Inlägg

Inlägg som Spindel har skrivit i forumet
Av Spindel

Det går att installera Openwrt på Mikrotik Hex:

https://openwrt.org/toh/mikrotik/rb750gr3

Av Spindel
Skrivet av LinusG:

Så egentligen så är Home Assistant Green bara en förprogrammerad Rpi?
Behöver alltså även köpa till USB Stickor till dom protokollen som jag önskar få in?

Om du redan har en Raspberry Pi som ligger och skräpar så skulle jag först prova att använda den. Själv kör jag en RPI 4 med Home Assistant i en container. Kör man Podman i stället för Docker kan man rätt så smidigt låta Podman hålla Home Assistant up-to-date med podman auto-update och systemd.

Vill man slippa tänka på allt sådant så är ju Home Assistant Green ett bra alternativ.

Av Spindel
Skrivet av LinusG:

Lite sugen å skaffa mig en sån där Home Assistant Green.
Har några Zwave uttag som jag önskar få in, samt lite 433mhz termometrar allt detta ligger i Telldus idag, men börjar ledsna på att det inte funkar som det ska.
TÄnker väl på sikt även att få in mina Tapo kameror.
Men vad behöver jag mer än själva HA Green delen?
Har även beställt en Nedis ir sändare för att kunna reglera Luftvärmepumpen, så om även den går att få in vore det kanon. Den är Wifi bunden och går via Tuya Smartlife appen som jag förstår det (den har inte kommit ännu)
Kan tänka mig att byta ut termometrarna om det finns bra termometrar som tål ner till minst -40 (har haft det ett antal gånger i vinter och då har Telldus slagit ifrån) behöver bara kunna läsa av senaste dygnet ungefär.

Tuya finns det redan en integration för, så det är inga problem att få in det. Dock är det en molnlösning så man måste ha ett Tuya-konto och den går via Internet (Tuya) för att styra luftvärmepunpen.

För Z-wave behöver du en USB dongle. Har dålig koll på Z-wave då jag inte använder det (föredrar Zigbee, hade Z-wave förut som jag bara tyckte strulade). Eventuellt kan detta vara något för dig:

https://www.kjell.com/se/produkter/smarta-hem/controllers/aeo...

Av Spindel
Skrivet av meteor:

Du behöver komplettera med en SkyConnect för zwave.

Nu blandar du nog ihop det. SkyConnect stödjer inte Z-wave utan bara Zigbee och i framtiden även Thread.

Av Spindel
Skrivet av CooingPendulum:

Någon som har Wifi Hub L2 genom FiberLan med Tele2? Jag verkar begränsad till 100 ned genom kabeln. Däremot går det bra mycket snabbare via Wifi, ca ~300 ned. Funderar på om det är routern eller annat problem.

Menar du att Windows visar att link speed är 100/100? Då är det troligtvis att du har en dålig Cat5e kabel. Uppgradera till en Cat6 så bör du få 1000/1000.

Av Spindel
Skrivet av KAD:

Jag har aldrig haft 6rd, så jag har aldrig kunnat peta på det. Men som jag förstår RFC 5969 så måste CE:n (”customer edge”, dvs troligen din OpenWrt) aktivt skicka ut en förfrågan om DHCP-option 212 och sedan tolka svaret och tunnla IPv6-trafiken över IPv4. Om du inte vet att du konfat OpenWrt för att göra det så är det nog osannolikt att du kör 6rd.

OpenWrt har däremot stöd för vanlig IPv6 prefix delegation i de officiella installationerna, vilket jag gissar är var du har där, -PD.

Andra indikationer på att du kör native: IPv4 MTU och IPv6 MTU är samma, i alla fall på routerns WAN-interface (eftersom 6rd tunnlar v6 över v4 är det bättre om v6-MTU är 20 byte mindre i 6rd). Det går att ha olika lease-tid på IPv4 och IPv6-delegerade prefixet (i 6rd är det senare algoritmiskt framtaget ur det förra och de måste alltså bytas samtidigt).

Gött att även Telias kunder ser ljuset i slutet av tunneln

Tack KAD! Jag har nu läst på lite mer och ja, IPv6-PD är prefix-delegation. Så som jag förstår det så har Telia tilldelat mig native IPv6 i och med det är ::/56 på slutet, vilket gör att jag kan skapa upp 256 globala IPv6 subnet, det vill säga en jäkla massa IPv6 nummer med andra ord. I mitt fall behöver jag bara 3 st, en för trusted zone, en för guest och en för Wireguard.

Förut hade jag bara ett subnet, vilket jag antar är så 6RD fungerar? Det gjorde att gästnätet och Wireguard inte kunde tilldelas några IPv6 nummer, så fick köras bakom IPv4 NAT.

Av Spindel

Jag tror att Telia har aktiverat "native" IPv6 nu, åtminstone i nätet som min bostadsrättsförening tillhör som blev uppgraderat idag. Dock är jag lite osäker på hur man kan verifiera att man har "native" och inte 6RD?

Så här ser det ut i OpenWrt för mig nu:

Protocol: Alias Interface (DHCPv6 client)
Uptime: 6h 45m 40s
IPv6: 2001:2040:<censurerat>:<censurerat>::2707/128
IPv6: 2001:2042:<censurerat>:<censurerat>::1/64
IPv6: fd01:8a32:<censurerat>:<censurerat>::1/64
IPv6-PD: 2001:2042:<censurerat>:<censurerat>::/56

Sista ligger nog kvar sedan tidigare, näst sista tror jag är LAN IPv6? Men de två första är nya, tror jag?

Av Spindel

Cat6 klarar 10 Gbit/s upp till minst 55 meter. Är det bra kvalité på kabeln klarar den säkert längre avstånd än så (fast vem drar mer än 55 meter ethernet i ett vanligt hem?).

Det finns ingen anledning att köra mer än Cat6. Den här artikeln berättar även om fusket med Cat7 (gäller säkert Cat8 också):
https://www.direktronik.se/kunskapsbanken/natverk/cat7/

Av Spindel

2023 och Telia gör fortfarande detta. Är det verkligen så dyrt att öka kapaciteten mellan Göteborg -> Stockholm att de hellre tar omvägen Göteborg -> Köpenhamn -> Stockholm?

Av Spindel

Värde begagnade SSDs?

Har ett gäng SSD-diskar jag tänker sälja på Blocket. Problemet just nu är att jag är osäker på vad de kan vara värda. Finns det någon bra sida där man kan kolla upp värdet?

Av Spindel

Sälja eller slänga GTX 680 & 780?

Har ett GTX 680 och GTX 780 liggandes och skräpar. Funderar på om det är värt att försöka sälja dem eller om de är så pass dåliga att jag lika gärna kan slänga dem på tippen direkt?

Av Spindel
Skrivet av Murre5:

Finns det något som egentligen gör det värt att gå på 5800x,5900x eller 5950x som "gamer"? 5600X med det priset ser ut att helt klart vara överlägset i prestanda per krona? Känns väl väldigt säker även framtidsmässigt?

Speciellt om man spelar i 1440?

Eller är det något jag missar?

5600X är bara 6 cores. De nya spelkonsolerna har 8 cores så jag resonerade att 5800X kommer vara mer framtidssäkrad ur det perspektivet.

Av Spindel
Skrivet av swire:

Köpte 15:04 på komplett och det var tydligen redan slut på lager. Från 30 st 5900X till 0. Får min burk 2 dec.

https://i.imgur.com/Q64fhH0.png

Intressant, såhär ser det ut för mig. Gul/grön bock, antar att jag kanske fick en då?

https://i.imgur.com/QazOXTU_d.webp?maxwidth=728&fidelity=grand

Av Spindel
Skrivet av Xenofonus:

Så för att förtydliga, grön bock på webhallen betyder att man hann knipa en?

Skulle tro det. Hos mig är den gul...

Av Spindel

Beställt både från Komplett och Webhallen. Gav upp på Inet eftersom det bara kraschade. Nu återstår det att se om jag knep 5800X från Komplett eller Webhallen.

Av Spindel
Skrivet av loungepuppy:

Elgiganten.se: kl 14.56 gick det att lägga 5800x i kundvagn och slutföra köpet.
Hoppas det funkar nu bara.

Var?

Av Spindel

https://media0.giphy.com/media/l4FATJpd4LWgeruTK/giphy.gif

Ska man lyckas knipa en 5800X då. Det som saknas i datorbygget just nu.

Av Spindel
Skrivet av muSashi:

Alla som inte hann få dom 20 kort som fanns till försäljning för 5625 kr kommer få sina beställningar annullerade, alternativ betala för ett dyrare kort.

Galenskap, stämmer verkligen detta? Då kommer jag aldrig mer handla på Inet om de kör med sådana metoder.

Av Spindel
Skrivet av Dizzö:

Uppdatering.

Fick tydligen inget 3070...

Enligt Inets chatt "inget grafikkort allokerat till ordern".

Så länkar han en version för 7500 till mig och stänger chatten så man inte kan svara.

Tror nog detta kan bli en början av att sluta handla på inet...

Japp, det var samma för mig. Pengar reserverade på kortet, men ingen orderbekräftelse och en kundtjänst som länkade till liknande version men typ 2000 kr dyrare...

Av Spindel

Med tanke på att Inet höjde priserna på korten snabbt inpå så känns det som att de har gjort en fuling. Låga priser för att locka till sig folk, för att sedan försena korten 1-2 månader om man lyckades boka till priset.