Inlägg

Inlägg som kozmos har skrivit i forumet
Av kozmos
Skrivet av anon78208:

Kozmos, en stor del av befolkningen har redan tagit dessa saker för givet ett bra tag (det gjorde jag också när jag studerade på universitetet och var allmänt ung och naiv), och precis som RaZman påstår så har det redan lett till tråkiga konsekvenser. Sedan vet jag inte om det råder så stor "massarbetslöshet hos unga och lågutbildade" som RaZman ger intryck av. Allt är relativt förstås, och det finns ett stort antal länder där man skulle önska att det fanns bättre möjligheter för unga och lågutbildade, så jag vet inte om just Sverige sticker ut så mycket på den punkten, men det är ju de typiska populistiska argumenten som inte bryr sig så mycket om fakta.

Tycker personligen det låter som många är naiva och bortskämda idag, varför ens gör uttalande som endel gör när man har noll koll.
Jag vet inte vad som kallas ung men jag har inte slagit om till 30 ännu men allt kanske beror på hur skyddat man har levt.

Av kozmos
Skrivet av Dr.Mabuse:

Ni hittar dom sakerna på Amazon redan idag. Ni behöver inte vänta på en Svensk version. Finns t o m valutaomvandlare

Väl medveten om det men leveranstiderna brukar skilja sig och sen hade vi en period när kronan va otroligt svag så jag har inte handlat utanför EU:s gränser på väldigt länge 😅

Av kozmos
Skrivet av martinot:

Hur mycket betalar "svenska" företag som IKEA, Volvo och Biltema i skatt, då?

Förmodligen inte mycket.
Personligen tycker jag det är ett stort problem med Sverige att stora drakar som har råd att betala för sig blir typ "subventionerade" medans fåmans och medelstora bolag som föder landet blöder pengar och som dessutom ofta har en mer sund relation till sina anställda.

Jag vill ju tro att om man gav dessa bolag lite möjlighet att florera så hade det gynnat oss men det är rena spekulationer.

Av kozmos
Skrivet av martinot:

Har mest köpt lite specildelar till min Tesla som jag inte kunde hitta i Sverige, eller alternativ till Teslas högt prissatta originaldelar. Köpte tex. en del i konsolen som byttes ut för att kunna ladda mobilerna trådlöst istället för via kabel, och det var ca 30% av pristet som Tesla.se skulle ha.

Okej okej.

Av kozmos
Skrivet av Defender:

Ser fram emot detta. Bryr mig inte så mycket om det blir billigare, jag hoppas mer på varor som oftast inte säljs i Sverige.

Legitim anledning, förmodligen så får vi väl samma kassa utbud av mer udda saker misstänker jag iallafall

Av kozmos
Skrivet av Xinpei:

Det är absolut fel på de som jobbar där och inte företaget ifråga.....

Låt mig gissa. Det är äldres fel att de utnyttjas till större grad än yngre också?

Eller hur? Om man låter ett företag bete sig som Amazon gjort i USA så är det inte långt borta innan en majoritet av företagen börjar med detta... och då är det inte "bara att inte jobba där" direkt utan då har man inget val.

Spoken som någon som aldrig suttit i en sits där det är detta eller inget. En aning naivt kan man ju tycka.

Dumheter. Det är absolut Amazon som ska klandras för det.

Du kan ju seriöst inte missa personen ifrågas röda tråd?

Du verkar inte riktigt förstå detta med hur samhällen utvecklas om företag får helt fritt spelrum. En av de största orsakerna till varför svensk arbetsrätt är så stark i Sverige är dels pga. den organiserade arbetarörelsen men dels också pga. att företag blivit starkt reglerade genom kollektivavtal och arbetslagar. Så nej det ligger inte alltid hos arbetaren och att beskylla arbetaren för vad oseriösa företag gör är i sig skrattretande. Klassisk victimblaming helt enkelt.

Tyvärr är den ren och skär bortskämdhet. Folket som kommer med påståenden som "Det är arbetarens ansvar.." är oftast folk som jobbar inom yrken där folk mer eller mindre jobbat arslet av sig för att göra så säker som den är idag och därför behöver personen ifråga inte lyfta ett finger för att andra har tagit fighten åt honom.

Men de som suttit i en sits där man varit ekonomiskt beroende av en oseriös aktör inser snabbt hur snabbt det kan gå åt helvete om man börjar resonera som dessa människor. Och så fort man börjar jämföra hur det ser ut i många andra länder så får man direkt ett perspektiv.

Kan ju ha och göra med att folk inte är svart och vit i sitt tänk. Det finns faktiskt sämre och bättre alternativ inom alla sektorer... allt man behöver göra är att läsa på lite och välja de som är "minst onda".

Yup pretty much.

Det är ju arbetare i Sverige som sen långt tillbaka och än idag har förhandlat fram många av de lagar, skyddsnät och förmåner många har idag.
Glömmer befolkningen bort det och börjar ta allt för givet så kan det mycket väl raseras i framtiden även om det är långsökt men inte omöjligt.

Sverige är absolut inte perfekt i någon mening och många saker tåls att kritiseras men vi har det ändå jävligt bra här och jag vill att det förblir så!

Finns mycket man vill uttrycka men försöker hålla mig till swec regler 😅

Av kozmos
Skrivet av martinot:

Oftast inte några större skillnader gällande elektronik. Det är däremot lättare att hitta mer nischade saker.

Gällande andra saker, som tex. fiskeprylar, bilprylar, så kan man göra lite bättre priser. Specielt gällande vissa varumärken kan det vara stor skillnad.

Har tex. köpt tillbehör för min köksassistent, KitchenAid, för halva priset i Tyskland. Exempel på glassmaksinstillbehör, köttkvarn, och pastamaskintillbehör (vissa köpte jag dock inte på amazon.de, utan direkt hos tyska detaljisters nätbutiker som hade ännu bättre priser än amazon.de).

Hur står de sig mot de tyska bildelsgrossisterna då som exempelvis autodoc?
Bildelar är ju alltid billigt i Tyskland, har handlat mycket därifrån i säkert 12år

Av kozmos

Känns som det saknas en skopa allmänbildning.
Det finns en anledning till att en anställd har relativt bra skyddsnät i Sverige jämfört med många andra länder och det är inget man ska ta lättvindigt eller ta för givet.

Ett vinstdrivande aktiebolag som saknar medmänsklighet kommer alltid göra allt för att maximera utdelningen till ägarna.

Av kozmos
Skrivet av Chromatic:

Ja? Är dom en dålig arbetsgivare så lär ju inte Amazon klara sig särskilt bra.

Jo fast hade företag möjligheten att göra lite som de vill så hade majoriteten av vanliga arbetare i Sverige haft dåliga arbetsvillkor, vilket hade resulterat i att det hade varit betydligt svårare att hitta ett bra jobb med schyssta villkor.

Det är bara att blicka tillbaka i tiden eller jämföra med andra länder om du inte inser det.

Av kozmos
Skrivet av Chromatic:

Är väl upp till arbetarna om dom väljer att jobba där eller inte?

Så du tycker man ska låta svenska arbetsgivare göra lite som de vill bara för att folk har fria valet att söka något annat?

Av kozmos
Skrivet av Heknu:

Utveckla gärna!

Förstår inte heller.
De ända jag upplever som verkligen har ockerpriser är typ Fyndiq och några dropshipping företag som säljer billigt Kina krafs som man ändå inte handlar 😅

Av kozmos
Skrivet av Francesc:

Tänkte mer något i stil med konsol + extra kontroll + spel som en bundle eller liknande. Tror en rak rea på en helt ny konsol vore ganska otänkbart. Så viktig marknad kan inte Sverige vara för Amazon.

True men ska de etablera sig här kan de inte ha den inställningen.
Personligen tänker jag ju inte handla från dem framför andra aktörer i Sverige om de inte har något speciellt att erbjuda i form av erbjudande eller produkter som andra saknar

Av kozmos
Skrivet av bobbeyblade:

Skitsnack vi har en sjukt låg bolagsskatt.
Du kan inte jämföra en enskild firma, betydligt högre skatt i ett enmansbolag, med ett stort bolag som Amazon.

Skatten är hög på arbetskraften, att de slipper det i USA och har låga kostnader där beror på att de skiter i att ge sina anställda förmåner
som sjukförsäkring etc eller ja ens toaletter.

Du har ju rört ihop det fullständigt, enmansbolag är inte detsamma som enskild firma.

Av kozmos
Skrivet av makatech:

Poängen är ju att Sverige måste underlätta för företagen i Sverige så att de slipper skattesmita från början, vi måste vara konkurrenskraftiga och företagsvänliga. Det är trots allt företagen som skapar en majoritet av alla jobb samt välfärd. Blir så klart orättvist annars om utländska bolag eller enskilda stora svenska bolag finner vägar runt vår beskattning på bekostnad av många små företag, då blir det en salig röra. Samtidigt måste så klart svenska lagar och regler följas när stora aktörer som Amazon kommer hit, inget mesande. Skulle de hitta vägar runt då får vi täppa till hålen.

Helt rätt!

Av kozmos
Skrivet av anon300311:

Tips;
Kör en lokal backup och en offsite. Brinner ditt hur ner vill du ha kvar din data.

Rent krasst skulle en NAS fungera för dig antar jag, dock beror de på hur mycket data och hur många som ska arbeta mot den samtidigt osv?

Eller så kör du Sharepoint, då får du äve Exchange, Office paketet samt onedrive 1TB på köpet för 109kr exkl moms per månad

Det är bara jag som ska jobba mot den, ska kolla upp hur mycket plats mitt nuvarande filbiblotek tar då det är de filerna jag ska fortsätta lagra med utrymme för mer.

SharePoint, är det "cloudlagring"?
Hade kunnat fungera om man kan ha det som backup, de va ju en billig månadskostnad.
Vill som sagt ha tillgång till mitt "fillager" om exempelvis nätleverantör har problem, annars blir jag stilla stående.

Av kozmos

Hjälp med fillagring.

Har precis startat ett enmans bolag som kommer vara i full rullning om en månad och behöver något säkert sätt att förvara känslig information på.

Eftersom det är helt nystartat så är jag väldigt mån om att hålla ned kostnaderna och jag vill inte använda mig av för många dyra tjänster.
Tänkte man kanske kan få lite tips här hur andra gör eller hade gjort?
Är i behov av hyfsad stor lagringskapacitet då mycket av det som lagras är CAD och NC filer blandat med lite excel och bild filer.

På mitt gamla jobb körde vi två nas servrar som speglades en gång om dagen, vet inte om det kanske är det smidigaste sättet men isåfall hade jag velat ha den med backup hemma men då kanske det blir känsligare för intrång?
Vill ju gärna vara oberoende av min nätverksleverantör, är lite trist att behöva stå stilla om de har problem.

Har själv väldigt lite erfarenhet i detta ämnet, så ha tålamod😅

Av kozmos
Skrivet av str8forthakill:

Beror på hur Amazon kommer att handla, är de baserade i länder med lägre moms/skatt och skeppar från lager i Sverige kan de störa ut handeln totalt. Tvingas de sälja under svensk flagg och svensk moms/skatt kommer CDON springa gråtandes till konkurrensverket.

CDON säljer i dagsläget redan åt andra försäljare som en plattform, precis som Amazon (man ser inte att det är en tredjepartsprodukt). Men CDON har inte kundtjänsten som Amazon har, CDON som vägrar DOA ärenden på PC hårdvara bland annat och oftast hänvisar direkt till tillverkaren och vägrar sina reklamationsansvar som butik.

CDON har till och med raderat all kontaktinformation, den lilla som fanns, från sin Kontakt sida https://cdon.se/kundservice/support/ . Man hänvisas till deras FAQ chatbot. Har man tur kan man till slut få skicka ett email/chatta med en människa.

Så Inet, Komplett, Webhallen. De stora kommer nog inte att störas så mycket. Men CDON? De kommer nog ryka om ett par år efter Amazon anländer med kraft.

Gör inte mig mycket, CDONs support är katastrofal och har alltid varit precis som du beskriver.

Har haft flera tvister med dem, en av dem slutade med att jag fick tag i ett direkt nummer till deras VD men det va väldigt längesedan.

Av kozmos

Är ytterst tveksam till att vi kommer bosätta någon annan bebolig planet, vi har bara varit på månen hittills och det är flera stora stoppklossar på vägen att bosätta någon av de "närmsta" beboliga planeterna, större än vad vi någonsin har löst men visst man vet aldrig.

Tycker inte vi ska glömma bort jorden under tiden och sluta att använda den som en sopstation.

Av kozmos
Skrivet av martinot:

Säger (och har inte sagt) något emot det. Då har du läst fel.

Vad jag ironiserar över är de som, mer eller mindre, säger att man inte skall kommentera vad man tycker om designen - om en nyhet och i en tråd som handlar om just designen.

Aha då missförstod jag dig, nee klart man ska 😁

Av kozmos
Skrivet av Jejk0b:

Typ så ja! Jag tycker den är perfekt för mig iallafall! Jag har en, i mitt tycke, grymt snygg hoj. Den är pålitlig, den har rejäla bromsar med ABS och tillräckligt mycket effekt och tillräckligt bra upphängning för att man inte ska tröttna på den i första taget! Jag var innan jag köpte den inne på ninja650 / er6-f men fastnade för denna istället som är så mycket mer hoj än kawan.

Om man vill åka fort runt bana vilket jag vet att jag kommer att göra när kortet är klart, så har man man en maskin som det troligen tar några års körande tills det är maskins fel att varvtiderna inte längre blir bättre

Bra val, det är en bra hoj, er6an tycker jag personligen är lite väl tam.
Du kommer ha mycket kul med den!

Håller du den ständigt på lite högre varvtal vid aktivare körning så är den riktigt rolig.