Inlägg

Inlägg som Arnzeal har skrivit i forumet
Av Arnzeal

Launchveckan av Baldurs Gate 3, fantastisk upprymd period!

Av Arnzeal

7950x3D tillsammans med MSI 4090 SUPRIM X.
Måste säga jag är extremt imponerad av Apples M3'a i ovan post.

Av Arnzeal

Samtidigt har vi morgonens Sweclockers artikel "Släppa Playstation-exklusiva spel på PC ett lyckat drag av Sony"...

Inte så kul va när dom inte kan hålla marknaden i ett strypgrepp utan måste börja spela schysst med andra aktörer.

Av Arnzeal

Det mest optimala för stabilitet är att flash uppdatera med senaste BIOS genom USB, om moderkortet stödjer detta innan Windows installation. Jag har personligen alltid installerat CPU och avslutar bygget innan jag går vidare, men mer avancerade användare kanske tycker annorlunda.

Uppdaterad och full default BIOS, med undantag numera moderkortanpassad XMP/EXPO profil (om finns) av RAM tillverkaren iom DDR5 är ökänt känslig.

Sedan påbörjar jag personligen Windows installation.

Av Arnzeal

Generellt tveksam mot jättar som går på offensiv för erhålla en enorm svär av inflytande inom sitt område.
Men med tanke på hur illa majoriteten av konkurrenterna burit sig själva det senaste decenniet är Microsoft en av the "good guys" i mina ögon där de faktiskt gjort bra ifrån sig och förädlat allt under sin svär.

I det avseendet tror jag marknaden gynnas mer av den kvalité de levererar. Därav försiktigt optimistisk jag med.

Av Arnzeal

Ett tips när det kommer till Komplett som jag lyckades skrapa ihop i våras.

Köpte mitt MSI 4090 SUPRIM X på kampanj för 22.299kr (nu 25.751kr), använde mig av Komplett kreditkort som jag bara använder för köp genom Komplett vilket ger 5% cashback. Gick innan dess från Refunders länk till Komplett som också ger 5% cashback.

10% av 22.299kr är 20.069kr = 2230kr billigare.

För dom som vill pressa sin budget eller helt enkelt göra en bra affär är det ett tips, kolla på kampanjer och tillämpa förmånlig betalmetod med referens från Refunder.

Av Arnzeal
Skrivet av Yorg:

Blir lite nyfiken för jag hade tänkt helt tvärt om, delarna i sig tänker jag inte har värde mer än ett par hundralappar här eller där, men som startklar dator bör den gå att kränga för ~1500 (eller 2000-2500 om du orkar lägga ut på Facebook och stå ut med stöket det innebär).

Vilka delar tror ni ger ett större värde än helheten på en så gammal dator?

Det är mest av personlig erfarenhet av SC marknaden. Har sålt en del byggen genom åren och har alltid funnit att sälja delarna i för sig vs hela datorn hämtar ett bättre pris. Det brukar inte va så många som budar på en hel dator, men respektive delar brukar ha flera intressenter som ger sig in i leken och får upp priset. Inte minst brukar det gå åt snabbt också.

Som andra säger behöver vissa äldre som nya komponenter till deras "uppgraderingspaket".

Av Arnzeal

Sälja i delar hade jag rekommenderat, riktlinje hade jag också sagt i det fallet vart mellan 2000-3000kr.

Av Arnzeal

Eh... min iPhone 14 är död efter uppdateringen började verifieras inför omstart. Någon annan?

Edit: Vaknade upp efter 45 min och började uppdatera, märkligt.

Av Arnzeal

Kanske dom borde analysera marknaden som förr i tiden. Supply & Demand gäller än idag och demand skriker lägre priser!

Av Arnzeal

Läser att spelet är trögt i början, men att det plockar upp tempo efter ett tag. Känns lite så 10h in men det är så Bethesda spel brukar vara, nu också många "mechanics" man behöver sätta upp för få sig den klassiska Bethesda kicken och flödet.

Världen känns ändå stor och djup, som att det faktiskt är en värld och inte en karta. Brukar alltid få lite ångest över att öppna upp ett nytt spel med en enorm singulär karta med tusentals blips som kommer ta otaliga timmar utforska och man har redan en susning hur allt kommer se ut. Bättre upptäcka allt över tid och inte veta hur hela kartan ser ut tycker jag. Stort plus där, än så länge det mest uppslukande Bethesda spelet för mig.

DLSS modden är guld värd, går att fixa DLSS 3.5 nu också.

Av Arnzeal

Kan bara tala utifrån egen erfarenhet med min 4090 som jag parat med en 4K skärm. Följande svar kan mycket möjligt också vara ett dubbelsidigt svärd och gör inte valet lättare, men vi får se...

Jag har mestadels uppgraderat mig varje generation med flaggskepp grafikkort sedan GTX 680 tiden. Och med varje flaggskepp har jag oftast upplevt hade någon quirk som hindrade dem från att vara helt bekymmerfria, i min värld iaf.

680 hade gränsfall tillräcklig VRAM inför kommande generationsskifte i spel, R9 290x blev otroligt varm och lät som en jetmotor. 1080ti var fantastisk på alla sätt, men kämpade med 4K som var mer ovanligt på den tiden. 2080ti var extremt dyr utan större prestandaökning. 3090 var en beast men extremt dyr jämfört med 3080 och i mitt fall väldigt varm.

4090, förvisso också svindyr men iom du överväger uppgraderingen så verkar det inte vara ett bekymmer och har för en gång skull en prestandaökning motsvarande till priset. Detta är första grafikkortet under mina 11 år som jag upplever är HELT perfekt. Kraftig prestandaökning jämfört med föregående generation, klarar ALLT jag slänger på kortet med maxad grafik och generellt över 120+fps, tystlåten, går ej över 75 grader i max load.

4090 har betydligt mer att ge, även för 4K. Och är kortet sällan maxat i 4K så kommer den näst intill aldrig kämpa i 1440p. Förutsatt att du håller dig 1440p framöver kan det vara en fördel att kortet alltid blir knäpptyst och aldrig varm om den aldrig maxar. Samt att den kommer ge dig topp prestanda att bra tag framöver, det man kan kalla "framtidssäkert".

Jag har noterat i Diablo 4 och Star Wars: Jedi Fallen Order är VRAM i 4K kan sträcka sig upp mot 23gb vilket var förvånande. Men igen är intervallet för 1440p & 16gb i VRAM förbrukning motsvarande till 24gb i 4K.

sammanfattningvis: Fantastiskt kort på alla sätt och vis. Prestandamässigt i 1440p misstänker jag du ej märker någon skillnad. Men ljud och temperatur sänks om du ej maxar kortet, förutsatt du kör med FPS cap som matchar din bildskärms hastighet. Kan vara ett plus. Du kan sitta säkert med vetskapen du kommer kunna köra näst intill allt på max grafik med matchande fps & hz ett bra tag framöver.

Kan du sälja kortet när nästa generation kommer och sedan köpa nya toppkort för mellanskillnaden, plus i ditt fall det du sparar genom inte uppgradera från 4080 till 4090 så får du topp prestanda för nästa generation också.

Men det viktigaste är egenltigen, vad säger magkänslan. Funderar man på ett annat kort än den man har i burken så är man inte riktigt nöjd. Talar från egen erfarenhet då.

Av Arnzeal
Skrivet av izzie:

Snyggt förhandlat! Vad jobbar du med för ERP? Vilket språk? Om man får fråga.

Tack! Hela ryggen rann vid varje förhandling.

Började tidigt i karriären med Visma Spcs, gick sedan över till Fortnox och kompletterande integrationer/system som Findity, Medius, Capego, Flex HRM & Lön och Agda. Dessa var genom min tidigare arbetsgivare.

Nu är det Xledger ERP som är huvudsystemet, mer inriktat mot "large" kunder. Vi integrerar kunder från hela norden och krävs någorlunda koll på respektive lands regler. Mestadels är det Sverige för min del, men sedan Norge, Finland och Danmark i den ordningen. Det är då koncerner från de länderna som etablerar sig i Sverige.

Av Arnzeal
Skrivet av Arnzeal:

Jobb: Implementationskonsult inom ERP
Lön: 39500kr
Ålder: 25
Plats: Stockholm
Utbildning: Ekonomi
Erfarenhet: ~ 3 år
Förmån: 30 dagar semester, 5000kr friskvård, 1200kr lunchförmån, privat pension, företagsmobil & laptop.

Ny lön: 51000kr
Ålder: 26
Erfarenhet: ~ 4 år

Uppdatering inför nya löneåret och att provanställningen samtidigt går över tillsvidare. Egentligen sa jag ifrån mig att inkluderas i nästkommande lönerevision pga jag tröck på en högre lön än arbetsgivaren påstod sig ha som maxtak vid anställningens tidpunkt.. Men nytt anställningsavtal skrevs på inom den nya koncernen vilket resulterade till en lönerevision ändå.

Hade turen att vårt bolag blev uppköpt av en större aktör där nya system tillkom där jag var den enda i Sverige (inom koncernen) för tillfället med fördjupad systemkunskap jag erhållit från min tidigare arbetsplats. Blev därför också tjänsteområdesansvarig för 2 större ERP system utöver min ordinare roll.

Sa dock ifrån mig tjänstebil i förmån till att nå mitt löneönskemål. Och med en bra gnutta rejäl tur när det kommer till timing.

Av Arnzeal

Ett trick jag kör för göra rent är ta som andra rekommenderat Isopropanol och ge en generös dos på en örontops (utan öronvax på) och sedan skrubba bort det sista av kylpastan.

Min CPU blev som ny.

Av Arnzeal

Annonsen är avslutad

Av Arnzeal

Generellt sett har jag funnit att om man plockar ihop identiska komponenter på Inet eller Webhallen och låter dom bygga datorn om man inte känner sig bekväm bygga den själv så brukar priset bli nämnvärt mycket lägre alternativt mycket bättre dator för samma pris än en pre-build, även de som är prispressade som t.ex den du länkar.

Prebuilds brukar för det mesta snåla med komponenterna där processorn och grafikkortet är de enda konkurrenskraftiga komponenterna som erbjuds inom sin budget. Som en generell användare märker du säkert ingen större skillnad oavsett, men många av oss på Sweclockers, inklusive mig själv upplever nog inte pre-builds som prisvärda.

Jag skulle rekommendera att du och din polare innan du bestämmer dig utforskar hur det skulle se ut om ni byggde en egen kundvagn för respektive komponenter inom din budget och ser vart priset skulle landa. Är man osäker, sortera på filtreringen "populära" så får ni generellt bra produkter listade i toppen och väljer dem som passar din budget.

Av Arnzeal

Tänkte det kan vara skönt med ett avslut på tråden…

Returnerade CPU, MOBO, RAM och M.2, köpte nya från Inet. Allt fungerar klockrent, hade bara otur helt enkelt!

Tack för hjälpen genom allt! Gjorde beslutet lämna tillbaka och byta ut allt i en veva mycket enklare!

Av Arnzeal
Skrivet av tcntad:

Vi verkar ju ha luskat troligaste felet men jag kanske kan kika förbi ändå om du vill.

Dra ett DM rätt så snart iaf

Jag är nog relativt övertygad om att någon del är defekt. Har vänt upp och ner på alla delar och dubbelkollat allt i burken på nytt, kopplat ur allt som ej är nödvändigt men gör ingen skillnad. Prövat det mesta kombinationer jag kan komma på under två kvällar så misstänker vi kan bespara dig resan, känns som en dead end. Jättesnällt att du erbjöd dig, det uppskattas!

Har skapat returärenden och kör antagligen på dem. Börjar om från scratch med nytt mobo, cpu och M.2.
Kollade på M.2 lagring som Asus listat på deras hemsida att mobo stödjer, så byter ut denna också för säkerhets skull.

Av Arnzeal
Skrivet av Viita:

Vad är det för kylpasta du använder?
Det ser ut som det kan finnas rester på CPU:n, men det kan också vara eventuell skyddsplast som ger konstiga reflektioner.

Körde Thermal Grizzly Kryonaut, det är mycket riktigt rester från små mängder som läckte över. Har städat upp det efter bilden togs.

Fick reda på man kan köpa sånt skydd runtomkring processorn för undvika läckage på chippet. Blir en sådan till nästa försök.