Inlägg

Inlägg som Niteshade har skrivit i forumet
Av Niteshade

Hur överklocka en 1090T när jag inte kan se core temp???

Hej

Jag har överklockat processorer tidigare så jag kan med hela den metodiken.
Men med tidigare processorer så har jag aldrig haft det problem som jag har med min nya Phenom II X6 1090T -processor:

För att överklocka (läs: ändra vcore och multiplier) så måste man sätta CPU'n i "unlocked" -mode i BIOS.
Problemet med det är att då går det inte att läsa av CPUtempen i Windows - varken med CPUID Hardware Monitor eller Core Temp 1.0
Jag har googlat runt lite ang. detta och det verkar vara en normal grej att upplåsta CPU:er får denna "defekt" - om man nu kan kalla det för det.

Min fråga är då hur fan man ska kunna överklocka dessa om man aldrig kan läsa av tempraturen i windows?? Alltså överklockningen i sig går ju men man har ju ingen koll på tempen under load.

EDIT: Jag läste något om att man istället ska kolla skillnaden mellan Core temps och TMPIN0, TMPIN1, TMPIN2, osv - som är sensorer "nära" CPU'n. Det känns ju spontant inte som en bra grej. När jag körde ett Prime 95 -stresstest för att kolla min maxtemp på processorn @ stock speeds, så fann jag att INGEN av dessa TMPIN% hade samma Maxtemp som processorn. Den närmsta av dem är min TMPIN1 som var ca 4-5 grader ifrån.

Av Niteshade

Det är som jag misstänkt då.
OS +program är det jag kommer ha på min SSD (photoshop, maya, illustrator, osv).

Av Niteshade

Optimal klustrerstorlek

Jag köpte nyss lite nya datorprylar: bland annat en SSD hårddisk på 120 GB.
Jag har tre diskar sedan tidigare som är på 160+160+500 GB (jag är grym på att hushålla med uttrymme och har inte så jävla mycket warez) och planerar nu att flytta/partitionera om lite granna eftersom jag vill ha OS och program på min SSD.

Så jag har funderat lite över det här med klusterstorlek på de olika partitionerna. Grundregeln känner jag redan till:
Stora kluster = snabbare access, mer uttrymme wasted. Lämpat för partitioner med stora filer såsom video, music, warez...
Små kluster = långsammare access, mer uttrymme sparat. Lämpat för partitioner med mindre storlek på filerna.

Och frågan är då:
Vad räknas som en stor fil egentligen?

Och så undrar jag även hur viktigt det egentligen är med klusterstorlek? Och hur mycket påverkar klusterstorleken accesstiden på en standard, respektive en SSD hårddisk?

Average file size på några partitioner:
296 MB/fil där jag har alla filmer/tv-serier (mycket är rar-packat)
12 MB/fil där jag har all musik (livesets, album mm)
Sen är det 256kb/fil på OS-disken, 357kb, 952kb och 2,2MB på mina andra diskar (där den senare har väldigt blandade filtyper)

Filsystemet är NTFS kan ju vara värt att påpeka. Men vem använder något annat egentligen??

Av Niteshade

Som så många andra säger så håller jag med om att det bara är DUMT att inte använda antistat-påsar

Av Niteshade

Asus Radeon 6970 2048MB DirectCU II - 3190 kr
http://www.inet.se/artikel/5409288/asus-radeon-6970-2048mb-di...

eller

PowerColor Radeon HD6870x2 2048MB - 3520 kr
(denna har två grafikprocessorer på ett och samma kort - udda och coolt, och förvånandsvärt mycket bättre än vad man kan tro om ett 6870-kort. Går även att köra i CF vilket då ger totalt 4 grafikprocessorer)
http://www.inet.se/artikel/5409277/powercolor-radeon-hd6870x2...

är de kort jag har tittat på

Skrivet av DragonRapide:

skulle nog gå på ett 570 med 2 gb

Och vart hittar du ett sådant kort? Alla 570 jag har sett är på 1280MB - och jag har även kollat upp detta via prisjakt. Verkar inte finnas nå 2GB's 570:or i Sverige. Det verkar vara ett bra kort med 1280MB tycker jag inte är framtidssäkert.

Av Niteshade
Skrivet av Zeuxlarsson:

Ultra på textur kommer medföra rejäla fps-drops från och till eftersom grafikminnet inte räcker till men generellt så bör det gå som smort. Jag skulle dock rekommendera något som har mer än 1gb användbart grafikminne.

Kortet är på 2GB inte 1GB

http://www.youtube.com/watch?v=XNKVGLFzaqg
Han kör på ultra och får:

Maximum FPS 55
Average FPS 50
Minimum Fps 41

Av Niteshade

3520 kr för ett sådant här kort just nu på inet
http://www.inet.se/artikel/5409277/powercolor-radeon-hd6870x2...

Har läst ett par reviews av kortet och måste säga att jag är jävligt imponerad.
Finns en youtube-video också med en snubbe som kör BF3 @ 1920x1080 med maxade inställningar.

Av Niteshade

Jag tror mycket väl du klarar dig ett år - om inte mer - med ett 6970.
Denna blir det nog till att handla snart:
http://www.inet.se/artikel/5409288/asus-radeon-6970-2048mb-di...

...3 slots men jag tror inte jag kommer köra SLI/CF inom en snar framtid iaf med tanke på hur ofta det verkar leda till problem i spel.

Av Niteshade
Skrivet av blackeagle:

Tycker också det är lite skumt tänkt med radiator. Men i alla fall, tanken är ett du ska sätta den med fläktarna på inblås i bak och ha bra utsug i toppen, då kommer den varma luften du blåser in från just radiatorn inte hinna påverka grafikkort och andra kretsar. Eftersom du bara har utblås i toppen kommer ju den övriga luften i lådan att åka uppåt och blandas ihop med radiatorluften en kort stund innan allt åker ut.

Har du dock just H100 med sin dubbla radiator så får du ju ha den i toppen som inblås isf, och kör du push-pull så har du 4 fläktar + 1-2 i fronten och en i sidan som slåss mot en ensam fläkt i bak X) Blir ett sjuhelsikes övertryck då. I det fallet skulle jag ha satt dubbelradiatorfläktarna som utblås och kanske satt bakfläkten som insug för att hjälpa till i toppen.

Personligen köpte jag en stor fet Phanteks dubeltorn-kylare och slängde upp min 1090T i 4GHz. Funkar bra och är ruskigt tysta 140mm-fläktar på den. Var inte värst bökig att montera heller.

Silver Arrow är väl fortfarande den billigaste av "topp-5"-kylarna och har dessutom tystast fläkter + att de är PWM-styrda. Jag kör ju mina på max hela tiden eftersom CPU_FAN-headern på mitt Sabertooth bara styr med PWM. Noctuas NH-D14 har väl samma problem med icke-PWM-fläktar vad jag vet.

Dock är ju alla de här fläktarna ruskigt tysta även på max. Jag hör knappt suset, utan låter mer som ett viskande tåg, hehe, tror att luftflödet till min 200mm toppfläkt har blivit lite ändrat av den gigantiska metallklumpen till kylare bara, så det går lite whooom whooom whooom i vågor så. Som sagt, fortfarande tyst enligt mig.

Tack för ett bra svar.
Jo jag förstår ditt tänk gällande fläktplaceringen men jag tycker verkligen inte att det är en bra idé.
Placerar man en fläkt för insug direkt bredvid en fläkt för utsug så uppstår ju en - på engelska "short circuit" - av luften: dvs en "kortslutning".
En del av varmluften som trycks ut sugs direkt in i chassit igen av fläken bredvid, och det bildas ett cirkulärt luftflöde. Det är ju direkt dåligt eftersom man ju vill ha en jämn luftström som går igenom hela chassit (med exempelvis, standarduppsättningen att ha insug i front och side, och utsug vid back och top). Med en Hxx-kylare så går det verkligen inte att uppnå samma flöde - om man nu inte installerar den som insug vid sidan av chassit. Det är klart att det går att göra så men jag blir paranoid då över att man i framtiden kanske öppnar sidopanelen för snabbt och rycker loss vattenslangarna och på så sätt pajar datorn. Men min paranoia är kanske bara larvig?

Det hade ju varit perfekt om vattenslangarna var lite längre så man hade kunnat suga luft från fronten istället.

EDIT: Fast iof kan man ju vända på hela den här skiten och ha insug vid topp/back och utsug vid front och side. Fast ja, värme stiger och kyla sjunker så det är väl inte optimalt egentligen men det är ju bara en fråga om 30 till 40cm höjdskillnad. Fördelen blir ju en aning mindre damm dessutom.

Av Niteshade

Tror jag skippar dom här Hydro-kylarna. Det känns inte riktigt genomtänkt att man ska hämta in luft bredvid ett eller två andra utblås - det blir ju... ja vad kallar man det? En luft-kortslutning. Luften går runt i cirklar uppe i hörnet av chassit. Går väl att sätta den i sidopanelen möjligen men där kan det ju ske en olycka om man någon gång i framtiden öppnar panelen för snabbt, rycker sönder Hxx-sladdarna och sabbar datorn med vatten.

Skrivet av Matte573:

...

Jag blir lite fundersam över "Men om man har en push/pull -setup i chassit, med fläktar som suger in vid front och/eller underifrån och som blåser ut bak och vid toppen" du vet väl att push pull är på radiatorn och inte i hela chassit.

Enligt vem då? Push/Pull är ett generellt aerodynamiskt begrepp och är väl inte låst till att enbart handla om två fläktar vid en radiator? Jag menar ju självklart att ena sidan av chassit (front) suger in och den andra (back och top) trycker ut.

Av Niteshade

Jo jag förstår att det är bäst med kall luft - det säger ju sig självt.
Men om man har en push/pull -setup i chassit, med fläktar som suger in vid front och/eller underifrån och som blåser ut bak och vid toppen - vart ska man då sätta Hxx-fläkten? Är sladden tillräckligt lång för att sätta radiatorn vid chassits front?

Av Niteshade

Frågor om Corsairs Hydro -serie

Dessa frågor gäller Corsairs Hydro -serie (H60, H80, H100, osv) av CPU-kylare med inneslutna vattensystem.

1)
Åt vilket håll blåser fläkten? Hämtar den luft från inne i chassit och pumpar ut den bak, eller hämtar den från baksidan och pumpar in? Det senare låter ju korkat men man vet ju aldrig.
http://www.corsair.com/applicationnote/H60_Intel se bilden näst längst ner

2)
Om jag inskaffar en Phenom II X6 1090T processor - som jag vill överklocka +800 MHz iaf till 4GHz, vilken av kylarna i serien behöver jag då? Jag har läst blandade reviews och har inte riktigt bildat mig någon åsikt om hurvida det är så mycket bättre att gå från säg H60 till H80 eller från H80 till H100.

3)
Passar dessa kylare på moderkort som har socket AM3+?

Av Niteshade
Skrivet av Chricke46:

Ja de delar arbetsbördan och därför kan inte minnena läggas ihop. Kort 1 Rendrerar bild 1,3,5 etc medans kort 2 gör 2,4,6 etc... och just därför kan microstuttering förekomma, de ena kortet rendrerar lite snabbare än de andra.

Precis.
VRAM:et innehåller ju mest texturer (modeller är - tvärtemot vad folk tror och tycker - jävligt små i storlek i jämförelse med texturer på säg 2048^2 px styck). Båda korten borde ju kunna förvara olika texturer, och göra sin fill-bound och transform-bound rendering separat från varandra. SLI/CF borde ju fungera så iaf tycker jag, och även då se till att modeller med fler material (texturer) inte splittas upp mellan två kort. Så kort A renderar den där palmen, medans kort B renderar marken, osv.

Men vad vet jag? Kan knappt nått om SLI/CF

Av Niteshade

Tack för svaren.
Jo jag är medveten om att kylning blir viktigare och viktigare. När jag väl köper dator så kommer jag ha ett chassi med 4x 120mm fläktar för in- och utsug, och så tänkte jag ha en sån här CPU-kylare:

Cooler Master Hyper 212 plus - 320 kr
http://www.inet.se/artikel/5321604/cooler-master-hyper-212-pl...

Av Niteshade
Skrivet av Choffe:

Båda kortens minne fylls så vitt jag vet med samma information.

Det är ju riktigt stenkorkat om det vore så.

Av Niteshade

Och om det nu är 1,5 GB som används som mest, varför måste varje kort i SLI/CF vara på 1,5GB?
Jag menar, hela jävla grejen med SLI/CF är ju att korten ska dela på arbetsbördan. Eller fylls bara 1GB på ena kortet medans det andra har tomt VRAM?

Av Niteshade
Skrivet av mr_svahn:

"Throughout testing the HD6870X2 outshone the GTX580, sometimes was up with the GTX590, and also regularly out-performed two HD6870s in Crossfire. This last bit is especially impressive as normally when two GPUs are placed on a single card there are reductions in performance due to power draw issues, or the need to keep the whole thing cool."

Hmm, har det 2gb VRAM eller hur hänger det ihop? Aja det blir nog mer prestanda/krona med GTX 560TI SLI då de skulle kosta 400:- mer bara

Jo jag såg den där texten, och det är ju direkt motsägelsefullt.
Kollar du bilderna på staplarna där han testar spel, så ser du att 2X GTX 560 (EJ Ti) oftast presterar bättre - eller är jag blind och senil nu?

Av Niteshade
Skrivet av mr_svahn:

Jag kommer köra på 1920x1080
Okej, hur står sig 2x560ti vs 2x6870? De verkar prestera ganska jämnt med GTX 560ti på BF3 (High 1920x1080) men hur är det med värmeutveckling, kylning och ljudnivå? De har 2gb minne också
Hittade här: http://www.inet.se/artikel/5409277/powercolor-radeon-hd6870x2...

Såg det också på iNet.
Det jag tycker är intressant - och konstigt - är att kortet där har en dubbel bussbredd (2x 256 bit).

En review på kortet:
http://www.overclock3d.net/reviews/gpu_displays/powercolor_hd...
Där ser man att GTX 560 (ej Ti) i SLI är några 3D mark -poäng starkare - fast kortet är dyrare. 560:orna presterar dessutom bättre i alla de spel han provat, med undantag för crysis warhead.

Av Niteshade

Det lutar åt ett ensamt HD6970 kort. Man kan ju som några av er säger, köpa ytterligare ett senare.
http://www.inet.se/artikel/5409288/asus-radeon-6970-2048mb-di... för 3190 kr
890 MHz GPU, 2048 MB minne @ 256 bitar

...tar upp 3 platser men ja, det är väl för att kylningen är bra helt enkelt...

Av Niteshade

Många intressanta vinklar men fortfarande inget bra svar på vad som egentligen är bäst om budgeten bara är på ca 3.3k

Skrivet av Teknocide:

Om du ska spela BF3 med crossfire/SLI så ska du ha minst 1.5 GB RAM på vardera grafikkort, helst 2 GB.

Med andra ord så har jag inte råd att köra SLI för dom korten kostar 2k styck (tänker då på HD6870, 2048MB - 1938kr på inet)

Skrivet av Chricke46:

Har du tänkt och spela BF3 eller högre upplösning än 1920x1200 så bör du skaffa CF/SLI med mer än 1GB minne.

Native res på mina skärmar är 1920x1080 och det är även den högsta upplösningen jag tänker spela i.