Inlägg

Inlägg som Rundfunken har skrivit i forumet
Av Rundfunken

OK, då är det nog lika bra o skippa det, får flytta filer mellan hårddiskar o formatera i stället. Tack för infon.

Av Rundfunken

Går det att överlista "Trusted Installer" i Windows10...

...så att man kan ta bort onödiga filer som bara tar plats på hårddisken? Har för mig att det var möjligt i Windows7...

Av Rundfunken

Hej o hå, det funkar! 😀 Ber o få tacka för inputen o att ni pushade för en SSD, det blev verkligen skillnad. 😃

Av Rundfunken
Skrivet av lord_vasagos:

japp är bara att trycka dit kylaren och i3 6100 är snabbare än dom flesta någonsin tror och var därför jag drog upp spelbiten men video redigering är cpu krävande och rendering och där är i3an kanske inte en top kandidat men ser man till budget så är dom väldigt bra cpu för pengarna då en i5 inte ger nån jätte skillnad och i7 ligger i en helt annan prisklass och en amd FX med överklockning skulle kunna vara en bra kandidat men dom är så gamla idag att dom inte är värd att köpa och 6100an är underskattad och extremt prisvärd

Ja jag tycker den cpu:n verkar ganska vettig efter o ha läst lite om den ☺. Kan stå ut med lite lagg vid videoredigering, använder ett rätt simpelt program o gör mest kortare filmer. Har en ritplatta också, osäker på hur mycket kraft den kräver, men det går ju o uppgradera till en vassare processor senare om det blir nödvändigt.

Av Rundfunken
Skrivet av heatm:

@Rundfunken: Du verkar ju veta om problemen med Windows. Skaffar du Windows 10 så rekommenderar jag att göra som denna snubben gör 4:40 in i denna videon. https://youtu.be/9KFc6l8jrVs

Bra film, den är bokmärkt nu, tack för tipset!
"PC Decrapifier" LOL. 😁

Av Rundfunken
Skrivet av heatm:

@Rundfunken: Det kommer funka bra. Du kommer tappa hakan av hur snabb den känns om du aldrig kört med SSD. Återkom gärna med feedback.

Kylpastan sitter på CPU-kylaren redan. Du river bara bort ett skydd. Det är lättast att bara köra på en. Men gör du fel när du monterar och måste ta upp kylaren igen är det bra att ha en tub tillgänglig. Så det är värt 40 kr eller vad dom kostar för en liten tub bara utifall att något går fel.

Du har en version av Windows antar jag?

Okej, lika bra o beställa sån där gegga också. Har Windows7 som jag tänkte köra till o börja med, men det är inte "retail" så det kanske inte funkar med nytt MK om man inte bråkar med Microsoft först. Kanske skulle beställa Windows 10 på en gång för säkerhets skull... 😕.

Återkommer med feedback och säkert en del dumma frågor. 😁

Av Rundfunken
Skrivet av lord_vasagos:

är rätt identisk med min dator som spel mässigt hänger med bra och har kört nya doom fallout 4 sen assasins creed unity och fick maffia 3 av min bror och funkar det med och cpu´n är inte problemet utan grafikkortet som är köpt för datorn ska vara tyst mer än för prestanda och cpu´n klarar mycket bättre grafikkort än det jag har och skulle säga 1060 kort är nog ganska bra sweet spot så spelbiten är ingen fara

Därimot så är dom inte snabbaste för redigering men funkar om man har lite tålamod och vanliga mer dagliga saker så märker jag inte skillnad på fx 8350 med oc eller 4690k i 4800mhz mot i3 6100 så på det viset känns dom rapp och är prisvärda idag ....tyst med orginal kylning, tar lite ström, går svalt, kostar lite, presterar bra, och kräver inget extra av agg, så är bra val

Oj, jag vet ingenting om spel så begrep inte mycket här 😁 men i övrigt verkade det ju bra. Vågar man förutsätta att sån där monteringskylpasta följer med processorn eller ska man beställa en tub med sånt också? 😮

Av Rundfunken
Av Rundfunken
Skrivet av MacAllan:

SSD nytt och farligt? Absolut inte.
Du kör OS + alla program på SSD'n och sen har du vanlig HDD som lagringsdisk för alla filerna.

Om datorn inte startar alls (får ingen ström) kan det vara så enkelt som nätagget, är det i stället så att den inte startar men man ser bios så är det mer troligt att det är din HDD eller att du bara behöver installera om OS.

Ja 1151 är modernare än 1150.

Tack, det lutar väl åt att det blir en SSD trots allt. Jo ström får den, men det händer inget alls, skärmen är bara svart...

Av Rundfunken

NCH har en gratisversion av sitt Videopad som är både gratis o bra ☺ kolla in det.

Av Rundfunken
Skrivet av Yoshman:

Om valet står mellan de billigaste i5-modellerna och i3 så välj i3 för den kommer vara snabbare i en klar majoriteten i fallen p.g.a. högre enkeltrådprestanda.

i5 6400 har en maximal frekvens på 3,3 GHz och kommer därför vara långsammare än i3 6100 för i princip allt man kör på skrivbordet förutom specialfall som rendering.

Tror även att många missat var Skylake (nuvarande Intel familj) fick sin största prestandavinst. Den är hur mycket prestanda Hyperthreading ger! Ovanpå detta så är i3-modellerna högre klockade än vad de varit tidigare, finns nu modellen upp till 3,9 GHz (i3 6320).

I3-familjen har aldrig presterar så bra relativt i5 som nu. Vidare har gapet mellan i5 och i7 aldrig varit större.

Att i3 fått ett rejält lyft man bl.a. se i det test som Eurogamer gjorde kring Skylake i3 som gaming CPU, det är ett rejält lyft över Haswell (som är den generationen innan där man lanserat i3 för stationära).

En slutsats man drog är att i3 6100 faktiskt presterar bättre än i5 2500 i dagens spel. Dagens spel kan nästan alltid använda fler än två CPU-trådar, ändå presterar i3 bättre vilket är en indikation på hur väl HT presterar i Skylake.

AMD är meningslöst idag, en Skylake i3 kommer vara snabbare på extremt nära 100 % av fallen. Redan i3 4130 klev förbi FX-8350 även när man stressar datorn med att köra flera CPU-intesiva applikationer samtidigt (något som INTE kräver många CPU-trådar, alla moderna OS kan köra flera program samtidigt på en CPU-tråd).

Så AMD skulle ge både en dyrare och långsammare dator för ditt användarfall.

Om något kan du funderar på om det kanske kan vara värt att gå upp till i3 6300. Ger lite mer prestanda tack vare lite mer L3-cache (ger i.o.f.s. mest för spel) och marginellt högre frekvens. Kan vara värt det om det handlar om någon enstaka hundralapp.

Tack för ett bra o förklarande svar. Läste just häromdagen om "hyperthreading" (som jag inte hade en aning om innan vad det var för nåt) Det var egentligen det som gjorde att jag började fundera på om det verkligen skulle vara nödvändigt o gå upp till en i5. ☺

Av Rundfunken

Burken är ganska gammal o den får ju gå nästan dygnet runt så det är väl inte konstigt om den tröttnar till sist. Sista halvåret har den gått sämre o sämre, kraschat med kryptiska meddelanden om "memorydetenaodetandra" o en massa annat oftare o oftare. Till sist gick det helt enkelt inte o få igång den, den laddade inte ens in Windows hur länge man än väntade. Har rensat ur chassit så det är inte mycket o visa bilder på 😉

Av Rundfunken
Skrivet av MacAllan:

Beroende helt på vilken i3 och i5 du tittar på så prisskillnaden från 140kr till 1100kr.
Men eftersom du redan nu har en i3 och inte upplever den som seg så borde ju en ny i3 trotts allt vara ett steg upp.

Vilken i3 har du idag?

Sen är det inte värre än att man ju byta enbart cpu vid senare tillfälle om man vill, det är ju samma moderkort och minne till båda cpu.
Men med tanke på vad du skrivit så får du nog mer vinst av att köpa till en SSD, istället för i5, om du inte redan har en.

Nu sätter ni myror i skallen på mig. SSD känns nytt o lite farligt, men förstår ju ätt det är framtiden. Men det kanske vore idé o satsa på det istf vassare cpu. Har ju inte råd med större än 240GB i så fall. Antar att man då lägger OS på den, men i övrigt, ska man ha alla "tunga" program samlade på den också, typ Photoshop o sånt? Och ha bildfiler osv på en annan disk?
Inga konstigheter när man ska installera Windows på den?
Vet faktiskt inte vilken i3-version jag har nu, men den har några år på nacken. Datorn har som sagt kraschat o går överhuvudtaget inte o starta upp, så jag vet inte om det är CPU eller MK som pajat så jag byter ut alltihop. Har bestämt mig för 1151 socket för jag har fått för mig att den är "modernare" än 1150, stämmer det?

Av Rundfunken
Skrivet av Bernd_P1:

Varför det? Med tanken på att du inte ens ska spela så finns det ingen som helst problem att använda en AMD CPU. Processorn kommer inte var nåt hinder för dem grejer du har nämnd att du ska göra.

Inser att det finns pengar o spara, men efter o ha läst runt lite så känns det vettigast o fortsätta med Intel. AMD verkar ha halkat efter o står tydligen inför ett generationsskifte.

Av Rundfunken
Skrivet av Videoapan:

Fler kärnor är bra vid arbete som kan utnyttja dem, exempelvis videoredigering och moderna spel. Även Photoshop har nytta av fler kärnor vid tyngre filter etc.

Med det sagt så låter det som att du utan problem kommer klara dig på en i3 om du inte retat dig på prestandan hitintills. En i3 har två kärnor med kan använda dessa för att köra 4 trådar vilket ger en prestanda närmare 4 kärnor än 2 kärnor i de flesta fall. De bättre i3orna funkar även till relativt krävande spel.

Fördelen med i3 är att den blir lite svalare och billigare.

Tack för en bra förklaring. Som sagt, tycker jag klarat mig bra med en i3 hittills o resonerade som så att jag ändå borde få lite mer kraft med dubbla mängden RAM (och DDR4 istf DDR3) o att det kanske vore lite bortkastat med en dyrare i5. Eller tänker jag fel?

Av Rundfunken
Skrivet av Bean:

Fler kärnor är alltid bra för olika ändamål behöver inte vara just spel beror på helt vad du gör med datorn.
Jag skulle köra på i5 i vilket fall för du kanske ändrar dig senare.

Ja som sagt, surf, filmstream, Photoshop o videopul med kortare filmsekvenser är vad jag gör. Förstår att det är bättre med så kraftfull cpu som möjligt men vill inte lägga ut mer än nödvändigt.

Av Rundfunken
Skrivet av gylldevik:

Skulle nog säga att en i3 6100 är de bästa på en låg budget, speciellt ifall man inte spelar. Har en i3a på en laptop hemma, och jämför man den med min andra laptop med en i7a så märks de ingen skillnad alls vid vanlig surfning, Word Powerpoint etc.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för input. Har ingen bra kläm på detta med dualcore, quadcore osv. Är det främst när man kör spel som det är bra med fler kärnor? 😐

Av Rundfunken

i3 eller i5? (ej för gaming )

Ska uppgradera efter datohaveri. Budgeten är tajt så jag vill hålla kostnaden nere, har dock släppt tanken på AMD. Har kört med Core i3 o 8GB DDR3 o det har räckt till mina behov som i huvudsak är web-surf, streama film, bildbehandling i Photoshop o lite enklare videoredigering. Hade nu tänkt mig ett nytt MK, 16GB DDR4 och antingen en i3 igen eller ev en i5. Frågan jag nu ställer mig är om det blir så pass stor skillnad i prestanda (för mina behov) så att det är värt merkostnaden o satsa på en i5 i stället?

Av Rundfunken
Skrivet av perost:

Nej, det är ju hela poängen med formfaktorerna, har du t.ex. ett chassi som är ATX-kompatibelt så ska alla ATX-moderkort passa. Men jag blir inte riktigt klok på hur distanserna sitter i ditt chassi, är det ett mATX-chassi du har?

Tillägg: Självklart är det ett mATX-chassi du har, annars skulle du ju ha fler PCIe-platser Då sitter distanserna som de ska, och chassit bör vara kompatibelt med alla mATX- och mITX-moderkort på marknaden.

jo det stämmer det är m-ATX, "distanserna" är liksom pressade upphöjningar i chassiplåten

Av Rundfunken

Okej, så om jag köper ett nytt MK med samma formfaktor som det gamla så behöver jag inte beställa lösa såna där distansskruvar också? ☺