Inlägg

Inlägg som [SH] har skrivit i forumet
Av [SH]
Skrivet av Swedishchef_90:

Råd och rön lägger mycket vikt vid pris dock, så är dem nära varandra i pris så kan man absolut använda rankingen som riktmärke

Nej, pris påverkar inte rankning men är däremot en faktor när de sätter utmärkelsen "Bra köp" på en produkt. Mieles dyraste modell ligger närmre 12k när det inte är rea...

Av [SH]
Skrivet av Linkan42:

Telefonförsäljare som fortsätter att ringa varje dag trots man är i NIX och har blockerat numret. De hade t.o.m. mage att försöka ringa kl 18 en vardag.. Hur är telefonförsäljning fortfarande lagligt? Om jag vill köpa något uppsöker jag er, INTE tvärtom. Punkt.

Det är möjligen inte säljare från företag som du har/har haft en relation med? I så fall får de ringa tills du uttryckligen ber dem lägga in en marknadsföringsspärr på dig. Sedan finns det ju oseriösa aktörer som struntar i NIX och ringer ändå...

Av [SH]
Skrivet av Swedishchef_90:

Dyson är väl överlägsna fortfarande på sladdlösa dammsugare

Nej. Skulle säga att Samsungs toppmodeller är likvärdiga eller bättre. Bosch toppmodeller likaså. Mieles nya Triflex HX2 hör också till det bästa på marknaden, även om jag tycker de är bökiga att använda.
Nu är jag inte en jättestor anhängare av Råd & Rön men i deras senaste test landar Miele-maskinerna på 69 poäng, samma som Samsung V70, Bosch Serie 8 på 66-67 poäng och Dyson V15 Detect Absolute får 65 poäng. Alla är bra maskiner men Dyson har inget övertag längre.

Själv skulle jag välja en Serie 8 från Bosch alla dagar i veckan pga 10 års garanti på motorn och samma batteri som deras gröna verktyg (dvs batteri kommer vara enkelt att få tag på i framtiden).

Av [SH]
Skrivet av ehsnils:

Ja, fast de anger numera på förpackningen inte volym utan vikt, som på t.ex. filmjölk som har högre densitet än vatten. D.v.s. lägre volym till samma pris.

Visst har fett lägre densitet, men den som köper vispgrädde kanske inte alltid kollar fetthalten utan bara upplever den som svårvispad.

Arlas vanliga vispgrädde har en fetthalt på 40% och säljs med volym angivet på förpackningen.

Är man nyfiken på detta med vikt- eller volymangivlese på mejeriprodukter finns en diskussion hos Arlas konsumentkontakt.

Men jag vill inte vara sämre än att jag gubbgnäller lite. Smörpriset! Har ofta mycket smör hemma (extrakyl i källaren) men förrådet börjar tryta lite så jag handlade på Citygross när de sålde svenskt smör för 45 kr/500 grams-paket. Så sent som i april/maj hittade jag kampanjpriser på 30 kr/paketet. En uppgång på 50% på ett drygt halvår...

Av [SH]
Skrivet av TotalF:

Men God Jul på mig då!!

Har tid för koll hos tandläkarn på måndag nästa vecka. Som produkt av urusla tandläkare i barnåren har jag i vuxen ålder tandläkarskräck så det här var ju nåt att se fram mot...

Berätta för tandläkaren att du verkligen inte gillar att gå dit. Nu har du redan en tid men annars skulle jag rekommendera att hitta en tandläkare som specialiserat sig på att hjälpa folk med tandläkarrädsla, brukar finnas i alla städer som är lite större åtminstone.
Det hjälpte mig väldigt mycket. Av rädsla för tandläkaren gick jag inte dit under en period på ca 13-14 år. Tvingades sedan gå dit och då hittade jag en tandläkare med fokus just på att hjälpa folk som var rädda för att gå dit.

Av [SH]
Skrivet av TotalF:

FotherMucker!!

En visdomstand har brutit fram men istället för att växa nedåt, som en duktig liten tand, växer den 90 grader rakt in i munhålan.

Blir så trött...

Trist.

Men hitta en tråd för ungdomsgnäll, man är knappast gubbe när man får visdomständer... 😉

Av [SH]
Skrivet av Blomman90:

Vadå, det finns väl massa hällar med olika stora flexzoner, som binder samman flera zoner till en?
Den största zonen på denna Siemens torde vara 24x40 cm, så det beror ju på vad för geometri pannan har, är den långsmal så borde det funka ypperligt.

En stekpanna som är 28 cm (typ rund med 32 cm i ytterdiamter ) i botten kommer ha svårt att aktivera tre zoner på den hällen. Troligen får du en aktiv yta som är 20*24 cm. Varje element i den vänstra halvan av hällen är 10*24 cm (fast inte riktigt så stort i verkligheten) och du måste täcka en viss procent av zonen för att den ska aktiveras.

Av [SH]
Skrivet av mahava:

Ikea är väl rätt luriga på vitvaror har jag för mig, kan byta OEM bakom helt plötsligt o så har jag förstått.

De byter inte OEM-tillverkare utan att byta modell. Däremot skiftar det rätt mycket - det finns rena klipp och det finns det som absolut inte är klipp.

Av [SH]
Skrivet av Json_81:

Jag vill ha flexzon, 32cm panna ska funka så bra som möjligt, timer på alla plattor, troligen får jag hålla mig till 60cm pga hörndesign men ska kontrollmäta om det kan gå att trolla in en större.

En panna på 32 cm lär vara ca 28 cm i botten? På rak arm kommer jag inte på någon 60-häll som har en så stor zon. En sådan här häll har en stor zon på 24 cm och klarar sig över en 60-stomme men du behöver bredda hålet i bänkskivan en del. Kanske kan det funka?

Av [SH]
Skrivet av Gorian:

Jag lyxade till det rejält och köpte mig en Jura E8. Nu behöver jag hjälp av er kloka och kunniga människor för att välja bönor 🙈

Testa Caffè Mauro De Luxe, tycker det gör sig bra i helautomatisk maskiner. Har druckit det länge från jobbets Jura-maskiner.

Av [SH]

En pelletsgrill i form av en Traeger Timberline 850. 🤩

Av [SH]
Skrivet av Bobloblaw:

Jobbar som lärare och tjänar 51k.

Var och vilken typ av lärare?

Av [SH]
Skrivet av Neon:

Har typ samma modell sen någon vecka tillbaka men där högra sidan är statiska zoner. Även jag har upplevt problem med ojämn värme i flexi zonen. När jag frågat Siemens(Bosch) så säger man först att zonen är 38x24 cm d.v.s vad som är printat på hällen men efter en massa diskussioner säger de att induktions elementen inte är mer än 13 cm breda i denna zon :

https://i.imgur.com/D383fKd.png
https://i.imgur.com/bhxB5rL.png

Efter lite tester verkar det faktiskt stämma :

https://i.imgur.com/68iwGXN.jpg

Dessutom har automatiken svårt för att avgöra vilka element som ska tändas och släckas så när vi försökte steka 2 ryggbiffar i en liten 26 cm kolstål panna så värmdes bara halva biffarna. Enligt Siemens är det viktigt att flytta runt pannan tills man får jämn värme och man ska ALLTID lyfta och sätta ner den, aldrig bara putta runt den, annars kommer automatiken få problem att hitta rätt induktions element.

Jag vet inte om jag är så nöjd med den än, var lite inne på att byta till en där man manuellt bryggar zoner och där induktions elemente är större, men det är så mycket jobb! De fasta runda verkar dock värma jämnare :

https://i.imgur.com/Qin2u81.jpg
Tänk på att detta är en 32 cm panna, d.v.s något för stor för denna runda zon.

Törs inte säga varför det ser ut som det gör på bilderna där vattnet kokar men det manualen medar med kärl på upp till 13 cm är att de måste placeras över ett enskilt induktionselement för att det ska aktiveras.

Åter till stekpannor, behövde en ny belagd panna. Fastnade för en Woll Diamond Lite, känns riktigt bra så här långt. Lite tyngd i den, tycks steka bra så långt som jag testat. Det avtagbara handtaget är ingen grej för min del men det är ruskigt stabilt.

Av [SH]
Skrivet av tonii:

beror på vad som ska stekas men just exemplet pannkakor så syns det ändå tydligt att värmen är relativt dåligt fördelad oavsett om jag använder en billig teflon från Ikea eller gjutjärnspanna. gjutjärnspannan tar betydligt längre tid att få någon nämnvärd värmefördelning tack vare just att den är i gjutjärn dessutom.

Hur länge förvärmer du stekpannan då?

Skrivet av medbor:

Min gjutjärnspanna brukar jag köra i saker i ganska snabbt, inte värma innan. Absolut blir första pannkakan kass och blek, men inte hela världen. Har en klassisk häll (inte induktion)

Känn som det är för lätt att glömma bort den annars när den står på värme och kan snabbt bli för varm

Sätter du en induktionshäll på medelvärme blir det som regel inte för varmt, det samma gäller ju för en vanlig häll som har termostatreglerade värmeelement. På konventionella hällar är det dock många som värmer upp stekpannor på maxvärme pga teknikens "tröghet". Med induktion ska man aldrig hetta upp en stekpanna på maxvärme.

Av [SH]
Skrivet av issue:

En sak jag har märkt är att mina stekpannor är väldigt ojämna i värmen. Jag har mätt både på min gjutjärn från Ronneby samt min Onyx, och det skiljer väldigt mycket i temp i vardera väderstreck.
Jag kan inte riktigt komma fram till om det är mina pannor som är kassa eller min Siemens induktionshäll som ändå gick på ca 10k när jag köpte den för 18 månader sen.

Va tror ni? Funderar på om jag ska byta ut pannorna mot något tjockare då det verkar sägas att värmespridningen är bättre på tjockare pannor

Skrivet av tonii:

Har samma problem på min induktionshäll och det är någon enklare Electrolux. Har varit inne på samma spår att skaffa pannor med tjockare och bättre konstruerad botten så värmefördelningen blir bättre. Alternativt skaffa en tjock stålplatta som ständigt ligger på hällen men då försvinner ju lite poängen med induktionen

Hur värmer ni era stekpannor? På en induktionshäll skulle jag generellt föreslå att ni kör pannan tom på medelvärme i 5-7 minuter. Lite kortare tid på en belagd panna med tunn botten och lite längre tid på en klassisk gjutjärnspanna. På så sätt jämnar värmen ut sig i botten och exempelvis pannkakorna blir fint gräddade. Sedan finns det undantag där stekpannan har väldigt tjock botten, min lilla AMT-panna kan gärna värmas upp på ca 65% av full effekt eller minst 10 minuter på 50% effekt.
Så låt uppvärmningen av stekpannan få ta lite tid och lägg i fettet först när pannan är varm.

Det är en bra häll, har en äldre variant med en likadan flexzon och det går bra att köra en stekpanna på 28 cm (de brukar vara ca 21 cm i botten) där. Så här ser induktionselementen ut i din häll:

Varje halva av flexzonen är 19*24 cm - dvs en stekpanna som är 21 cm i botten får lite dåligt med värme ute på två av kanterna men om du hettar upp pannan som jag föreslår brukar det fungera bra.

Av [SH]
Skrivet av anon132576:

Ser fler och fler reklamklipp på youtube nu för GMs störtlöjliga jättepickuppar av märket Ram, som de tydligen försöker marknadsintroducera i Sverige, riktat till ynkliga människor med självkänsleproblem och/eller penisstorlekskomplex.

Dessa vidriga, tegelstensformade och överdrivet stora, höga och tunga bensinslukare borde förbjudas med en gång innan de hinner bita sig fast på den här sidan atlanten också. Bara en sådan sak som att fronten är så hög och tvär att man inte ser marken framför fordonet på en lång sträcka utmed vägen gör dem trafikfarliga - för att inte tala om vad som händer vid en kollision med en fotgängare eller cyklist. Du har ingenstans att ta vägen förutom in under en 3-tons jättekoloss och bli överkörd av den. Olycksstatistiken i USA talar här sitt tydliga språk, där dödstalen bland fotgängarna rakat i höjden i takt med de här gigantoidernas framfart på marknaden.

Inte ens i en annan bil är du trygg, då en pickup är så hög/tung att vid en sidokollision slår den över en vanlig personbils sidokrockskydd och du får pickuppens front inkörd i axeln/skallen.

Att dessa fjompbilar är så jävla opraktiska också är ju bara ytterligare argument att se till att de aldrig får fäste här. Inget skydd för lasten där bak, allt täcks av vägdamm, regn, slask, löv eller vadhelst som virvlar genom luften (fågelskit...) Svårt att föreställa sig en familj som packar in resväskorna där bak inför semestern på en lastbädd som är helt ingrodd i lort, och allt oskyddat mot tjuvar dessutom.

"Ja men man kan ju ha lastskydd eller ett överskåp!" Ja och varför köpa en pickupp då för? lol Köp en skåpbil förfan.

"Ja men jag behöver en sån här för att blablabla!" Ingen behöver de här fordonen. Ingen alls. Vi har klarat oss bra i alla år här i Europa utan dem.

Det finns andra fordon som är bättre på allt än ett amrikanschkt jättevräk skitfordon som tar upp massor av plats och med luftmotstånd som en tegelsten ungefär och skitar ner vår luft som fan. Detta är verkligen det vi minst behöver när vi redan ligger efter med våra utsläppsmål. Bu och blä för pickupper och de korkade fjompmänniskorna som köper dem.

Äh, säg som det är. Innerst inne vill du också ha en Dodge RAM med en riktig V8...

En bekant har precis fått hem en, vill åka och provköra. Nu är han å andra sidan diversearbetare inom trädfällning och markberedning mm och nyttjar både den och tidigare pickuper för att lasta och dra saker på ett sätt som en skåpbil inte klarar.

Av [SH]

Produkt: Bosch BCS8225POW
Länk: https://www.elon.se/hem-tradgard/rengoring/sladdlosa-dammsuga...
Kategori: Skaftdammsugare
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5860696
Pris: 5995 kr

Priset gäller om du går med i Elons kundklubb. Riktigt bra skaftdammsugare som levereras med två olika golvmunstycken, dubbla 5Ah-batterier, en separat snabbladdare mm. Kör du gröna verktyg från Bosch så använder de samma batterier som den här dammsugaren vilket även borgar för att nya batterier kommer finnas under lång tid framöver.

Av [SH]
Skrivet av Aene:

Har funderat på espressomaskin ett tag och såg att Elgiganten kör Siemens EQ.500 automatic espressomaskin TP501R09 för 4999 nu på Singles day. Är den ett ra val för det priset eller finns det bättre, eller kan det komma bättre på BF? Vill ogärna gå över 5000.

För de pengarna är den klart ok. Siemens har också bra garanti och service om något händer.

Sedan handlar det om vad du behöver och vill ha ut av din kaffemaskin. Men en snabb espresso av "ok" kvalitet konsekvent levererat via ett knapptryck så är det bara att köra om 5000 kr är din budget.

Skrivet av GLaDER:

Jag har ännu inte stött på en automatisk espressomaskin som är värd att lägga pengar på, så jag hade rekommenderat att du kikar på en Rancilio Silvia (eller eventuellt en Gaggia Classic) men de ligger en bit över din tilltänkta budget.

Det är två olika typer av produkter - de som vill ha en helautomat förväntar sig (förhoppningsvis) inte en perfekt espresso utan "good enough". De har å andra sidan inte heller tänkt ha espressokonsumtion som en livsstil och vika en väsentlig del av sin framtida inkomst och fritid i jakten på den perfekta shoten...

Av [SH]

Vikt viktigt? Inte ett dugg.

Kört med Logitechs MX Revolution/Master-möss sedan lång tid tillbaka. Knappast lätta men passar mig perfekt. Tangentbordet är ett Varmilo VA88M med MX Brown. Hade hellre haft Blue hemma men den åsikten är jag ensam om...
Hörlurarna vid datorn är ett par B&W P7, med sina 290 gram är de ganska lätta men de valdes absolut inte pga vikten.

Av [SH]

Ville ha en nagelklippare på jobbet då jag avskyr naglar som känns långa. Fick bli en Victorinox Nail Clip 580 i skrivbordshurtsen: