Inlägg

Inlägg som Vintervilan har skrivit i forumet
Av Vintervilan
Skrivet av Aleshi:

Ja lit OT kanske. Men precis, en fysisk brytare har noll belastning när den är bruten. En elektronisk däremot innebär en krets, hur ser själva brytaren ut i den kretsen? Samma mekaniska grovhet?

Hmm, aldrig reflekterat över det innan. Den ska ju såklart vara korrekt dimensionerad. Det slog mig precis att en smart brytare också innebär stand-by på de inaktiva uttagen. Antar att man inte kommer undan det förutom att göra som jag gjort hittills. Attans

Av Vintervilan
Skrivet av Aleshi:

Vad har störst brandrisk. En rejäl fysisk strömbrytare, eller en elektroinsk switch som ska bryta samma ström?
Tror det är mindre risk med en elektronisk switch i varje apparat, än en som ska belastas med betydligt mer ström i en grendosa.

Nu kommer vi ändå lite off topic här, jag vill ha råd om smarta brytare.

Vet inte om jag hänger med i ditt argument riktigt? Strömbrytaren i grenuttaget har ju noll belastning på sig när den är bruten..

edit: Och ska vi ändå snacka brandrisk, så kan vi väl alla vara rörande överens om att varje belastning, liten som stor, utgör en brandrisk.

Av Vintervilan
Skrivet av Chibariku:

Försöker bara förstå problemet du vill lösa, jag hade gått på lösningen nedan. Du kommer ju behöva minst två enheter på standby oavsett lösning. Vilken enhet är det som ballar ur efter strömlöst? Misstänker att TVn och Harmonyn inte gillar det.

Men det spelar oftast ingen roll om man flyttar branden från en tv till en skarvdosa.

Problemet är att förstärkaren startar med utgång kopplad mot shielden, medan tv startar med vanlig tv, vilket innebär att jag alltid först måste trycka igång kommandot i harmonyn som går till shield och sedan trycka igång kommandot som startar tv. Tar bara några sekunder, men det är drygt nog, speciellt när barnen ska starta allt på morgonen

Av Vintervilan
Skrivet av bärplockaren:

Jag har en så här rackare.
En nackdelen är att man bli en aning låst för att kunna styra varje uttag manuellt utan måste ha app då.

Skrivet av FireFox:

Har en exakt likadan, ett tips till @Vintervilan är att använda Tuyas egen app istället för Deltacos (Tuya är tillverkaren) då deras app är mycket bättre och Deltaco saknar ett steg för att kunna ansluta enheten till nätverket. Annars mycket bra smart grenuttag med många möjligheter, behöver bara klura ut hur man får den att funka med Google Hpme så den går att röststyra.

Tack för tipsen, det ska jag kika närmare på

Av Vintervilan
Skrivet av Chibariku:

Hur många bränder orsakas av skarvdosor? Sen måste ju harmony hubben vara på så du vinner bara en eller två enheter som får strömmen bruten.

Ja, som jag skrev så får jag ju leva med det Men detta har ju inte så mycket med min frågeställning att göra. Jag är inte här för att diskutera huruvida jag är larvig som stänger av strömmen på natten eller inte

Av Vintervilan
Skrivet av Chibariku:

"En tredje myt är att tv-apparater som står i standby-läge är orsak till många bränder. Men sådana bränder är ovanliga, enligt David Widlund."
https://tidningenelektrikern.se/2020/04/09/brandutredaren-som...

Jag har själv sett bränder i mitt yrke som startat via standby, så jag kommet fortsätta stänga av

Av Vintervilan
Skrivet av tBiorrith:

Ja. Det finns både och. Det finns smarta grendosor du kan styra med Google Home, och det finns master/slave grendosor där du kan ställa känsligheten.

Men vad är det som ballar ur, och varför skulle det inte göra samma sak med en annan grendosa?
Och varför får det inte vara i standby över natten?

Jag tillhör den gamla skaran som lyssnar på brandförsvaret, hehe.

Det som ballar ur är nog när strömmen bryts till hubben. När jag startar strömmen på grendosan så startar tv'n, shielden och förstärkaren, men inte på rätt utgångar. Min förhoppning är att om strömmen får vara kvar på hubben så fixar den rätt utgångar direkt när allt startar. Och om hubben kan slå på strömmen i slave-kontakterna så slipper jag gå fram och manuellt slå på strömmen. Visst, då blir jag tvungen att ha standby på hubben, men slipper på allt annat

Av Vintervilan

Smart grenuttag?

Hej forumet!

I dagsläget bryter jag strömmen till tv, nvidia shield, hemmabiosystem och harmony remote-hubben via strömbrytaren på grenuttaget varje kväll. Det blir lite drygt vid uppstart då allting ballar ur och jag får fixa nån minut innan allt är up and running igen.

Finns det något smart grenuttag jag kan koppla till min harmony remote som bryter strömmen när jag stänger av tv och sätter på strömmen när jag startar tv?

Jag vet ju att det finns master/slave, men funkar ett sånt om jag skulle vilja låta harmony-hubben vara master?

Av Vintervilan
Skrivet av TobiasStockholm:

Inga problem mer än att det blir fyra gånger så stor mängd papper att skriva på när du ska flytta lånen till annan bank. Och att nuvarande bank garanterat kommer göra fler försök att övertala er att binda de olika delarna på olika bindningstid.

Men inga fördelar att dela upp lånet heller om ni ska ta alla delar på rörligt.

Jo fördelen är väl ändå att vi kan välja att binda de olika delarna framöver om vi känner för det?

Av Vintervilan
Skrivet av TobiasStockholm:

Låter ganska standard? Men varför ska ni dela upp lånet på 4 delar speciellt om ni ändå ska ha allt rörligt och planerar att byta bank? Blir bara en massa extra administration när lånen ska lösas...

Skrivet av Ninotramp:

Låter standard om banken vill dela upp lånen på flera delar men dåligt om ni vill flytta det till annan bank och jag ser verkligen inte varför man ska dela upp lånet om ni ska köra rörligt på allt. Låter som en lånefälla.

Okej, det lät ju inte bra. Vilka problem kan uppstå om vi vill flytta lånen? På vilket sätt är det en lånefälla?

Edit: Jag tänker nog såhär, rätt eller fel: Genom att köra alla delar rörligt så underlättar det om vi framöver vill binda lånen i olika etapper om vi stannar kvar hos banken.

Av Vintervilan

Nu har vi vart på banken efter husköpet och pratat lån. Förslaget är att lånet delas upp på 4 delar, där jag och sambon bestämde att köra allt rörligt så vi kan börja jaga bättre ränta hos andra banker. Räntan vi fick var 4.64. Antar att det är ganska standard idag?

Av Vintervilan
Skrivet av Vintervilan:

Yrke: Elkraftsingenjör, konsult inom elkraft
Förmåner: telefon, fria arbetstider, kostnad för motionslopp, friskvård, extra semesterdagar, möjlighet för bonus
Erfarenhet: 6 månader
Ålder: 38
Utbildning: 2-årig Yrkeshögskola
Månadslön: 34000

Skrivet av Vintervilan:

Går upp till 38000 nu i december. I princip samma förmåner men går upp till 5000 friskvård och 8 timmar ledigt för flytt.

Satt egentligen utanför årets löneförhandling på grund av ökningen i Höstas som skulle gälla för 2023, men arbetsgivaren ville vara konkurrenskraftig och erbjöd mig 42.000 och 3 extra semesterdagar.

Av Vintervilan

Lånelöfte klart, ska träffa banken i morgon. Vad bör jag tänka på? Do's and don'ts ?

Av Vintervilan
Skrivet av TobiasStockholm:

Jag skulle hålla med i vanliga fall men i detta fall när det inte är någon tidspress att få klart husköpet och i dessa tider när räntorna stiger hela tiden, så skulle jag jämföra banker i lugn och ro och få klart allt innan husköpet.

I mitt fall är det ändå lite tidspress då vi har 3 månaders uppsägningstid och svärföräldrarna flyttar om 3 månader

Av Vintervilan
Skrivet av ingulf:

Alla gör olika. SBAB ligger generellt bra och är enkla att ha att göra med i standardfall. Skaffa, njut av hus, flytt osv. Se över andra erbjudanden senare. Skiljer sällan så mycket att det är värt den extra stressen att jaga runt innan köp.
Alternativet är om ni har lokal bankkontakt sen innan som är lätt att ha att göra med, de kan ibland vara mer lösningsorienterade i specialfall.

Okej, så du menar att man skaffar ett lån och köper huset och SEN börjar man titta på att flytta lånet? Finns det några avgifter på att flytta lånet från en bank till en annan som kanske erbjuder bättre ränta?

Av Vintervilan

Det blev rätt snabba puckar här. Svärföräldrarna ska flytta till lägenhet och vi har möjlighet att köpa huset. Runt 3 miljoner har vi kontantinsats till. Jag har 38k och sambon 33k. Rimligt? Och hur gör man med lånelöfte? Skaffar man ett hos en bank och sen börjar jaga räntor hos alla banker eller skaffar man hos flera? Känner mig totalt nollad när det gäller bolån och blev plötsligt lite stressad

Av Vintervilan
Skrivet av Dem8n:

Fast ni jagar ju hundralappar, alla de har tak på sina kort, några hundralappar (om jag gör alla inköp på kredit) kommer inte göra någon skillnad på min ekonomi.
Förstår inte vitsen med det faktiskt, skillnad är om du får en fast rabattsats.

Jag är nog emot kreditkort av anledningen att jag inte vill vara med och sponsra andras olycka, det är samma sak med pengaspel, jag spelar inte om pengar heller, statistiskt sett vinner man mer på att inte spela, det är samma sak med börsen men där kan mjukvara hjälpa dig tjäna pengar på andra.
Det du vinner måste någon annan förlora, kreditkortsbolagen ger sig inte bonus på 0,5% gör att de är snälla mot dig. 😊

Vilket tak har refunder, amex, sas eurobonus osv menar du? Varför ska jag INTE jaga hundralappar? Jag och sambon får ett restaurangbesök i månaden bara på våra vanliga inköp. På vilket sätt är det dåligt?

Av Vintervilan
Skrivet av Dem8n:

Har jag missat något, vem har gett mig bra anledningar till att ha kreditkort?

Finns väl inte en enda anledning till att ha kreditkort egentligen?
Kan man betala för sig finns ju ingen bra anledning utöver eventuella rabatter.
IOM att jag numera har en ren elbil så har jag noll behov av Circle K Mastercard, däremot har jag ett kort hos IONITY med ett års förbetalt abonnemang som följde med bilen.

Behöver man handla på kredit så har man ju egentligen inte råd med varan, finns inga bra argument för det, får du 1% bonus på kortet så finns det oftast ett maxtak på det.
Hittar du ett kort utan tak så hojta för jag handlar för några miljoner i månaden i jobbet, hade ju varit fantastiskt att få 1% bonus varje månad på de inköpen. 😄

Finns en hel värld med folk som maximerar bonusköpen med kreditkort. Bara att kolla gruppen "Poängen med Eurobonus / AMEX / SAS MC" på facebook t.ex. Finns fler orsaker till att handla på kredit än att man "inte har råd" så att säga.

Av Vintervilan
Skrivet av Ibymafayhas:

Lunar är väl det bästa kortet för uttag utomlands om de inte ändrat (15 000 / månad). Revolut är väl detsamma, bra växelkurs men under veckodagar men som mest 200 EUR eller motsvarande i uttag.

Samtliga är "pre-paid".

Refunder pay är väl inte prepaid? Det är ju ett kreditkort

Av Vintervilan
Skrivet av MOJOLITO:

En följdfråga:
Det nämns sällan något om
Lunar
Rocker
Refunder

Är det vettiga kort?

Rocker brukade vara bra, men inte numera. Dessutom är det inte ett kreditkort. Refunder brukar hållas högt när det snackas. Lunar är inte heller ett kreditkortet (rätta mig om jag har fel, aldrig använt det).