Inlägg

Inlägg som Elros har skrivit i forumet
Av Elros
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ykalon
Har du fortfarande GeForce2 MX? Kanske är dags att uppgradera grafikkortet först isåfall.

Så sant, och planen är att inhandla ett GeForce FX inom en ganska snar framtid. Därför vill jag ha ett vattenkylningspaket som inkluderar nån slags VGA-kylning.

/E

Av Elros

Sugen på vatten!

Den senaste veckan har jag blivit väääldigt sugen på vattenkylning. Lönen är återigen på väg in och Aseteks Waterchill-paket ter sig mer och mer självklart. Jag har ingen erfarenhet av vattenkylning, så paketlösning är en självklarhet.

Jag har dock lite frågor:

Kan man koppla vattenblock till CPU, nordbrygga och grafikkort i serie? Om inte, hur gör man för att kyla nordbrygga och grafikkort bäst?

Ska man använda sig av peltier och coldplate till CPUn?

Skål!

/Elros

Av Elros

En stillsam panorering över den senaste tiden

I skrivandets stund sitter jag med min nyligen inköpta dator vid vänster knä. Min första riktiga dator (läs överklockbara) inköptes våren '99, efter att ha gjort grundliga efterforskningar här på Sweclockers. Det blev då ett noname-kabinett, en 20-spin philips CD, ett ABIT BX6 R2-moderkort, 128MB originalminne och en Celeron 333Mhz. Till det tillkom ett nVidia RIVA TNT och lite annan vanlig kringutrustning. Jag köpte även en GlobalWin FOP32-kylare för att kunna klocka lite. Resultatet minns jag inte så bra, men den presterade helt ok för pengarna jag lade ner. Ett år senare uppgraderade jag till en Celeron 600, köpte till 128MB minne och bytte till ett nVidia GeForce2 MX. Processorn kunde jag köra i 928Mhz, dvs 50%+ i OC. Jag var väldigt nöjd och min dator vad snabbast i kvarteret under en lång tid. För ca 6 månader sen började dock datorn strula ordentligt, och jag tänkte att det nog var dags att se sig om efter lite nyare komponenter.

Jag visste ju redan vart man skulle vända sig för att få tag på fakta och tips, så jag styrde snabbt mina fingrar mot Sweclockers. Mitt login hade blivit borttagen eftersom jag inte varit aktiv på ett bra tag, men som tur var, kunde jag återskapa det med samma namn. Sagt och gjort - jag var nu ännu en gång medlem på Sweclockers och började snoka runt. Jag var lite nyfiken på AMD-konceptet och jag hade redan bestämt mig för att hålla fast vid ABIT då jag hade haft ett långt och stadigt förhållande med mitt BX6 R2. Jag är också ett nVidia-freak och hittade snart en massa information om nVidias nForce2-chipset. Då föll det ju sig naturligt att spana in ABITs NF7-S. Version 1.0 var ute och det fick kanonrecensioner på alla de stora hårdvarusajterna. Det fanns dock en hel del problem med brädan, såsom korrupta BIOS, SATA-problem, inga hål för stora CPU-flänsar och krångliga drivare till det inbyggda ljudkortet. ABIT jobbade på det och 1.1 och 1.2 kom ut i snabb följd - det ena stabilare och bättre än det andra. "När 2.0 kommer så slår jag till" sa jag till mig själv.

Vad ska man då välja för processor till en så enastående planka? Först kikade jag på en 1700+. Den var billig och fanns i steppings som hade visat sig vara väldigt överklockningsbara. Tiden rann dock iväg ganska kvickt och en dag fanns det en ny kärna ute: Barton. Jag blev väldigt intresserad av 2500+-modellen. Den hade 166Mhz BUS och dubbelt så mycket L2-cacheminne.

Nu var tiden inne! Lönen skulle vara på kontot om 2 dagar och jag styrde min surfning mot Komplett.se. Ett midi Chieftech-kabinett i silver, ett NF7-S R2, en XP 2500+ Barton och 2x256 Corsair XMS3500-stickor och 2 st 80mm enermax silent fan blev det! Sen var det dags för kylningen som jag inhandlade på gtek.se. Ordern blev enligt följande: Alpha PAL8045T, Papst 8412NGL, AS3 + lite runda kablar. I runda svängar gick det på 7000 spänn totalt.

Jag hade innan köpt på mig lite blandade prylar under året som gått. En Plextorbrännare, en slot-in Pioneer DVD och ett Pinnacle capture-kort. När prylarna äntligen kom så låste jag in mig en hel helg för att förlora mig i en värld av ettor och nollor. Tjejen tyckte att jag var helknäpp och försökte inte ens få med mig ut på en fika på lördagskvällen. Jag kan bli lite manisk av mig då och då, så hon förstod att det inte var någon idé ändå. Efter att ha plockat ihop prylarna från den gamla datorn tillsammans med de splitter nya så var det dags att trycka på powerknappen för allra första gången! Handen darrade efter allt kaffe som inmundigats, ph-värdet i mina armhålor var väldigt lågt samtidigt som viss transpirering förekom. Datorn snurrade igång och jag såg boot-screenen för första gången - kul kul kul kul!

Jag hade fått tipset att uppdatera BIOS det första jag gjorde, till version 1.1. Sagt och gjord... Det funkade klockrent och jag började installera WinXP. Efter det så skickade jag in SP1, nForce-drivare, grafikdrivare, modem-drivare och capture-drivare. Allt funkade som det skulle utan några problem som helst! Jag var i extas! Nu var det dags att se hur mycket jag kunde överklocka!

Med en PAL-fläns, AS3 och lite extra chassifläktar så hade jag en hyffsat god chans att nå 200Mhz i alla fall, tyckte jag. Sagt och gjort - i steg om 5Mhz så började jag höja FSBn. När jag nådde 185 Mhz ville inte prime95 längre och jag höjde vcore till 1.75. Mem timings stod på tuffa 5-2-2-2.0, vilket jag tyckte att mina Corsair lätt skulle klara. Med 1.75v vcore var prime95 stablit i en timme vid 185Mhz och jag fortsatte att höja. När jag nådde 200Mhz så ville inte prime95 gå längre än några hops innan felet blev för stort. Dags för höjning #2! På 1.775v vcore fixade prime95 första timmen utan fel. Helgen var över och jag sällade mig till resten av mänskligheten. Något trött, men mycket nöjd med min nya dator.

Jag körde Prime95 i 25h 30m innan jag tröttnade. Rock solid i 200Mhz! Nu var det dags att se vad man kunde göra mer. Datorn var något högljudd - speciellt den aktiva kyladen som satt på nordbryggan. Jag sniffade runt en del och hittade snart Zalmans NB32J - en passiv kylare till just nordbryggor! Bort med ABITs gräshoppa och dit med en fin fläns! Resultat: mycket tystare. Jag hade dock fått problem med processortemperaturen när jag höjde vcoren över 1.75. Det visade sig att jag hade vänt 2 chassifläktar fel, så det problemet löste sig snabbt och utan kostnad. Temperaturena låg nu på 45 idle och upp emot 57 under full last.

Mycket vill dock ha mer och det dröjde inte länge förrän jag började prova FSBs över 200-sträcket. Det har dock visat sig att jag behöver mer kylning till bryggor och mosfets för att klara det. Även lite mer chassikylning är nog att föredra. Datorn går dock igång i FSBs upp till 227 och jag kan t o m, benchmarka den i sagda FSB, men sen får jag stänga ner och låta den svalna en stund.

Den senaste veckan har jag blivit väääldigt sugen på vattenkylning. Lönen är återigen på väg in och Aseteks Waterchill-paket ter sig mer och mer självklart. Jag har ingen erfarenhet av vattenkylning, så paketlösning är en självklarhet.

Till er som nu orkat ta er igenom detta något långa inlägg har jag nu några frågor:

Kan man koppla vattenblock till CPU, nordbrygga och grafikkort i serie? Om inte, hur gör man för att kyla nordbrygga och grafikkort bäst?

Ska man använda sig av peltier och coldplate till CPUn?

Skål!

/Elros

Av Elros

Alpha PAL 8045T + Papst 8412NGL (19dB)!
Min trimmade Barton 2500+ (11x200Mhz) ligger på 42 gr. idle med denna konfig, och då har jag fortfarande BIOS 1.1 i mitt NF7-S R2 (dvs tempen som visas är ngt hög).

Smaken är dock som baken: delad
Både SLK och TT V11 är skitbra... Frågan är hur mycket du vill lägga i pengar.

/E

Av Elros

Ger datorn ifrån sig nåt ljud, dvs ger moderkortet indikation på att nåt är fel? Testa att dra ut och sätta i alla kablar på moderkortet igen. Kolla så att minnesmodulerna sitter ordentligt (tar ur och sätt i dem igen). Börja med att bara plugga in det allra nödvändigaste i datorn, dvs ta bort alla PCI-kort, brännare, extra hårddiskar o dyl. Funkar det inte då kan du se om du kan låna en annan processor av en polare och testa med den. Se om du även kan låna hans minne och testa med dem. Summa summarum: kör uteslutningsmetoden. Lycka till och hoppas det löser sig!

/E

Av Elros

Enligt gtek.se:

Klarar av att kyla upp till 2600+ i normal- och silent mode

Länk till produkt: http://www.gtek.se/index.php?mode=item&id=143&session=dd1daf2...

/E

Av Elros

Ge oss lite mer info vcore? mem timings? vdimm? divider?
Vilken BIOS-version har du och har du tweakat enligt nf7-faq som finns här nånstans?

/E

Av Elros

Re: värkar lovande!

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Swed
Äntligen har jag fått till en klockren installation utan ett enda felmedelande eller hängning (det blev fem! formateringar).

Började klocka lite imorse och det gick hur bra som helst, inte förräns vid 227x11 sa prollen stop och då har jag bara Vcore 1,775. Timings 6/6 8.2.2.2,5 CPU temp 46 grader efter 1 timme prime.

Ska prova mer ikväll

Tres intressant! Jag når till samma nivå under mkt korta sessioner, men det är pga otillräcklig kylning tror jag Har PAL8045+Papst8412NGL till processorn, Zalman utan fläkt till NB och inget till SB. Ska fixa till lite effektivare kylning till NB och SB på samma sätt som du gjort tänkte jag. Ligger just nu i 200Mhzx11 | 6/6 | 5-2-2-2.0 | 1.75v vcore | 2.8v vdimm | 1.6v chipset och är 24h stabil i prime och memtest. Hade problem med temps innan, men hade vänt två chassifläktar fel Just nu så blåser min Papst luft på flänsen, och jag har hört att det blir mer effektivt om man vänder på den. Ska testa det också.

Fråga: Vad är Silverado för slags kylning?
EDIT: Uj... radialfläkt Nice

/E

Av Elros
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Buster
Låter kylningen på NB mycket?

Ja

Av Elros

ABIT NF7-S Rev 2.0 är ett mycket bra val. Jag har ett sådant och en 2500+ Barton och jag har den klockad till 2200Mhz för tillfället (11x200 24 timmar stabilt i Prime95). Kör med den tysta varianten så jag bytte den högljudda nordbryggekylen mot en Zalman NB32J-fläns. Som CPU-kylning har jag PAL + Papst, så den är riktigt tyst och presterar som en 3000+. Jag kör med 2x256 Corsair XMS3500 som minne i 5-2-2-2.0 Väl värt stålarna... inga fel i memtest. I alla fall... Moderkortet funkar skitbra, och jag har testat upp till 230Mhz under kortare sessioner med höjd vcode och vdimm. Ska fixa lite kylning till sydbryggan så att jag kan köra över 200Mhz mer stabilt (fast ändå tyst). Mitt råd: Go for NF7-S R2.0!!!

/E

Av Elros

Och nu då...?

Första överklockningen!

Utrustning:
Barton 2500+
NF7-S Rev 2.0
2x256MB Corsair XMS3500
Alpha PAL 8045 + Papst 8412NGL
Arctic Silver 3
Zalman NB32J på nordbryggan, inget på syd
3 tysta chassifläktar
Chieftech Dragon Midi Silver

Andra inställningar:
Mem timings: 5-2-2-2.0
vcore: 1.725v
vdimm: 2.8v

Resultat:
Multipel: 11
FSB: 208Mhz
Tot: 2297Mhz
Minne: 418Mhz

Tycker dock att den går lite varm. Jag vet att nf7-s r2 visar fel. Jag har 52 gr idle och 58 gr när prime95 körs. Ska köpa en TT Chrome Orb till nordbryggan och sätta min Zalman på syd tänkte jag. Har ni några andra tips?

/E

Av Elros

Här: http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
Välj "Platform/nforce drivers" sen "Unified driver package" oh till sist väljer du det operativsystem du har.

Av Elros
Citat:

Ursprungligen inskrivet av VeRnAn
om du känner att sydbryggan är varm kanske du ska kyla ner den men om du skall klocka så är nordbryggan 13 gånger bättre att kyla...

Helt rätt. Mitt kort har redan aktiv kylning dock, men jag ska lyfta på den och lägga lite Arctic Silver under.

Av Elros
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Motormannen
En liten fråga bara...

Vart kan man köpa sådant värmeledande lim (inte från nätshop)?

Kolla med välsorterade datorbutiker i Sthlm.

Av Elros

Nord och Syd

Nja... det här inlägger handlar vare sig om boken eller om serien med Patric Swayze (eller hur det nu stavas). Jag har letat runt lite efter information om hur man bäst kyler sin nord- och sydbrygga. Det jag hittat är följande:

Ska man inte överklocka så behöver man inte kyla nord och syd mer än vad som är standard.

Ska man överklocka så ska man först kyla ner sydbryggan i och med att den oftast inte har nån kylning alls. Bäst är om man tar en Zalman NB32J och limmar fast den med Arctic Silver lim.

Vill man sen gå ett steg till och kyla nordbryggan mer tar man och byter ut den befintliga kylningen mot Thermaltakes Chrome Orb med lite Arctic Silver pasta under.

Stämmer mina antaganden eller är det nåt jag glömt?

/Elros

Av Elros

Kolla även att du har bra luftgenomströmning i chassit i form av chassifläktar som suger in/ut luft. Har du inte det kan luften bli "stillastående" och då spelar det nästan ingen roll hur bra fläns och fläkt du har.

/E

Av Elros

Inga problem, Nicke Det håller aldeles utmärkt.

/E

Av Elros
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ykalon
Har du tänkt klocka?

Hade nog tänkt att klocka en hel del. Har iaf siktet inställt på 200+ MHz

/E

Av Elros

Tackar för de snabba svaren!
Är det nåt annat jag ska tänka på?
Är inte så bra på det här med mem timings etc. Sist jag köpte grejor var det bara att knö i mina PC100 SDRAM-minnen och köra

/E

Av Elros

I vilken ordning ska saker installeras?

Tjena!

Fick idag mina paket från Komplett och GTEK och sitter just och tittar på följande:

ABIT NF7-S Rev 2.0
2x256 CORSAIR XMS3500
ATHLON/XP 2500+ BARTON
ALPHA PAL + PAPST 12db fläkt
Cheiftec Dragon midi silver
Div kablar + ASIII + lite annat smått och gott

Till detta kommer lite gamla prylar från nuvarande dator, såsom brännare, grafikkort, DVD, Floppy etc. Tror nog att den nya kompinationen har potential att gå rätt bra

En fråga dock: Jag har hört att man ska installera saker (mjukvaror alltså) i en viss ordning. T ex WinXP->SP1->nforce-drivare->blabla. Är det nån som är haj på vad som ska laddas ner och i vilken ordning det ska installeras?

/Elros