Inlägg

Inlägg som Mulfuß har skrivit i forumet
Av Mulfuß
Skrivet av Cove:

Det var länge sen jag var inne i denna tråden och läste, verkar hänt endel sen sist på produktsidan. Har en gammal OBH nordica riskokare som används flitigt men har länge funderat på att uppgradera men tyckte att Zojirushi riskokarna vart för dyra.

Inte sett Yum Asia innan, men de verkar ju vara ett väldigt bra alternativ!
Fuji verkar lite för liten för vårt behov, så Yum Asia Bamboo är nog den jag gått för.

Ni som har denna, är ni nöjda?

Supernöjd! Har gjort långkornigt ris, kort runt ris, Tadigh, bakat kaka, ångat broccoli och mer och det blir alltid bra. Snart är det Black Friday så lägg en beställning då om du kan.

Av Mulfuß

Gjorde en Swerty-bräda. Det är alltså ANSI med åäö. Man programmerar mycket snabbare när alla specialtecken är lätt åtkomliga. Kanske inte för alla, men…

Swerty layout/

Av Mulfuß

Galet projekt! Du är värd all respekt som fixade detta. Coolt att ditt jobb tillät dig att ha åbäket i källaren. En aw med lite öl och det där borde dom kunna bjuda på för din insats…

Av Mulfuß

Måttet är 1,6 del men eftersom man på japanskt vis ska ta full måttbägare och stryka av den med pinnar blir det 1,8dl per kopp ris. Det blir perfekt med mängden vatten som anges på skalan inuti skålen.

Fast Yumenishiki kanske är annorlunda? Dock, måttet på 1,8 struket är japanskt, likaså vattengraderingen.

Av Mulfuß

Förhoppningsvis slipper vi Touchbar som inte varit såå lyckad och vi som ibland måste köra omkring med väldigt, väldigt tunga stenar kan få 32GB gör att det är väntläge. Det finns referenser till två modeller med upplösningarna 3024 x 1964 och 3456 x 2234 pixel i Monterey och med lite tur är det mini-LED som belysning på dessa.

Avvakta således till Black Friday om det inte är nödläge.

Av Mulfuß

Contour ShuttlePro v2

Kör en del ljud och videoredigering så jag kom på att jag saknade en billig och bra jog/shuttle för att scrolla genom tidslinjen snabbt och med precision. Alla gamla videobandspelare och en del LD och DVD hade såna ett tag och jag gillar dom.

Vet att Contour har ett par olika modeller så valet föll på denna: Contour ShuttlePro v2
Efter en snabbkoll på Prisjakt såg jag att billigast var musikfirman Thomann och Amazon.de - Sverigepriset var ett par hundralappar högre. Sagt och gjort, jag skulle ändå ha lite småprylar så iväg med en beställning. Paketet kom efter 4 dagar.

Drivrutiner installerades och min ShuttlePro kopplades in. Efter att ha ställt in dels standardinställningar för Chrome, dels Windows 10 så testade jag det hela. Drivrutinen håller reda på vilket program som har muspekarens fokus och mappar om dess olika snabbknappar till tangenttryckningar. Själva jog/shuttlen är också kopplad till knapptryck. Jag gjorde så att i Chrome är själva den yttre ringen, shuttle, kopplad till musens scrollhjul upp och ner med olika frekvens på tryckningarna, utom i ändlägena där det blir page up/down istället. I och med att den har några olika hastigheter per sidoa och fjädrar tillbaka till mittläge när man släpper den så blev scrollande genom webbsidor otroligt exakt, taktilt och snabbt! Gott så, testade samma i Windows och det flyter riktigt fint.

Testar sen att binda ShuttlePro till Adobe Premiere samt Propellerheads Reason. Inga problem alls! Det snabbar upp många rutinoperationer och det följer med etiketter till snabbknapparna som jag stoppade dit. Jag är snabbare nu i många arbetsflöden och det är en skön känsla att ha gjort datorn mer taktil. Kopplade in den i min MacBook Pro och samma sak där! Det flyter riktigt bra! Testade lite Ableton Live lite snabbt.

Denna mackapär spar mycket tid, och jag redigerar snabbare och proffsigt. Till och med om jag sitter och kodar i Visual Studio Code eller Xcode snabbas scrollande och klipp och klistra upp. Min enda kritik är att controllers hus är lite plastigt och att det inte följer med ett tygetui att förvara ShuttlePron i. Jag ska skaffa den lilla modellen - Shuttle Xpress att ha med mig i ryggsäcken när jag är på språng.

Har vi fler användare på forumet, och är någon sugen på att byta lite inställningsfiler? Hur har ni gjort?

Av Mulfuß

Dune. 8,5/10. Ruttet att inte produktionsbolaget våga spela in både den nuvarande och efterföljaren på en gång. Såg den på en bio i Dalarna, men Imax-salongen hägrar för en omtitt och lite läskeblask från en Cola Freestyle…

Av Mulfuß

Dom har ju inte slaviskt följt böckerna, men klart godkänt i alla fall. Eller så är jag svältfödd på bra renodlad science fiction? Denna, och Dune livade definitivt upp hösten så långt!

Det blir lätt action med vissa science fictioninslag annars, man blir alltid lika glad när det kommer serier som denna, For All Mankind eller The Expanse istället.

Av Mulfuß
Skrivet av klein:

Spectrum 128 kom ut så hade väl Amstrad köpt Sinclair LTD?

När den där kom ut , så hade jag redan byt till Atari 520STm med en SF354 ( = Dator utan floppy med extern singel floppy station betyder detta ) . Däremot var en Sinclair QL en dröm, den hade en del funktioner som var förre sin tid. Dock floppade Sinclair QL.

Nästan… Spectrum 128 gjordes tillsammans med spanska Investrónica och den släpptes i Spanien på hösten 85. I början av februari 86 kom den till Storbritannien och andra marknader.

I april 1986 köpte Amstrad upp varumärket Sinclair och ett lager Sinclair QL och Spectrumdatorer. Senare under 1986 kom Spectrum +2 ut, följd av +2A/+3 under 1987. Fast nånstans där kom ju en Amiga 500 in i mitt liv.

Av Mulfuß

Vila i frid din legend! Det var så det började… en ZX81, sen lyftet till gummiknappar och färggrafik på en Spectrum 48, sen 128 med ”riktiga” hårda knappar. Toastrack var en av dom snyggaste datorer som ritats! Rick Dickinsson gjorde den. Väntar på min Spectrum Next 2 för ohämmad nostalgi och 80-talskul! Tack för allt sir Clive!

https://i2.wp.com/www.retrogamescollector.com/wp-content/uploads...

Av Mulfuß
Skrivet av cfw:

Japp, är nöjd, har dock bara kokat ris, eej testat de andra funktionerna.

Jag brukar ånga lite fryst broccoli eller andra grönsaker uppepå riset när jag ändå kokar det. Jag gjorde en cheesecake i min ett par gånger för att prova; det blev smarrigt. Nuförtiden bakar jag sånt i min InstantPot för det går fortare. Annars är det ris ris ris, med matvete eller bulgur ibland för att sticka av.

Skrivet av tteodorw:

Då låter det som att Panda faller av då den inte har Yumami-funktionen. Haft lite svårt att veta om det endast är en extra funktion i marknadsföringssyfte men ni verkar ju ändå uppskatta funktionen rejält. Får kiika på någon av de Yumami-riskokare de har isf - tack för svar!

Ska man dra en liknelse vid att grilla är Yumami lite som low-and-slow. Hade bråttom en dag så jag körde utan. Det blev fortfarande bra, men inte lika bra som med funktionen på. Tror inte Panda är fel heller, men jag började min/maxa…

Av Mulfuß
Skrivet av RVX:

Verkar ju inte ens gå att beställa via ett snabbt test, trycker bara in min adress och Warning: No Shipping options are available. Please contact us for assistance! dyker upp. Trots att jag kan välja Sverige och Örebro i menyerna. Är jag på fel sida eller vad är detta?

Ahh. Överst på sidan bytte jag från GBP till EUR. Behöll engelska. La en Panda i min varukorg (den knappen ligger längst ner…). Sen knacka i adress i Sverige. Det stod EU shipping för mig. Alla varor finns just nu inte i EU-lagret, det är lite hit och dit just nu p.g.a lite fladdriga logistikkedjor (C19, brist på IC-kretsar…).

Yumami ska du söka på, inte YumNami 😎 Deras egna är Panda, Sakura, Kumo, Bonsai, Fuji, och Bamboo - allt dom har utom Zojirushi. För mig var det en prisfråga - ville absolut ha med induktion/IH och det finns inga CE-märkta såna modeller godkända för vår del av världen hos Zojirushi. Det blev fett dyrt att importera en 230V-modell för HongKong med induktion.

Av Mulfuß

Yumami är ett måste! Det blir gott ris utan, men att alltid kunna få det lilla extra är nått man vänjer sig vid. Yum Asia har ett EU-lager i Nederländerna post Brexit, så dom skickar därifrån till oss.

Det finns ingen anledning att ”klättra upp” sidledes till en Zojirushi från deras egna, speciellt inte modellerna med induktion.

Av Mulfuß
Skrivet av ehsnils:

Dessutom så skall den server som tillhandahålla gränssnitt mot användare ha minimal funktionalitet och endast använda väl definierade anrop mot back-end samt i övrigt bara hantera presentationen.

Back-end skall sedan ha ett tydligt gränssnitt mot SQL och andra tjänster som används just för att hantera saker som SQL injection.

Personligen så skulle jag endast lagra mitt data i molnet som en drive krypterad med Veracrypt eller liknande som backup och hålla hårt i min data.

Jag litar inte på någon molntjänst för viktig data längre än jag kan kasta en Volvo FH.

Medhåll där. Zero Trust är ju jobbigt. Man måste definiera upp sin DAAS - Data, Assets, Applications, Services och segmentera sitt nät, ha koll på dataflöden och transaktioner, samt kontinuerligt jobba med detta. Många säger att dom har koll på det här, få har det på riktigt. Alla kan bli bättre.

Av Mulfuß

Haha, jobbar med det där. Vedertagen best practice är att köra en Zero Trust Architecture, dvs ingen data exponeras i onödan. Ingen data importeras heller om den kan komma från en förorenad källa. Datan ska sen serialiseras och behandlas så att vanliga fel som SQL Injection eller Cross Site Scripting med flera inte uppkommer. Kort sagt - stäng till dom vanligaste felen enligt OWASP top 10 och CWE/SANS top 25 (bugglistor över vanliga typer med fel).

Sen ska det finnas kravställt att all kod ska vara granskad av verktyg som kontrollerar kända svagheter i ingående Open Source - både med avseende på licensvillkor (Compliance) och rena säkerhetsbrister (Security). Detta ska kunna visas, och bevisas att ingående komponenter kontinuerligt uppdateras för att undvika kända fel enligt CVE (Common Vulnerabilities and Exposures). Kort sagt ett SCA - Software Composition Analysis-verktyg. T.ex Black Duck, WhiteSource eller SNYK.

Proprietär kod ska sen också kollas med ett SAST-verktyg (Static Analysis Security Tool) som går djupare än en klassisk körning med Lint såsom Coverity eller Checkmarx eller SonarQube med flera. Det hittar både säkerhetshål och rena kvalitetsbrister i den programvara leverantören skrivit själv, alltså utöver den Open Source som ingår i produkten. Bevis på kontinuerlig förbättring och öppna rapporter är ett plus.

Sen finns det verktyg som kollar API:er och Web/Microservices som körs i testmiljö innan skarpt släpp - Interactive Analysis Security Tool - IAST, eller som kollar efter svagheter under runtime som DAST (Dynamic eller fuzzing) eller RASP (Run time) för att säkra servrar och containers.

När man har gjort allt detta och kontrollerat koden kör man PEN testing så spar man tid i och med att dom enkla, eller kodnära grejorna redan är fixade.

Sen handlar säkerhet inte bara om verktyg - det handlar om människor och processer också! Men - viktigt är att det ställs bra krav, det finns en förståelse för att det får kosta - ställt mot risk man hanterar (rykte, tillit hos kunder…) och att man jobbar kontinuerligt. Detta är bara den förenklade bilden, men tar man det som en affärsrisk att att ta på allvar så inser man att åtgärder behövs. Kan man visa att man gör det här ovan är man bättre än 9 av 10 lösningar på marknaden.

Av Mulfuß
Skrivet av maniac:

Jo, det är just väntetiderna hos GMK som får mig att tveka. Väntar också på GB sedan ett år tillbaka (MoDo 2 tex).

Det är illa även hos Keyreative, så väntetider får man slicka i sig vart man än går. Det sägs att Keyreative, enjoyPBT och GMK alla har fler maskiner som ska tas i drift, men det är lite IC-brist över det hela just nu. Här finns en bra översikt över tillverkare av keycaps: https://www.keebtalk.com/t/a-list-of-keycap-manufacturers-and-their-capabilities/14430

Av Mulfuß

Utbetalning gjord i lördags, får se när pengarna blir synliga på mitt konto! Säger som Fylking: Äntligen!

Av Mulfuß

Ahh, klassikern med Svenska kyrkan och inte, ingen värnskatt (Tack!), men det blir en del… sen har vi arbetsgivaravgifter och moms på mycket man handlar. Det är ju inte bara direkt löneskatt som staten björnar åt sig.

Men men, med dom högre lönerna är det dags att löneväxla, kolla på extra pensionsavsättningar, mera semester än de vanliga 6 veckorna som det är på den här nivån eller vad man nu vill hitta på.

Av Mulfuß

Provisionsbaserad lön är grejor det. Bra grundlön norr om 55 plus förmåner, sen 20% bonus, plus accelerator på bonusen om vi uppnår över 100% av vårt mål på avdelningen. Vi brukar snitta på 115%… sen har vi ett bra equityprogram också. Så, man ska inte klaga! Det tog ett tag att komma dit, men det är trevligt på den här nivån. Hade jag stress i form av en massa HR- eller budgetansvar kunde jag få mer, men då börjar man lätt bränna ljuset i bägge ändar.

Mitt marknadsvärde klättrar dock ganska raskt, så med lite tur kan man få lite mer, eller skaffa sig lite extra roliga förmåner.

Känner mig som Darth Vader - Join us, we have cookies! Nu när man är på den mörka sidan nära sälj händer det grejor! Livet närmare utveckling och test var också roligt, men nu blir man sedd och belönad på ett annat sätt.

Av Mulfuß

Åååh, vilket nostalgimys! Har aldrig haft så kul med mina datorer som på Amigatiden! Innan var det ZX Spectrum som var lite för begränsad. Sen kom ju PC och Mac och högre utbildning och en massa jobb. Ibland vill jag lämna tillbaka vuxenkortet och sätta mig på pojkrummet med min A500 eller A1200 igen! Sen blir det payday och man slipper (egna) läxor. Då åker nostalgibrillorna av igen.