Inlägg

Inlägg som kozmos har skrivit i forumet
Av kozmos
Skrivet av matt76:

Jämfört med likartade spel i samma genre, såsom The Outer Worlds, så krossar CP2077 allt motstånd. Det går så klart inte jämföra ett RPG med GTA eller en renodlad FPS-shooter.

Krossar det på vilket sätt?
Är väl svårt att veta hur spelet är innan det har släppts?

Av kozmos
Skrivet av twit:

Sidan är redan fixad som de vill ha den. Syftet är inte att låta kunder hitta varor snabbt och enkelt, syftet är att kunder skall köpa så mycket som möjligt. Genom att exponera kunderna för långt fler produkter och unika erbjudanden och rabatter som tar slut alldeles snart så skynda skynda köper kunderna mer grejer än vad som ursprungligen var tänkt.

En användarvänlig upplevelse kan man se sig i månen efter.

Finns ju vi som också blir frustrerad över dålig layout och skiter i att använda sidan.
Ska jag ha något har jag inte lust att ödsla en massa tid framför datorn.

Av kozmos
Skrivet av ottoblom:

Nej jag sa att vinstmarginalen inom livsmedel är 20 % . Om du har en anställd med 20 k i lön så blir det en kostnad på 384 k per år som då skall gångas med 5 för att bli plus minus 0 . Kläder har vad jag vet en väldigt hög marginal jag har bara erfarenhet av Hårdvara till datorer haft företag i det i 15 år och är uppvuxen i en familj som sålt livsmedel hela livet .Min mamma ägde 3 butiker .

Okej nu är jag med i svängarna!
Jo jag vet att vinstmarginalerna per tjänst eller produkt är det som avgör hur hög omsättning varje anställd ska ha för att det ska gå runt.
Du kan ju ha högre vinstmarginaler beroende på vad du säljer eller om du äger varumärket, det är ju fortfarande en generell tumregel som inte går att tillämpa till alla verksamheter.
Är man återförsäljare åt större drakar så kan jag förstå att man inte kan göra så mycket åt marginalerna.

Nu va det jag som drog in omsättning i diskussionen men om vi pratar kostnader istället så är jag fortfarande inte övertygad att kostnaden för ett butiksbiträde är en miljon

Den bittra sanningen är att hur mycket man än gnäller av sig så är det ägaren till bolaget som är högst ansvarig och har gjort ett dåligt jobb om ett företag går omkull, så ses det i många fall på saken rent juridiskt sätt sen spelar det ingen roll vad anledningen är att man har hamnat där eller vad man gnäller på.
Har man höga vinster i bolaget sett till helhet vid årsbokslut och man behöver extra personal så kan det vara en investering att anställa någon som inte omsätter tillräckligt för att frigöra andra mer erfarna anställda från en del sysslor, så att de kan jobba med andra värdesättande saker.

Man ska ju ändå betala vinstskatt i bolaget så i vissa fall kanske det är mer lönsamt att anställa den personen som behövs iallafall.

Av kozmos
Skrivet av ottoblom:

En omsättning på 1 miljon per anställd är inte lågt räknat det är omöjligt i väldigt många områden .

Jaha, ja det är säkert svårt att uppnå den omsättningen per anställd i vissa branscher men det finns andra branscher där du behöver komma upp i det för att täcka kostnaderna per anställd och ha lite vinst över.
Har fortfarande svårt att tänka mig att kostnaden för ett butiksbiträde är en miljon dock, om man går efter din uträkning så är det ju 616.000 i kostnader per anställd efter man har betalat ut löner, arbetsgivar och sociala avgifter.

Vad exakt är det som kostar 616.000 om året utöver de fast avgifterna per anställd i en klädesbutik?

Av kozmos
Skrivet av ottoblom:

Livs medel har en vinst marginal på 20 % . Så låt oss räkna lite säg 20k i månadslön i genomsnitt det blir med sociala avgifter 32 k x12 kostnad av 384 k per år . 20 % vinst marginal blir 384 k x5 = omsättning på 1920 k behövs . Skall vi räkna på hårdvara genomsnitt vinsten är 6 % osv .

Förstår inte alls vad du menar här?

Av kozmos
Skrivet av Stefflo:

Företaget betalar mer än bara lön för dig också så här räknar man både in lön, sociala avgifter och allt annat en person kostar. Kan vara arbetskläder, kontorsyta, fredagsfika och allt vad det nu är. En omsättning på en miljon per anställd skulle jag säga är väldigt långt räknat idag om företaget ska gå bra och kunna utvecklas.

Jo jag är väl medveten om det men om vi bortser från omsättning och kolla på kostnaden på en anställd så kan du plocka ut en ganska hög lön på en miljon med arbetsgivaravgift och sociala avgifter inräknat.
Vad en anställd behöver omsätta för att ett företag ska kunna ta in en person är ju från fall till fall men jag har mycket svårt att tänka mig att butiksbiträden behöver ständigt nya dyra utbildningar, dyra arbetskläder, dyra verktyg per anställd för att kunna utföra sitt jobb.
Bjuda på fredagsfika är inget som krävs av en arbetsgivare därav räknar jag inte med sådana förmåner.
Troligtvis behöver man ju dessutom anställa för att man säljer mer, det är möjligt att de gör en förlust i bolaget om de anställer ett nytt butiksbiträde för att butiken gör för dåliga vinster.

Är du däremot anställd på ett företag där du jobbar självständigt med dyra utrustningar och tekniker och ständigt behöver förnya kunskapen för att hänga med i utvecklingen så kostar du betydligt mer som anställd och nej då räcker nog inte en miljon till i många fall.

Av kozmos
Skrivet av Stefflo:

Våra politiker älskar punktskatter. Det strular till massor för företagarna och politikerna får in mer skattepengar som de kan fylla sina svarta hål med.
Hörde på radion idag (bara i bakgrunden) att ett företag som sålde kläder nu var tvungen att anställa en person extra för just detta och den kostnaden räknade ägaren med skulle bli runt en miljon per år som i sin tur då också läggs på priset ut till oss konsumenter.

Jag bara väntar på att kilometerskatten för elbilar ska komma så hela vinsten med detta också försvinner. Svensken ska inte kunna göra något som är miljövänligt och billigare utan det måste vara lite exklusivt att få tänka på miljön.
Är det inte bättre att man helt enkelt stoppar allt som kommer från andra länder och bygger upp en produktion här i Sverige och vi blir självförsörjande på allt vi behöver. Många produkter som försvinner men vi kan också ha full kontroll på allt som tillverkas och vi får använda. Tänk också på så mycket Co2 vi spar när ingen import kommer ske från utlandet.

Låter lite mycket, isåfall har den anställda en väldigt hög lön för att vara butiksbiträde.
Endel har dock som tumregel att varje anställd ska omsätta en miljon om året men det är en snedvriden verklighetsbild.

Av kozmos

Jag tror att man bara flyttar skatteintäkter, de gör väl sig redo inför elektrifieringen.
Tänk vilka intäkter de förlorar i framtiden om fordon inte längre behöver fossila drivmedel.

Av kozmos
Skrivet av backfeed:

Lösningen på problemet är mycket enkel: lägg ned Copyswede. Retroaktivt.

Jag vet inte en enda person som nyttjar privatkopieringsrätten, alla streamar.

Jag har faktiskt en vän som fortfarande privatkopierar, ska beskylla honom för detta!
Han tillhör den skaran som fortfarande bara handlar med kontanter och vägrar Swish och mobilt BankID 😂

Av kozmos
Skrivet av glemmy:

Liknelsen gick kanske inte fram
I dagligt tal brukar industri vara synonymt med verkstadsindustri (uppfattar jag det som?) men industri är ju egentligen ett suffix på all ekonomisk verksamhet som skapar något (läkemedel, bilar, råvaror osv).

Nej jag misstolkade liknelsen ganska grovt 😅

Mekanisk verkstad kanske är en bättre benämning, självklart är industri en väldigt bred kategori.
Har två CNC maskiner och kör underhållsjobb och legotillverkning.

Hjälper även till med ändring av befintliga verktyg och förhoppningsvis kan jag även erbjuda lite reverse engineering längre fram med hjälp av fotogrammetriskanning!

Av kozmos
Skrivet av gibbon_:

Förmodligen jag som är ignorant här, men det låter lite som att jobba på företagsbolaget. Eller handla på affärsbutiken. Eller..

Haha ingen fara.
Jo det har inte varit glamoröst ännu!
Sa upp mig från mitt gamla jobb som va betydligt bättre betalt, däremot kommer det med stor sannolikhet finnas mer pengar att hämta lite längre fram.

Har valt att leva snålt för att ta det säkra före det osäkra, många kunder kräver 60 betaldagar mot oss leverantörer och jag har dyra maskiner att drifta dessutom är det väl ingen som kan förutse vad som händer i framtiden i dessa tider.

Av kozmos

Egenföretagare i industribranschen sedan Augusti.
Har förtillfället ingen lön men tänkte försöka ta ut en lön på 20 000 i November, får börja lite försiktigt 😂

Av kozmos
Skrivet av Fatmajk:

Jag väntar med spänning tills de släpper fler PS5 nyheter imorgon, men usch va ful den är! Ett spaceship för 12 åringar...blä. Kommer bli svårt att övertala partnern att ha den stående synligt bredvid TVn.

Smaken är som baken, delad 😉

Av kozmos
Skrivet av SpeedRebirth:

Om 400/450 dollar stämmer så är det otroligt bra priser med tanke på hårdvaran! Plus att den är så grymt snygg Vem vill ha en tråkig låda liksom. Kolla bara bilarna på 80-90 talet jämfört med nu, utvecklingen går framåt som tur är

Sant, håller med dig på allt förutom att jag gillar många bilar från 90 och bakåt 😁

Av kozmos

Helt ärligt skiter jag ganska mycket i all information de har släppt.
Det ända jag vill se är massa grymma spelsläpp och att det ska finnas endel nya spel redan första året, annars blir det uppskjutet köp.
Tycker det brukar vara speltorka i början, indiespel, remasters och rereleases är för mig helt ointressant, speciellt när de utgör en stor del av släppta spel.

Av kozmos
Skrivet av tecfreak:

Jag har alltid haft goda erfarenheter med Brother-laserskrivare. De är lite dyrare, men håller längre. Jag har inte haft någon bra erfarenhet alls med HP. Skrivaren gav upp spöket efter bara tre år, och utskriftskvaliteten var inte heller den bästa.

Jo det blev en Brother man får väl komplettera med färgskrivare längre fram om behovet skulle finnas.

Av kozmos
Skrivet av Baxtex:

Mitt problem är namnen och anledningarna. Vad används kemikalieskatten till? Planteras det extra träd? Kinesiska diplomater för att reducera mängden kemikalier dom släpper ut? Privatkopieringen är ju ännu värre. Kulturarbetarna får redan bidrag för att utföra sitt jobb. Jag tycker dom borde ta bättre betalt istället som alla andra. Förstår inte varför dom ska få specialbehandling.

Jag har en teori om att de har börjat hitta på en massa nya skatter för att täcka förlusterna när de avvecklar fossila drivmedel. 😅

Av kozmos

Blir nog den här, lägger beställning imorgon isåfall.
Känner att det räcker med svartvitt, verkar bli dyrt om man ska byta flera toners istället för en.
Det har hänt ibland att jag printar ut en skärmdump i färg men kan leva utan det.

https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/skrivare-scanner...

Av kozmos
Skrivet av Sions:

Jag kollade förut på ny skrivare till vår bostadsrättsförening.
Kom fram till att de billigare skrivarna säljs billigt och gör allt för att du ska köpa deras "original" färgpatroner som då om du skriver ut en del ganska snabbt kostar mer i färg än vad skrivaren kostade.
Jag tror du måste öka budgeten lite om du vill ha billiga utskrifter och kvalité.

Syftade nog mer på att den skulle kännas lite robust då den kommer användas dagligen.
Utskriftskvalitén i sig kvittar nog lite då jag mest kommer scanna och skriva ut fakturor.

Skrivet av Erik_T:

Det är främst billiga färgskrivare som är snordyra i drift. Svartvita laserskrivare är inte så farligt dyra i drift - inte ens de billigare modellerna.

Den här ser ut som om den skulle kunna passa: https://classic.prisjakt.nu/produkt.php?p=4570191 https://www.brother.se/printers/laser-printers/dcp-l2550dn

Ska ta en titt på den, såg ut att ligga väldigt vettigt prismässigt, inte helt omöjligt att det blir den.

Någon som har provat denna då och har några erfarenheter?
https://www.netonnet.se/art/dator-surfplatta/skrivare-scanner...

Av kozmos

Tips på vettig skrivare

Ska köpa en skrivare till företagskontor och undrar lite vad som är ett prisvärt alternativ och som har lite halvvettig kvalité.

Önskemål:
Billiga utskrifter, färgutskrift är inget krav.
Färgscanner både för utskrift och digitala kopior.
Pris 1000-2500.
Gärna lagom stort magasin så man inte behöver fylla på papper allt för ofta.