Inlägg

Inlägg som [SH] har skrivit i forumet
Av [SH]
Skrivet av Dimman:

SE4? Ni gör av med riktigt mycket el på årsbasis i vilket fall som.

Av [SH]
Skrivet av ponanmsi:

Elområde: SE4
Användning: 14 226 kWh
Elstöd: 11 239 kr

Fick pengarna den 23:e

Detta fick jag efter förra vintern:
Elpriskompensation 2021-12: 1 900 kr
Elpriskompensation 2022-01: 2 000 kr
Elpriskompensation 2022-02: 1 900 kr
Elpriskompensation 2022-03: 500 kr

Så totalt har jag fått 17 539 kr

Bor i en villa från 1974 på ca 120 m2 med direktverkande el och har timpris.

Kommer troligtvis få 129 öre/kWh (på 80% av användningen) för november-december 2022 också
2022-11 1220 kWh
2022-12 1903 kWh
Elstöd: 3 223 kr

Enbart direktverkande el? Sätt in en luftvärmepump i så fall - betalar sig på ett par år.

Av [SH]

Intel, Noctua och Seasonic är tre varumärken som ligger mig varmt om hjärtat. Av dessa tre är det helt klart Noctua som jag håller mest fast vid.

Av [SH]
Skrivet av Broken-arrow:

Dock är väl reklamationsrätten jobbigare att använda, än garanti?

Med den uppdaterade KKL (från 1 maj 2022) är det näringsidkaren som ska påvisa att felet inte är ursprungligt under de två första åren. Under år tre ligger bevisbördan på dig som konsument att bevisa att felet är ursprungligt. En klar förbättring alltså.

Av [SH]
Skrivet av Ibymafayhas:

Bor han redan i huset så behövs egentligen inte samboavtal för att riskera bli av med huset vid eventuell separation. Kan ändå vara värt det så allt är klart ifall det värsta händer, så slipper man lägga massa tid när man är mindre sams.

Du kanske har tokkoll på detta men med tanke på Sambolagen 22 § skulle jag rekommendera ett samboavtal. Detta gäller, om jag förstår rätt, framför allt om man skaffar barn ihop. Bättre att skriva ett avtal när relationen funkar än att försöka få rätt när allt gått åt skogen.

Själv är jag lyckligt gift sedan 18 år tillbaka med fullständigt gemensam ekonomi så detta är inget jag funderar över vanligen.

Av [SH]
Skrivet av Ninotramp:

Hej. Hur är klokast att göra om man träffat tjej och hon ska flytta ihop med mig till mitt hus som står på mig?

Samboavtal.

Av [SH]
Skrivet av Alling:

Räknas varje enskild IKEA Trådfri-lampa och -knapp, som ju kommunicerar via Zigbee med en (1) nätverksansluten hubb, i det här sammanhanget, eller bara själva hubben? Det avgör om mitt svar blir "16+" (med god marginal) eller "6–10".

Det är ju bara hubben som är kopplad till nätverket i ditt fall. Annorlunda med de som kör wifi-anslutna lampor.

Av [SH]

Ca 30 enheter. Ingen av dem är en "smart" lampa men två hänger ihop med styrning av belysning: Telldus Znet Lite v2 och Hue Bridge. Sedan finns det ett gäng datorer, flera spelkonsoler, någon vitvara, robotdammsugare, bergvärmepump mm. Det rullar på...

Av [SH]
Skrivet av IceKey:

388 kWh
2110 kr totalt från Eon allt som allt, rörligt avtal.
Villa på 115 kvm plus 50 kvm biarea.
Lampor i fönsterna är led, inget standby, nyare vitvaror från 2015, fjärrvärme.
Januari har jag förbrukat 364 kWh än så länge.

Har ni fjärrvärme för uppvärmning och varmvatten?

Av [SH]
Skrivet av cyklonen:

Men man betalar alltid moms, så det är ju löjligt. Visst, en del av det kan man "skyffla vidare", men man betalar den alltid, i alla led.

Men momsen blir ju inte en kostnad för företaget i det normala fallet. Alltså ointressant.

Av [SH]
Skrivet av cyklonen:

Det är bara det att Dustin ens tvingar mig att välja som är provocerande. Inget annat företag jag sett gör så. Deras obscena besatthet av att vilja låtsas vara för företag primärt äcklar mig. Borde vara lag att ALLA priser ska vara inklusive moms, oavsett vem som är mottagare/köpare.

Varför? De har ju en sida som vänder sig till privatpersoner där priserna är med moms. Som näringsidkare funderar man på vad saker kostar exkl. moms, köper jag in grejer på jobbet pratar vi aldrig om vad de kostar inklusive moms.

Av [SH]
Skrivet av GucciMalte:

Bor i Stockholm / Huddinge.

Jag säger ju elpriserna har varit höga. Därav det priset fick jag. Jag ville bara dela med mig vad jag fick för elkostnad ( med att ha snålat som fan) jag vet inte vad det är som drar i huset. Ska kolla på det 🤟🏻

Priset är som det är, det kan du inget göra åt (förutom att flytta viss förbrukning till billiga timmar). Men din förbrukning under "Beteende" är väldigt hög. Ni gör av med 1141 kWh där. Vi (jag, frun och tre barn mellan 6 & 15 år) gjorde av med 348 kWh på samma post under december. Det enda vi skar in på under månaden var att inga barn badade utan det blev duschar istället. Det har tittats lika mycket på tv, spelats tv-spel, använts datorer osv som vanligt. Lagade en massa julmat och bakade en del.

Har ni elbil? Fast den ligger kanske som en egen kategori i Tibber när man har det? Eluppvärmd bastu som används flera gånger i veckan? Någon annan hög förbrukare som ofta används?

Av [SH]
Skrivet av cheesen:

Kommer nog aldrig att komma en "smart" vitvara in i mitt hem. Jag vill ha enkla vitvaror då det är mindre saker som kan gå sönder. Ogillar egentligen både diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin då det finns en ickrets som styr dom olika tvättprogrammen. Det är en teknik som visserligen är bättre idag än när den kom, men den kommer inte att fungera i 22 år. Jag är inte intresserad av att köpa en ny maskin för att kretskortet är paj.

Det är betydligt vanligare att pump, motor, stötdämpare, spolarmsväxlare, kompressor eller något annat mer mekaniskt går sönder än att kretskorten lägger av.

Av [SH]
Skrivet av Olle P:

Vår tvättmaskin är smart nog att redan vid start tala om när tvätten kommer vara klar. Behövs ingen uppkoppling för att senare se på klockan om det är färdigt.

Då är den ju inte så "smart"... En "smartare" tvättmaskin anpassar programtiden efter mängden tvätt.

Av [SH]
Skrivet av GucciMalte:

<Uppladdad bildlänk>

143kvm parhus. Endast värmepump / frånluftsvärmepanna. Haft den på 20 grader vattenburet värmesystem.

2 personer + en hund.

Ingenting av att snåla hjälpte till. Ren bluff elkris. Jag vet inte hur Tibber jämför med andra boenden men detta är nybyggt 2 år gammalt. Jag har även gjort service på värmepannan i oktober 2022. De såg inga fel på maskinen ska dra extra eller så. Den är ju på 24/7 för att värme huset det går inte o stänga av det. Då blir väldigt väldigt kallt…. Betongplatta nedre och ovanvåningen.

Säg vad ni vill men att elen har legat på 5-8kr under december Fuck me. Ren bluff!!! Jag har använt betydligt mer el denna månad för jag orkade inte snåla på att inte sätta på datorn, ps5 och min tv så ligger elkostnader för hittills i månaden i januari på 2800kr. Jag tvättar när jag vill. Frugan kollar på tv medan hon jobbar osv. Bluff…

Glömde nämna finns ytligare en faktura från vattenfall för elnätet… 2600kr ish.

Med tanke på att ert hus bara är två år gammalt tycker jag att förbrukningen för uppvärmning är hög. i vilken del av landet bor ni? Och vad har ni för värmepump?

Vårt hus från 1970 med originalfönster och tveksamt isolerad vind förbrukade 1522 kWh på uppvärmning enligt Tibber. Då har vi bergvärme och och huset är på 96 kvm plus källare. Uppvärmd yta är ca 170 kvm.

Men under "Beteende" i appen, hur gör ni av med så mycket? Vi landade på 348 kWh där i december och då har vi tre barn som spelat tv-spel, tittat på tv osv som vanligt. Tvättande och torkande i tumlare samt matlagning har också rullat på som vanligt. Har bara flyttat lite av tumlandet (och tvättandet men det påverkar knappt räkningen) till billigare timmar.

Av [SH]

Av de vitvaror som införskaffats sedan vi köpte huset för åtta år sedan är det bara tvättmaskinen från Miele som är uppkopplad. Den köptes för drygt ett år sedan och det är toppen att få en avisering i telefonen när tvätten är klar. Vi har tvättstugan i källaren så det hörs inte om den jobbar eller ej.

French door-skåpet, köpt för sex år sedan, är inte uppkopplat. Fanns inga som passade eller var snygga nog och uppkopplade då. Hade inte valt annorlunda idag - hellre snygg utsida, bra prestanda och inredning än en uppkopplad kompromiss.

Fyra år gammal Miele-disk saknar möjligheten att koppla upp. Låg då på drygt 18' och hade kostat ett par 1000 till om jag skulle haft en uppkopplad modell. Ser inte riktigt behöver av en uppkopplad diskmaskin.

Av [SH]

Bor i SE3, villa på 98 kvm + källare som till största delen är uppvärmd (den ouppvärmda delen är inte heller isolerad mot resten av källaren). Vattenburen värme med bergvärmepump. Originalfönster och tveksamt isolerad vind. Ca 21 grader inomhus.

I december gjorde vi av med 1842 kWh.
Räkningen från Tibber landade på 6780 kr.
Vattenfall vill ha 1968,19 kr för att leverera elen (3*20A som huvudsäkringar).
Totalt 8748,19 kr.

Löjligt mycket pengar för elen under en månad men vi överlever utan problem. Känns fel att vara nöjd med räkningen men när det var som kallast i december började jag räkna med en elkostnad på 12000 kr för december... Tittade på vad vi gav för elen med rörligt avtal 2020. Samma förbrukning hade hamnat på knappt 3000 kr.

Är iaf glad att vi kör med bergvärme. Tidigare ägare gjorde av med 33000 kWh/årligen (en LvP, direktverkande el, vattenburen golvvärme i källaren med elpatron) och vi ligger nu på knappt 14000 kWh/år.

Av [SH]

En Logitech MX Master 3S Performance - köpt på Webhallens mellandagsrea. Gick från en Performance Mouse MX som började tröttna och där jag sedan dag ett saknat det automatswitchande scrollhjulet från min MX Revolution.

Denna mus känns toppen! De tysta brytarna såg jag mest som marknadsföring men det är riktigt trevliga! Som bonus är det numer ytterligare en pryl här hemma som gått från Micro USB till USB-C.

Av [SH]
Skrivet av martinot:

Vilken rea/kampanj är det som gäller för bästa pris på den som du rekommenderar från Bosch?

I somras och under hösten körde Elon denna en lång period för 5995 kr om man gick med i deras kundklubb. Riktigt bra tillbehör, dubbla batterier på 5 Ah och separat snabbladdare. Kan tänka mig att erbjudandet återkommer under våren.

Men av det som finns nu är nog denna bäst. Du tappar det extra batteriet och lite annat men framför allt tappar du soft roller-munstycket. Det golvmunstycket är helt suveränt om du inte kör på mattor, på mattor och blandade ytor är standardmunstycket bättre.

Av [SH]
Skrivet av Swedishchef_90:

Råd och rön lägger mycket vikt vid pris dock, så är dem nära varandra i pris så kan man absolut använda rankingen som riktmärke

Nej, pris påverkar inte rankning men är däremot en faktor när de sätter utmärkelsen "Bra köp" på en produkt. Mieles dyraste modell ligger närmre 12k när det inte är rea...