Inlägg

Inlägg som noesc har skrivit i forumet
Av noesc

- Disclaimer -
Jag har ett NovaTouch TKL sen ett tag tillbaka. Det är enligt utsago ifrån produktchefen på CM i EU den slutgiltiga modellen.
Motprestationen till att jag fått detta ex. är att jag agerar lite bollplank mot de som är nyfikna.
Jag har dessutom skrivit på ett NDA så jag kan inte yttra mig helt fritt, än.
- End Disclaimer -

TL;DR:
Jag gillar tangentbordet, speciellt när man skriver längre text och får ett fint flyt i skrivandet. Jag använder tangentbordet i runda slängar 14hrs / dag.
Det är numera mitt standard tangentbord som jag tar med mig vart jag än är. Det är dock uppenbart en "David ibland Goliats" (HHKB/Realforce).
Är det värt pengarna? Gillar man varken budget rubberdome eller Cherry, men tycker att HHKB / Realforce är för dyra. Stog du i kö för att köpa en iPhone6? Då ska du definitivt titta på en NovaTouch TKL!

Jag har kört med div. olika typer av tangentbord under åren;
IBM (Buckling spring & Rubberdome)
Steelseries 6Gv2 (Cherry MX Black)
Ducky Pro-någonting (Cherry MX Brown)
Många olika Brand & No-name (rubberdomes)
Novatouch TKL

Utöver det har jag känt och klämt på ett otal andra tangentbord. Bland annat Realforce & HHKB med Topre.
Min första längre erfarenhet av Topre består av min bekantskap med mitt NovaTouch TKL och kan egentligen bara uttala mig om denna när det kommer till Topre.

Det har varit lite frågor här i tråden som jag tänkte svara på:
- JA, det är Topre switchar. Förmodligen står det "Topre liknande" för att inte förvilla / falsk marknadsföring. Tänk om någon köper tangentbordet och så tror de att deras gamla Topre keycaps ska fungera, vilket de inte gör.

- O-ringar, hissa / dissa? Jag kör just nu med O-ringarna som medföljer, efter några veckor utan. Jag tycker att känslan i nerslaget blir lite annorlunda, lite "stummare" på något vis. De får capsen att sitta bättre, men någon direkt ljudskillnad har jag inte märkt.
Efter att ha tittat på konstruktionen, så kan jag faktiskt inte förstå vad tanken med O-ringarna monterade på samma vis som på Cherry MX skulle göra för nytta. Det finns liksom inga rörliga delar på utsidan, och jag ser inget uppenbart sätt att montera dem på insidan.

- Hypad marknasföring. Well, det är det första tangentbordet i världen med Topre switchar med Cherry MX kompabilitet. Det är ett stort steg i rätt riktining, både för Topre och tangentbordsmarknanden, där Cherry i princip dominerar. Jag är personligen är väldigt glatt överraskad av resultatet av sammarbetet mellan Topre & CM.

Plus
+ Byggkvalitén känns väldigt bra. Det knakar inte när jag vrider och bänder det. Känns inte plastigt alls.
+ Inget "rubberized" skal, utan det har någon form av sammetslen matt svart färg, inger ett intryck av kvalité.
+ Mjuk skön känsla, när man lärt sig hur hårt man ska trycka för att inte bottna (Något jag fortfarande har svårt med, jag är hårdhänt)
+ Tyst. Jag vill generellt att mina prylar inte ska höras. Bortsett ifrån de gånger jag vill köra med Cherry MX Blue / Buckling Spring
+ En formfaktor och stilrenhet som tilltalar mig.
+ Cherry MX kompabilitet!
+ En rejäl microusb-kabel som går att byta ut. Jag kör med min egna då kabeln är vinklad ut åt höger istället för in mot tangentbordet. Produktbilder samt uttalande visar att detta kommer att ändras tills butikerna får tag i dem, kabeln ska gå åt vänster.
+ Ordentliga fötter i två lägen.
+ Bra grepp i gummifötterna. Trots att jag flyttar runt tangentbordet mycket så har jag inte behövt rengöra dem.
+ Snyggt svart "sammets fodral" för transport. Jag flyttar tangentbordet 2ggr om dagen och har ännu inte märkt något att klaga på.
+ Sammets fodralet har kardborren på rätt sida! Dvs, så det inte hakar i allting! (Liten detalj men något jag faktiskt anmärkte på)
+ Lite intressanta media/funktionsknappar.

Minus
- Går inte att konfigurera tangentbordet genom mjukvara. Jag hade hoppats på att kunna modifiera mycket mer.
- ABS plast. Jag har redan slitmärken på tangenterna. Men, det är ett tangentbord tänkt för att byta ut knapparna så det är inte hela världen.
- Vita trycket på knapparna blir skitiga fort. Det syns tydligt vilka knappar jag använder mest. Se punkten ovan.
- Kabeln "på fel håll", se plus punkten.
- De keycaps som följer med som standard sitter lite löst. Det ger ett "rasslande" intryck när man skriver mycket och fort. Det hjälper lite med O-ringarna som följer med. O-ringen "kilar fast" capsen lite mer mot "ytter-ringen".
- "Mods"-tangenterna låter mycket mer än de andra tangenterna. T.ex space och enter låter mycket. Jag tänker dock inte på det när jag skriver.
- Några av keycapsen sitter löst. Problemet verkar inte sitta i själva switchen utan i keycapsen. Jag har bytt knappar fram och tillbaka och 3e parts keycaps har inga problem.

Det finns förmodligen tusen andra saker man kan säga om detta tangentbord.
Jag gillar det, det är mitt dagliga tangentbord och jag använder det flitigt till både spel och arbete.

Har ni några funderingar så skriv i tråden eller skicka ett PM.
// noesc

Av noesc

Hur du kommer att uppleva en viss brytare är helt omöjligt för oss att avgöra, det är därför det finns så många alternativ!

Själv tycker jag att MX Reds är lite för mjuka, föredrar svarta. Men något mitt emellan hade nog varit optimalt för mig.

Vad det gäller Kailh så är det som sagt kvalitén som skiljer.
Inte bara i känslan mellan olika exemplar av samma modell utan även hur hållbara dem är i själva "stammen". Söker du runt på nätet så kommer du att se att flera användare har lyckats bryta av stammen och den har fastnat i själva keycapsen. Det gör keycapen helt obrukbar även om du byter ut den trasiga brytaren, såvida du inte lyckas pela ut stammen ur den.

Jag har dock själv aldrig rört en kailh switch så jag kan inte ge någon närmare redogörelse än så. Däremot har jag ett annat märke av kina-kopior och de har än så länge verkat helt felfria. Visst, de är inte _exakt_ lika Cherry's brytare, men likväl av god kvalité.

Men sen är det inte bara brytaren i sig som avgör hur "skönt" ett tangentbord är. Allt spelar roll:
- Byggkvalité
- Håligheterna innuti tangentbordet
- Underlag (bord, fötter etc.)
- Vilka keycaps du har. Allt ifrån plastmaterial till olika profiler.

Röda switchar kan kännas totalt annorlunda i två helt olika tangentbord. Det enda man kan göra är att testa, testa och testa. Alternativt är det bara att chansa!

Lycka till och hoppas att du blir nöjd!
//noesc

Av noesc

TL;DR
DT 770 PRO 80 - trevliga lura som fungerar OK utan förstärkare imho, men det är en värd uppgradering.
---

Jag sitter själv med ett par DT 770 PRO 80 Ohm.

Det är mina första lurar som är lite mer påkostade, och de har fått väldigt bra kritik runt om på internätet.

Jag kör utan någon förstärkare/DAC ifrån laptop, stationär samt mobil (htc wildfire s). Ingen av dessa spelar särskilt högt, men tillräckligt högt för att man ska kunna försvinna bort när man reser kollektivt. Jag kommer dock att skaffa hörlursförstärkare framöver, men det är inget akut behov, Ser det mer som en uppgradering.

Isolerar tillräckligt bra för att min sambo vid ett flertal tillfällen ska försökt fånga min uppmärksamhet men inte lyckats.

Jag är dock inte odelat positiv:
- Klämmer hårt mot huvudet. Märkte inget i butik men efter några timmars användning. Har dock inte försökte att bända ut metallbygeln ännu som vissa rekommenderar.

- Fått en spricka i öronmuffens "infästning". Den är dock liten (<1cm) och har inte blivit större på några månader. Går att köpa nya öronmuffar så det är inget större problem.

Obs! Jag använder hörlurarna varje dag, packar upp/ner dem i ett för litet fack i en laptop-bag minst 2ggr/dag och allmänt sliter och slänger med dem. Så lite slitage får man räkna med helt enkelt.

Av noesc

Jag har en av Logitechs billigaste trådlösa möss och har inte mycket att klaga på. Min partner använder den dagligen utan problem (ett års användning) och spelar även Dota2 med denna.

Man får vad man betalar för men det är ändå inte dåligt, dvs. jag skulle köpa en till om jag behövde en.

Tangentbord har jag ingen erfarenhet av ifrån de senaste 10 åren tyvärr.

Hoppas du hittar något som passar och krya på dig!
// noesc

Av noesc

Jag förstår att det är frustrerande och att du vill komma igång så fort som möjligt, men det bästa och säkraste sättet är att göra som sagt förut vid vätske-spill:

1: Dra ut all ström så fort som möjligt.
2: Häll ut så mycket du kan.
3. Öppna upp och dela allting så mycket du kan.
Jag har exakt samma modell och vet därmed att du inte kan rengöra så mycket på insidan utan att löda bort alla knappar. Tro mig, det är inget jobb du vill göra om du inte har bra verktyg och mycket tid, men det är det som ger bäst resultat.
4. Olika rengöringstips:
4.1 Vatten:
När du delat på allt så spolar du rent allt med vatten så mycket det går.
Svåra ställen att komma åt och intorkade rester (tänk socker) rengör du bäst med en tandborste. Det är alltid bra att spara gamla tandborstar (rengör dem ordentligt från tandkrämsrester bara).

Problemet med vatten är att du kan få korrosion (rost) och då kan allt möjligt hända: Kortslutning, bruten kontakt etc. Vatten tar dessutom mycket lång tid att avdunsta helst, speciellt inne i små veck och skrymslen.

4.2 Elektronikrengöring / Alkoholer etc. (går att köpa på valfri Biltema/Bygghandel/Apotek etc.)
Dessa löser ofta svårare fläckar än vad vatten gör, de avdunstar snabbt och dessutom drar/tränger ut vatten bättre ur skrymslen.

Fördelarna är många med att använda "riktiga" rengöringsmedel, men som sagt, de kostar lite pengar men är aboslut värt varenda krona.

Skrubba noga, ta bort allt damm och skräp när du ändå är igång. Torka rent med en luddfri trasa, tänk microfiber duk.

5. Låt allting lufttorka, det kan ta lång tid om du använder vatten (jag skulle aldrig rekommendera mindre än 24hrs). Använder du rengöringsmedel baserade på alkohol så kan du oftast använda tangentbordet inom kort, se till att inget ser blött ut dock.

6. Skruva ihop så lite som möjligt och koppla in tangentbordet, fungerar det? BRA! då är det bara att skruva ihop det igen och hoppas på att det håller sig!

Lycka till!

Av noesc

@bandite

Det är inte riktigt så enkelt som att köpa en test-switchar. Det skiljer sig väldigt mycket ifrån hur de känns lösa i handen jämnför med hur de känns i olika tangentbord. Det är det som gör tangentbord så spännande, exakt samma switch kan upplevas så olika!

// noesc

Av noesc

@Brightsin

Det går säkert att göra, men inte med Cherry MX switcharna i mekaniska tangentbord (vilket är typ de-facto standard just nu). Du kan se mer information om Cherry's MX switchar här:
http://deskthority.net/wiki/File:Mx_red_illustration.gif
http://deskthority.net/wiki/Cherry_MX

Isåfall behöver man göra om switcharna helt. Det är i och för sig inte omöjligt, du är välkommen att försöka.

// noesc

Av noesc

Tråkigt att höra att ditt K95 gått sönder. Det går eventuellt att fixa om det inte blivit allt för stora skador på kretskortet.
Men du "måste" (beroende på skada) isåfall skruva sönder hela tangentbordet och eventuellt löda bort varenda switch (knapp).
Det är ett horribelt jobb om du inte har bra verktyg och det tar oavsett verktyg lång tid att genomföra (dedikera minst några timmar till reperation). Du kan höra av dig till mig om du behöver lite tips.

Jag rekommenderar att du försöker låna ett tangentbord med röda switchar innan du köper ett. Jag har provat nästan alla tangentbord på dreamhack de senaste åren och miljön tillåter inte att tangentbordens "sanna" karaktär kommer fram.

Här ser du vilka tangentbord prisjakt har indexerat med röda switchar samt med macro-knappar.
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?o=lokal_rank&lb=s18272355...

Hoppas du hittar något som du gillar!
// noesc

Av noesc

Det finns tyvärr inga "mekaniska" tangentbord där du har platta (laptop-typ, kallas också scissor-switch) knappar. Det finns helt enkelt ingen tillverkare av dessa typer av knappar men som är mekaniska, kanske beror det på att det inte går att få till bra switchar på det sättet?

Menar du platta knappar som i "som vanliga mekaniska tangentbord men helt flata" så finns det. Det blir dock dyrt då det är "special", samt att du måste isåfall köpa ett tangentbord och byta ut tangenterna själv. Titta på till exempel:
http://keyshop.pimpmykeyboard.com/products/specialty-custom-k...
http://keyshop.pimpmykeyboard.com/products/specialty-custom-k...

Hoppas du hittar något du gillar!
// noesc

Av noesc

Jag tänkte bara flika in en extra detalj som jag glömde.

Sitter just nu på ett Ducky med bruna switchar (samma fjäder som i röda) och jag har ett litet enerverande "pjong-ljud" när man släpper på knapparna. Speciellt på de som jag använder med lill-fingrarna. Jag har inte uppmärksammat ljudet på mitt tangentbord med svarta switchar. Detta kan som sagt tidigare bero på kombinationen: fjäder / material (caps + chassi) / "volym" (caps + chassi).

Det kan vara något att ha i åtanke. Men som sagt tidigare, det absolut bästa är att prova lite olika modeller. Helst i den miljö du kommer använda tangentbordet.

// noesc

Av noesc

Har du fått kortslutning på tangentbordet så kan du leta reda på felet med hjälp av "kontakt indikatorn" på multimetern. Dvs. det läge där multimetern piper eller på annat sätt indikerar att du har kontakt mellan två punkter. Förmodligen har du kortslutning någonstans som gör att tangentbordet vill dra förmycket ström ifrån USB-kontakten, och då stänger USB-porten av.

Du kan inte lossa på switcharna om de är chassi-monterade om inte chassit är speciellt utformat (de flesta är inte det). Du måste isåfall skruva isär hela tangentbordet, sedan måste du löda bort varenda switch för att komma åt kretskortet på andra sidan. Detta innebär mycket jobb men är lätt värt det om du har möjligheten till det. Eventuellt skulle jag kunna hjälpa dig.

Råden du länkat till om elektronikrengöring kan mycket väl vara nog för att hjälpa dig ifall du inte vill plocka isär tangentbordet helt.

Lycka till!
// noesc

Av noesc

Du kan mycket väl fixa dåliga scroll-hjul.

Jag har nyligen fixat min egna där själva "gummit" runt scroll-hjulet hade börjat snurra men inte själva hjulet. Orsaken till detta var: A) Gammal mus, börjar bli sliten B) Olja ifrån kullagret hade börjat smeta runt och kommit in mellan gummit och plasthjulet. Lösning: Ta bort scrollen, sära på gummi+hjul och torka av. Sätt ihop.

I ditt fall skulle jag tro att det beror på smuts innuti musen. Är du nöjd och du ändå inte har garanti, ta isär den, plocka bort allt smuts (gammal tandborste är bra för allmän rengöring). Fungerar det inte så har du iallafall provat. Annars gå och köp dig en ny, det finns många billiga på marknaden som liknar den du redan har (läs Clas Ohlsson, Biltema, ÖoB, Mediamarkt, Elgiganten etc.).

Lycka till!
// noesc

Av noesc

Frågan gällande Röda / Svarta och ljudnivå är väldigt svår att avgöra.

Tar du ut dem ur tangentbordet och klickar på dem var för sig, så tycker jag att röda ger ett högre ljud då jag bottnar lättare med dessa och därmed har högre "hastighet" när jag träffar botten.

Sen hur högljuda de faktiskt är i ett tangentbord är något helt annat. Ett rött tangentbord kan mycket väl vara tystare än ett svart, beroende på "resonanslåda" i chassi såväl som i keycap. Valet av plastmaterial gör också stor skillnad.

Det enda jag verkligen kan rekommendera är att du provar dig fram. Om du har möjlighet så låna av någon du känner i ett par dagar.

Jag kör själv svarta brytare och har inte några problem med att jag blir trött i fingrarna. Är visserligen ganska hårdhänt när jag skriver men är bättre nu med mekaniska än med "rubberdome". Har de flesta mx-varianter och gråa+vita matias switchar. Ska du spela och du inte är väldigt exakt så rekommenderar jag också att du köper linjära switchar.

Lycka till
// noesc

Av noesc

Jag kör till 90% med min Func MS-3 r2 just nu. Den absolut skönaste mus jag använt hittils, jag har dock modell större händer (ca 20,5cm handled till långfingerspets).

Se mitt råd till "Carl Jonsson":
#14806395

// noesc

Av noesc

MS-3 r2 - Bästa mus jag testat.

Jag har själv hyffsat stora händer (ca 20,5cm från handled till långfingerspetsen).
Jag har kört med en hel del olika möss och provat långt fler:

"Nano-möss" - 5cm långa, kör med enbart fingerspetsarna. Fungerar hyffsat, dåliga USB-kablar som går sönder.
Logitech trådlös-kulmus (minns inte modell) - Användes under minst 5år. "Hur bra som helst" (för att vara kulmus dvs.)
Logitech MX700 - Användes under kanske 6år. Väldigt nöjd, men gammal teknik etc.
Div. HP, DELL, Microsoft etc. "standard modeller" - Skräp i allmänhet, bara lite bättre än ingenting.
Provat alla modeller som visats upp på Dreamhack de senaste åren (dvs. väldigt många modeller): Roccat, Razor, Logitech...

Logitech MX1100 - Nuvarande (jobbdator nr2). Används mer sällan då det inte är min ordinarie dator. Får kramp i handen då min hand är för bred för att hålla musen bekvämt.
SteelSeries Ikari - Nuvarande (kontorsdator hemma nr2). Trevlig mus, något för liten för min smak. Problem med USB-sladd och att pekaren "hoppar" trots att musen är helt stilla på bordet (skitig? Har provat att rengöra både invändigt och utvändigt). Musen är dock några år gammal med flitigt användande (dessutom 2nd hand). Musen ger mig även ont i armbågen / handled efter någon timmes intensiv användning.
Func MS-3 R2 - Nuvarande (laptop + kontrorsdator nr1)

Func MS-3 R2:
Ingen jag har provat under en längre period har fungerar så bra som Func MS-3 R2 gör för mig.
Det är nu min dagliga mus och jag använder den under minst 4-5tim aktiv användning per dag (använder tangentbordet så mycket som möjligt), 7dagar i veckan. Den får tåla lite stryk då jag flyttar den mellan 3 olika datorer dagligen, och då också åker ner i laptopväska 2ggr / dag.

Jag är inte odelat positiv då jag fortfarande tycker att den är för liten, men jag gillar utformningen. Den känns skön i handen (jag kör palmgrip) och gummi materialet är lagom greppvänligt, utan att vara klibbigt.

Jag har haft min i ca 4 månader nu. MEN! det är mitt andra exemplar då det första jag fick hade ett fabrikationsfel på sladden. Beställt via webhallen och hade inga problem med att få ut en ny i ersättning och har inga problem alls med det nya exemplaret.

+ Plus
--------------
+ Stor (störst?)
+ Lätt (gillar inte tunga möss och aldrig förstått det här med vikter)
+ Låter inte väldigt mycket
+ Varken det gamla eller nya exemplaret visar/de något tecken på förslitning i material / finish.
+ Lätt att konfigurera med mycket valmöjligheter
+ Svenskt företag!
+ Svensk support
+ Snabbt utbyte av söndas-ex.
+ "Billig" (köpte min för 400kr inkl. musmatta Func F-Series 10 L)
+ Får inte längre ont i handled / armbåge.

- Minus
--------------
- Hade kunnat vara större
- Lite hård "tum-knapp". Detta är enligt design, men jag tycker att den är lite för hård ändå.
- Extraknappar placerade lite för långt iväg ifrån t.ex tumme. De är dock inte längre iväg än på andra möss på marknaden, bara att jag tycker att ALLA har dem för långt iväg
- Defekt exemplar, utbytt snabbt (5-6 dagar ifrån att jag tog kontakt med webhallen tills jag hade en ny på posten).

Som du märker är jag förtjust i MS-3 r2:an. Det är en bra mus, men den är inte PERFEKT. Jag hittade ingen butik (i närheten av Helsingborg) som hade den så att man kunde känna på den, så jag chansade och är nöjd med köpet.

Jag spelar Mobas / FPS och Strategi, gör kontorsarbete, kör linux och programmerar. Musen klarar av allt galant och det är lätt att skifta mellan olika "modes" om man nu vill det.

Hoppas att detta har gett lite insikt i mitt val av mus och jag rekommenderar dig att prova dig fram. Alla är olika och ergonomi är väldigt väldigt individuellt.

//noesc