Inlägg

Inlägg som Niteshade har skrivit i forumet
Av Niteshade

Vad är det för vattenkylare du har? H100?
Och den stora frågan: hur mycket sänkte du CPU temp när du gick från luft till vatten?

Av Niteshade

Har du löst detta så får du gärna berätta vart du köpte kylaren och vilken modell det är.

Av Niteshade
Skrivet av hejkk:

Har inte orkat läsa genom allt men, du kan väl antagligen inte klocka din CPU mer därför att den nått gränsen. Och varför måste du ha mer än 3,9 GHz? Sen till grafikkortet, har du prövat klocka grafikkortet utan att ha klockat processorn?

Måste och måste - det handlar mer om att jag vill pressa gränserna.
Nej jag har inte testat att överklocka grafikkortet med CPU'n satt till stock speeds. Får kolla på det senare.

Av Niteshade

Vad är problemet med mitt system? (överklockningen har nått sina gränser)

Jag postade detta på overclockers.com för 1,5 dag sen men försöker även här eftersom alla där verkar upptagna med julhelvetet.
Jag köpte nyligen ny dator och har de senaste veckorna grejat med att överklocka CPU och grafikkort.
Mitt problem är att jag inte lyckats pusha mitt system ytterligare och jag misstänker att det kan bero på antingen en svag PSU, dåligt moderkort eller ja, dåliga chip (CPU/GPU) - men jag vet inte vilket av dessa som är boven i dramat.

Nuvarande system
AMD Phenom II X6 1090t OC @ 3.9GHz med Noctua NH-U9B SE2 -luftkylning
Gigabyte GA-970A-D3
Corsair XMS3 Vengeance 8GB 1600MHz
Asus HD6970 2GB DirectCU II OC 930MHz clock/1425MHz mem - OCZ ModXStream 700W
Chassi har 4x 120mm fläktar (2 ut/2in) och 2x 140mm fans (1 ut/1 in) så luftflödet är bra.
Jag har även en fläktkontroller som visar temperaturer från olika delar i chassit och jag är överlag nöjd med kylningen av chassit.

CPU
Just nu kör jag på 19,5x i multi, med refklockan satt till stock speed 200MHz - detta ger mig lite över 3.9GHz (stock är 3.2)
Core voltage är på 1.5v - default här är 1.325 tror jag
CPU/NB är satt på 14x multi, vilket ger mig 2800MHz. Stock här är 2000MHz med en multiplier på 10x
CPU/NB voltage är 1.25v
HT är orörd (10x multi = 2000MHz)

Systemet är stabilt med ovanstående inställningar.

Överklockningsproblem (CPU)
Det är helt omöjligt att ens nudda 4GHz, fast jag vet att detta är ett realistiskt mål för överklockning av denna processor. Jag har sett flera överklockare som når 4GHz på voltages på - eller omkring - 1.4v vcore.
Jag har provat att sätta multipliern till 20x men detta resulterar i ett instabilt system, även med en voltage på 1.55v. Och eftersom AMD ej rekommenderar att man går över 1.55 så vill jag inte sätta voltage högre.
Jag har också provat att kombinera en lägre multiplier med en högre ref clock speed - men detta har inte heller fungerat. 4GHz är helt omöjligt med 1.55 volt oavsett HUR jag överklockar.
Min CPU/NB verkar dessutom ej kunna klättra högre än 2900MHz (ger mig instabilitet nära 2950) även med höjningar på CPU/NB -voltage.
Temperaturerna är inget problem alls - inte på CPUn iaf. Jag har däremot ingen fläkt eller annan fläns på nordbryggans chip på moderkortet.
Men 2900 MHz NB ska räcka för en 4GHz överklock vilketsom.

Grafikkortet
Stock voltage: 1.175 v, uppat +.025 till 1.2v
Kortet är normalt fabriksöverklockat till 890MHz core och 1375MHz minne, vilket jag har överklockat till 930MHz/1425MHz stabilt utan problem.

Överklockningsproblem (grafikkort):
Jag kan inte få upp hastigheten på GPU'n mer. Jag kan nå 950Mhz och klara mig igenom mina benchmarks/stress test men så fort jag testar systemet i Battlefield 3 med dessa hastigheter (och hela systemet: CPU, GPU, minnen, får riktig workload) så crashar min display driver tillsammans med spelet och jag måste dra tillbaka överklockningen till 930.
Detsamma gäller VRAM:et. Jag kan överklocka detta separat till 1500MHz och klara benchmarks och stress test, men så fort jag spelar BF3 så crashar min display driver.

Mina tankar och kommentarer:
Jag började överklocka min CPU först och började med att ta reda på maxvärdena (genom att hålla allting vid stock speeds och överklocka EN del i taget). Jag blev frustrerad av att höra att folk når 4GHz utan problem med sämre kylare än jag har, och med LÄGRE voltages än vad jag kör med. De bästa chippen verkar kunna köra 4GHz på 1.375 eller 1.4v. Vid detta tillfälle så trodde jag att jag hade ett dåligt chip bara och tänkte inte mer på det.
Sen lärde jag mig att det var viktigt med att överklocka ens CPU/NB också för att ge stabilitet vid högre CPU-överklockningar. Så då testade jag att överklocka detta separat och fann att min gräns låg strax under 2950 MHz på nordbryggan.

När jag överklockade grafikkortet så hade jag lite problem eftersom vissa OC-setups funkade utmärkt i Furmark men failade 3D mark 11. Jag kunde pusha GPUn till 975MHz core och ändå klara Furmark fast då med lite dåliga temps pga hög voltage som resulterade i tja, 85 grader.
Jag provade även att köra upp till 1GHz bara för att se ifall det inte var något trams med ja... jag vet inte, för hög? voltage. Men i slutändan fick jag nöja mig med att det inte ens gick att överklocka 60MHz (till 950MHz) utan att få instabilitet. Min display driver crashade alltid.
950 var för övrigt ett intressant tal för här klarade jag både Furmark och 3D mark 11 - men i BF3 så crashade min display driver. 940 var lite mer stabilt men crashade också spelet+driver efter lite spelande. Jag har nu stannat på 930 vilket alltid är stabilt.

Så ja, nu efter att jag har överklockat CPU, CPU/NB, GPU och grafikminne så är jag lite förvirrad över vad som egentligen är "svagheten" i mitt system.
Är det min PSU? Grafikkortet jag har ska ha ett minimum på en 700 watts PSU enligt medföljande manual. Med 700W ska ju vara ordentligt för de flesta system med undantag för SLI/CF, eller?
En annan möjlighet är moderkortet som väl hör till kategorin budget. Det kanske är så att det inte klarar av högre överklockning än såhär.
ELLER så har jag helt enkelt haft otur med mina chip: att CPUn var dålig och att det samma gäller GPUn.

En annan möjlighet är att min VRM blir överhettad. Men jag har inte riktigt lyckat fastställa om så är fallet för jag hittar fan ingen info om hur jag läser av VRM tempen på mitt moderkort. I HWmonitor så vet jag inte vilken av TMPIN0 eller TMPIN2 som är min VRM. Men den senare av dessa blir bra mycket varmare än CPU core (TMPIN1) - kan det vara den måntro?

Vad är era tankar om detta?
Innan ni svarar, så här är lite klargöranden:
Jag är väl ingen hardcore överklockare men definitivt ingen noob heller. Jag har bra kylning i chassit, har fäst min CPU korrekt med en bra mängd kylpasta (pea method) och kylaren sitter fast bra. TEMPERATURER är inte mitt problem: iaf inte på CPU och GPU. Mina problem är heller inte den programvara jag använder för överklockning och dels för stress tests. Jag använder HWmonitor, gpu-z, cpu-z, furmark, 3D mark 11 och en hel den andra verktyg inklusive Prime95. Kör BF3 för att göra riktiga tester eftersom det är ett väldigt krävande spel.
En sista tanke från min sida: Jag är för närvarande ej hemma och kan kolla min stationära men jag tror mig minnas att jag har sett TMPIN2 på temperaturer vid eller strax över 90 C. Om detta är moderkortets VRM så undrar jag om det är dåliga temperaturer?

Av Niteshade
Skrivet av SCORPIUS:

Alltid kul att pusha systemet

Jag klockar min 1090T till 4Ghz utan volt-höjning. Bara multipel. När jag klockar den, vilket inte är ofta alls.
Då har kanske jag haft tur med min, eller som du säger du otur med din?

Jävligt tur skulle jag vilja påstå. De flesta som klockar till 4GHz verkar behöva en voltage på iaf 1.35 till 1.4
Default är väl 1.325? eller är det 1.275? minns inte längre

Av Niteshade

Inte ens om jag hade råd

Av Niteshade
Skrivet av SCORPIUS:

Det låter bra det där. Vad är tempen när du spelar och vilken % ligger fläkten på då?

Synd på prollen :/ Var det verkligen nödvändigt att höja volten för 3,9Ghz?

Max temp i Battlefield 3 (GPU core): 58 C - på sommaren räknar jag med +5 grader där pga ökad rumstemperatur.
Max fläkthastighet i Battlefield 3 vid den tempen: 40%

Ja jag hade otur i lotteriet och fick en rätt dålig CPU - trodde jag först iaf. Jag vet att vissa lyckligt lottade kommer upp i 4GHz utan att gå över 1.4 i voltage men tyvärr är inte jag en utav dom. Systemet kinkar/gnäller och bråkar så fort jag kommer upp i 4GHz - och då har jag provat flera kombinationer av tweaks på både multipliern och referensklockan. Min NB/CPU är dessutom överklockat till en 2800MHz tror jag det var - så det är inte där problemet ligger.

Och nu iom att jag inte verkar kunna klocka grafikkortet mera - fast jag har schysst temperatur och voltage - får mig att dra slutsatsen att det kanske är min PSU som inte orkar mer. Jag fick dessutom lov att dra ner min OC till 940/1475 eftersom Battlefield 3 crashade min display driver hela tiden (ett symptom jag ej får i Furmark vid en hårdare överklockning). Asus 6970 DirectCU II ska ha en rekommenderad nätdel på 700W enligt manual - vilket jag har... så ja, allting summerat så tror jag att det är PSU'n som inte orkar mer än såhär. Antingen det eller att jag haft riktigt otur med min CPU/GPU.

Men at the end of the day är jag ändå nöjd som kan lira BF3 på ultra @ 1920x1080 (native res.) utan problem Men visst hade det varit kul att pusha systemet lite ytterligare.

Av Niteshade
Skrivet av linde:

sen beror det på vad man kräver,jag tycker inte att ett 6970 räcker för att köra på ultra!(kör med dator i sign)

jag kör allt på MSAA avslagen!för att jag ska tycka det är bra!

Det räcker för mig - jag har acceptabla framerates på ultra @ 1920x1080 - men då är iof min processor och mitt gkort överklockade. Dessutom har jag 8GB minne (ser i din signatur att du har 6) - vet ej hur mycket det påverkar men jag är nöjd med mina framerates.

Enda fördelen jag ser med dubbla grafikkort är att det är mer framtidssäkert än att bara köra på ett. Det beror ju mest på när man tänkt köpa nya saker.

Av Niteshade

De finns de som flashat sitt 6950 med ett 6970 bios, och sedan överklockat till 890/1375 (samma speeds som ett 6970) med en annan kylare än stock. Funkar ju fint om man vill ta genvägar, men du kommer inte undan det faktum att det senare kortet har fler pipes - det kan man liksom inte uppgradera och överklocka sig till.

Med ett 6970-kort så klarar du av att spela dagens spel på högsta grafikinställningarna, under förutsättning att inget annat i datorn agerar flaskhals.

Och att köpa grafikkort som är splitternya på marknaden tycker jag bara är korkat om man inte har en väldigt bra ekonomi. Det är alltid överpris på den senaste hårdvaran - och är du bekant med hårdvara så vet du hur jävla snabbt priset fallit efter bara ett par månader/ett halvår.

EDIT: Jag kör BF3 på ultra @ 1920x1080 (MSAA nedsatt till 2x från 4x!!) med en FPS på tja, 55-70+
Dippar ibland ned till 40-45 när det är väldigt intensivt eller öppna miljöer. Överlag är jag nöjd med min dator.

Av Niteshade

Onödigt.
Jag kör BF3 på ultra (enda undantaget är MSAA som är nedraget från 4 till 2) @ 1920x1080 upplösning och har 50-70 fps nästan hela tiden, dippar ner till 40-45 när det är väldigt öppet, intensivt och många modeller på skärmen.

Nu har jag iof överklockat både processor och grafikkort så detta påverkar givetvis slutresultatet positivt. Men hur som helst: ett 6970 -kort räcker för att maxa grafiken i dagens spel - under förutsättning att inget annat i datorn agerar flaskhals.

Av Niteshade

Inga svar här.
Kan väl då meddela att jag överklockat kortet utan problem med GPU tweak.
890 -> 940 MHz clock @ 1.2v (upp från 1.175)
1375 -> 1450 MHz memory

Den extra tempen från att ha volten på 1.2 är knappt märkbar med denna uberkylare och ett väl ventilerat chassi (jag har 6x fläktar, 2x 140mm och 4x 120mm - chassitemp mellan 24 och 30 grader (load)). Men efter 950MHz och 1.2v så märkte jag av att mitt chipp's volt-per-MHz -ratio ökade exponentionellt.

Pixel fill rate:
28,5 GPixel/s till 30.1 GPixel/s (+5,6%)

Texture fill rate:
85,4 GTexel/s till 90,2 (+5,6%)

Memory bandwidth:
176 GB/s till 185.6 (+5,4%)

Notis:
Jag kunde överklocka mer - både processor och minne - och klara mig i Furmark.
Men, systemet var då ej stabilt när jag spelade Battlefield 3. Min misstanke är därför att jag kanske har ett för svagt nätaggregat för att överklocka mera - både grafikkort och processor tänker jag då. Asus HD 6970 DirectCU II ska ha en rekommenderad PSU på 700W - vilket jag har, men frågan är hur mycket längre man kommer på det när det gäller överklockning. Jag får helt enkelt nöja mig med dessa siffror.

Max temp i Battlefield 3 (GPU core): 58 C
Max fläkthastighet i Battlefield 3 vid den tempen: 40%

Av Niteshade

Jag ger nog upp snart.
Börjar liksom mer och mer luta mot att jag antingen har ett dåligt chip (processor) - dvs otur i lotteriet...
...eller att moderkortet är för dåligt. Det var trots allt ett "budgetkort" på 900kr.

Nuvarande inställningar - ej helt 100 på om det är stabilt ännu. Har kört P95 i 20 minuter utan problem bara...
200 reference clock
19.5x CPU multi (3900MHz)
1.5v på CPU'n (ner 0.025 från förra)
14x NB multi (2800MHz) (upp 200MHz från förra)
1.25v på NB
10x multi på HT (2000MHz)
DDR voltage ökat en aning för att den visade 1.48v i både BIOS och SpeedFan fast den var satt på 1.5v i BIOS.

Såg att C1E var aktivt av nån jävla anledning så jag trodde ett litet tag att det kanske var det som var boven i dramat. Men med det avslaget så får jag fortfarande fel när jag kör processorn på 4GHz. Spelar ingen roll om jag gör överklockningen via FSB eller multiplier - så fort den kommer till 4GHz så gnäller P95 direkt.

Av Niteshade

Nu är det ju inte direkt prestanda jag är ute efter utan detta är mer en... prestige-grej.
Jag vill ha den på 4GHz och tycker det borde gå egentligen eftersom så pass många ändå kommit upp så pass högt.

200 reference clock
19.5x CPU multi (3900MHz)
1.525v på CPU'n
13x NB multi (2600MHz)
1.25v på NB
10x multi på HT (2000MHz)

Hade pillat på fel inställningar för nordbryggan (fel voltage) men nu funkar det. I mitt BIOS så finns det två, en vid namn NB voltage och en vid namn NB CPU VID - varav den senare är den "korrekta". Missade den eftersom den låg mycket längre ner i listan - hade inte ens scrollat dit och kollat).
Ovanstående är stabilt, men så fort jag drar upp CPU multipliern till 20x så får jag problem i Prime95 efter 2 minuters testande.

Är det så att jag har en dålig processor bara?

Av Niteshade
Skrivet av blackeagle:

VRM lär bli varmare än nordbryggan ändå, eftersom de inte brukar ha lika stor kylfläns.

Mitt Sabertooth har ju tempgivare överallt på moderkortet, så jag ser rätt bra vad som blir varmast för mig iaf.

Tänk på att PCI-E kan behöva låsas till 101MHz om du försöker klocka med referensen. Vissa moderkort drar tydligen med sig den upp och då blir det fort fel.

Vad gäller överklocka minnen så är det ju inte överklockning från minnenas sida, utan bara mot vad som är specat för CPUn/sockeln eller moderkortet, så där vill jag gärna köra så nära märkt hastighet som det går.

Okej, det där första är ju bra att veta.
Jag misstänker att jag har ett rätt dåligt moderkort för överklockning - det är ett: Gigabyte GA-970A-D3
PCI-E har jag redan låst till 100MHz. Att vissa låser den till 101MHz måste ju vara mest en kul grej

Skrivet av Mindrax:

Vilka minnen har du och vad kör du dem på i bios?
Klockat ner dem eller?

På min stabila överklock så kör jag:
200MHz reference clock
x19.5 multi på CPU'n = 3900MHz
1:4 på minnena, alltså 800MHz (DDR = 1600MHz)
Och mina timings är 8-8-8-24 - allt enligt specifikationerna. Jag har satt dom manuellt eftersom moderkortet var mongo och tyckte dom skulle vara långsammare - både gällande frekvens och timings. Det är dessa minnen jag har:
http://www.webhallen.com/hardvara/126085-corsair_xms3_vengean...

De enda gångerna jag inte kör minnet på 1600MHz och med korrekt timings är när jag pillar på referensklockan för att testa andra saker.
Jag har t.ex kommit fram till att min nordbrygga vägrar vara stabil på något över 2550MHz - så att sätta allt på 200MHz och med en 13x multiplier det gillade den inte - fast jag uppade voltage till 1.2v

I mitt BIOS så får jag för övrigt röda värden på alla voltagevärden för nordbryggan som ligger på över 1.2v. Och då mitt moderkort är mediokert som bäst så vågar jag inte pilla upp denna högre. Jag har dessutom ingen fläkt på nordbryggans kylfläns.

Av Niteshade

Jadå jag provade att uppa CPU frekvensen (reference clock) från 200 till 211 (gjorde det i steg om 3) och fick genast problem när jag kommer över x19 x 203MHz

Men, junioröverklockare som jag är så hade jag inte läst på tillräckligt mycket om NB-överklockning. Nordbryggan har hela tiden varit på auto så jag misstänker att den varit på sitt defaultvärde (2000MHz) vilket jag nu läst inte är så smart.
Så nu ikväll så provar jag att öka NB-multipliern för och se om det hjälper mot felen jag får när jag försöker köra x20 multi på min CPU (vilket då ger 4GHz blankt).

Det är för övrigt en BE-processor så jag tycker inte det är någon idé att pilla på referensklockan överhuvudtaget. Jag är ej intresserad av att OC:a minne och HT ändåså eftersom det räcker att bara öka multipliern på CPU/NB.

Är för övrigt uppe i 3.9GHz
19.5x200MHz = 3.9-något
vcore inställt på 1.525v i BIOS - visar 1.52v min och 1.55v max i HWmonitor så den kan jag ej pilla mer på.

Och jo en sista sak:
Vågar inte pilla på NB volten egentligen eftersom mitt moderkort inte har någon sensor på den så jag har ingen aning vilken temp den har. HWmonitor visar bara TMPIN0 till 2 - där 0 är moderkort, 1 CPU och 2 är VRM.

Av Niteshade

HD 6970 DirectCU II - överklocka ännu mera?

Jag har ett Asus HD 6970 DirectCU II 2gb -kort. Och ni kanske känner till att korten med dom där DirectCU-kylarna redan är "överklockade" när de kommer från fabriken. 890MHz är GPU'n på - minnet på 1375 MHz (GDDR5 = 5500 MHz).

Jag försökte klocka upp min CPU (AMD 1090t) till 4GHz men jag hade otur i lotteriet och fick bara ett mediokert chip. 3.9GHz slutade det på iaf med 1.5v vcore och schyssta temperaturer - så nu är jag intresserad av att ta reda på vilka överklockningsmöjligheter det finns för grafikkortet.

Enligt HW Monitor så kommer kortets temperatur upp i max 60-61C när jag lirar Battlefield 3 i två timmar. Jag har rätt bra kylning i chassit (4x 120mm fläktar och 2x 140mm fläktar) så det bidrar nog en hel del. Jag vet att 60 grader är bra temp för GPU'n så jag tänkte fråga om det är en bra idé eller ej att överklocka GPU'n ytterligare?

Och om så är fallet, vad ska jag använda för att stresstesta? vad ska jag använda för att överklocka? (freq. och voltage) och slutligen: vilken temp ska jag ej överstiga?

Värt att påpeka också är att jag aldrig har OC:at grafikkortet förrut. Jag har bara erfarenhet av överklockning av CPU, minnen, FSB/HT och NB.

Av Niteshade

Går inte.
Sätter jag vcore till 1.5 i BIOS och multipliern till x20 (ger 4GHz) så får jag 1.52V i max vcore (enligt CPUID Harware Monitor)
...och dessutom fel rätt tidigt i Prime 95

Av Niteshade

1.55 är det som jag sett på de flesta sidor. Men vet ej om jag vill push-my-luck så pass mycket.
Inser nu i efterhand att jag har gammalt BIOS på moderkortet - det kan ju vara en bra idé att uppdatera, haha ^^

Jag har en Noctua NH-U9B SE2 -kylare.
Processorn är nu på 3.8GHz (1.45v vcore) och tempen 32C i idle.
Tempen i chassit är mellan 25C och 29C - rumtemperatur på en tja 23C iaf...

Av Niteshade

Detta var ett fall av "inbillning" - det gick att ställa in egna värden i BIOS.
Så nu är processon överklockad och klar: 3.2 till 3.8 GHz

Kan klocka den mer men tja... vet inte om det är en så bra idé att köra vcore på över 1.5v?
Kunde få den till 4GHz men då fick vcore lov att vara över 1.5v och load temp blev då 55C

Av Niteshade

Ja för sätter jag den i "locked" så går det ju inte att ändra vcore eller multipliern i BIOS.
Dessa inställningar gråas ur om jag inte låser upp processorn.