Inlägg

Inlägg som Niteshade har skrivit i forumet
Av Niteshade
Skrivet av bengt-re:

Nej, för fan - dra inte in skitig luft från sidopanelen annat om det inte absolut behövs - det ger oljud och en dammig dator. Det går kör 460 i SLI och i7-2600k utan sidofläkt i FD mini chassie så försök lite innan man kastar in handuken och bygger ett nödlösningssystem.

Eh varför inte?
Det är en bra idé att hämta luft både från side och bottom, så länge man har fläktfilter (kostar 50 spänn för ett 120mm på inet) så funkar det hur bra som helst. Och gällande oväsen: det är ju bara att köpa fläktar som är tysta - och/eller köra med fläktkontroller och då enbart köra på max när man spelar.

Av Niteshade

Köpte dessa för 58 kronor:
http://www.candccentral.co.uk/images/D/hts-gp001p_03.jpg
...som är vardera har en yta på 13x13mm. 7 av dem täcker alla VRM's.

Av Niteshade
Skrivet av p_stman:

Observera att det är inte alls säkert att du kan nå högre klockfrekvenser för att du monterar kylning på VRM:s.
det handlar inte bara om att dom går varma.

jag tror att problemet är hur stabilt dom kan leverera, misstänker att moderkortet inte klarar effekten helt enkelt och när du börjar
att pressa ur så höga effekter från transingarna så kommer kortet inte kunna hålla jämn spänning utan den kommer börja fluktuera..

Sorry men mitt råd är: byt moderkort till ett High end kort om du ska klocka så mycket som du vill..

Nej jag vet - men är det inte värt 58 kronor att få reda på det?
(58 kr = priset för dessa: http://www.candccentral.co.uk/images/D/hts-gp001p_03.jpg)

Det huvudsakliga syftet är att förhindra att mitt moderkort dör pga nuvarande setup. Överklockningsdelen är bara nyfikenhet.

Av Niteshade

Alltså att reglera fläktar utifrån temperatur gör man väl ändå med mjukvara? (om vi bortser från processorer och Cool-n-Quiet och liknande tekniker).
Eller missuppfattade jag dig nu?

PS: Hur fick du jobb på webhallen btw? Jag är arbetssökande!

Av Niteshade
Skrivet av p_stman:

blir lite förvånad över ditt val av moderkort om du hade som mål att klocka skiten ur grejorna.

PSU:n räcker garanterat, enda gången du skulle behöva mer sås är vid CF/SLI configs.

EDIT: ditt moderkort är garanterat inte byggt för denna typ av överklockning, inte i något avseende.
det är alldeles för underdimensionerat, dina VRM:s kommer brinna upp om du fortsätter.

EDIT: Tänk på att 125W TDP inte har något med strömförbrukning att göra, utan det är hur mycket värme som kylningen måste avleda för att processorn inte ska överhettas. en Hexa core drar ström, det går inte att komma undan.

Köpte det pga begränsad ekonomi. Sen så gjorde jag väl inte tillräckligt med research på det heller - hade för mycket tunnelseende på gkort och processor antar jag.

Nej jag vet att MOSFET'sen kommer stekas sönder om jag fortsätter. Det första jag gör när jag kommer hem är att ställa allt till stock speeds tills dess att jag har en MOSFET-kylare. Det var först för nån dag sedan jag fann denna länk: http://www.overclock.net/t/943109/ab...tdp-processors angående VRM's/överklockning och insåg att kortet fan inte är lämpat för mer än lite halvseriösa overclocks -_-

Av Niteshade
Skrivet av FFredrikk:

Och nej den gav inte från sig ljud via PCspeaker. Men nu har jag bytt till en likadan I5:a och nu funkar allt som det gjorde innan. Så det verkar som befarat att prollen tog för mkt stryk i Prime95. Ändå gick den inte över 70c (80 max) nåväl, I3:an får duga i nybygget..

God fortsättning!!

Okej. Tcase för just 760:an är 72C så har processorn varit mycket runt 70+ så kan den mycket väl ha gått sönder.
Verkar lite otroligt att den skulle paja efter ett run i Prime95 (moderna processorer stänger av sig själva nämligen när de når farliga temperaturer) - men det kan ju vara så att den förra ägaren kört en för kraftig overclock under en längre eller haft taskig kylning... eller haft ett dåligt/halftrasigt moderkort som kört dåliga voltages igenom den.

EDIT: Källa ang. temperaturen:
http://ark.intel.com/products/48496/Intel-Core-i5-760-Process...)

Av Niteshade

Okej då förstår jag.
Då är det ännu viktigare att du kollar vad tempen är i HWmonitor. För i värsta fall så spränger du/bränner du upp, nån av dina MOSFET's och då är hela moderkortet kört.

Av Niteshade

Följer det inte med en splitter då? Det gjorde det till min Noctua. Var bara att koppla båda fläktarna in i den och sen den till moderkortet.

Av Niteshade

50 är lugnt för din MOSFET
Men jag skulle inte lita på nån termometer. HWmonitor ska visa vad du har för temp på din VRM/MOSFET. Sök på din ditt moderkorts namn samt TMPIN0 på google - det var så jag hittade mina värden.

(i mitt fall är TMPIN0 min NB, TMPIN1 min CPU och TMPIN2 VRM/MOSFET. Och mitt nuvarande problem är att den senare är uppe i 90 grader när jag stressar datorn, vilket jag misstänker är orsaken till att jag ej kan överklocka mera)

Av Niteshade

Bootar datorn överhuvudtaget med den CPU du misstänker är trasig?
Om inte, ger moderkortet ifrån sig någon kod via PCspeaker?

Av Niteshade

MOSFET-kylning för Gigabyte GA-970A-D3

Kanske är fel forumsektion men då får mod flytta tråden.

Long story short: Jag håller på och överklocka mitt system och som det är nu så överhettar min VRM/MOSFET på moderkortet.
Inte så konstigt då detta moderkort inte ens har någon passiv MOSFET-kylning, se här:
http://content.etilize.com/900/1020379243.jpg
(helt tomt - blottade chip. Men ni ser också att det är markerat MOS-HS i vitt på moderkortet)

Så jag behöver kylning till denna och vet inte vad jag ska köpa egentligen för det verkar inte finnas något som passar detta kort.
MOS-HS-delen på grafikkortet vet jag ej hur stor den är utan jag har enbart uppskattat dimensionerna till 12,8mm x 85,16mm (konverterat pixlar till millimeter så det är inte så exakt precis. Men jag vet hur stort kortet är i verkligheten: 3050mm x 2240 mm).

EnzoTech's MST-78 verkar passa vid första anblick
http://www.enzotechnology.com/mst_78.htm

http://www.enzotechnology.com/images/mst-78_size.jpg

...men om den gör det i verkligheten vetifan.

Ett annat alternativ kan vara Enzotech BMR-C1 men deras sidor är på 14mm så det är ju på gränsen om dom passar eller inte - dom kan vara för stora:
http://www.watercoolinguk.co.uk/p/Enzotech-BMR-C1-Passive-RAM...

Vad ska jag välja för kylning? Och finns det några svenska butiker öht som säljer kylare som passar mitt moderkort? Allt jag hittar är amerikanska eller brittiska affärer, som exempelvis denna: http://www.watercoolinguk.co.uk

Av Niteshade
Skrivet av Benny9193:

Troligtvis psu, varför ser du inte vad prollen går för å drar ner nb clock då den kan ställa till de stocka gpu så räcker ju 700w för att maxa endast cpu å som sagt se till att vrm går svalt, beror lite på mb oxå vad

Har redan provat det faktiskt.
CPU var det första jag testade, kunde då klocka upp till 3.9GHz (max) utan att ens röra NB.
När min NB var satt för hög så frös datorn vid varje bootup (windows screen) så jag tror inte att det är den som är problemet. Tror det är VRM:erna som överhettar.

Av Niteshade

Efter lite mer funderande så har jag beslutat att köpa en sådan här:
http://www.enzotechnology.com/mst_88.htm
Kostar ca 120 kronor eller nått sånt.

Varför?
Eftersom min TMPIN2 monitor i HWmonitor går upp till 90C när jag kör Prime95 med nuvarande stabila OC. Och eftersom mitt moderkort inte ens har en MOSFET kylare (inte ens passive) så är nog detta ett stort problem. Se moderkortet här: http://content.etilize.com/900/1020379243.jpg
Efter lite efterforskning så vet jag at TMPIN0 är nordbryggan, TMPIN1 CPU och att TMPIN2 är VRM:erna (MOSFET). Detta varierar från moderkort till moderkort men i mitt fall så är det så här.

Så det är väldigt troligt att detta är problemet. Jag kollade upp lite mer info och fann denna tråd ang. 125W TDP processorer (vilket Phenom II X6:orna är) och överklockning. I tråden beskrivs de problem som kan uppstå med ens VRM om man överklockar för mycket:
http://www.overclock.net/t/943109/ab...tdp-processors

Från tråden:
"Heat causes a lot of VRM problems including unstable power delivery and even fire hazard ... ideally the temperature should be the same as the CPU load"

...vilket det i mitt fall verkligen inte är, utan min VRM verkar vara 30 grader varmare vilket förr eller senare kommer leda till att något går sönder. Kanske inte imorgon, eller ens nästa vecka - men någon gång.

Så mitt första steg när jag är hemma blir att installera en MOSFET-kylare.

Av Niteshade

Jag hoppas att nästa design i hydro-serien är smartare:
långa, mjukare sladdar och med en radiator som lätt kan sättas i fronten. Är ju så himla bakvänt att man ska tvingas hämta luft från antingen inne i chassit eller från fläktplatser som normalt ska vara för utsug.

Av Niteshade

Nej du "behöver" inte vattenkylning men stock-kylare är oftast jävligt dåliga jämfört med märkeskylare.
Vatten är heller inget krav - det finns många bra luftkylare. Men kör du på luft så är det lite viktigare att du har bra luftgenomströmning i chassit.

Av Niteshade

Inga problem
Keep us updated.

Av Niteshade

Det finns två olika "NB" som man kan pilla på:
Den ena är för chippet som sitter på moderkortet, och heter nästan alltid bara NB i BIOS. Denna ska du låta vara om du inte har installerat aktiv kylning på nordbryggan eller har en bättre passiv kylfläns än stock. Den andra går oftast under namnet NB/CPU, CPU-NB eller liknande. Det är denna du ska pilla på. Överklocka först multipliern och sedan voltage när det tar stopp. Men innan du gör allt detta så:

-Flasha om moderkortet med senaste BIOS.
-Kolla upp vad maxvärdena (voltage och temp) ligger för CPU-NB så du inte kör sönder något. Max temp lär vara samma som min: 62C (men bäst att vara under 55 då jag sett flera få stabilitetsproblem över 55 ändå) och max vcore lär också vara samma som min: dvs 1.55v (i mitt BIOS är detta 1.525 - som sedan visas som 1.54 i HWmonitor i windows)
-Kolla upp rekommenderad CPU-NB för ditt överklockningsmål (CPU). Det finns olika formler/ratios beroende på processor. I mitt fall, Phenom II X6, så tror jag rekommenderad CPU-NB är på 2800MHz plusminus 200MHz @ cpucore 3.9GHz.
-HT låter du vara så nära stock speeds som möjligt. AMD har själva sagt att det är fullständigt onödigt att överklocka detta då det ej ger mer prestanda.
-Tanka dessutom HWmonitor och ta reda på vad de olika TMPIN* -värdena representerar. Det är olika från moderkort till moderkort med ofta är det tre olika: en för CPU, en för VRM, en för nordbrygga och/eller en sensor som sitter på nå annat ställe på moderkortet.

Och sist men inte minst:
Överklocka EN sak i taget och leta först fram max-värdena för varje individuell del i systemet. Börja med att uppa CPU-NB först för att hitta ditt "tak", och uppa sedan CPU core. Testkör i Prime95 i en 10min/kvart efter varje ökning.
Alla säger att man ska köra längre än så och det håller jag med om: men när du testar dig fram till maxvärden och "provkör" så att säga så är det bara ett slöseri med tid. Är din dator instabil så får du nästan alltid ett fel jävligt tidigt i Prime95. Först när du "tror" att du har ett stabilt system (dvs stabilt efter en kvart i Prime95) så börjar du inleda med större tester. Jag brukar först köra ett 6-8 timmarstest och sist ett 24 timmarstest.
Kom också ihåg att spara dina BIOS-profiler - det sparar dig tid.

Om datorn fryser vid windows boot så är det CPU-NB som är satt för högt - dra då ned på den. Jag fick detta problem när jag uppade min CPU-NB för mycket.
Om dator inte bootar överhuvudtaget så VAR LUGN - INGEN PANIK :). Du måste bara resetta CMOS på moderkortet då. Det gör man genom att flytta på en fysisk komponent på moderkortet (står i manualen), starta datorn, och sedan flytta tillbaka komponenten: då nollar du BIOS till sina defaultvärden och allt är frid och fröjd.

EDIT: Gällande minnena så har du gjort helt korrekt.
Men kolla gärna också vad tillverkaren säger att det ska vara för timings. Allt för ofta är BIOS korkat och sätter dom långsammare än de ska vara.
Och jo alla voltages kan du sätta manuellt till stock. Det är bara bra att ha så lite satt på auto som möjligt.
Slå även av C1E, Turbo och Cool-n-Quiet i BIOS.

Av Niteshade

Okej good to know.
En grej jag inte gillar med dom där hydro-kylarna är sladdlängden. Pga sladdlängden så måste man hämta luft antingen från baksidan eller toppen - och har man då en fläkt (ut) alldeles bredvid så blir det kortslutet/rundgång och luften "snurrar" bara runt. Vad är det för längd på H80 sladdarna ungefär?

Av Niteshade
Skrivet av xrl:

blir nog att införskaffa sig en Noctua och klocka ordentligt.
Trodde 3.7Ghz turbo inte var några som helst problem..

Körde 4,4Ghz ett tag kom aldrig högre än 65C i spel... men nu vågar man ju inte testa det igen...

Ett bra beslut.
Stock-kylare kan ibland vara så pass bra att man kan överklocka lite - men vill man ha en vettig överklockning utan jävligt kassa temperaturer så är det bättre och köpa en märkeskylare.

Ett tips:
Köper du en noctua så skippa att köpa kylpasta separat som jag gjorde. När jag öppnade paketet till min noctua så såg jag att dom redan inkluderat bra kylpasta. Det är ju inte så hemskt mycket pengar men det är pengar som lika väl kan gå till en hamburgare eller en pizza

Av Niteshade
Skrivet av hejkk:

Hur har det gått?

Är tyvärr hemma först fredagen den 6:e januari så jag har inte hunnit testa någon ny setup tyvärr
De svar jag har fått på overclockers hittils iaf antyder att det är PSU'n som är för svag. Och det är väl det som jag haft störst misstankar om också: PSU eller VRM temps.