Inlägg

Inlägg som Nordic har skrivit i forumet
Av Nordic

För det första är CL = CAS Latency, CAS och CL är inte två olika saker..
Läs mer här: http://www.lostcircuits.com/memory/
(Läs de tre senaste artiklarna med order "DDR" i namnet)

Av Nordic

Re: Re: Re: Ostabil i 200fsb

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skrewdriver
Jag har testat hög vcore oxå men det hjälper inte...Hur ändrar jag vdd coren då ? Måste jag volt modda då eller ?

Vad jag vet så måste man på EpoX 8RDA+ voltmodda om det inte kommit något nytt BIOS som ger möjlighet att ställa in spänningen till nordbryggan (VDD). Utan vattenkylning är 1.4-1.8V användbara, men det finns folk som dödat nordbryggan med 2.0+V oavsett kylning, så ta det lugnt.

Av Nordic
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Skrewdriver
Okej men hur kollar jag om den är okej i 200fsb då ? Nu kör jag 200x5 som du sa. Vet dock inte hur jag ska ta mig vidare

memtest86 är en bra början som jag sa i mitt inlägg..
Men det är förstås inte hela sanningen, du bör köra Prime95 och 3DMark 2001 för att testa processorn och systemet som helhet i den busfrekvensen.

Kom ihåg att även om du nu vet att busfrekvensen är stabil när den klarat dina tester så behöver det inte vara stabilt när du dessutom pressar processorn till max härnäst! Detta eftersom nätaggregatet och moderkortet kan bli ett problem, men troligen är du på det torra.

CPU:n pressar du med hjälpa av busfrekvenser lika med eller lägre än den du tidigare testat vara stabil. Varför? Det borde vara självklart vid det här laget..

Av Nordic

Du har tur om du får upp ditt grafikkort till högre klockfrekvenser, jag skulle inte försöka högre. Dom där siffrorna är ungefär vad jag lyckades med mitt Point of View GF3Ti200 128 MB. Jag har alltså haft samma modell+tillverkare som du har så jag vet. Mina minnen kanske gick till 475 MHz utan artefakter men du kommer inte högre med bättre kylning, minnena är bara för dåliga för att komma högre.

1700 MHz för en Palomino är en vanlig överklockning, du skriver inte vad du har för spänning till den. Kör du redan 1.85V så kommer du inte att komma högre med den processorn.. så är det bara, arkitekturen är inte gjord för att hantera högre frekvenser. Kör du bara standardspänning så kanske du kan lyfta den till 1800 MHz men du skulle kanske låst upp multipeln då för att ditt moderkort+minne kanske stoppar dig med standardmultipeln på 11.5x.

Av Nordic

Du bör undvika att peka ut någon enskild komponent när du stressar andra komponenter samtidigt. Du bör prova att köra t.ex. 5x200, vilket ger 1000 MHz cpu-frekvens vilket bör innebära att du kan utesluta att det är processorn som inte vill högre. Sen kör du memtest86 för att avgöra om bus-frekvensen är stabil med de inställningar du satt mot moderkortet/minne i BIOS.
Som Arne Anka säger så kan det vara kass kylning av nordbryggan som ställer till det, och det håller jag med om.. kan vara mycket troligt i ditt fall. Men oavsett så kanske en höjning av spänningen till nordbryggan, den så kallade "VDD", skulle göra susen.. 1.7V bör ta dig högt.

Av Nordic

Eftersom det varierar mellan olika moderkort så är svårt att tolka utan att veta mera om innebörde av siffrorna. De viktigaste timings du ska bry dig om är dessa:

Precharge to Active (Trp) - Active to Precharge (Tras) - Active to CMD (Trcd)

Som kan skrivas som t.ex. 3-6-3, vilket anger hur många klockcykler varje moment tar. DRAM CAS Latency är ytterligare ett värde som på DDR-minnen kan sättas till 2.5 eller 2.0 cykler.

När folk skriver "2-2-2-5" är det mycket aggressiva timings och det innebär:
CAS = 2.0 cykler, Trp = 2 cykler , Trcd = 2 cykler och Tras = 5 cykler.

Av Nordic

Axzell: Word.

Av Nordic

Lyset har ingen direkt betydelse, det är doppvärmaren som ser till att man får varmare vatten i ett akvarium. Normalt är ca 25 grader vilket då blir den temperatur man har som "motpol" till kylvätskan i vattenkylningen. Kallare än 25 grader blir det inte i kylvätskan med andra ord. Men säg att du uppnår en kylvätsketemperatur på 30 grader, det är inte så illa pinkat..
Man kanske klarar sig utan doppvärmare i akvariumet om man konstant kör datorn

Av Nordic

Klockgeneratorerna kan inte generera exakt den frekvens man ställer in, och det går inte att komma runt det. Tillverkarna av moderkort måste ge dig som användare möjlighet att ställa in frekvensen och de har valt en intuitiv metod som gör att folk på ett ungefär förstår vad de håller på med..

Av Nordic

Va??
Du skrev att du lyckades ta dig in i BIOS i ditt första inlägg..?
Det är ju bara att egga på "Del"-knappen när den bootar, har då aldrig hört talas om att någon inte lyckats ta sig in i BIOS-menyn på ett märkesmoderkort.
Antagligen är de byglade kortens tid förbi, de flesta tillverkare har övergivit byglar för det mesta även om Asus har en viss förkärlek för byglar ibland. Men nästan alla kort har en bygel för att ställa in standard-busfrekvensen (100 eller 133 MHz) som används i de fall man inte ställer in något annat i BIOS.

Av Nordic

Vad händer om du försöker köra ditt "trasiga" minne synkront med processorn-bus? 133/133 eller 166/166 alltså.
Du bör kunna köra 10x166/166 MHz utan problem med standardspänning och inställningar på alla komponenter.

Av Nordic

Du bör prova minnet i någon annan dator först innan du dömer ut dom, prova inte någon annans minne i ditt moderkort förrän du gjort detta.
Se till att bränna ut en bootbar skiva med memtest86, du hittar en iso-image här:
http://www.memtest86.com/

Använd memtest86 varje gång du stoppar in nytt minne eller byter minnesinställningar till aggressivare (lägre timings) eller högre frekvens.

Elektrostatiska skador uppkommer lätt om man inte har rutiner för att hantera halvledarelektronik. Det behöver inte vara det som hänt men ..

Av Nordic

Du måste prova minnena i en annan dator så att du vet bättre vad som fungerar och inte. Du har ju inte lyckats utesluta något ännu..

Av Nordic

Det moderkortet har inte stöd för överhettningsskydd men som nämnts så fungerar MBM utmärkt. Du har förstås inget "klantskydd" om du inte har talang nog att sätta fast kylflänsen..
Processorn lär inte brinna upp heller.. har du bara fäst flänsen ordentligt och kan hålla ett finger mot basen på flänsen utan att bränna dig så borde processorn inte ha problem heller. Men du klarar dig aldrig utan att ha cirkulation över flänsen.. en fläns som ska avge 50+ W och hålla en rimlig temperatur är aldrig "passiv", luftflöde krävs om än lite.

Av Nordic

Virveln lär inte påverka något, men den försvinner troligen på något dygn.

Av Nordic
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ^_^
... Jag tror inte att det är en bra idé att koppla ... - cpu1 - cpu2 - ... alltså ena cpu efter den andra, eftersom vattnet antagligen är ganska varmt efter den första cpu:n, så den andra cpu:n kommer antagligen att få ganska dåliga temperaturer och gpu:erna och nb:erna kommer att få ännu sämre temperaturer.

Och se till att cpu är den första varma komponenten som kommer efter radiatorn, för det är den som behöver kylas mest.

Det är inte temperaturökningen efter varje block som resulterar i märkbart sämre prestanda, det är flödet, det är bara några få tiondels grader i temperaturökning efter varje block.
Flödet blir sämre när man seriekopplar alla block eftersom motstånden adderas, därav nämnde jag Y-kopplingen. Man kan då jämföra om det minskade flödesmotståndet i systemet totalt ger bättre prestanda mot för situationen då allt är seriekopplat då flödesmotståndet är som högst.
Generellt sett är högre flöde genom en enskild komponent alltid bättre än lägre flöde. Oavsett om det är ett block eller en radiator vi pratar om. Men det kan bli att kompromissa någonstans och parallell-koppla något för att det högre flödet ska göra nytta i någon speciell komponent i kylsystemet.

Den första komponenten som placeras efter en pump ska vara det block som behöver mest kylprestanda. Vattnet som just lämnat en pump är mest turbulent och ger bättre värme-upptagningsförmåga. Visst stämmer delvis vad ^_^ säger men andra saker spelar in och man måste se på hela systemets effektivitet att dels ta upp värme i vattnet och sen avge den till luften.

Av Nordic

Det är väldigt svårt att säga vilken kombination som skulle ge bästa resultat, du måste experimentera. Men skillnaderna kommer troligen att vara små.

Jag skulle ta denna och eventuellt experimentera med en Y-koppling efter pumpen och före tanken för att dela på systemen (två loopar med block):
tank 1250 - cpu1 -nb - gpu cpu2 -nb2 -gpu2 tank
tank 1048 - radiator 1 -radiator 2 -tank

Men den här kanske är lättare att koppla:
tank- 1250 -cpu1 -nb1 gpu1 -Heatcore -tank
tank- 1048 -cpu2-nb2-gpu2 volvoraditoarn tank

Eftersom du har en gemensam tank så spelar det ju ingen roll var du sätter radiatorerna egentligen, du borde koncentrera dig på att få högt/turbulent flöde i cpu-blocken.
Oavsett hur du kopplar så lär vattenkylningen fungera som den ska, det är svårt att misslyckas. Min erfarenhet är att det är viktigt att få tillräckligt luftflöde genom radiatorerna.

Av Nordic
Av Nordic

66 MHz är "original", men kortet pallar säkert upp till 75 MHz utan problem. Men nu när du har instabilitet så bör du inte frångå 66 MHz. Men när du vet att du hittat orsaken, då kan du höja AGP-busfrekvensen lite (även om du vinner lite på det).

Du kan ju ta ut ljudkortet en gång för att se om problemet försvinner. Creative är inte kända för att ha felfria drivrutiner eller kort som följer standard.

Av Nordic

Respekt.