Av Xyberly

Läckor är ganska ovanliga, men händer till och från. Är kylaren inom garanti så bör återförsäljaren du köpt den genom kunna hjälpa dig att skapa ett ärende mot tillverkaren. Du vill då också lämna in allt som tagit skada och ha kvitton för dessa delarna också om möjligt. Tyvärr kan detta vara en lite längre process då delarna behöver skickas vidare och sen inspekteras av Deepcool. Räkna med 1-2 månader typ.

Jag har hanterat några sådana ärenden (alltid deepcool...) och de har då gjort en kreditering (eller utbytt mot en ny om möjligt) av den trasiga kylaren samt pengar för det som gått sönder som sen betalats ut till kund av återförsäljaren. Hur mycket man får för de andra delarna beror så klart på ålder och vad delar av liknande värde kostar i dagsläget om jag minns rätt.

Av Xyberly
Skrivet av JuicyChicken7:

Tack ska kolla det, känner mig så dum borde testat datorn funkar innan jag fixar alla kablar. Men en fråga bara om min mus är kopplad på datorn baksida och den lyser innebär det inte att moderkortet får ström och kablarna 12 pin och 6/8 pin är rätt inkopplade? Kan jag starta datorn från moderkortet direkt för utesluta om det är dom där mini kablarna från chassit som är problemet

Vissa moderkort har en liten knapp för att starta datorn, men annars kan man använda en mejsel och brygga anslutningen mellan de 2 pins som din powerknapp är ansluten till.

Och när det kommer till lamporna på moderkortet, de lyser bara upp om datorn börjar starta upp och gör sin kontroll. Att CPU inte är korrekt monterad kan leda till att denna uppstarten inte går igång. Så enklast just nu är helt enkelt att lossa på pumpen och se till så processorn sitter helt ner i socketen (kan hända att den bara är halvvägs nere och sen har du låst haspen). Har den inte varit helt monterad finns nu risken att pins har böjts pga trycket från kylaren.

Av Xyberly

Då du kollat ström samt kablar från frontpanelen så skulle jag rekommendera att montera loss kylaren och se att processorn faktiskt sitter korrekt och att inga pins har böjts.

Av Xyberly
Skrivet av landmarks:

Vill ändå ge @Enviro cred för bilden, har alltid undrat hur jag kommer se ut som 70-åring och åtminstone 7 svåra år. Nu vet jag 😂

Ser ut som du knäckt extra hos postnord nu under black week och vill bara sova hela helgen nu.

Av Xyberly
Skrivet av Hyllbert:

Fast Windows 11 har väl prestandaproblem? https://www.bleepingcomputer.com/news/security/microsoft-conf...

Sitter själv och funderar på att nedgradera.

Av vad jag kunde se så var de problemen relaterade till att Geforce Experience strulade och deras service för att kolla FPS osv buggade ur. Det släpptes en uppdatering till GFE för ca 2 månader sen som fixade det problemet i 22H2.

Jag har själv kört med Win 11 sen början av året ungefär och har inte stött på något större problem. Allt har fungerat precis som med 10 för mig.

Av Xyberly
Skrivet av RebirthMagic:

Update: installerade win10 och pofff nu får jag upp till 190fps med en gpu load på 90+

Win11 var tydligen boven

Nja, mest troligt var det något annat i Windows som låg och bråkade som orsakade problemen. Installerar du en färsk Win 11 installation och testar så lär du få samma prestanda som med Win 10 nu. Det är i princip samma operativsystem med annan design och lite nya funktioner.

Finns mycket skräp man kan installera som kan försämra prestanda rejält. Razers gameboost eller vad det nu heter har varit en gigantisk bov med sin automatiska funktion som ska få spel att flyta på bättre.

Men kul att det flyter på som det ska nu igen!

Av Xyberly
Skrivet av RebirthMagic:

Precis vad jag tänkte. Väldigt konstigt men här är mina specs;
Suprim X 4090
10900k
Rog z490-A
32gb RAM
Rm1000x (1000w)
Win 11 med geforce version 526.86

Edit: nu ändrade jag grafikinställningar till low och får fortfarande ish lika mycket. Är det då cpu?

Som jag nämnde tidigare, kolla om XMP är aktiverat i BIOS. Det kan göra mycket för CPU-prestandan i spel om den ligger och kör med bashastigheten just nu.

Kan också vara bra att kolla temperaturen på processorn så den inte klockar ner pga överhettning.

Du ska helt klart kunna få mer än ca 100fps med den processorn iaf. Så det är något som håller tillbaka den.

Av Xyberly
Skrivet av RebirthMagic:

Konstigt då jag kör på 4k så borde väl inte cpu vara något problem? Har sett lite benchmarks mellan olika cpus o det är knappt någon skillnad när man kör på 4k.

Att man kör i 4K betyder inte helt plötsligt att man inte kan vara CPU-begränsad. Oftast är man GPU-begränsad vid 4K, men då grafikkorten ökar i prestanda mycket snabbare än processorer i dagsläget så kommer detta bli vanligare.

Skiljer också mycket från spel till spel och hur bra optimerade de är.

En sak som kan vara bra att kolla är om du har aktiverat XMP i BIOS för ditt RAM. Körs det i standard så kan man ibland förlora väldigt mycket prestanda i CPU-krävande spel.

Och sen kan du alltid testa att sänka alla inställningar ganska mycket (men behålla upplösningen), gör det ingen skillnad alls i FPS så är du definitivt CPU-begränsad.

Av Xyberly

Fläktstyrningen på grafikkortet är mest troligt kass. Det du skulle kunna testa är att byta kylpasta och se om det gör någon skillnad i temperaturerna. Men förmodligen är det så att den når en viss gräns och kortet tror då att den är för varm och drar upp till 100% tills den kommit under denna gränsen. Då går den tillbaka till normalt fram tills den ökar en grad igen och så upprepas allt.

Är inte ett helt ovanligt fel, men du är väl mest troligt utanför garantitiden just nu.