Inlägg

Inlägg som swans har skrivit i forumet
Av swans
Skrivet av nisselask:

Jag hade samma problem när jag såg serien Narcos på Netflix, trodde ena högtalaren var sprängd men efter att ha testat med hög musik märkte jag att det inte var något fel på mina högtalare, verkar vara Netflix som har problem med ljudet för det är bara där jag märkt av det.

Okey där ser man. Det är samma för mig, musik och lokala video-filer funkar utan problem.

Av swans
Skrivet av TrapTard:

kan det vara så att dina högtalare "studsar" på marken når det blir högre ljud och det får ljudet att skära sig. typ prova ha högtalarna på antignen ett mjukt underlag eller tynga ner dem, kolla ifall det löser problemet.

Golvhögtalarna har varsin aluminiumfot + små gummi"dynor" i varje hörn så det känns som att dom står både mjukt och stadigt på golvet.

Skrivet av zyberzero:

Är högtalarna sprillans nya så kan det bli bättre med tiden (s.k. inspelning) - jag upplevde ungefär samma med mina Canton när jag köpte dem.

Ja dom är sprillans nya, har haft dem i ett par veckor och är fortfarande i inspelningsfasen...

Skrivet av qwerty3225:

Det kan inte vara att netflix eller tvserien kör 5.1 ljud och du kör 2?

Bra fråga! Hur kollar man det ? Förstärkaren är denna https://www.hifiklubben.se/stereo/receiver/denon-rcd-m40--ste...

Skrivet av Yatagarasu:

Kan vara allt ovanstående, men även glapp i kablarna. Så börja kika i den änden.

Har precis skruvat åt kablarna i förstärkaren och golvhögtalarna...

Skrivet av Roger W:

Tänkte detsamma.
Hur är förstärkaren kopplad till TV:n?

Optisk ljudkabel.

Av swans

Ljud ur golvhögtalare "skär sig" ibland

Hej

Har ett par nyligen inköpta dali golvhögtalare samt denon förstärkare. Använder dessa främst till att lyssna på musik men även för att kolla på netflix via smart tv'n.

Nu till min fråga. Ibland när en karaktär i en tv-serie eller film på netflix höjer rösten och skriker, eller pratar väldigt gällt, så "skär" sig detta ljudet ur högtalarna. Någon som vet vad det kan tänkas bero på ?

Av swans

Chromecast audio - Galaxy A5 (Spotify) funkar ej!

Hej,
Har precis inhandlat en Chromecast Audio till min Denon reciever (den har ej bluetooth)

Under konfigurationen av min nya chromecast kommer ett felmeddelande upp som säger att Chromecast Audio inte kan hittas i nätverket. Grejen är den dock; att jag har lyckats ansluta den till mitt wi-fi hemma. Min sambo, som har en iphone, kunde nämligen utan problem koppla upp sig som gäst och börja streama spotify utan problem. Jag med min android kan det dock inte.

Någon som vet vad som kan vara felet... ? Jag har precis varit i kontakt med googles telefon support i ca 30 min men avslutade detta då det kostar ca 6.45kr/min att ta emot samtal ifrån usa... (dom skulle kontakta en "specialist" och återkomma via mail)

Iaf så har jag redan provat följande:
- Inaktiverat windows-brandväggen (vad nu det ska ha för betydelse)
- Startat om routern och resettat inställningarna på routern. (bredbandsbolaget bekräftar även att det inte är något fel på routern)
- Startat om chromecasten.
- Startat om mobilen.
- Installerat om Spotify på mobilen.
- Kontrollerat att android-versionen är kompatibel (5.0.2) med chromecasten

Som sagt det funkar fint med min sambos iphone men med min android går det inte alls... Jag använder F-secure Freedome men det gör hon också så det kan ju knappast vara felet. tacksam för hjälp

Av swans
Skrivet av mrqaffe:

Ska du ansluta en Applekompatibel dacingång till en Androidtelefons usbanslutning behöver du en kompatibel usb-otg kabel.

Fibern du länkar är minitoslink till toslink, du har ingen minitoslinkanslutning på någon telefon men de kan finnas på en del laptops men sällan på hybrider och plattor.
Hade du verkligen vridit upp volymkontrollen i bott på telefonen för det borde inte vara svårt att spela starkt nog cia analoganslutningen.

Det är ren idioti att koppla via en adc och vidare över toslink så låt bli.

Det finns redan ett usbljudkort i Denonreceivern du länkade men oavsett om du använder det eller en lös usbdac krävs en usb otg kabel, om du använder en fristående dac behöver du dessutom troligen strömförsörja den på nått sätt eftersom telefonen inte driver den utan bara överför ljuddata, max ström från telefonen är 5mA.

Då identifierade sig nog telefonen som ett usb minne gentemot förstärkaren, om du har lagrat musik på den så kan spela upp den men du kan inte strömma eller spela från en app på nått sätt.

Hur kvaliten blir beror på vilka delar du köper.

Tack för ett uppklarande inlägg! Pinsamt nog hade jag inte provat att maxa volymen på mobilen, det blev en jäkla skillnad... känner mig plötsligt ganska nöjd med RCA-kabeln!

Av swans
Skrivet av heatm:

@swans: Alltså Chromecast Audio har en optisk utgång som du kan koppla in i den andra optiska ingången på din förstärkare. Sen är det bara att streama från telefonen hur mycket du vill.

Okey det låter smidigt och bra. Nästa fråga som väcks: Kommer ljudkvaliteten att nedsättas? Har alltså ett par Dali golvhögtalare tillsammans med en Denon reciever:

https://www.hifiklubben.se/hogtalare/golvhogtalare/dali-zenso...

https://www.hifiklubben.se/stereo/receiver/denon-rcd-m40--ste...

Av swans
Skrivet av joalin:

Hej! Ge inte upp USB!

Jag googlade på din stereo, och visst klarar den att spela filer från Android/Samsung, det gäller bara att du aktiverar MTP när du ansluter den. Alltså som kamera.

http://www.samsung.com/au/support/skp/faq/1045199

http://manuals.denon.com/RCDM40/EU/SV/OKNRSYxkoomnbj.php

Däremot kan du inte streama tex Spotify via USB, men det kan du väl knappast med Iphone heller väl? Där hade jag också rekommenderat en chromecast eller ljudkabel som sista utväg.

Provade precis med MTP aktiverat och det funkade inte heller. Står bara "unsupported". Jo den spelar spotify via min sambos iphone utan problem... tack ändå!

Av swans
Skrivet av heatm:

Antingen gör du så här, förutsatt att tv'n har en optisk utgång, eller:

1) köper en dator med optisk ut och kopplar denna till förstärkaren
2) köper ett USB-ljudkort som fungerar med din dator och har optisk ut. Är det Windows på enheten lär de flesta ljudkorten fungera.

Observera att en atom-CPU kanske får det lite svårt med videomaterial. Jag vet inte riktigt hur det ligger till med dessa CPU:er nu och man kan tycka att dom har stöd för de vanligaste avkodarna. Värt att kolla upp dock om du tänkt se på film osv.

Här är ett ljudkort för 350 pix som borde funka: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=346370

Notera att det har en fullstor USB så du får fixa en adapter om du inte har det på din laptop. Det borde funka.

Missade detta inlägg, usb-ljudkort låter också som ett bra alternativ, frågan är om det fungerar med samsung smartphones?

Av swans
Skrivet av heatm:

@swans: Det låter som att chromecast audio är något för dig.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3341552

Du kan koppla in den med optisk ingång in i förstärkaren och streama från Spotify eller lossless från tex Plex om du har mycket Flac-filer.

Plex finns till android och kostar ca 40 kr eller något. Du måste då ha en dator med ett program som heter Plex server som delar ut dina filer till ditt nätverk.

Yes jag börjar inse att det förmodligen är dags att skaffa en Chromecast ändå. Antar att jag behöver skaffa en analog-till toslink-adapter i så fall?

Av swans
Skrivet av keyser:

Finns ingen anledning att konvertera analogt till digitalt bara för att koppla via den optiska ingången på förstärkaren. Vill du köra digitalt så är det ett externt ljudkort du ska kika på, vilket kanske blir lite omständligt till en tablet/bärbar.
Denna typen av kabel, fast kanske av lite högre kvalitet är vad som behövs för att koppla analogt:
https://www.kjell.com/se/sortiment/ljud-bild/kablar-adaptrar/...

Edit: Om du vill vara lite trådlös, lite på bekostnad av ljudkvalitet, så kan du koppla in en Bluetooth-mottagare i någon av ingångarna på förstärkaren, så kan du spela musik från allehanda källor - mobil, tablet etc. Fast det kommer förmodligen inte fungera något vidare tillsammans med video.

Den typen av kabel provade jag igår kväll. Det blev som sagt riktigt klent ljud som kom ut. Jag tror också att ett extern ljudkort blir lite krångligt. Det jag egentligen letar efter (när det gäller musik) är att så enkelt som möjligt kunna spela spotify till recievern från smartphone/platta/laptop, med så små ljudförluster som möjligt. Detta trodde jag skulle kunna ske med en USB-kabel reciever - smartphone, tils jag upptäckte att den bara supprortade iphone/ipod (jag har en samsung). Därför letar jag nu efter en annan lösning, som gärna får innefatta en kabel då recievern saknar bluetooth... (det bör nämnas att jag inte är ett fan av bluetooth i allmänhet)

Skrivet av Daemon:

Undrar om vi inte rör ihop det hela lite i onödan, om du nu ska koppla plattan till TV:n via HDMI så är det väl bara att mata vidare ljudet via TV:n istället för att koppla plattan direkt till förstärkaren.

Ja gällande ljudet från tv'n så gör jag som du beskriver, jag använder en av de optiska ingångarna på recievern från tv'n. Detta funkar fint när jag kollar på netflix direkt via smart tv'n osv.

Skrivet av keyser:

Detta är det absolut enklaste, förutsatt att TV:n har stöd för det.
Enda nackdelen är att man förmodligen behöver ha TV:n igång även om man bara vill streama lite musik.

Ja det hade vart gött att slippa involvera tv'n när jag vill spela musik.

Av swans
Skrivet av Rouge of Darkness:

optiskt (toslink) är en digital signal fast överförd med ljus och är förlustlöst precis som alla digitalsignaler såvida inget är trasigt eller skadat.

angående inkoppling till platta vet jag inte men troligen har du ingen optical out på den utan kommer behöva en konverterare från analog signal till digital Toslink.

i laptops brukar finnas en optisk utgång i någon av 3.5mm phonokontakterna oftast i högtalarutgången så där räcker det med en kabel med 3.5mm mini toslink anslutning till toslink.
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?m=s286117220&o=produkt_pr...

men dubbelkolla att din har det, brukar synas att det blinkar en röd diod i högtalarutgången eller någon av de andra 3.5mm portarna.

Okey tack så mkt! Angående konverterare från analog signal till digital toslink -innebär det ljudförluster eller kommer det inte märkas när man spelar?

Av swans
Skrivet av xoraks:

Med den stereon och den datorn kan du koppla ljud mellan de med hjälp av en 3,5 audio kontakt till 2RCA.
Dessa finns även i längre längder om du vill. Länken är endast beskrivande vad du behöver.

Se länk för info:
https://www.netonnet.se/art/ljudbild/kopplaanslut/ljud/rca-ka...

Provade precis med en 3.5mm RCAx2-kabel (5m, vet inte om längden spelar ngn roll) och det blev riktigt klent ljud...

Skrivet av hölmiz:

Du bör använda en optisk kabel till den förstärkaren. Men varför mecka med en surfplatta som knappt kommer kunna spela upp videomaterial? Bygg en liten htpc istället. Du kommer vara glas efteråt.

Okey! Behöver jag någon omvandlare eller går det att köpa en optisk kabel som rakt av funkar att dra mellan reciever - smartphone/laptop osv utan tråkiga ljudförluster?

Angående htpc så är jag inte bekant med det, men googlade nu och det låter helt klart intressant.

Tillägg: är det en sådan här kabel jag behöver? https://www.netonnet.se/art/ljudbild/kopplaanslut/ljud/optisk...

Av swans

Hur vet jag om datorn är kompatibel med förstärkaren?

Hej,

Hoppas nu att detta hamnar i rätt forum. Idag fick jag hem min Denon RCD-M40 förstärkare samt ett par Dali golvhögtalare (som jag nu har anslutit till min smart tv i vardagsrummet).

Förstärkaren:
https://www.hifiklubben.se/stereo/receiver/denon-rcd-m40--ste...

Min plan är nu att införskaffa en mindre bärbar dator och helt enkelt dra en USB kabel från den till förstärkaren för att på så sätt streama Spotify (kommer även spela upp lokala videofiler ifrån datorn via micro HDMI).

Datorn jag funderar på att köpa är denna:
https://www.komplett.se/product/896311/datorer/datorer-barbar...

Min fråga är alltså, hur vet jag innan jag köper datorn om den kommer vara kompatibel med förstärkaren? Idag visade det sig nämligen dels att min samsung smartphone inte funkar till förstärkaren via USB (den stödjer bara ihpone) inte heller gick det att ansluta en något äldre modell av en MacBook Air (den har några år på nacken).

Av swans
Skrivet av infigo:

@swans:
4k är en upplösning. HD är 1280x720. FHD eller full HD är 1920x1080 och 4k är 3840x2160 alltså 4 gånger full hd (2 gånger i varje led)
Det är alltså upplösning. antalet pixlar och det brukar skrivar som detta i BREDD x HÖJD eller dess förkortning (HD, FHD, 4k) eller pixlar i höjd (720p, 1080p, 2160p). finns fler typer avv upplösningar men dessa 3 är vanliga

Ok då förstår jag, 4k är inte aktuellt i det här fallet med andra ord

Skrivet av perost:

Micro-HDMI är likvärdig de andra HDMI-kontakterna, bara mindre (se officiell sida).

Tack

Av swans
Skrivet av infigo:

Om du kopplar till tvn så är det tvn som styr den maximala upplösningen förutsatt att den bärbara klarar att skicka ut det ( vilket den bör så länge det inte är 4k för då kan det bli trixigt). HD vs Full HD i detta fall är på den bärbaras egna skärm

Ok tack, bra att veta. Sorry min okunskap men 4k vadå?

Skrivet av Blomman90:

Min första tanke är vad för typ av material du kommer spela upp? Handlar det om streaming som Netflix och Viaplay eller kommer du ha filer lokalt? För i så fall har de där surfplattorna bara 64GB lagring, vilket inte bli särskilt många filmer 1080p. Då kanske en vanlig laptop med större lagringsutrymme vore att föredra.

Handlar det om streaming (du nämner Spotify till exempel), så skulle ju en Chrome-cast fungera ypperligt för ditt ändamål, och går endast på några hundralappar!

Det kommer främst bli Spotify och lokala videofiler (har Netflix direkt på smart tv'n) så du har onekligen en poäng. Dock så kommer laptopen att stå på tv bänken och jag vill därför inte att den tar upp för mycket plats... Spotify Chrome cast tror jag inte kommer bli aktuellt då min andra dator är stationär och befinner sig i ett annat rum i lägenheten, tror det blir lite för långt bort för att kännas smidigt.

Av swans

Vilken av dessa två bärbara bör jag köpa?

Hej,

Håller på och letar efter en liten laptop som jag dels tänkte koppla till min förstärkare för att spela musik via spotify, och dels använda som "videospelare" genom att dra en HDMI sladd till min smart tv. Sökandet efter rätt produkt har mynnat ut i två alternativ, nämligen:

https://www.komplett.se/product/896317/datorer/datorer-barbar...

https://www.komplett.se/product/896310/datorer/datorer-barbar...

Den förstnämnda har Full HD och kostar mer.

Vilken av dessa två laptops anser ni jag bör välja för dessa syften. Kommer jag märka någon skillnad på HD och Full HD när det gäller filmtittandet? Eller är det HD-upplösningen på smart tv'n som avgör bildkvaliteten helt och hållet?

Båda alternativen har Micro HDMI. Innebär Micro HDMI ett avsteg från bildkvaliteten när det kommer upp på tv skärmen jämfört med "vanlig" HDMI eller är det ingen märkbar skillnad?

Som ni märker kan jag inte ett skit om detta!! : D Tacksam för svar!

Av swans
Skrivet av vinylens:

Har du satt i kabeln i rätt kontakt på moderkortet?(den för front kontakterna)
Vet en del som satt den fel

Köpte datorn färdigt ihopsatt ifrån komplett.se, har öht inte rört något i "innandömet" . . . är inte överdrivet haj på datorer i allmänhet. Är det en enkel sak att kontrollera om kabeln är satt i rätt kontakt i moderkortet?

Av swans

Ny dator -inget ljud ur hörlurar - kan inte ange standard ljud enhet?

Hej,
Har nyligen köpt en sprillans ny PC med windows 8.1 och allt funkar fint förutom att jag inte kan få något ljud till mina hörlurar ifrån uttaget framtill (baktill funkar det dock men jag har så kort sladd).

Jag tror att det har att göra med att jag av någon anledning inte kan ange "speakers realtek high definition audio" som standardenhet, och att det står att den är "ej inkopplad".

Är det någon som vet hur jag kan lösa detta så att jag kan få ljud till mina hörlurar framtill på datorn?

Av swans

Ja, jag har tagit ur batteriet och provat starta datorn med bara strömsladden, det fungerade inte heller.

Av swans

Min bärbara Sony Vaio laddade ur och vill inte starta igen...

Hej!
Min Sony Vaio VGN-FW31J (några år på nacken) laddade ur igårkväll när jag dror ur strömkabeln i några minuter. När jag sedan stoppade tillbaka sladden i väggen hände dock ingenting när jag försökte slå på den. Och den har varit "död" sedan dess, har provat att slå på den med batteriet uttaget utan resultat.

Den är ju rätt gammal vid det här laget och jag vet att batteriet försämrats genom åren, men den har ändå fungerat väl fram tills nu när jag inte får på den. Är det någon som vet vad jag skulle kunna göra för att få igång den?

Skulle det hjälpa att investera i ett nytt batteri som passar till den modellen, kan det vara själva batteriet som är problemet?

Tacksam för hjälp!!