Inlägg

Inlägg som 4cyberspace har skrivit i forumet
Av 4cyberspace
Skrivet av Valonen:

Med det medföljande skalet så sticker inte linsen ut då området runt dessa är upphöjda så att lins och kant ligger jämhögt. Upplever inte några problem.

Okej tack för ditt svar. Menar du silikonskalet "med det medföljande skalet" och är det detta du har och inte upplever några problem med gällande utstickande kameralins ?

Av 4cyberspace
Skrivet av Adamr00:

Kameran sticker ut en millimeter eller två med skal på, så nej. Följer med ett silikonskal för övrigt

Okej tack för svaret. Det följer med ett silikonskal alltså. Upplevs det som ett problem att kameralinsen sticker ut även med silikonskalet ? Kan tänka mig att kameralinsen inte sticker ut på samma sätt med andra skal.

Av 4cyberspace

Huawei P20 Pro - Silikonskal sticker kameralinsen ut ?

Hej
Funderar på att bytta upp mig från min Honor 8 som jag varit extremt nöjd med. Gillar typ allt med mobilen som fingeravtrycksläsare på baksidan, externt minneskort, dubbla simkort osv. Men batteriet börjar bli lite dåligt och ibland när det är 35 % kvar så kan den bara stänga av sig och varna för att batteriet är tomt.

Nu funderar jag på att eventuellt bytta upp mig till en Huawei P20 Pro. Jag har gillat silikonskalet till min Honor 8 extremt mycket och vill förmodligen ha samma till en Huawei P20 Pro. Det jag undrar är om ett liknande skal i silikon passar Huwaei P20 Pro i det avseendet att kameralinsen inte sticker ut när silikonskalet sitter på ? Kan man lägga mobilen på ett bord utan att kameralinsen tar i med ett silikonskal på ?

Av 4cyberspace
Skrivet av Extremaz:

Har du flyttat din lokala save? C:Användare-Dator-MinaDokument-RockstarGames ?

Vet inte riktigt vad du menar. Ska jag gå in i den mappen och flytta filerna vart ?

Av 4cyberspace
Skrivet av Allexz:

Steam sparar dina saves i cloud, så skapa ett nytt spel ingame.
Tar du bort lokala filer så laddas nya ner igen från cloud.

Okej, så du menar att jag i huvudmenyn i spelet klickar på typ "New Game" också är problemet löst ? Inget hoppande i episoderna efter det ?

Av 4cyberspace

GTA 5 - vill spela om

Hej
Jag varvade GTA 5 för något år sedan. Jag har det på steam. Nu vill jag köra om spelet. Jag har först avinstallerat det via steam. Men när jag spelar om spelet efter avinstallation så hoppar spelet i episoderna och uppdragen.

Spelet börjar från början det ser jag men efter ett tag in i spelet så kommer episoder före som inte skulle kommit så tidigt. Vad göra ?

Av 4cyberspace
Skrivet av evil penguin:

Det beror ju helt på vad det är man programmerar. Som du är inne på så involverar all programmering logik och åtminstone lite enkel aritmetik, men hur mycket matematik det är i övrigt beror ju helt på själva problemet som ska lösas.

Om man håller sig till triviala exempel eller en situation där utvecklaren mer eller mindre bara "limmar ihop" redan färdiga lösningar så är det väl ofta inte mer matematik än så. Det är väl dock inte den typ av arbete som en civilingenjörsutbildning egentligen är avsedd för i första hand.

Men om man istället tar mjukvaran till en självkörande bil, ett exempel som du nämnde, så kan du nog räkna med att det är väldigt mycket matematik "under huven".

Okej. Vad tror du om det jag skrev till användaren innan ? Alltså om du vet om det är någon skillnad i programmering om man jämför en mekatronik ingenjör/elektroingenjör jämfört med dataingenjör ? Har de en annan infallsvinkel och lär sig andra system ?

En mekatronik ingejör ska ju programmera robotar, styrsystem osv. Ställ det i kontrast med vad en dataingenjör programmerar.

Av 4cyberspace

Dryga personer och ungar som skriker rakt ut...

Av 4cyberspace
Skrivet av Erik_T:

Skilj mellan "att lära sig ett programmeringsspråk" och "att lära sig programmera".
Av rent praktiska skäl brukar inledande programmeringskurser försöka lära ut bägge två samtidigt.
Av de två är "att lära sig programmera" den svåraste och roligaste biten.

Sådana där småfel som att glömma ett semikolon lär man sig snabbt att hantera, och att känna igen när det är det som blivit fel.

Programmering i sig innebär inte så mycket ren matematik - men vissa programmeringsuppgifter kräver väldigt mycker matematik. T.ex. olika varianter av numerisk analys, eller att skriva en motor för 3D-grafik.

En ingenjörsutbildning innehåller en hel del förutom programmering. Exakt vad som ingår varierar ju mellan olika utbildningar, men utgå från att det är en rejäl dos matematik och en del fysik - eller mycket fysik beroende på utbildning.

Elektronik och programmering av elektronik är olika saker, även om det naturligtvis finns en hel del överlapp.

Om du funderar på en högkoleutbildning så skulle jag rekommendera att du tittar på någon av de mer generella civilingenjörsutbildningarna, som t.e.x Teknisk Fysik. Där får du lära dig en hel del om väldigt mycket (Matematik, fysik, elektronik, programmering, signalbehandling, m.m. m.m.) och kan senare specialisera dig mot vad du tyckte var roligast.

Okej, instämmer i princip allt du säger. Men säg att jag gillar exemplet jag gav i inledningen, går det att spinna vidare på i något ? Eller det kanske bara är basics ?

int a=1,b=2,c=3
a & -b & -c blir 0000 0000
a& -b & c blir 0000 0001

Vad är skillnaden på att programmera en hemsida eller ett tidrapporteringssystem jämfört med att utveckla en robot t.ex. eller abs systemet i en bil ?

Jag undrar också om t.ex. en mekatronik ingenjör eller elektroingenjör lär sig en annan "typ" av programmering jämfört med datateknik ?

Av 4cyberspace
Skrivet av evil penguin:

Det kan väl säkert variera lite mellan olika högskolor exakt hur programmet ser ut, men "i princip bara programmering" är inte alls min syn på vad en civilingenjörsutbildning i datateknik innebär.
Snarast mest matte (är väl ett tema i civilingenjörsutbildningar rent allmänt), teoretiska kurser som relaterar till datastrukturer, algoritmer, komplexitet, m.m. Relativt lite faktisk programmering, men det kan väl variera lite beroende på inriktning.

Hoppet på slutet "att göra nya banksystem" känns rätt svårförankrat, men om du har specifika intresseområden så ska du ju definitivt se över vilka utbildningar som kan täcka in vad.

Tack för ditt svar. Jo jag vet att t.ex. ett civilingenjörsprogram i t.ex. datateknik innehåller mycket kurser i matematik, datastrukturer etc. Men det man kommer jobba med sen blir ju väldigt troligtvis inom programmering/systemutveckling och det innehåller inte mycket matte har jag fått intrycket av. Bläddrade igenom en riktigt tjock bok i C++ programmering. Såg ingen avancerad matte. Däremot samma sorts logik. Mata in något, skriv ut något, vänta på något med en whilesats, om detta är större än det här så skriv ut detta, om detta pekar mot det så hämta det osv.

Om du nu inte programmerar avancerade spel/grafik så har jag fått bilden att programmering är väldigt lite matte men mycket logiskt tänkande. Nu ska jag inte komma och lära upp andra eftersom jag är väldigt ny på programmering. Men man sitter väl knappast med derivator, integraler eller imaginära tal i programmering ?

Jag jämför t.ex. att man programmerar ett nytt tidrapporteringssystem på ett företag t.ex. kontra att få utveckla ny teknik som abs systemet i en bil eller i robotar.

Av 4cyberspace

Första kurs C-programmering - hur gå vidare ?

Hej
Jag har ganska nyligen läst en första grundkurs i C-programmering. Tyckte efter denna kurs att i alla fall C-programmering var ganska tråkigt och tidsödande. När jag läst böcker inom C++ innan har det varit ganska intressant men kursen satte stopp för det.
Kunde ju sitta i timmar och det sen visade sig att man glömt några tecken.

Jag har dock inte helt knäckt utan det finns en gnutta hopp kvar att det ska va kul.

Om jag inte tyckte det var kul att sitta vid en dator i 4 timmar+ och programmera uppgifter i C finns det andra områden som jag kanske ändå skulle tycka om t.ex. mekatronik, elektroteknik ? Jag hade bra betyg i matte. Insåg dock att programmeringen inte innehåller någon matte alls mer än plus, minus osv. Mest logiskt tänk.

En uppgift jag tyckte var mycket rolig dock var att man för hand skulle lösa binära uttryck som t.ex.

int a=1,b=2,c=3
a & -b & -c blir 0000 0000
a& -b & c blir 0000 0001

Vad jag förstått är en ing. utbildning i datateknik i princip bara programmering även jobb. Hur ska jag tänka ? Kanske gillar jag mer mekatronik, elektronik alltså mer hårvarunära programmering. Jag är mer intresserad av att jobba med självkörande bilar, styrning av grävmaskiner osv än att göra nya banksystem.

Av 4cyberspace

GTA 4 och Episodes of Liberty City vill inte starta

Hej
Jag köpte GTA 4 Complete Edition för cirka ett år sedan. Spelade igenom det "vanliga" GTA 4 men inte Episodes of Liberty City. Nu ett år senare vill jag spela Episodes of Liberty City men spelet vill inte starta efter installation.

Det verkar finnas massvis med andra som också har problem med detta. Har tittat på en del lösningar som folk föreslagit men det fungerar inte. Det värsta är ju att spelet säljs på Steam trots att det verkar vara omfattande problem för folk att starta spelet.

problemet verkar på något sätt hänga ihop med inloggningen till Social club / Xbox club. Där är jag inloggad och har en fungerande inloggning. Någon som vet vad problemet kan vara ?

//4cyberpace

Av 4cyberspace
Skrivet av ehallq:

Elektronik civilingenjör är extremt brett och du kan i princip få vilket programmeringsjobb du vill. Handlar mycket om vilka kurser du väljer som är valbara, och vilken master du tar. Du kan bli allt från elkraftsingenjör som "räknar på el" , eller någon som jobbar med antenner eller elektromagnetiska fält, eller programmerar inom typ allt möjligt från inbyggda system till appar

Jag gick mot reglerteknik och autonoma system, tänk typ programmera system i självkörande lastbilar. Men efter min utbildning började jag med webbutveckling istället, för det verkade mer intressant för tillfället och jag fick en väldigt bra möjlighet som jag hakade på

Vad är skillnaden när man programmerar självkörande lastbilar jämfört med att t.ex. programmera hemsidor ? Är det mycket PLC programmering som är väldigt hårdvarunära eller programmerar man fortfarande i C++ och liknande program. Är det programmering som innehåller mer beräkningar ?

Av 4cyberspace

Jobbar man med systemutveckling inom elektronik eller är det mest kretsar, beräkning av volt och ampere etc ? Jag gillar en del hårdvara men bygger gärna program och instruktioner till hårdvaran. T.ex. skulle det vara kul att göra ett program som automatiserar något, styr något eller beräknar något.

Av 4cyberspace

Data-programmering-systemutveckling inom vad ?

Hej
Jag har ganska nyligen blivit intresserad av att börja lära mig programmera. Jag läser en del introduktionsböcker i t.ex. C++ och Python. Jag är i princip helt ny inom ämnet programmering. Annars har jag alltid varit intresserad av datorer.

Det jag känner att jag skulle vilja jobba med är datorer/programmering/systemutveckling inom industriella tillämpningar. Inte jobba som systemutvecklare på t.ex någon bank, klädbutik eller e handelskedja utan jobba med t.ex. styrsystem, bromssystem till bilar.

Om jag hade fått välja mellan Google och Tesla hade jag nog valt Tesla t.ex. tror jag som ett exempel.

Vad ska man läsa då ? Man kanske kan inrikta sig när man söker jobb eller redan under utbildningen så man jobbar med datateknik/systemutveckling inom industriella tillämpningar.

Jag gillar också att kunna automatisera saker som människor gör som är tidskrävande och jobbigt. T.ex. att ett program räknar ut ett resultat istället för att en människa ska räkna.

Av 4cyberspace
Skrivet av snajk:

GTAIV funkar helt problemfritt för mig på W10 i alla fall, inga mods eller fixar /kör utan online-biten dock) utan installerat direkt från steam. Men det var ju en hel del problem med spelet när det var nytt och jag tror många har kvar sin bild från den tiden. Själva spelet är bra, inte riktigt i klass med femman men ändå väldigt bra. Vill man spela liknande spel så finns det en hel del att välja på dock. Sleeping dogs som tipsades om ovan är bra. Watch dogs gillade jag men många tyckte det var lite för dystert, tvåan är inte dyster och ännu bättre så det kan rekommenderas också. Annars är Saints Row-serien ganska rolig även om den gick lite överstyr mot slutet. Tvåan är bra om än lite föråldrad idag och trean är riktigt bra, dryper av satir över gangsterromantiken, de senare spelen har gått åt ett annat håll med superkrafter och aliens och så. Just Cause 2 och 3 är riktigt bra, trean är ju bättre men det är nåt med tvåan som fick mig att spela om det många gånger. Kan fortfarande spela tvåan då och då. Lite annan typ av spel dock.

Tack så mycket för tipsen på de andra spelen. Kände inte till de förutom Watchdogs. Alla förslag verkade mycket intressanta. Trodde bara att det var GTA som fanns som Open World spel först. Hoppas den genre fortsätter utvecklas med nya aktörer. GTA kanske är det mest erkända Open World spelet men kul att testa andra spel också som kanske är minst lika roliga. Det lutar kanske åt att jag börjar med Watchdogs 1/Watch Dogs 1 Complete.

Såg också att Steam har Refund möjlighet på sina spel. Alltså kan jag prova GTA IV (max speltid 2 h) och se hur det går på min dator. Det var ju också en positiv överraskning. Synd att de inte har rea bara...

Av 4cyberspace

Okej tack för alla svar. Lite blandade uppfattningar verkar det som. Ser ändå flera inlägg som bekräftar det jag tidigare läst, att det är buggigt, dålig fps, det startar inte, det kraschar osv. Men finns några som tycker det är roligt och inte har några problem alls.

Känns inte kul att köpa något på förhand som känns så osäkert. Stänger inte dörren för GTA IV men...

Har börjat snegla lite på ett annat liknande spel (Watchdogs).

Av 4cyberspace

Värt att prova GTA IV?

Hej
Jag har spelat GTA 5 på playstation och varvade spelet under 2016. Har inte spelat något på min nyinköpta dator från 2016 än. Har sökt och letat efter spel. Kom fram till att GTA IV kanske vore trevligt att testa. Lägre systemkrav tänkte jag och spelet kräver inte lika mycket utrymme.

Har dock läst en hel del trådar från förr om att personer haft stora problem med spelet. Det laggar, det startar inte, det fryser osv.

Så min fråga är: Är dessa vanliga problem fortfarande kvar (även med nya patcher som kommit osv) ?? Ska jag köpa något annat eller är det värt att pröva GTA IV och hoppas att det inte krånglar. Har ni några andra speltips istället annars ??

CD ON säljer Complete edition för 79 kr.

Med vänlig hälsning
Camera

Av 4cyberspace
Skrivet av Axelander23:

Canon eos M10 kan ge överlägsen bildkvalitet jämfört med de andra två. Skulle personligen aldrig överväga att köpa en mobil för att använda den som kamera i första hand. Och en gopro filmar ju rätt bra för sin storlek, men det är inte meningen att den ska ersätta en filmkamera.

Btw, bara för att Discovery använder gopro så betyder det inte att de är bra på allt. Det betyder att de duger i vissa situationer. Gopro användes till exempel under korta sekvenser i The hobbit (ett par förstapersonsvyer från tunnorna vid 1:07 och 1:14), men med tanke på hur dålig den videokvalitén är jämfört med resten av filmen så talar den inte speciellt gott för gopro. Det är en actionkamera som av förklarliga själ inte ersätter en riktig filmkamera.

På frågan hur jag skulle rangordna kamerorna så måste jag helt enkelt svara att det beror på ändamål. Ska man filma sport, action och liknande så känns det kanske inte så kul att sätta en stor telefon på huvudet (eller kompaktkamera för den delen), utan då skulle jag välja en actionkamera. Om huvudmålet är att fotografera på semestern, resor och dyl. och bara filma lite grann ibland så skulle jag välja en kompaktkamera eller en systemkamera likt den du länkat.

Jag känner inte att jag har jättebra koll på dina behov, så det är lite svårt att råda. Kan du förtydliga?

Det är nog som du säger att jag vill kunna filma och ta kort på t.ex semestern, resor och dylikt. Sen skulle det ju vara jätteroligt och kunna springa ned i vattnet från en badstrand och samtidigt filma. Men det är nog ganska få sådana tillfällen som jag vill filma dvs actionsekvenser med vatten, fart osv.

Det som kan kännas som en nackdel med systemkameran och en liten fördel med GoPro är att GoPro är lättare att bära med sig och snabbare kan ta fram denna om man vill fånga ett ögonblick och dessutom göra det diskret. Vart förvarar man systemkameran och man är ute och reser och t.ex inte har en jacka på sig. Då kanske man får ha den i en väska som man ska ta upp den ifrån hela tiden.

Fast det kan det ju vara värt med en systemkamera om man nu får bättre kvalitet på filmer och bilder jämfört med GoPro.

Av 4cyberspace

Okej, tack alla för svar. Det är tur att det finns ett forum som detta med personer som kan ge råd och som också har personliga erfarenheter.

Med systemkameran Canon EOS M10 så känns det som att man får bra prestanda för både film och kort. Med GoPro så får man bra prestanda för filmning. Jag tänker kombinationen GoPro och Samsung S7 där man kan ta kort med Samsung S7 som komplement.

Argumenten jag hört när jag varit på Elgiganten är följande:

Anställd 1: "GoPro filmar väldigt bra och skarpt. Så bra så till och med Discovery Channel använder de för filmning."
Anställd 2: "Använd bara GoPro om du ska filma actionsekvenser som skateboading, skidor osv annars är den onödig."
Anställd 3 "Ta Canon EOS M10 den filma bättre än GoPro plus att du kan ta kort med den."

Hur rangordnar ni mellan GoPro Hero 5, Canon EOS M10 och Samsung S7 när det gäller

filmning
kort