Inlägg

Inlägg som Lasse Laserman har skrivit i forumet
Av Lasse Laserman

Är 2000kr absolut max? Om du kan skrapa ihop en femhundring till kan du få ett Geforce 8800GTS 320MB. Då är du lite framtidssäkrad också.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Antonsson
Sätt en pratbubbla till bilden:
http://www.bit-tech.net/content_images/intel_china_modding_ex...

Eller 2 bubblor om det blir roligare...

1: Vänta... nu hände det nåt.
2. Aha! Jag tror man typ styr med den här grejen.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av jonathan82
Enligt tråden snackar vi om 8800 GTS 320mb..
Läs längst upp:

Korten skiljer över tusen kronor i pris. Bara en idiot skulle välja ett 8800 GTS 320mb istället för ett 2900xt om man nu fick det gratis.

Hehe, precis. Så långt kan vi utläsa att det åtminstone finns 39 idioter på Swec. Ska man dra det ett steg längre får man nog säga att 125 av de 127 som har svarat är idioter och att endast två stycken som valde att få ett 8800Ultra eller ännu hellre ett Quadro FX 5500, kan kan anses vara smarta.

Jag är en av de 125 idioterna.

Av Lasse Laserman

Makro-knapparna passar ju utmärkt om man vill fuska i MMORPGs som FFXI. Måste skaffa nåt liknande när jag får mitt nästa onlinerollspelsåterfall.

Av Lasse Laserman

Olika chipset och moderkort är ett helvete!

P5N-E SLI
P5N32-E SLI
P5N32-E SLI Plus
P5N32-SLI Deluxe
P5N32-SLI Deluxe V2
P5N32-SLI Premium/WiFi-AP
P5N32-SLI SE Deluxe
P5ND2 SE
P5ND2-SLI
P5NSLI
P5NT WS

Från prisjakt.se... och det var bara de Asus 775-kort som börjar på P5N.
Det finns också P5B, P5L, P5M, P5V, P5Fan och P5Hans moster.

Av Lasse Laserman

Argument som "Vad ska du med fyra kärnor till? Det finns inget som drar nytta av 4 kärnor ännu!" eller "Vad ska du med DX10 till? Det finns inga DX10-spel ute!" är i min mening ganska korkade. Köper ni datorer för veckan som kommer eller?

Av Lasse Laserman

Toms Hardware Guide har varje månad en artikel där de ger rekommendationer av grafikkort i olika prisklasser och de har även en AGP-avdelning: The Best Gaming Video Cards for the Money: May 2007

Av den artikeln att döma bör du satsa på ett Radeon X1650 Pro, X1650 XT, Geforce 7600GS eller 7600GT.

Kolla priserna på prisjakt.se
Om du skulle bestämma dig för ett 1650 Pro så kolla då som THG säger att det inte är DDR2-minne.

Om det var jag skulle jag välja 7600GT. Jag har ingen personlig erfarenhet av det men vad jag har sett av tester så är det snabbare än 7600GS och 1650Pro.

Här är ett i din prisklass också:
Palit GF7600GT AGP 256MB

Av Lasse Laserman

Kan tänka mig att det är lite som med hissar. Står det 1000kg maxvikt så klarar den säkert 4000kg. Säkerhetsmarginalen är förmodligen inte lika hög på nätdelsrekomendationer (det handlar ju trots allt inte om människoliv men du har du ändå bestämt dig för ett X1950 Pro så skadar det ju inte att testa med ditt nuvarande agg. I värsta fall funkar det inte och du får vänta några dagar på ett nytt agg.

Edit: Ta inte det ovan som en rekommendation. Det är aldrig bra att ligga på gränsen av vad ett nätagg klarar. Kan bli lite ostabilt.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av kent2
Hrrrm, host, host.... ALDRIG är väl att ta i.

Det var väl ment att spöa GTX alldeles till intill releasen, då de insåg
att de inte övervinner värmeproblemen. Jaja, ett hyfs kort har de skapat
i alla fall. [/B]

Otäck hosta det där... du borde göra något åt den. Och nej, HD 2900XT var aldrig tänkt att slåss mot 8800GTX. Det var HD 2900XTX som skulle göra det men det kortet slopades på grund av allvarliga tekniska problem. Med det i åtanke är HD 2900XT en bra produkt om man bortser från strömförbrukning och omogna drivrutiner.

Jag säger inte att R600-serien i helhet är lyckad. Snarare katastrofal, och jag hoppas innerligt att övergången till 65nm löser problemen som XTX-kortet har så att det blir lite konkurens igen.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Antonsson
... Man kommer ju då tappa finessen att grafikkortet skickar ut sin unkna luft ur lådan men det fixar sig med ett välventilerat chassie.

Hur mycket finess är det egentligen? Jag bara undrar. Jag har aldrig haft något kort där denna lösning har varit original men jag har satt en Arctic Cooling ATI Silencer på mitt 9700Pro och i det fallet tror jag inte ett dugg på den konstruktionen. Testade med ett tunt papper och vid fläkten där den tar in luft är det en massa turbulens men på baksidan där den enligt uppgift ska skicka ut varmluften rör sig pappret knappt alls. Detta har fått mig att misstro denna typ av lösning ganska kraftigt för det verkar som om endast en ytterst liten del av luften hittar vägen genom flänsarna och att merparten stannar i ett sorts turbulensinferno vid fläkten.

Det kanske är bättre genomfört på nyare Nvidia och ATI-kort men min instinkt säger mig att en lösning som Zalmans VF900 är bra mycket bättre.

Av Lasse Laserman

Jag lider med dig. Det är tyvärr så att för att använda en dator som speldator så är grafikkortet den absolut viktigaste komponenten. Det spelar ingen roll hur bra datorn är i övrigt. Ett sämre grafikkort kommer bli en flaskhals.

Ledsen om jag förvirrar ännu mer genom att dra in ännu ett kort men jag skulle vilja påstå, utan att vara någon verklig expert på området, att det bästa kortet du kan få för runt 1.000-lappen är ett Radeon 1950 Pro. (Håller ni andra hålla med om det?)

Datorbutiken.com har ett för 1220kr (1289kr med frakt): Sapphire Radeon 1950Pro

Det är visserligen dyrare än det GeForce 8500GT du hade tänkt men jag tror du kommer ha glädje av det under en längre tid. Hoppas du kan övertala din far att handla på internet för även om Alina Systems är billiga på vissa saker så är verkar de förhållandevis dyra när det gäller grafikkort av nån anledning. Datorbutiken.com har funnits sen minst 10 år tillbaka och jag har handlat där ett flertal gånger utan bekymmer.

Av Lasse Laserman

Piratpartiet i riksdagen. Ville rösta miljöpartiet men var rädd för att indirekt stödja ett allt för självsäkert socialdemokratiskt styre med Göran Persson i täten.

Vänstern i landstinget. Samma sak där. Sossarna tar sin maktposition som en självklarhet så även om jag ideologiskt är mer sosse än vänsterpartist så blev det så här.

Miljöpartiet i kommunen.

- Saknar för övrigt mål och visioner hos svenska politiker. Vi kan inte inte fortsätta lappa ihop det här täcket vi kallar samhälle i all evighet. Snart är det mer tråd än tyg...

- Hatar människor som ser det som en bragd att alltid ha röstat på samma parti. Det är inget jävla fotbollslag!

Av Lasse Laserman

Off Topic:
Läste lite på amd.com där AMD/ATI:s "launch partners" lovordar HD 2900XT. Väldigt rolig läsning... ibland undrar man nästan om det inte är ironiskt menat.

Detta är t.ex. vad företaget Falcon säger om kortet:
"The ATI RadeonTM HD 2000 series is what gamers have been waiting for," said Kelt Reeves, president, Falcon Northwest. “With fast, stable drivers in both single card and CrossFire™ modes, enthusiasts will get every ounce of speed out of them in both Windows XP and Windows Vista on day one."

- Snacka om obvious bullshit! =D

Sapphire skriver:
"Targeting the enthusiast with near-silent cooling and second generation unified shader architecture..."

- Såtillvida "near-silent" inte betyder högljutt så skulle jag vilja påstå att Sapphire här faktiskt ljuger...

Vad är det för människor som övertygas av denna typ av marknadsföring. Är det någon som på allvar tror att dessa företag skulle skriva "Vi tycker HD 2900XT är skit", även om de tyckte det.

On Topic:
Nya drivrutiner kom nu i veckan: 8.37.4.3

Vore kul att se om det har skett några prestandaförbättringar.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av sgt_tonga
Det känns lite som om detta är någon typ av brytpunkt gällande grafikkortsutveckling; AMD/ATI gör ett val att inte konkurrera med GTX/Ultra, man släpper helt enkelt high-end marknaden till nVidia (som det ser ut nu) och fokuserar på ett "billigare" prestandakort. Vet inte var jag läste det här på Swec, men någonstans i någon tråd fanns det en länk till en nyhet som kom från AMD´s omtalade pressamling i nordafrika, där AMD förklarade att man valt att satsa på ett segment där man kan göra stora vinster, till skillnad från high-end korten där marginalerna är relativt små.

Sen florerar det, precis som A.N´doja säger väldigt mycket rykten kring kombinerade cpu/gpu (har hört lite olika namn på detta mpu, xpu osv) med mer specialicerade kretsar på samma enhet processor. Det kan mycket väl vara så att detta är början till slutet för det traditionella grafikkortet.

Från början var det tänkt att HD 2900XTX skulle konkurera mot 8800GTX och HD 2900XT mot 8800GTS. Korten skulle lanseras i början av året men försenades av olika anledningar. Idag vet vi varför. HD 2900XTX presterade skandalöst dåligt och i många fall t.om sämre än sin lillebror HD 2900XT. Om man ska vara rättvis så ska XT-versionen jämföras med Nvidias GTS-kort och ser man det på det viset så har ATI lyckats någorlunda om än ett par månader för sent. Man kan ju självklart ha åsikten att ATI's bästa kort ska jämföras med Nvidias bästa men då ska man ju heller inte bli förvånad om Nvidia vinner med tanke på att HD 2900XT aldrig var tänkt att tävla med GTX.

Man kan också använda argumentet att ATI har haft 6 månader extra på sig och att de av den anledningen borde vara ganska mycket bättre än vad än Nvidia har ute. Jag påminner igen om XTX-kortets prestanda. Det torde förefalla självklart att ATI har haft ganska stora problem och att de förmodligen har har haft problem att få kretsarna att fungera över huvud taget.

Om AMD/ATI antyder att de har "valt" att inte tävla i highend-segmentet så ska man nog ta det med en nypa salt. Som nämnts av andra så ligger det en ganska stor psykologisk fördel i det att ha det bästa kortet. Om man kan stoltsera med prestandatronen så kommer folk associera även mellansegmentkorten med prestanda.

Angående nästa generations GPUer så finns det lite info om R700 på wikipedia. Källorna som anges är the inquirer och fudzilla bl.a (med allt vad det innebär), och där hävdas det att även GPU:er kommer gå på multicore-spåret. Det står dock att R700 baseras mycket på R600 och med tanke på vilka problem den kretsen har orsakat kan man ju fråga sig om det fortfarande är planen. AMD/ATI pratar ju också, precis som du säger, om en kombinerad CPU/GPU och denna verkar minst sagt intressant. Anledningen till att man började med grafikprocessorer var ju för att både avlasta CPU:n och för att processorerna helt inte var effektiva nog på att beräkna det som krävdes för 3D-grafik. Tack vare att flerkärneprocessorer nu blir allt vanligare kan man plocka tillbaka den uppgiften till processorn om man låter varje kärna ha ett eget specialiseringsområde (t.ex grafik) som i AMD Fusion.

Av Lasse Laserman

DRM är meningslöst. Bra att skivbolagen börjar inse det. Det är ju trots allt inte så att 100.000 människor lägger ut en egen kopia av sin köpta skiva på fildelningstjänster. Det är snarare så att det florerar endast ett fåtal olika rippar. Hur bra DRM-skydd man än har så kan det inte stoppa piratkopieringen. Det räcker med att en arbetskopia läcker så är DRM-skyddet plötsligt pointless för den ena kopian kommer finnas på DC-hubbar, torrent-trackers, emule, osv inom några dagar.

Det ända sättet att stoppa piratkopieringen är att inse att internet har skapat en potentiell marknad av storkonsumenter av olika underhållningsmedia och att 10kr per låt är en orimlig kostnad för någon som kanske laddar ned 200 låtar i månaden. DRM-fria mp3:or är en bra början men eftersom man fortfarande kan köpa samma vara med bättre kvalitet och dessutom till ett lägre pris på skiva så är det för många fortfarande inte särskillt attraktivt.

Musik i flac-format till 2-4 kr per låt är rimligt enligt mig. Tills den dagen kommer tänker jag fortsätta köpa min musik på cd.

Av Lasse Laserman

Om ni undrar så är namnet taget ur den grekiska mytologin. Sugo, det fula, dåliga och sugigas gud.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Det känns som att teknikgenombrotten aldrig spelar den stora roll folk vill tro. Lagringskapaciteten fördubblades inte över en natt med vinkelrät lagring. Det här kommer nog att ta vid där dagens teknik inte längre håller, och fortsätta utvecklingen i samma lugna tempo som vanligt.

Instämmer.

Jag misstänker också att om Fujitsu skulle kunna tillverka 500% större diskar till samma pris över en natt så skulle de ändå inte göra det. Känns som om tekniken oftast pytsas ut i portioner för att på så sätt göra den så vinstgivande som möjligt, vilket i och för sig är helt naturligt.

Av Lasse Laserman
Citat:

Ursprungligen inskrivet av A.N'doja
8800GTS 320MB för 2600 kr presterar bättre, suck.

Jag tycker inte att de testerna som finns är överens om att GTS 320MB överlag presterar bättre än HD 2900XT. Det verkar hoppa lite fram och tillbaka beroende på vilket test man läser och vilka drivrutiner som har använts. Med din logik så kan man ju lika gärna hänvisa till ett av de deltester där HD 2900XT presterar bättre än GTX och säga: "HD 2900XT för 3680 kr presterar bättre än 8800GTX för 4695 kr, suck." Det är inte riktigt det heller. Jag håller med om att HD 2900XT i sin nuvarande form inte är värt 3700kr men nog är det vassare än 8800GTS 320MB.

Av Lasse Laserman

Trist, helt klart. Trots att de har tagit månader på sig så lyckas de inte prestera bättre än den här hafsiga releasen. Ända positiva jag har läst i dag var nordichardware:s överklockningsresultat som möjligtvis skvallrar om dold prestanda som kan plockas fram med 65nm men det är väl ytterligare några månader in i framtiden.

Det finns dock en del indikationer på att drivrutinerna inte är helt vad de borde vara så prestandamässigt lär det väl landa på nivå med 8800 640MB så småningom... men det borde egentligen vara klart bättre med tanke på priset och strömförbrukningen.

Just nu lutar det mer åt att det blir Nvidia för mig. Jag vill verkligen att ATI ska lyckas men jag har inte råd att finansiera deras klavertramp med mitt studielån. =/

Var är HD 2400 och 2600 förresten? Jag vet att de inte dyker upp i butik förrän i Juni men det borde väl finnas lite benchmarks iaf? Vad var annars poängen med en samordnad release?

Av Lasse Laserman

Jag håller med majoriteten här. Den där artikeln säger inte ett skit.

Citat:

The “stock” Infinity was equipped with a 53CFM 120mm Stealth fan from Vantec, the modded Infinity has two 120mm fans (47CFM each) from Yate Loon.

Det är varken samma antal eller samma typ av fläktar...