Inlägg

Inlägg som 47:an har skrivit i forumet
Av 47:an

Är det internt ip som har ändrats eller pratar vi om externt ip?
Är inte helt insatt i nätverk eller hur ISP hanterar det men
Om det är internt ip berörs det av nätverket hur routern har ändrats.
Är det det externt ip så beror det på belåning av ip och finns det behov att ändras så kan det säkerligen bli tvingat att ändras.

I regel om MAC address ändras så tvingas det att förnyas.

Av 47:an
Skrivet av teanox:

Har kollat/lusläst hela avtalet, sådant som du nämner går dock under konstruktionsfel/slarv, så det är ju på Ford ifall det kan bevisas och inte försäkringsbolaget i frågan. Kan ju så också vara att du använt/fått ifylld koncentrerad spolarvätska på en PH grad överstigande 13, och då spolarvätska är en alkalisk lösning dvs löser upp fett och andra bindande lösningar så kan det vara så att plasten helt enkelt inte PTFE utan PCV plast.

Jag kollade avtalet och de står klart
Väta eller korrosion täckes ej av försäkringen

Nu har jag inte kollat PH eller blandningen men öppnat hjulhuset och det finns ingen läckage från varken behållare eller pump som de säger. Behållare och pump ligger på lägre nivå (bakom höger fram lykta) och enda möjliga är att korrosion äter sig uppåt ända in till BCM genom stykarossdonet.

Lång väg att vandra och och bilen står länge kan det säkert bli så i kombination med värme och väta.

Idag kör jag till det blir möjligt att felsöka och planerar att byta och eventuellt täta kablarna om det behövs men idag finns inga tecken vilken kabel det är.

Notan var onödig och ingen stöd av försäkringen så allt förblir en stor röra i onödan.

Av 47:an
Skrivet av Petterk:

Förstår att du själv inte lägger ut 41 000 kr av dina egna pengar eller i närheten.

Flera skrotar har BCM/BSI:er och flera av de kan koda. Tror ändå man behöver säga åt bilen att acceptera den programmerade BCM/BSI:n. Kablar/kontaktdon är lite värre, inte för att man inte kan skaffa allt men det kan ju bli en hel del arbetstid som du säger. Pumpen är dock inga problem att nå, den sitter ju som på många bilar framför hjulhuset och bakom stötfångaren, så bara att plocka bort stötfångaren så har du full tillgång. Du får ju tillgång till alla kablar i fronten samtidigt. På en verkstad kan det bli mycket jobb/tid, men det är inte som att de behöver lyfta motorn eller liknande om skadan bara är kablarna runt spolartanken.

Har BCM/BSI testats separat? Vad gjorde verkstaden när det tittade?

Vet inte vad det står i Fords servicemanualer, men på min bil tar det 2 timmar att byta spolarpump och tank enligt verkstadsmanualen så det är ju vad man får betala om man inte gör det själv.

Jag vet inte om det är ett vanligt problem på Focus mk3, men jag har svårt att se hur det ska täckas av tillverkaren, bilar har ju som alla andra varor tre års reklamationsrätt och Ford har väl 5 års garanti.

Har utfört en egen kontroll och tack för för info om vart pumpen fanns. Jag öppnade hjulhuset och både behållare och pump befann sig bakom höger lykta.
Kollade kablar och sökte efter läckage vid användning av spolare och lätt regn mot framruta. Visar sig att inget av dessa tas sig till elkablar och behållare och pump skapar ej läckage.
Jag har dock sett att en koppling är utsatt vid påfyllning av behållare så det kan säkerligen rinna mot kontakten.

Besökt verkstaden men den personen som utförde felsökningen var ej på plats så passade på att prata med Volvo reparatör istället. Verkar finnas ett känt fel/fenomen att korrosion letar sig "upp" i BCM modulen istället för att "rinna ner BCM genom styrkarossdonet". Att det helt enkelt ärgar och letar sig in i känsliga områden. Så det kan vara så att flera märken kan få samma fel och vid rätt förhållanden kan vissa får fel pga korrektion inte direkt väta.

Jag har slitit ut handskfacket och finns ingen väta eller korrition idag och bilen fungerar så jag kan ej felsöka längre.

Av 47:an

Härligt med lite gubbgnäll och analys av läget i trafiken.

Kan hålla med om finns en del drag i märke och typ av människor och dess agerande i trafiken.
I de fall jag har varit i trafiken så har jag en klar vinnare i "Ohövligt beteende" och där står Mercedes som klar vinnare. Nu vill jag inte gå slag på individer för det finns bra förare till all märken men i stora drag har mest haft bekymmer mot 50+ i en Mercedes kombi. De verkar bruka rondeller som om det vore en motortrafikled. Enligt deras syn så skall man köra i minst 70 km/tim och du får inte köra in rondellen när kommer 50 meter för då bromsar du ner dom till 50 när de möter mig i rondellen. Resultat blir att de hänger sig på tutan.

Jag skulle önska kugghjul-principen till rondell istället för snabbast går först. Idag är det farligt när de tas sig fram snabbt och de korsar övergångsställe med gående och cyklister kopplat till korsningen.

Ur märke i rankning för sämsta förare:

1. Mercedes (ingen hänsyn alls och bryter ibland regler)
2. BMW (generellt hög hastighet och skall alltid först)
3. Audi delat med Porsche (enbart hög hastighet men håller sig bra i trafik)

Av 47:an

Poppels DIPA
nästa blir
Omnipollo NOA

Ska prova "Amundsen - Dessert in a can" om jag ser den tack för tipset Roger W

Hade gött

Av 47:an
Skrivet av Trihxeem:

Brasklapp: Detta kan vara lite extremt.
Måla väggarna mot grannarna med färg som innehåller bly. Blockerar deras wlan (och mobiltrafik) och du får väldigt klara och fina färger. Sådan färg är antagligen förbjuden nu så dina alternativ gällande färgnyanser kan vara begränsat. Men vad gör man inte för att vinna över grannarnas wifi
Eller så sätter du ett fint metallnät och sedan tapetserar du över det (tak och golvtapetsering är valfritt)

Bly? Då får du åka pling-plong-taxi dirrr... Jag utför tester årligen för detta då jag utsatt på jobbet och inget att leka med. Får du i dig hög dos av bly i kroppen så är det hejdå.
Skulle väl räcka att limma aluminiumfolie på väggarna för att reducera signaler.

Om jag skulle få besvär i hemmet så skulle jag köpa en riktig router och ställa in den på kanal som är mindre belastad och skulle inte det fungera så skulle jag lägga på en accesspunkt i rummet där det behövs.
Nu lever jag i värld där det finns kablar och drar mig för flytta till enbart trådlöst. Allt förutom mobilen har en kabel och har inga bekymmer att ligger kabel på golvet.

Av 47:an

Finns brett urval bland olika kort mer "något" lägre i pris än förut:

MSI GeForce RTX 3080 10GB GAMING Z TRIO LHR
12 999 kr
https://www.inet.se/produkt/5412420/msi-geforce-rtx-3080-10gb...

ZOTAC GeForce RTX3080Ti Trinity OC
17 399:-
https://www.komplett.se/product/1186872/datorutrustning/dator...

Av 47:an
Skrivet av Petterk:

Har du kollat med annan verkstad? BCM/BSI är ju inga konstigheter att byta, så det är ju inte som att du berättar var felet uppstått om det skulle kosta 41 000 kr att åtgärda

Jag har kollat på nätet endast och jag hittar ingen från skroten eller någon butik ännu men får kolla vidare. Annan verkstad kan säkerligen byta men kostnaden dras på då flertal andra delar behöver bytas för att nå spolarpumpen. Jag har svårt att få ner handen mellan motor och chassi och det ligger skyddat och svårt att byta pumpen och täta kabeln.
BCM modulen kan jag nå från passagerarsätet och eventuellt byta själv men problemet återstår med kabeln och andra kablar som leds till belysning m.m. Så för att fixa detta riktigt måste jag nå pumpen på något sätt och där ligger ca 10-13 timmar för mekaniker.

Ett annat problem är att om jag inte får exakt likadan så måste de koda om den. Det vet jag ej vad som krävs i verktyg eller tid.

Jag har kollat en del videor på och läst andra på forum som felsökt och bytt men vet ej kan få tag på delar och verktyg annars hade jag försökt själv.
Jag får kolla mer under semestern och eventuellt försök att laga. Men just nu är det ärende mot Ford och ARN

Av 47:an
Skrivet av ztenlund:

Om motiveringen är att du helt enkelt haft otur och detta inträffat efter att bilen fyllt åtta år så hade det ju inte hjälpt med något annat försäkringsbolag heller. I och för sig kan jag lägga till två år, givetvis mot extra betalning, på min försäkring, men 8 år/12 000 eller 15 000 mil är mer eller mindre standard för motor/elektronik. Vad sedan tillverkaren åtar sig på goodwill eller annat kan man inte lasta försäkringsbolaget för om de bara följer försäkringsvillkoren. Sedan kan du förstås alltid hoppas på att du ska få det till att detta är en annan typ av skada, men tidsgränsen som sådan är inget avvikande om det är den det handlar om.

Tillägg: Sedan finns det allid, hos alla försäkringsbolag, diverse olika undantag för skador som inte täcks. Bara för att en skada är dyr så betyder det inte att den täcks, om man ska vara krass. Vem som har rätt vet man förstås först efter lusläsning av villkor och när det dras till sin spets en rättslig prövning. Det är faktiskt likadant med försäkringar av byggnader när det gäller undantag. Jag betvivlar att alla är medvetna hur villkoren ser ut kring vatten som läcker in från tak etc... Särskilt med tanke på att folk ofta verkar göra allt utom att lägga om taket.

Jag hade 1 månad kvar på maskinskadeförsäkring som tillsatt i min helförsäkring men från de villkor som de har så täcks inte skada som påverkats av [väta,korrosion]. De ville ej göra göra någon utredning och fick bara ett snabbt svar på telefon. Försäkringsbolaget kunde åtminstone kontaktat märkesverkstaden för mer utförlig protokoll på felsökningen och tagit för felaktig/skadad pump m.m. Följden av denna läckan bidrog till stor skada som de säkerligen är inte har skyldighet att ersätta för.

Resterande är ärendet hamnar utanför försäkringsärendet och ligger därefter på Ford och verkstan där jag köpt den och gjort service. Men ligger utanför vad tråden handlar om så jag vill ej dra vidare på det här. Men jag vill upplysa trådskaparen då han/hon har en likadan modell och relativt vanligt fel med läckage från spolarpumpen så jag uppmärksamma att kolla upp om är drabbad innan det går för långt.

Läckage i tak på hustak med skador till följd från nederbörd blir en helt annan fråga och vill ej spekulera hur det ligger till med villkor där.

I mitt fall var det en komponent som orsakade läckage till och följden blev något större och jag driver vidare med detta mot Ford och de anser att de inte är lönt upplysa bilägare så att de kan byta själva eller vid service. De anser att det inte är lönt att återkalla bilarna som är drabbade och stor last för bilägaren när detta skett.

Så jag vill upplysa bilägare som kan vara drabbade då Ford ej gör det.

Av 47:an
Skrivet av teanox:

Tjena!, precis köpt en ny bil... Ford focus kombi -14, och tänker mig att rådfråga andra bilägare här på forumet vilket försäkringsbolag ni kör med?.

Just för tillfället kollar jag på Länsförsäkringar, då dem verkar billigast för mig. Ska höra mig för med Folksam då vi har dem genom facket och om dem nu kan erbjuda lite bonusar för att man har hemförsäkring etc etc med dem, och att man faktiskt rekryterar nya medlemmar som blir deras kunder.

Helförsäkring är inget behov av, bilen är inte lånad och helt betald etc, men tycker det inte är värt med vagnskadeförsäkring när det blir 2.5 - 3x dyrare.

Så ja, kom med förslag tack!.

Jämför villkor mellan försäkringsbolagen. Jag hade Ford Försäkring och väldigt missnöjd både för deras villkor och hur hanterar skadeärenden.

Jag har/hade en Ford Focus 2013 kombi 2013 endast 4700 mi loch fått stora problem efter att spolarpumpen läckt spolarvätska och droppat ner på en elkabel och det rann ner till BCM modulen. Problemet upptäcktes när jag ej kunde stänga av bilen.
Att laga skadan skulle kosta 41 000kr och försäkringen täcker ej detta och Ford tar ej på sig detta för att för få anmäld det som konstruktionsfel från fabrik. Bilen är avställd och ärende går till ARN. Jag kommer förmodligen bli tvungen att skrota bilen då kostnaden går över värdet.

Mitt råd till dig är att se över försäkring noga och inte stirra enbart på pris. Gör även en kontroll på spolarpumpen vid service för de kommer ej kolla sånt eventuellt be dom byta pumpen. Du kommer spara mycket pengar på fixa detta innan skada är där.

Av 47:an

Min surdeg till min bil Ford Focus 2013 köpt och service gjord på Borås Bil:

Har fått problem med bilen en första och sista Ford . Det började med att batteriet dött en morgon när jag skulle till jobbet. Laddade batteriet under natten och allt verkade bra till jag skulle stänga av motorn då släcktes allt på instrumentbrädan men motorn fortsätter. Den stängde dock av när jag öppnade bildörren. Mycket märkligt och tänkte inte mer på det körde en runda för att handla mat m.m. och varannan gång jag stannade och stängde av motorn så fungerade/felade det.
Dagen efter så batteriet tomt igen. Kollade över så inget stod på som skulle kunna dra ur batteriet. Tur i otur verkade inte finnas någon startspärr eller så var inte batteriet helt slut och lyckades starta igen efter ny laddning. Batteriet verkar ok men kanske inte toppform men konstigt att laddades ur helt under en natt och startmotorn var ok efter laddning.

Efter allt detta så var det dags och kolla upp vad är fel. Misstänker att någon kabel eller annan del gör att elen spökar och drar ur batteriet så jag lämnade in den på Ford återförsäljare/verkstad där jag köpt och gjort all service tidigare. De tog emot den och gjorde en felsökning och kontaktade mig på telefon. De hade hittat en läcka från ena spolaren till vindrutetorkaren och sa att det droppat spolarvätska ner på elkablarna som går in till BCM (Body Control Module) som sitter i styrkarossdonet och skall vara tillgänglig bakom handskfacket.

Så vad skulle detta kosta att fixa detta? 41 000 kr säger reparatören och rabblar upp flera andra delar som berör och blir tvungna att bytas för att få tillgång att komma åt BCM och spolaren.
Detta kan inte vara möjligt eller rimligt och han uppger att detta är inte helt unikt på dessa bilar. Jag ber honom råd och att vänta så jag kan kontakta Ford försäkring (helförsäkring) som jag har haft och blivit rekommenderad vid köpet av bilen.
De ger snabbt svar vid skadeanmälan att detta täcks inte av försäkring av anledning
- Detta är ingen skada.
Så även om Ford försäkring maskinskadeförsäkring är fortfarande gällande (1 månad kvar av 8 år) så har denna "icke skada" påverkats av [väta, köld eller korrosion] så deras försäkring avsäger all typ ersättning. Så all typ av vätska är enligt deras syn icke gällande för ersättning. Hur många typer av vätskor har vi i våra bilar som kan uppge vara orsak till skada?

Allt detta verkar märkligt att detta har gått igenom och de verkar hittat bra kryphål allt för neka bilägare ersättning. Nåväl jag lägger ej mer tid på ifrågasätta deras bedömning och kontaktar Ford hur vi kan gå vidare med detta. De gör samma sak att kontakta försäkringsbolaget och får samma svar på mail och det blir hänvisat till mig. Så jag ställer frågan vad kan vi göra åt detta? jag har kollat upp på forum och detta är inte ovanligt fel på denna modell och fick svar

"-Upptäcker man läckaget i tid så kan man byta pumpen innan det tar sej in i styrdonet. Det är inte tillräckligt vanligt för att Ford skall skicka ut en återkallning/återgärd till berörda bilar. Hos oss har vi kanske 1bil/år med detta fel.
Så det vi kan hjälpa till med är det du fått en offert på, någon annan lösning har vi tyvärr inte.

Vi är märkesverkstad och vi hanterar enbart märkes delar m.m........."

Så de har ej haft avsikt att förmedla bilägare ens som kan fått detta fel heller ej vid service från märkesverkstad att fråga eller på egen hand seöver om min bil är drabbad. De frågat om jag vill göra tillsyn på detta under alla dessa år av service men lägger detta på ägaren att jag på sätt skulle sett vätskan som rann längs med kablarna till BCM modulen eller ansett att det var ett fel tidtagare och reparerat innan detta skett.
Angående antalet drabbade bör ses över av oberoende aktör då ägare kan hittat en lösning på egen hand eller lämnat in på verkstad och statistik okänt.
På nätet finner jag tråd https://www.fordclubsweden.se/forum/viewtopic.php?f=89&t=90340 och ser man mer brett utanför detta land så många andra modeller som har blivit drabbad av samma fel.

Så jag vill upplysa er Ford ägare att se över eran bil. Dels om finns någon läcka från pumpen från spolaren och om det runnit ner till BCM bakom handskfacket.
Om ni inte rapporterar detta innan nått denna del så kan ni räkna med höga kostnader med 0 ersättning eller hjälp från Ford märkesverkstad.
Jag kommer ha som avsikt att upplysa detta till så många jag kan och hoppas att Ford inser att de skulle gjort något istället för lägga hela notan på ägare som omöjligen kan se detta dolda fel innan det är försent. Jag får knappt in fingrarna mellan alla delar i motorutrymmet och bilbatteriet var ju bara det näst intill omöjligt att byta. Hur skall jag kunna se vätska rinna i kabel inlindad med någon typ av försegling eller tejp.
Bara inse vi har inga rättigheter bara skyldigheter. Vi är skyldiga inte den som byggt bilen eller gjort service på den.

Min bil är avställd tillsvidare och kommer att dokumentera så mycket jag kan och vet ej hur detta slutar. Kommer förmodligen behöva skrota i värsta fall om jag ej kan laga själv.
Skada överskrider nuvarande värdet på bilen.

Ren skär ilska... mitt liv till fots och får jag några pengar över kan jag köpa en cykel. Jag kan inte bara inte tänka mer på detta.

Av 47:an

Mitt värsta misstag vore när jag skulle ta av chassit på en GB-BXi7-4770R för att förbättra kylning.

Skulle palla upp för att få balans på kylaren men valet av material var icke bra. Det jag tog var några mynt mot plasthöljet till kylaren, men vid korrigering kom dessa mynt för nära komponenterna vid strömmatningen till moderkortet så det blev en kortslutning.

Blåst 7k på detta.

Av 47:an

- Zotac mini strax under 120cm långt.

Bara tanken vad på vad djup och bredd skulle bli på den.

Av 47:an

Har 3 nycklar från Nvidia, swish 200 kr per nyckel, 115$ in-game value till Paragon.

Edit: 2 Nycklar kvar

Av 47:an

Verkar härlig denna Jon Karlung, bra information med.

Av 47:an

@Michaelo: riktigt bra PPD var uppe i 450-500 med 980Ti med p9214 om jag minns rätt då jag körde senast för snart ett år sen.
Några har lyckaads nå 800-1M med TitanX i bästa fall. 1070 och 1080 tar nya PPD med sin effektivitet.

Hoppas på amd uppnå likvärdig nivå med deras nya krets med 400 serie och Open CL 2.0. Är lite fundersam hur de ej lyckades få högre effektivitet än Pascal. CUDA kanske har fungerat bättre än med Open CL?

Av 47:an
Skrivet av Niczo:

Har nyss införskaffat ett par stycken GTX 1080 och tänkte bidra lite, för något år sen foldade jag lite till och från med mina 2x gtx 980, har drygt 5.7m poäng åt sweclockers och känner att det nu kanske är dags för en till runda.

Har valt bort CPU och klockat ner mina kort något, men får ändå drygt 1.32 miljoner PPD

Hela 660k är inte dåligt med nerklockad gpu. Kan rekomendera att köra med templimit, med maxwell på 70 grader har varit smärtfritt för mig och detta bör knappt röra frekvensen på ett 1080.
Ange gärna in resultat PPD i tråden för gpus.

Har beställt ett Gigabyte GeForce GTX 1080 Waterforce Xtreme Gaming och ska se vad detta kan ge. Leverans ändras ibland och priset har gått upp sedan jag beställde.

Av 47:an

@Michaelo: Snyggt!

Är bra nyfiken vad 1070 och 1080 kan leverera i PPD.

Av 47:an

@Mizcak: Tjena!

Jo jag har inte gjort något märkvärdigt med det yttre eller med chassit ännu, håller den öppen så mycket det går speciellt dessa dagar när det är så varmt. Kanske monterar en större fläkt istället vid behov i framtiden. Den har ett eget bord i dagsläget bredvid tv:n och delar med sig av sin värme.

Angående cpu kylare var det inga problem alls med, var lite mek att nå skruvarna när jag tag av/på kylaren. Det behövligt med lite ny pasta trots med dubbla kärnor blev den lite svalare.
Ser nu att jag skrev fel skulle vara Opteron 6276

Vid bytet märkte jag att SSD:n blev oerhört varm. Skulle möjligtvis vara bra att sätta den stående eller lite längre ner. Den får en hög värme av egendrift och strålningsvärme från moderkortet. Den hängde inte med efter bytet så det var dags att byta den.
Kör nu med Ubuntu 15.10 på den nya och den gamla disken får vara kvar som backup.

Av 47:an

@Carl_XII: Kommer att göra stor nytta med BOINC. Kör vidare med Mizcaks 4P rig till BOINC och har nu även uppgraderat denna till Opteron 6176 och följden blev raminnena fick bytas ut med + ny SSD.

Kör nu med Denis@Home och Mindmodeling@home med denna när de har workunits tillgängliga, i annat fall blir det SAT@Home och Rosetta@home.

Kan rekomendera att ansluta till Gridcoin solo/pool, fungerar utmärkt och stödjer de flesta projekt.

Hade varit underbart om tcblab ville ansluta sig till BOINC.