Inlägg

Inlägg som Zebster har skrivit i forumet
Av Zebster
Skrivet av Thomas:

Svårt att säga helt säkert utan att kolla filen i fråga. Eftersom det är en .pdf kan det inte i sig vara en vanlig trojan som den påstår, men det är ju tekniskt möjligt för en .pdf att utnyttja sårbarheter i en läsare och därmed kunna köra kod.
Min gissning är att det är en false positive dock.

Just "Wacatac.B" har jag fått som false positive flera gånger tidigare, inkl på kod jag själv skrivit, så de "heuristics" som används för att hitta det kanske är lite väl breda.

Skickade iväg ett pm om du bara vill kika lite fort, ska inte ta er mer tid sen! 🤣

Av Zebster

Nu har jag ominstallerat Windows från en ny USB, borde jag vara säker nu?
Kan inte tänka mig att jag skulle öppnat nån pdf. Och har absolut inte laddat ner något från några skumma sidor.

Räcker det med att köra full Scan och sen malwarebytes när jag är inne i windows igen?

Eller ska man bara köpa ny dator? 🤣

Av Zebster
Skrivet av perost:

Du kan aldrig vara 100% säker, det finns t.ex. UEFI-rootkits som inte försvinner ens om man formaterar allting.

Men i det här fallet skulle jag säga att det är väldigt liten risk att någonting alls har hänt. Windows Defender verkar ha problem med någon av sina maskininlärningsalgoritmer som används och hittar Wacatac överallt, vi hade t.ex. problem på jobbet med att vår egen kod blockerades p.g.a. detta. Så att ens formatera om känns som en rätt överdriven reaktion.

Okej, vad jag kommer ihåg så har jag aldrig tryckt på någon pdf. Öppnade alltså bara mailet läste det, såg att det var skumt och raderade det.

Laddade ner faceit anti-cheat och dens client igår och så laddade jag även ner steelseries GG.

Du verkar ju kunna dehär skulle vi kunna ta det på discord? Så kan jag visa och förklara lite enklare. Hade varit skitbra ifall vi kunde det, inte mer än 20 minuter.

Av Zebster
Skrivet av Thomas:

Mappen tycks tillhöra Windows Mail/Chat/People, så det är väl sannolikt en bifogad fil du fått med något mail. Vilket väl ökar sannolikheten att det är något skumt.

Om du inte har öppnat filen/dokumentet när du tog emot det så lär det inte vara någon fara även om det faktiskt är något farligt med filen i sig; att bara ta emot en infekterad fil ska inte göra någon skada.
Du kan formatera om om det känns bra så, men om du har massor med saker att återställa sedan så känns det inte värt det i min åsikt. Kör en full scan med Defender och kanske nåt tredjepartsprogram (som Malwarebytes) och se.

Okej så det sparas automatiskt utan att jag öppnar filen?
Har en skräp hotmail där jag får lite skumma mail men har alltid bara tagit bort dom.

Men det finns inget sätt att va 100% säker utan att formatera? Det kan gömma sig även om man kört full Scan defender, offline Scan och malwarebytes?

Av Zebster
Skrivet av Pirum:

Man kan prova att ladda upp misstänkta filer / installationsfiler till https://www.virustotal.com , då kollas den av många antivirus/malware-program, flaggas den av ett fåtal är det nog false positive.

Om filen är i karantän/raderad kan den ju vara lite krånglig att ladda upp.

Kolla datum på det misstänkta och fundera på om något installerats eller laddats ner inom ungefär samma tidsrymd. Ladda upp misstänkta installationsfiler till virustotal.

Borde allt som jag laddat ner visas i filhämtaren på firefox?

Om du har tid imorgon, kan vi snacka på discord? Jag kan verkligen inget om virus, det var därför jag tänkte att jag bara skulle formatera hårddiskarna så jag vet att jag är säker.

Av Zebster
Skrivet av Thomas:

Svårt att säga helt säkert utan att kolla filen i fråga. Eftersom det är en .pdf kan det inte i sig vara en vanlig trojan som den påstår, men det är ju tekniskt möjligt för en .pdf att utnyttja sårbarheter i en läsare och därmed kunna köra kod.
Min gissning är att det är en false positive dock.

Just "Wacatac.B" har jag fått som false positive flera gånger tidigare, inkl på kod jag själv skrivit, så de "heuristics" som används för att hitta det kanske är lite väl breda.

Okej, vad tycker du jag ska göra?

Räcker det om man formaterar om?
Har kört malwarebytes och den visade inget.

Av Zebster

Har jag fått virus?

Hej, körde en full scan med windows defender och fick upp det på bilden. Valde att det skulle tas bort men blev lite osäker nu.
Kan jag vara lugn eller ska jag göra något annat?

Läst lite på andra forum där folk pratar om false positives men då har man dock vetat vilket objekt det påverkat.

Skulle behöva hjälp med det här, antingen här eller i dm.

För er som inte vill trycka på länken så står det såhär; "Identifierat: Trojan:Script/Wacatac.B!ml
Status: Borttaget
Ett hot eller en app togs bort från enheten.

Information: Det här programmet är farligt och kör kommandon från en attackerare.
Objekt som påverkas:
file: C:\Users\Zeebb\AppData\Local\Packages\microsoft.windowscommunicationsapps_8wekyb3d8bbwe\LocalState\Files\50\3\Attachments\Required_Information-712-16917[218].pdf"

Mvh Zebbe

bild

Av Zebster

Memory integrity

Hej, har skrivit till faceit men skriver här med om hopp om snabbare svar.

Har spelat utan problem i ett par veckor nu, men idag fick jag upp ett error på anti-cheaten. Där det stod att jag behöver aktivera memory integrity för att fortsätta.

Vad har ändrats på en dag?

Min polare har inte ens rutan för att aktivera memory integrity så varför har jag det?

Mvh

Av Zebster

Köpråd

Hej, vad hade ni köpt?
Sennheiser PC38X, för 1600kr, Epos h6 PRO (slutna) för 759kr, beyerdynamic dt 770 + rode USB mini för ca 2500kr eller Sennheiser HD560s + rode usb mini för ca 2700kr?

Kan inte riktigt bestämma mig om man ska köra separat mikrofon, känns så jäkla bökigt att ta fram och dra bort 🤣

Vad hade ni gjort?

Mvh Zebbe

Av Zebster

Val av headset

Tjena, sitter och velar mellan headsets. Har kikat på Audeze Maxwell, Arctis Nova Pro Wireless och Beyerdynamic MMX 200.

Nova och Beyerdynamic kostar båda 2990kr, vilken ska man gå på utav dom två?
Nån som har erfarenhet med någon utav dom som kan kanske ge lite pro och cons?

Vet att man borde gå seperat mikrofon och hörlurar för att få det bästa ur båda världar, men har tänkt att använda headsetet till både PS5 och PC.

Mvh.

Av Zebster
Skrivet av mrqaffe:

Om du kan tänka dig nån typ av bordsmikrofon blir det flera modeller att välja mellan.

Kan absolut tänka mig det, det var det eller v moda micken som var tanken!

Av Zebster

Köpråd ny mikrofon och lurar

Tjena!
Sitter och letar nytt headset alt. headphones med mick på sidan. Har kollat på X2HR med V-moda mick och så har jag också kollat på beyerdynamic dt770 och sennheiser ie200 men har inte hittat nån bra mick man kan ha på sidan för ett rimligt pris (800-1200kr).
Så har 2 frågor.

1. Har ni några tips på mickar? (800-1200kr)

2. Vad tror ni om ie200 som hörlurar? Ska användas till gaming och film, men tänkte att det kan va bättre och köra på ett par riktiga hörlurar denna gång.

Mvh

Av Zebster
Skrivet av DavidtheDoom:

Telefonnumret är inte ett nummer hos Handelsbanken.
Det första fyra siffrorna är totalt ointressanta för att identifiera ditt personliga kort utan det är endast de sista 7 som faktiskt är av betydelse.
Du är inte kund hos Handelsbanken.

Således kan de skjuta brett och viddt med ett kortnummer med endast inledande siffror men träffa många kortanvändare. De som är osäkra fast de inte är kunder kanske ringer in för att "det kanske är någon annan som är drabbad". Då kommer de vilja att den som ringer in legitimerar sig med bankID och pengarna är borta...

Okej tack för tydligt svar, som jag skrev högre upp ringde jag numret i 4 sekunder. Tror du man blir debiterad och hur mycket isåfall? Inga sjuka summor va?

Av Zebster
Skrivet av phanto:

Gör inget som har med meddelandet att göra.

Alla handelsbankens mastercard kort startar med 5226. Därför solklar scam.

Ringde det när du klickade på numret? Kan inget om telefoner men det finns ju nr som debiterar dig bara du ringer.

Det började ringa men ett fick något auto svar som han säga att nånting inte var verifierat, så la på. Men verkar som om man söker på numret så står det på hitta.se att numret är för spärrning av kort hos Handelsbanken.

Kan vi ta det i pm eller funkar det här?

Av Zebster
Skrivet av phanto:

Scam, bara ta bort/ignorera.

Okej, korkad som jag är så tryckte jag på numret men kom inte nånstans. Det är lugnt va? Eller borde jag göra nåt?

Av Zebster

Skumt sms från Handelsbanken

Tja, fick för nån timma sen ett sms där det står ” Du har gjort ett kortköp i EUR med Mastercard Debit 5226 **** **** ****. Köpet bokförs på kontot efter växling till SEK enligt dagens kurs och ett påslag på 1,5%. Om du inte gjort köpet ring +46101020363. Vill du inte få SMS om det här? Slå av under inställningar på vår webbplats.

Mvh
Handelsbanken”

Men använder mig inte utav Handelsbanken? Är det bara att skita i smset eller borde jag ringa numret imorgon? Kontakten står ”din bank”.

Mvh
Zebastian

Av Zebster
Skrivet av immutable:

2 st Samsung Odyssey S24AG304 á 1784:- kanske?

IPS och 144 Hz, tror inte det blir mycket billigare än så.

Ska kika på dom tack för tipset

Av Zebster
Skrivet av Laxpudding:

Livet blir enklare om du skaffar två likadana skärmar, särskilt när du pratar om dagens basgamingskärmar. Skiljer sig kanske hundralappar (och inte alltid till fördel för skärmen med låg frekvens) idag.

Var ju en annan sak för 7+ år sedan när det kunde handla om flera tusen kronor mellan en skärm som körde 144 och en som stanna på 60 Hz.

Ah det är så alltså, tänkte att man skulle ha en rejäl main skärm och en sämre andra skärm. Men då får det nog bli 2 rejäla istället då

Av Zebster

köpråd 2 skärmar

Hej, har kikat på att köpa 2 st nya 24" skärmar. Hade velat ha en för gaming då och en vanlig så inte kostnaderna blir så höga. Vet någon om det finns några skärmar som ser likadana ut, en som är 144hz och uppåt och en på 60 eller bara någon billigare variant, eller får man skaffa 2 lika skärmar?

mvh

Av Zebster

Cachelagrat ram

Hej, har 6.2 cachelagrat ram och undrar om det är något att få bort lite lätt? Tar ju upp 6/16 gb när jag spelar.

mvh