Missa inte! Fyndchans i Månadens Drop

Inlägg

Inlägg som Emarossa har skrivit i forumet
Av Emarossa

Router som klarar statisk IP-adress (WAN)

Hej,

Nu orkar jag inte håller på mer med högljudda rackservrar ... nu får de bli en ljudlös svensson router och försöka köra allt trådlöst så därför är jag på jakt efter en router som fungerar bra trådlöst. Kommer att köra 3-4 datorer trådlöst varav en av dessa är en NAS (Debian) kommer nödvändigtvis inte flytta mycket filer till den utan de är helt OK om man kan flytta filer till den i en hastighet av 10MB/s mer behövs inte.

Problemet är att jag har fast IP-adress ifrån BBB som jag tidigare manuellt har knappat in i IPFire/pfsense. Har inte särskilt stor koll på svensson routrar men jag antar att de flesta klarar av det?

Har funderat på en ASUS RT-AC52U som nu kostar enbart 399kr på netonnet medans den kostar 699kr på alla andra ställen, är det en bra deal? Den verkar visserligen inte ha gigabit LAN/WAN portar men de kvittar för mig då jag inte kommer köra något med kabel.

Tacksam för köpråd!

Av Emarossa

En simpel fråga. Hur sorterar ni era filmer / TV-serier? Hade tänkt installera xbmc på HTPC:n men just nu ligger alla TV-serier i en enda jävla röra på disken cirkus 1000 avsnitt, kommer detta göra någon skillnad när de ska importas i xbmc? Egentligen skulle man väl dela upp alla serier i enskilda mappar men man är ju så lat

Av Emarossa

Det finns mycket onödigt "skit" man köpt genom åren men Battlefield 4 slår alla dessa med hästlängder! Jag är så fruktansvärt besviken på mig själv att jag gick på EA / DICEs fälla i form av Battlefield 4

Av Emarossa

Har precis installerat ESXi med pfsense funkar faktiskt sjukt bra

Av Emarossa

Virtualisera i 2012

Hej,

Hade behövt råd för hur jag bör virtualisera i min 2012 server som körs på ett gigabyte J1900. Tanken var först att köra Debian men eftersom att 1900 moderkortet inte har support för Debian... satt säkert i 2-3h igår men de var omöjligt att få det att boota till Debian, gick att installera men inte mer. Fick bara svart bild vid boot sen. Dock F1 BIOS, får väl prova igen sen med F2.

Hur som helst så hade jag nu tänkt att virtualisera Debian istället men frågan är ju hur? Vad är bäst? Debian servern kommer köra rutorrent och de känns fantastiskt jobbigt att skapa .vhd filer på liksom 8-12TB eller att ens hantera så stora filer, känns som att de är gjort för att blir korrupta. De känns ju dumt att installera Debian på en liten disk och sedan flytta "ut" all media till Windows installationen.

Ett annat problem är också att... jag köpte 1900 eftersom den hade två ethernet uttag, alltså används den som router/brandvägg/dns osv men tidigare så har Hyper-V strulat så mycket när man samtidigt kör dhcp / nat på ena kortet.

De bästa hade ju varit att kunna använda en hel dedikerad HDD till en virtuell maskin och sedan i efterhand addera fler till denna virtuella maskin.

Suck... Vad har ni gjort?

Av Emarossa
Skrivet av Reckie:

Om det nu ska vara enkelt så varför inte köra med 2008 eller WHS2011, då kan de väl starta om den bäst de vill utan några problem?

Edit: såg det där med offsite syncen, antar att det ställer till det.

Ut med nätagget och in med en picoPSU så kan den stå i princip överallt, hörs knappt.

Va fan yrar du om?

Av Emarossa

Tack för alla svar. Just nu lutar det åt nas4free :/

Av Emarossa
Skrivet av xp1ratex:

Jag förstår inte logiken, installera freenas skapar väl inga direkta problem om du vill köra annat i framtiden?

Du ska ju synka allt offsite och skulle du komma på att dom behöver datorn till nåt annat så är det ju bara att installera om?

Eftersom du enkelt kan konfigurera freenas med transmission och dessutom köra med transmission-qt på varje maskin så dom får drag and drop i windows miljö.

Dock så förstår jag om du inte vill lägga ner mer pengar på minne eftersom freenas bör ha 8Gb.

Men med freenas kan man väl inte bara logga på via ssh och installera _precis_ vad man vill? Och nej mer minne är inte ett alternativ, känns inte som de ska "behövas" för dessa små saker. Har använt transmission flera gånger men enligt mig är de skräp. Denna servern skall bara stå igång så länge som möjligt år+ därav vill jag att de ska bli rätt från början därav tanken på Debian.

Av Emarossa

NAS i form av HP N54L - till otekniska

Hejsan!

Har nu beställt en N54L till mina föräldrar som är _totalt_ otekniska. Denna skall installeras hos dem nästa helg så fram tills dess måste jag komma på vilket operativ den ska köra samt hur de ska fungera när de ska flytta sina filer till den. Tanken är egentligen bara att ha den som central lagring i hemmet och inget annat (de har jätte mycket bilder utspridda på datorerna i total o-ordning, där av inköpet). Till en början kommer vi bara ha hårddisken man får till (250GB) till ren backup och sedan en extra 500GB i satt som de har liggandes till media. Och ja, jag vet att 1x250GB inte är backup därför har jag även en server ståendes off-site som kommer att synkas med denna. De stora problemet är ju vilket OS man ska installera, FreeNAS tycker jag är lite för "nedlåst" ifall att man vill göra mer med den i framtiden, känns som att de kommer tillföra mycket extra arbete ifall att man installerar detta.

Därför har jag funderat på att slänga in Debian 7 på den alltså installera de rakt på 250GB disken och sedan skapa ett share via samba och sedan installera rutorrent som använder sig uteslutet av 500GB disken. Detta är alternativ 1. Problemet med detta är att av erfarenhet kan de vara lite strul med samba i form av att överföringshastigheten kan vara långsam dock oftast stabilare än Windows delning av filer. Problemet blir ju då om samba tjänsten eller någon annan tjänst skulle hänga sig, då sitter de där i vattnet om de är så att jag inte har möjlighet att koppla upp mot någon av deras datorer för att starta om tjänsten eller liknande. Rutorrent är ju inte världens mest stabila klient men fortfarande den mest användarvänliga enligt mig.

Alternativ 2 är att installera 2008R2 (har äkta licens till detta - slipper gå olagliga vägen) på 250GB disken och sedan köra en virtuell maskin för 500GB disken med rutorrent. De kan väl egentligen inte göra mycket mer i detta fallet mer än att starta om den vilket oftast löser problemet när de gäller Windows.

Vad hade ni gjort? Ursäkta för den långa texten

EDIT: Servern kommer vara igång 24/7 - kommer stå i ett välventilerat skåp (har nog inget val eftersom om de hade startat om den stup i kvarten hade de garanterat krånglat)

Av Emarossa

Hyra en? Annars kan ni ju hyra en linux server ifrån digitalocean riktigt smidigt å billigt men de krävs ju att ni kan linux.

Av Emarossa

Utdelning av filer - behöver råd

Hejsan!

Hade behövt ert råd hur jag borde sätta upp min filserver som ni ser nedan:

Supermicro 1U (4x hotswap)
2x E5405 xeon
32GB ECC
2x 2TB, 1x 4TB, 1x40GB Intel SSD (boot)
Server 2012

Självklart används servern för mycket mer men tanken är att köra en virtuell debian server i hyper-v och sedan installera rtorrent + samba. Rtorrent kommer använda sig av 4TB disken. Men problemet blir då att hyper-v kommer skapa en vhd (?) fil för servern och med tiden kommer denna att växa vilket känns ganska så opraktiskt ifall att något skulle hända med operativsystemet - alternativet är väl då att skapa en "shared folder"

4TB disken kommer att delas ut till en htpc (linux + xbmc) + 2 W8.1 + 1 linux datorer

Hur hade ni löste detta eller hur hade ni gjort?

Av Emarossa

Har aktiverat SSH men som väntat så är de helt meninglöst att ens använda _alla_ kommandon av värde är helt borttagna/inaktiverade

Av Emarossa

Ljudkort trasigt - skicka ljud via USB?

Hej,

En lång historia kort då hade strömavbrott/strömspik igår i hela lägenhetshuset så nätdelen small i datorn och pga detta så gick ljudkortet på mitt asrock x79 professional sönder + nätdelen. Så nu får jag inget ljud ifrån datorn bara ett ihållande brus/knaster, så tänkte att de kanske går att skicka ljudet via en vanlig micro usb kabel till telefonen som sedan skickar till sina hörlurar?

MVH

Av Emarossa

Haha klockrent, satan i gatan vilken dator din mormor ska ha. Nej... men varför inte bara ta ett itx system med en i3, 8gb ram, ssd etc mer behövs inte.

Av Emarossa

Har du ingen gammal dator du kan installera pfsense på? Finns inte särskilt många konsument routrar som klarar 1gbit för rimliga priser.

Av Emarossa

Min kommande HTPC/Server

E5530
24GB ECC DDR3
Supermicro X8STFI
AMD 5770

Vattenkylning på cpu, gpu, nb (hade lite delar över)

Kommer köra 2012 på en 40GB SSD Intel G2 + några random 2.5" diskar för virtuella maskiner tills att man skaffat lite vettigare diskar för dem. Kommer användas för dhcp, dns, ad, vpn, ftp, wds, webb, samba etc kommer labbas mycket iaf

http://i.imgur.com/Hd4zN1L.jpg

Av Emarossa

Detta är ju bara korkat - stäng tråd.

Av Emarossa

Fan asså alla dessa m-ITX HTPC-lådor... det finns ju redan tonvis av dem. Jag vill ha ett bra chassi för ATX under 1000kr men det går inte å hitta

Av Emarossa

Grattis, vad var det du missade? HTPC kanske?

Av Emarossa

HTPC - Så billigt som möjligt

Hej,

Är på jakt efter ett htpc chassi som har stöd för ATX - utseendet har noll betydelse då det ändå ska in i tv-bänken bakom en lucka så den kommer aldrig synas enda kravet är som sagt att man kan ha ett ATX moderkort i det samt att man ska kunna montera ett fullstort grafikkort i detta fallet ett 5770.

Alla förslag uppskattas