Inlägg

Inlägg som larssoen har skrivit i forumet
Av larssoen
Skrivet av Ratatosk:

Skaffa en till minnessticka, det gör att minnena kan gå i dualmode = snabbare minnen.

Haha, mitt 4e minne får inte plats pga att CPU-kylaren sätts fast med små järnstänger, vilket täcker minnesplatsen närmast CPU-kylaren, ganska irriterande

Av larssoen
Skrivet av Rydisen:

Jag gissar på grafikkortet, det är ju inte jättestarkt. Kolla hur mycket det jobbar genom att ladda ner t.ex. MSI Afterburner.

Efter att ha spelet en del Heroes and Generals har jag kollat på Afterburner. Den ligger ganska ofta i genomsnitt 67-70% men går ibland upp över 80, hände nån gång att den gick nästan max. Temperaturen har varit som högst 53 grader och i genomsnitt 40 fps. Är det grafikkortet som flaskar?

Av larssoen
Skrivet av Rydisen:

Jag gissar på grafikkortet, det är ju inte jättestarkt. Kolla hur mycket det jobbar genom att ladda ner t.ex. MSI Afterburner.

Laddar ner afterburner just nu. Inne på Openhardwaremonitor så har GPUn gått upp i 63 grader som max den senaste kvarten när jag spelat en Assault-map på H&G.

Av larssoen
Skrivet av juniorjesper:

Datorerna jag har spelat ganska mycket med I5 2500k 4.2 Ghz, I5 2400 och Amd Athlon 7750 Be så har aldrig processorn legat i 100% load. (Gamla AMD:n har max legat i 95 i en peak) på Cs Go och då är inget annat flaskhals. Varför är det så?
Och att din processor bara jobbar i 25% kan väl vara att en kärna ligger på 100% Load och de andra jobbar knappt?

Skrivet av Jaegrlicious:

Din cpu flaskar inte dessa spel. De är nått annat galet

Skrivet av DavidtheDoom:

Anledningen till att man ser 25% är för att Windows Task Manager visar genomsnittsbelastningen. Troligen är spelen begränsade till få kärnor och förlitar sig istället på stark integer kraft(heltal).

Detta stämmer mycket bra med ARMA vars motor har alla fysikberäkningar på en och samma kärna. Alla andra beräkningar som sker är beroende av dessa och man kan inte tråda upp dessa fysikberäkningar och är således låst till en kärna som gör allt viktigt, och lite på en sekundär kärna.

Vid en belastning som denna så används 2 av 8 kärnor, eller 1/4-del av CPU:n. Belastas då två kärnor (fysikkärnan kommer ligga i 100% och den andra avlastningskärnan ligger lite lägre) i full rulle så motsvarar det 25% belastning enligt Windows Task Manager.

På alla sätt och vis:
CPU:n flaskar i spelen ARMA och Heroes and Generals. Framförallt ARMA, Heroes and Generals är horribelt optimerat då det fortfarande är beta så vitt jag kan utröna när jag testade spelet. Det presterade dåligt tom på min dator.
Dota är Latensberoende snarare än CPU eller GPU tungt.

Finns det någonting jag kan göra åt saken? Är ingen expert men man kan väl inte dela upp jobbet som ska göras på alla kärnor i exempelvis Arma?

Av larssoen
Skrivet av Bluestreakfus:

Som Rydisen sagt, att CPUn inte arbetar mer än i 25% är ett skäl att *inte* skylla på CPUn, eftersom skälet till att den inte arbetar så mycket är att nånting hindrar den från att utnyttjas fullt ut, dvs flaskar.

Utifall att grafikkortet jobbar i 100% så betyder det att det i stället är grafikkortet som är för slött.

Skrivet av Grönahunden:

vissa spel klara inte av fler än 1-2trådar = 6st av dina cores kommer då knappt jobba. BF4 är väl en av dom få spel i dagsläget som klarar av många trådar/cores.

du får skriva ner hela datorn ditt grafikkort inverkar på hur mycket processorn används.

Moderkort: Sabertooth 990 FX R2.0
GPU: Gigabyte GeForce GTX 660
Nätagg: Corsair CX 600W 80+ Bronze
RAM: 3x4 1600 MHz (Corsair Vengeance)
SSD: 120 GB (kommer inte ihåg tillverkaren, kommentera dock om detta är väsentligt, denna har jag bara haft några månader och tror inte det är SSDn som det är fel på)
HDD: WD Desktop Blue 1TB (SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB, 7200RPM)
CPU: såklart AMD FX-8320

Skrivet av Marre09:

du kanske ska kolla på tempen jag har spelat h&G med 70 fps och 60 i bf4

men jag hade tagit intel till nästa uppgradering. btw vilka andra komponenter har du?

Skrivet av Rydisen:

Finns ingen AMD-processor som är bättre egentligen.
Att din processor knappt belastas tyder ju dessutom på att det inte är processorn som tar stopp.

Fick förklarat att eftersom den jobbar så lite för att den helt enkelt inte kan klarar av det!

Moderkort: Sabertooth 990 FX R2.0
GPU: Gigabyte GeForce GTX 660
Nätagg: Corsair CX 600W 80+ Bronze
RAM: 3x4 1600 MHz (Corsair Vengeance)
SSD: 120 GB (kommer inte ihåg tillverkaren, kommentera dock om detta är väsentligt, denna har jag bara haft några månader och tror inte det är SSDn som det är fel på)
HDD: WD Desktop Blue 1TB (SATA 6Gb/s (SATA 3.0), 64MB, 7200RPM)
CPU: såklart AMD FX-8320

Det var såhär att jag gick in i BIOS igår och märkte att CPUn var inställd på Power Saving, vilket jag ändrade och ställde in på Performance. Testade att spela H&G, kom in i en skirmish (mindre map, färre saker som händer, mindre krävande för datorn) då laggade jag inte, men laggade när jag kom in i en Assault-map (30 fps, större map, kräver mer) Testade igen idag, kom in i en Assault-map och ligger på 45-55 fps med CPUn på 40-43 grader, i task manager ligger CPUn på 35-45%

Något som kan vara flaskhals? (H&G ligger på HDDn)

Av larssoen

Ny Processor!

Tjena folket! Har för närvarande processorn FX-8320 men tycker att den inte uppfyller mina behov. Har använt den sedan september 2013. Anledningen är att jag i många spel tvingas spela på lägsta grafikinställningarna men kan lagga ändå (Exempelvis spel som heroes and generals, Arma 3, kan hända att jag laggar i dota 2 när jag har några få chrome-flikar uppe)

Jag skyller lagget mest på processorn och lite på grafikkortet (GTX 660) och har tänkt mig att uppgradera. Jag använder moderkortet Sabertooth 990 FX R2.0, vilket jag tycker om väldigt mycket och la en extra peng på när jag köpte alla datorkomponenter. Mina kunniga vänner är intel-fanboys och påstår att jag borde byta till det men då måste jag även byta moderkort vilket jag helst vill undvika. Min fråga är då alltså; Finns det någon bra AMD-processor för (kan strunta i priset för tillfället) med socket AM3+, eller borde jag satsa på intel? (Har hört att AMD har haft lite smärre problem senaste månaderna).

Tack på förhand!

Edit: Kan för övrigt lägga till att när jag laggat i Heroes & Generals (ca 30 fps) har CPUn inte gått över 25% i "Performance" i task manager, vilket är anledningen till att jag skyller på CPUn

Av larssoen
Skrivet av Wallman_91:

Läste jag tandkräm? "jag har köpt en ny CPU-kylare till processorn, slängde på lite tandkräm igår, sedan så har jag vänner som påstår att det är vid 90 grader du ska bli rädd" Hoppas det är ett skämt.

Obs, har inte läst alla inlägg.

Precis, tändkräm med mycket flour är liknande till kylpasta, inte lika bra som kylpasta förstås men om man skulle råka att inte ha någon kylpasta hemma så kan det vara en kortvarig lösning.
mjo verkar nu som min vän hade fel, finns säkert dock andra processorer som klarar sig bra på 70+ grader

Av larssoen

om man tittar på många reviews så har den väldigt bra betyg, till exempel på http://www.arctic.ac/eu_en/freezer-i30.html där en överklockad i7 ligger på 45 grader. Kan det vara något fel på själva processorn, och hur kan jag ta reda på det?

edit: jag hittar inte bruksanvisningen till CPU-kylaren, hittar den inte heller online, den heter arctic cooling freezer a30 om ni hittar någonstans?

Av larssoen
Skrivet av Moli:

Vet inte vad du har för kylare, inte läst igenom alla poster men kan vara så att du behöver sätta om den?
Ta bort den gamla kylpastan med rödsprit, och köp ny pasta och sätt dit den igen.
Vad jag vet så blir kylpastan "förstörd" om man satt ditt fläkten och sedan tagit loss den. Går inte att återanvända pastan.
Ifall det inte är problemet, så rekommenderar jag skarpt Noctua kylare

Arctic cooling freezer har jag, https://www.inet.se/produkt/5322051/arctic-cooling-freezer-a3... Den har funkat bra ända tills nu, trodde inte det var CPUn som var problemet. Varför är just Noctua kylare bra då, och vilken har du isåfall?

Av larssoen

Guess what, den stängde av sig. Jag hade 2 chromesidor uppe, startade stream, öppnade ett program på datorn (tryckte runt lite random mesans jag tittade på hwmonitor) tempen sköt i höjden och vid 85 grader la den av. Antar att det blir ny CPU-kylare igen. Kan man få tillbaka pengarna om den inte gjort sitt jobb tror ni?

Skickades från m.sweclockers.com

Av larssoen
Skrivet av netbuddy:

Inga problem. Om du vill så kan jag fixa lite bilder på hur insidan av mit chassi ser ut just nu. Måste dock öppna sidorna i så fall

Har satt in en fläkt där fram och en på sidan, får se hur det går min processor har fortfarande väldigt hög värme (på hwmonitor hoppar den runt lite men den har gått upp i max 62 grader bara när jag surfat snabbt. vet inte varför den gör så, men jag ska se om den kommer stänga av sig igen nu, så du behöver inte visa nån insida än i alla fall

Av larssoen
Skrivet av netbuddy:

Det finns plats att dra kablar bakom muderkortet. Inte jättemycket, men det går. Resten lägger du bakom hårddiskburen. Jag har dragit 8-pin CPU kabeln och 24-pins kabeln bakom moderkortet och resten ligger ihopbuntat bakom hårddiskarna. Det går att få till kabeldragningen ganska bra, även om det finns bättre chassin för det.

Okej, tack!

Skickades från m.sweclockers.com

Av larssoen
Skrivet av Wasp:

Kan vara gpuns värme som värme upp cpun. Ivarjefall så ligger den på kring 55 grader. Dock fick jag en jävligt bra cpu, inte ens rört volten

Och nej, en FX klarar inte 90 grader, den börjar bli instabil vid 62 grader och ska börja krasha runt 65 vid hög belastning.

konstigt. Min har nästan alltid luggit runt 65 grader och inte kraschat. den krashade inte under prime95 testet när den låg på 80+ medans datorn lade av under GPU testet när gpun låg på rnut 65 sista gången jag tittade innan den lade av.

Av larssoen
Skrivet av netbuddy:

Jag har exakt samma chassi och har 2st fläktar fram som insug och en bak som utblås. För att komma åt de främre platserna så måste du dra loss frontpanelen. Ta tag i botten av panelen där det är ett hål och ryck loss den, du kan få ta i en del. Tänk på att kontakterna till frontpanelen sitter fastlimmade, så om du har buntat fast dem inne i chassit så måste du vara försiktig, eller lossa dem först. När du sätter dit fläktar (2st rekommenderas) så måste du använda de medföljande långa skruvarna, annars kommer du inte lyckas. Jag har även bytt ut den bakre fläkten mot en Arctic F12, i fronten har jag 2st Arctic F12 PWM fläktar. Jag har ställt de i fram på Turbo i BIOS så att de går fullt vid max belastning. Ligger på 70-80C när jag kör Watch_Dogs på både CPU och GPU.

okej, tack för svaret! jag får föröka mixtra lite med chassit senare. Dock så har jag lagt in massa oanvända sladdar som går från nätagget in i nedre fronten. Jag antar att det är dags att fixa kabeldragningen nu. Någon som har ett bra tips vad jag kan göra med/lägga de oanvända kablarna?

Av larssoen

openhardwaremonitor visar att cpun faktist har luggit på max 61 grader, när jag bara har haft några internetflikar uppe och lyssnar på musik. Idle, när jag endast har hwmonitor uppe så ligger den runt 30 grader.

Av larssoen
Skrivet av Blofeld:

kolla dina temps och rpm med hwmonitor och posta här.

hittar inte rpm på CPUn men GPUn ligger på 1300 rpm vid 40% och 2100 rpm vid 70%. den brukar ligga på 35% vid default av någon anledning. dock så ska inte rpmen på grafikkortet vara problemet, för 8 månader sen när datorn var relativt ny kunde jag köra med stängt chassi utan problem.

Av larssoen
Skrivet av Wasp:

men satan! en 8320 ska INTE vara 78 grader! 60 grader är rätt så max.

Förresten, du skriver att du har en överklockad fx 8320, vad brukar den ligga på?

Av larssoen
Skrivet av waspen123:

Ny kylare du, alternativt ett par till fläktar till lådan och montera om kylarn du har med ny kylpasta.

(Jag rekommenderar dock alla 3 alternativen)

ny CPU-kylare menar du då? Dock så hittar jag endast 2 st platser för fläktar inne i moderkortet, hittar heller ingen på informationen om moderkortet, om någon hittar det får den gärna skriva https://www.komplett.se/asus-sabertooth-990fx-r20-socket-am3/...
jag satte kylaren så som den var rekommenderad i bruksanvisningen eftersom den medföljande fläkten sitter som den gör.

Av larssoen
Skrivet av Blofeld:

kolla dina temps och rpm med hwmonitor och posta här.

Temps på vad? jag har skrivit CPU-kylarens temp i alla fall, och under GPU-testet så låg GPUn på 66 grader max, vilket jag aldrig sett den göra förut.

Av larssoen
Skrivet av Wasp:

men satan! en 8320 ska INTE vara 78 grader! 60 grader är rätt så max.

Skrivet av Nepo:

Kan du ha fläktarna i toppen av chassit som utblås?

Gjorde GPU stress test (FurMark) Den stängde av sig efter ett tag.
warprocker, jag har köpt en ny CPU-kylare till processorn, slängde på lite tandkräm igår, sedan så har jag vänner som påstår att det är vid 90 grader du ska bli rädd.
Nepo. i mitt chassi (BitFenix Merc beta) så ska det finnas 1 120 mms fläktplats där bak (medföljer) en på botten (som jag har installerat) 2 st på sidan (en på sidan får inte plats eftersom min CPU-kylare är ett monster, 16x14x10 cm i volym) och sen där fram ska det finnas 2 fläktplatser, som jag faktist inte har hittat. Jag tänkte ha 2 st som blåser in och 1 som blåser ut, nu är det dock bara 1 in och en ut i och med att den stängde av sig när jag hade sidan på chassit fastsatt (med en fläkt på)