Inlägg

Inlägg som kyuuma har skrivit i forumet
Av kyuuma
Skrivet av ZAIZAI:

Jag har fast monterad back-kamera i bilen, den skulle i så fall vara olaglig eftersom den är "varaktigt placerad". Att den endast används när backen ligger i verkar lagtexten inte ta hänsyn till...

jag vill göra dig uppmärksam på följande:
"För backkameror och liknande säkerhetsutrustning krävs inte tillstånd, på grund av ett uttryckligt undantag för i kameraövervakningslagen. - See more at: https://www.motormannen.se/radgivning/kora-och-aga/dashcam-vi...

Av kyuuma
Skrivet av dannegul:

Hej

Jag hoppas att med nedan skrivna text att jag följer sweclocker-etiketten och får ta del av den gedigna och kollektiva kunskapen hos communityn. Om inte, säg gärna till så försöker jag åtgärda det.

Behov:
Idag arbetar jag med kalkyl på ett byggföretag där en vanlig dag består av hantering av flera applikationer samtidigt. Det innebär Outlook, Excel, PDF-hanteringsprogram(oftast två stycken; vilka lämpar sig till olika ändamål), webbläsare, moduleringsprogram för mängdupptagning (Glodon TAS för den nyfikne), kalkylprogram och ibland annat som Spotify et.c.

Ibland bär jag med mig datorn hem/ut på arbetsplatser, varvid en stationär inte är önskvärd. Så skärmen behöver inte vara cutting-edge, men den får gärna vara användbar..

Dockningstation hade varit väldigt trevligt, men det verkar vara svårt att få till kraftfulla datorer.

Operativssystem är ej önskvärt, då vi får all mjukvara via vår IT-avdelning.

Hårdvara idag:
Lenovo X240
i7 4:e gen. 4600U / 2.1 GHz ( 3.3 GHz ) / 4 MB Cache
8 GB DDR3L
Intel HD Graphics 4400

Detta driver skärmarna BenQ BL3200 32" 2560x1440 och HP Z23i 23" 1920x1080.

Problematik:
Det innebär en minnesbelastning på 65/70% under normala arbetsförhållanden. Främst visar det sig i moduleringsprogrammet, hanteringen blir väldigt släpande och laggig i takt med att projektet växer fram. Jag misstänker att det är den integrerade grafikkretsen som är den största boven i prestandafall, men är osäker.

Bör man ha ett Quadro- eller Geforcekort? Av det jag läst ser det ut som att Quadrokorten lämpar sig bäst för färghantering och väldigt precisa CAD-beräkningar och ingetdera är av vikt i mitt arbete. På så vis ser det ut som att Geforcekorten är extremt mycket mer prisvärda.

Förslag:
Budget för detta är 23000 (inkl. moms) men är flexibelt om motivering för ändamålet finns. Jag inte är säker på vad som är flaskhalsen i min nuvarande arbetsdator men presenterar följande alternativ:

Gigabyte P37X - Ser onekligen prisvärd ut för ett otränat öga.

Gigabyte P35W - 15,6" bör vara smidigare att plocka med sig. Tror ni den fixar förväntningarna på snabb hantering?

MSI WS60 - Lite dyrare än tänkt budget, men med Quadro K2100. Är priset extra högt p.g.a displayen?

Övrigt
Har kollat på Dustin men de priserna ser snudd på perversa ut på deras datorer i jämförelse med övriga, mer privatpersoninriktade försäljare.

Detta är allt vill jag tro. Ropa gärna till om ni anser att jag behöver förtydliga eller förbättra inlägget.

Tack på förhand Sweclockers

Som sagt tidigare så skulle jag gissa på att det är CPU'n som stökar i detta fallet av de tidigare nämnda orsakerna (du maxar inte RAM och det är 2d som handskas).
Själv sitter jag mycket nöjd med en av lenovos ThinkPad från W-serien med en MQ-processor.
Datorn från w-serien de listar på sin hemsida är: W541. Dra en uppgradering till 16GB minne för en summa av strax över 23k med deras nuvarande erbjudande.
Dockningsstation blir tyvärr ett köp vid sidan om.

Hade jag sett mig om kring efter en arbetslaptop idag så finns det andra alternativ men jag skulle inte "gå ner" till en "U".
De två Gigabyte datorerna med "HQ" som du länkade ser i mina ögon riktigt bra ut om du inte behöver Quadro'n som W541 har.

Av kyuuma
Skrivet av Razki:

I dagsläget använder kontona följande standard. SE-[FÖRNAMN: 0-3 BOKSTÄVER][EFTERNAMN: 0-6 BOKSTÄVER][UTFYLLNAD: 0-6 TECKEN], där gränsen är 6 tecken och prioritet är förnamn -> efternamn -> utfyllnad.

Jag ber om ursäkt. Jag tolkade det du skrev tidigare att du ville fylla ut för och efternamn för sig.
Så att output kunde bli "YU1SI1" istället som i din output på "YUSI11"

Med små ändringar till raden som Dunderklumpen skrev får du ut det du vill ha.
Notera att enligt den formateringen på användarnamn (förnamn 0-3 + efternamn 0-6) så kan du få en 0+0 som då blir hela din konstant/utfyllnad - som då måste vara minst 6 lång.

String KONSTANT = "123456"; String tmp "SE-"+firstName.substring(0,3)+lastName.substring(0,6).toUpperCase()+KONSTANT; return tmp.substring(0,9);

Av kyuuma
Skrivet av Razki:
Dold text

Koden är redan klar med, den är på min privata dator och jag sitter på jobbdatorn nu så syntax och annat kan vara fel ;-).

private String generateUsername() { String tempFirst = firstName.replaceAll("\\s", "") //tar bort space, tror syntax var så kan vara annat men har ej tagit copypaste från min kod String tempLast = lastName.replaceAll("\\s", "") //tar bort space, tror syntax var så kan vara annat men har ej tagit copypaste från min kod for (int a = 0; a<3; a++) { generateUsername += tempFirst.charAt(a); } for (int b = 0; b<3; b++) { generateUsername += tempLast.charAt(b); } return generateUsername.toUpperCase();

Dold text

Det jag ska addera in i metoden är nu ifsatser som adderar siffror/tecken när för- och efternamnet är för kort

Notera, jag skrev nu min metod från minne och kanske är något syntax hit eller dit som är annorlunda då jag inte har kunnat köra copy + paste men ungefär så

Jag tror du är ute efter något i stil med:
lägger till "12" på användarnamn-strängen och sedan lägger till de tre första karaktärerna från den resulterande strängen till ditt genererade namn som sedan returneras

if(tmpFirst.lenght() <3){ tmpFirst = tmpFirst+"12"; generateUsername = tmpFirst.substring(0,3); } else{ generateUsername = tmpFirst.substring(0,3); } if(tmpLast.lenght() <3){ tmpLast = tmpLast+"12"; generateUsername += tmpLast.substring(0,3); } else{ generateUsername += tmpLast.substring(0,3); } return generateUsername.toUpperCase();

Av kyuuma
Skrivet av Swehurricane:

Killbom: Jag testade att klistra in den, men fortfarande samma problematik =/

Först en sidnotis; i orginalet av kontrollera så gick du inte bara över index, du gick även under. shit happens to all of us

else if(p[i][j] == p[i+1][j] && p[i+1][j] == p[i+2][j])//här går du över med "+" på en variabel som går till sista index return 1; else if(p[i][j] == p[i][j-1] && p[i][j] == p[i][j+1]) //och här går du under med "-" på en variabel som startat på första index return 1;

Jag tog och skrev detta lite snabbt.
lösningen är lite väl "raktpåsak" för att vara fin, men borde fungera.
inte direkt compilerbar med din kod, men den ändringen borde inte ta tid

//assert: spelplanen är populerad av int's (0 för tom ruta och att en spelare inte har mer än ett nummer) //samt att spelplanen inte är större än 3*3 //retunerar kod för att fortsätta spela eller vem som vann(användarens nummer) int kontrollera(int p[3][3]){ int i=0; int j=0; int fortsattSpela=255; int tomRuta=0; //kollar om raderna är lika med varandra horisontellt for(;i<3;i++){ if(p[i][j]!=tomRuta){ if(p[i][j] == p[i][j+1] && p[i][j] == p[i][j+2]){ return p[i][j]; } j=0; } } i=0; //kollar om raderna är lika med varandra vertikalt for(;j<3;j++){ if(p[i][j]!=tomRuta){ if(p[i][j] == p[i+1][j] && p[i][j] == p[i+2][j]){ return p[i][j]; } i=0; } } //kontrollerar diagonalt vänster upp till höger ner if(p[0][0] == p[1][1] && p[0][0] == p[2][2]) return p[0][0]; //kontrollerar diagonalt vänster ner till höger upp if(p[2][0] == p[1][1] && p[0][2] == p[2][0]) return p[2][0]; //om programmet når hit har ingen vunnit ännu return fortsattSpela; }

Av kyuuma
Skrivet av DavidtheDoom:

Hej och välkommen till forumet!
[...]
Jag tror nog du går rätt väg och väljer titan men det rycktas ju även om en Titan LE som ska vara lite klenare. Kanske kan vara värt att vänta på och se prisutvecklingen på titan.
[...]
Det jag skulle föreslå är att slopa haswell och gå på Intel Ivy Bridge-E som ska släppas Q3 2013. De kommer nog ha mer kräm att ge, en Hexa-core kostar dock skjortan om man ser på t ex Sandy Bridge-E.
Haswell kommer prestera väldigt likt Ivy Bridge i de flesta fallen där endast instruktionen AVX2 egentligen är den som kommer vara ett stort hopp i Haswell jämfört med Ivy B. (AVX2: upp till 60% jämfört med AVX).
[...]
Jag vet ej om AVX2 kommer på Ivy Bridge-E. Kan vara värt att ha och således prioritera bort Ivy B-E och gå på Haswell då det sägs vara lätt att göra program nyttja detta.[...]

Jag börjar med att säga; Tack för välkomnandet samt tipset angående svartmetoder.

Ja, med kommande Titan LE har vi redan nu sett att ref.korten av Titan börjat sjunka i pris, och det är redan innan LE kommit ut.

Jag summerar det med if(!IB-E.AVX2){Haswell} och lägger det på minnet.

Orsaken till denna tråden startades var just att få sådan här bra pointers. Jag hade läst om IB-E och haswell men missat AVX2 eftersom jag tänkte att sådant minns jag inte till i höst. Jag hade missat i tanken att jag skulle kunna fråga här och få upp en bas att gå ifrån i höst då det egentligen var tänkt att det hela skulle införskaffas.
Tack igen, och tack på förhand om det dyker in fler folk.

Av kyuuma

Tack spajkarn för det snabba svaret.
-Jag är dock inte lika snabb på att svara.

Kylpastan slank nog med av en händelse, inget jag tänkte på när jag klickade ner det i vagnen såhär på kvällen/natten.
I och med att det var ett tag sedan jag drog ihop en dator så tänkte jag inte på nätagget(modulärt/eller inte).
Jag ser fördelen med ett modulärt, men å andra sida så finns det relativt gott om plats på baksidan av moderkortet, men "less is more" stämmer nog i detta fallet, skillnaden i pris(om man tar samma märke) är försumbar ändå.
SSD'n var ytligare ett tecken på att jag borde nog sova, läste inte hela titeln utan bara "840[..] 25[..] *köp*"

GPU'n kommer att förbli mer eller mindre "orörd" tills dess att de två extra skärmarna tillkommer, eftersom det är först då som de kommer att behövas ordentlig kylning.
Jag har som sagt tidigare pysslat med vattenkylning så att få in det kommer nog inte vara några större problem, trotts att det var ett tag sedan. Det valda chassit fungerar utan mod med 2*240+120(+120) enligt tillverkaren.
Priset på kylarblock, radiatorer, pumpar osv är inräknade i min "tidiga julklapp" - som detta året kanske kommer mitt i sommaren ^__^'

Uppdaterad kundvagn för luftkylt system.

Jag har inget bra grepp om vart på skalan Haswell kommer ligga i höst, tog ju ett tag innan 3770 versionen kom..
Och är det fortfarande "bara" 10% ökning som är förväntad?(har inte kollat på någon vecka)

Angående kapitalförstöring, är det inte alltid fallet när det gäller nöjen?
Särskilt när det gäller (beräknings)elektronik, och vill man driva tre gånger 2560x1600 så ser jag inga billiga alternativ.
1080p känns helt fel för mig, då kan jag köpa en laptop istället.

Av kyuuma

hjälp angående en 20k+ dator för 2560x1600 * 3 upplösning

Hej, jag har lite funderingar kring vad som är smartast att göra, och jag hoppas ni kan hjälpa mig reda ut vad som är bäst/smidigast.

Jag har egentligen inte "behov" av att skaffa ny dator fören efter sommaren(läs slutet Aug.). Men det hade varit kul att kunna spela även i sommar.
p.g.a. det så kanske ni tycker jag ska vänta till "sista minuten" för att få bättre priser på samma eller till och med nya och bättre produkter som hunnit komma då.
Jag hör gärna argument för/emot att vänta(AKA; svar på frågan om det är lönt att vänta ett halvår - och på vad i sådana fall -närmast är ju Haswell, är det "värt" att hoppa på det tåget istället för att köpa på Z77?).
<rant>Ett possessivt svar som tar upp nya produkter får gärna utveckla sina svar utöver "det kommer alltid komma bättre saker om x-månader".
Samma argument kan ges igen om x-månader och utan konkret info, utan bara spekulationer och rykten -så kommer jag hinna jordsättas långt innan det slutar komma nya saker på marknaden.</rant>

Anyway, för att ni ska kunna ge bättre rekommendationer så bör jag nämna att jag kommer initialt sitta på en 2560x1600 skärm och dragit slutsatsen efter läst flertalet tester att ett Titan skulle passa mig. Med tanke på att jag har som mål att införskaffa två lika dana skärmar i vinter, alltså landa på 2560x1600 * 3, så är en tidig julklapp till mig själv inplanerad(dock inte i de "20k+" som står i rubriken).
För att använda alla tre vid spel och full res och settings(nära max åtminstone, jag vet inte vad som kommer krävas av de spel jag kommer spela i vinter) så har jag räknat med ett till Titan så småningom, så titan/skärm ratio'n är "under kontroll".
Gör jag rätt att dra ovan nämnda slutsatts(att Titan är vägen att gå för de upplösningarna)?

-edit Uppdaterad vagn hittas här.-
Jag har kastat ihop en kundvagn på inet som ligger strax norr om 20k.
jag är ganska nöjd med hur den ser ut i dagsläget, några saker jag vill ha diskuterat dock.

Dels är det minne, i arbetet är jag van att ha 16GB och har kommit "ganska högt upp" i minnesanvändning(% till vad jag har till handa) på jobbet och är halvt orolig att jag kan nå det taket här hemma. Dock är minnen, och har nästan alltid varit(åtminstone i förhållande till övriga komponenter) billiga, så man kan ju alltid byta ut i framtiden(att köpa 2x8 istället för 4x8 tycker jag personligen är onödigt).

När vi ändå är igång kan man väll nämna moderkortet, vad tror ni om ram på 1866MHz? och samt det jag rörde vid tidigare, Z77 eller Haswell?

Inkluderat är även en Noctua(NH-D14) CPU-kylare. Det är här jag är mest kluven. Ska jag köpa den och ha ett luftkylt system innehållande en 3770k "lagom OC" och ett(och senare två) titan, eller ska jag konvertera till vattenkylning(och i sådana fall, ska jag göra det nu eller vänta tills andra kortet)?
Jag räknar med burken kommer bli vattenkyld när det andra kortet kommer i, men det grundar jag på tron att systemet inte kommer gilla att vara luftkylt samt driva 2560x1600 * 3. Är det ett korrekt antagande?
Med det i åtanke kanske det är bäst att köra med vattenkylning i början, för att inte "dubbelspendera" på kylare. Det var ett bra tag sedan jag pysslade med vattenkylning, vad är det som gäller på den fronten nuförtiden?
Det skulle vara mycket uppskattat om någon kunde lägga ihop ett system -listat här eller lagt i en kundvagn- med rekommenderade varor för allt som behövs till övriga systemet -med gpu expansion i åtanke. Märken och val på pump/radiator, slang dimensioner, val av kylarblock till gpu,osv.
2*240 radiator +120? eller mer?
360+24+120? (jag är beredd att modifiera arc r2 för att få plats med ett 360 i top om ni tror det skulle behövas.)

Vad har ni för tankar och funderingar kring detta?