Inlägg

Inlägg som Olofson har skrivit i forumet
Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Weiman
Verkar som du är ute efter en Apple Cinema Display!
30", 2560x1600, 16ms, 37000:-
http://www.apple.com/displays/specs.html

Now we're talking...! Hur nyligen kom den ut? Sist jag letade på Apples sidor fanns den inte, och jag har inte sett den nån annanstans.

Tycker iofs 100 ppi låter lite lågt på den ytan om man ska vara gnällig, men annars verkar specarna minst sagt ok. Lite dumt av dem att bara stödja dual-link (och inte dubbla single-link, som verkar vara en standard redan), men det löser sig väl. (Förutom den där specialvarianten av GF6800 så känner jag bara till 3DLabs Wildcat Realizm som har dual link, men det finns nog några andra, iaf i "proffssegmentet"...)

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Weiman
Sååå.. nu tycker jag du är ute på tunn is. Utvecklingen av projektorer har gått rasande fort de senaste åren! När jag köpte min projektor (Sanyo PLV-30 SVGA) för 3.5 år sedan var den budgetreferens i tidningen Hemmabio, men kostade ändå 30000:-.
Numera får du betala hälften så mycket för en projektor med HDTV-upplösning (1280x720), tre gånger så hög kontrast, 10dB lägre fläktljud, mer ingångar, bättre videoprocessing, bättre optik, längre livslängd på lampan osv...

Då har jag nog letat på fel ställen...

*rotar runt lite på pricerunner*

Jo, det börjar onekligen se lite mer realistiskt ut på den fronten nu. En PLV-Z2 ligger på ca 12500:- nu. Dock fortfarande en lampa med brinntid på 2000 h, och den kan jag inte hitta billigare än 4600:-, men det kanske råkar vara en av de dyrare...? Dock "bara" ca 800 Lumen.

Det där med bättre videoprocessing är jag lite tveksam till, dock. Det finns ett antal mjukvarulösningar som ger väldigt bra resultat, om man nu ändå ska ha en HTPC i riggen. Har dock inte jämfört resultaten själv, så det vill jag inte uttala mig närmare om.

Av Olofson

Re: Kan man bygga egna ljudeffect-i-fickan boxar?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av snausman
Jag vet inte ens vad de kallas så jag vet inte vad man skall söka efter?

Det brukar vara flash-baserade inspelningschip, eller vad de brukar kallas... Kommer inte ihåg att jag sett någon otvetydig fackterm för den sortens krets, men jag har sett sånna lite här och var i elektronikkataloger sedan flera år.

Citat:

Vad lagras ljuden på?

Flash, integrerat på chippet, och/eller externt med de lite fetare chippen.

Citat:

Kan man sätta ihop flera?

Har för mig att jag sett modeller som går att kaskadkoppla och sånt... Annars är det väl bara att mixa utgångarna, så kan du spela flera ljud (ett från varje chip) samtidigt, som en extra bonus?

Citat:

Hur programmerar man dem förutom att tala direkt in i dem? (Tänker då på Mr-T modellen)

Chippen brukar ha ingång för line-nivå och/eller en inbyggd micförstärkare modell "simpelt skräp" (de jag sett är främst avsedda för fickminnen), men jag tror det finns chip som kan tanka data digitalt via I²C eller liknande om man hellre vill tanka ljud från en dator. (Lär ju bli lite bättre...)

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Goffy
När du nu ändå tar upp den skärmen, så såg jag att den även tar emot en sån där BNC kabel som är splittad i kontakterna in i skärmen..

Såg det på denna recension: http://www.tweak3d.net/reviews/philips/202P40/202P40/page4.sh...

Nån som känner till om denna koppling gör stor skillnad mot den vanliga?!

Jag kör med sånna till mina monitorer, och de är märkbart bättre än standardkablarna. Mindre ghosting (eko) och bättre skärpa. Det kan dock ha mer med kablarna att göra än med kontakterna.

F980n har ju ingen VGA-kontakt alls iofs, utan ett gäng BNC och en "Sun-kontakt" (används/användes på Sun workstations); alltså en slags D-sub med tre koaxkontakter + en massa pinnar i samma format som en 25-polig D-sub. Det blev ändå bättre med "riktig" koax än med Eizos orginalkabel...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Sen undrar jag lite hur det är med frekvenser egentligen.
Bara för att det är xx Hz betyder inte att bilden inte känns lika skakig beroende på upplösning. Detta varierar mellan skärmar, men på en bra skärm så är det verkligen hårfint att se någon skillnad mellan 70 och 85 Hz, men om man sen på samma skärm höjjer upplösningen eller testar på en annan skärm så kan skillnaden vara enorm.

Nån som vet vad det beror på?

Jag är rätt säker på att det mest beror på bildrörets efterbrinntid. Man får mindre flimmer med längre efterbrinntid, men då får man också lysande eftersläpningar när saker rör på sig snabbt. Alla vanliga CRT idag är väldigt snabba (och kräver därför högar refresh rates), men det varierar tydligen en del mellan tillverkarna.

Av Olofson

Har också funderat på nåt sånt, men jag är inte beredd att lägga ut några sånna pengar, speciellt inte om man inte får nåt enormt stort som man även kan spela moderna spel på; dvs minst 1024x768.

Men sedan råkade jag hitta lite sånna här sidor:
http://www.lumenlab.com
http://www.audiovisualizers.com/madlab/lcd_proj.htm

Det är klart, då snackar vi projektor, och de här byggena blir ganska stora, jämfört med (svindyra, lågpresterande) kommerciella projektorer. Jag planerar att bygga iaf. Börjar rapportera när jag kommer igång med det.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
(Fokus)
Det där lät ju riktigt intressant. Har du mer information om det?

Alla CRT har nån form av justering i högspänningen, som gör att man kan fokusera elektronkanonen/erna på önskat sätt. På de flesta moderna konstruktioner är det två potentiometrar på högspänningskaskaden (den märkligt utformade komponenten med en grov högspänningskabel till bildröret ), där den ena påverkar både vertikalt och horizontellt, och den andra bara påverkar ena riktningin, eller påverkar den ena riktningen omvänt. Eftersom de här påverkar varandra får oftast justera dem successivt, omväxlande för att få omptimalt resultat.

Jag brukar justera med en testbild med röda, gröna och blå kors på svart bakgrund. Då slipper man blanda in konvergensen i ekvationen när man försöker få optimal fokus. Dålig konvergens ger oskärpa, så det funkar inget vidare att justera fokus med andra färger, där en eller flera kanoner samverkar, som t ex vitt.

Brukar alltid justera fokus först och konvergens sedan, eftersom det är svårt att få konvergensen rätt med dålig fokus, medan konvergensen inte spelar nån roll om man justerar fokus med min metod.

Vita kors använder man normalt när man justerar konvergensen, men ibland får jag bättre resultat genom att trimma röda, gröna och blå linjer så att de ligger jämnt. Har kanske lite med typen av bildrör att göra... (AG, "vanlig" skuggmask med runda punkter i triangel, modern TV-skuggmask med tre stavar sida vid sida eller Ezios special med tre punkter sida vid sida, t ex; alla har sina egenheter.)

Citat:

Mjo, men det är också svårt att hitta en CRT skärm som är större än 22", det är ju de som kostar också.
En 23" TFT kan du få för 16 000 kr, men för en bättre bör du kanske sträcka dig till drygt 18 000 kr.

NEC har en 30" TFT - men den ligger på 1600x1200 eller nåt native, om det var det en gång... .5x.5 mm dot pitch.

Citat:

Mjo, menade den fysiska storleken på skärmen (inte bildytan).

Det var ju lite skillnad...! Nä, mina skärmar står hemma alltid ändå, så det spelar ingen roll hur flyttbara (eller inte) de är...

Citat:

(projektor)
Det där låter skojs

Ja, det verkar ju lovande att man kan gå sånna prestanda utan några konstigare grejer. Tanken har väl slagit mig förr, men av nån anledning insåg jag inte att det kunde funka minst lika bra med en ombyggd TFT som med då små svindyra special-LCDerna som sitter i vanliga XGA-projektorer. Verkar ju iofs (logiskt nog) som om tillverkarna av de projektorerna inte alls vill att folk ska hålla på med sånna här byggen, så de gör väl vad de kan för att sprida lögner och osäkerhet kring ämnet...

Här finns mer info + ritningar, försäljning av lämplig optik mm:
http://www.lumenlab.com

Man börjar ju undra först, med det här ser väldigt seriöst ut. Inget hemlighetsmakeri och sånt, som det är runt de här (bluff-)företagen som prånglar ut enkla fresnellinser som man ska kunna projicera bilden från vanliga bildrör med. *hehe*

På tal om att undra, så kan man ju å andra sidan verkligen fråga sig varför en halvtaskig XGA-projektor kostar över 10000:-, och lampan till den kostar tusenlappar och bara brinner i 1000-2000 timmar. (Har iofs sett 4000 h, men det var till nån liten klen projektor.) En "vanlig" metallhalogenlampa på 400 W (används till gatubelysning, i växthus och sånt) ger bra färgspektrum till sånt har, kostar bara nån hundralapp och brinner ca 20000 timmar! Och varför ska projektorerna vara så vansinnigt små? Är det inte bättre att göra dem tystare, förbättra prestandan och/eller pressa priserna istället...?

Är det nåt som osar bluff här så är det väl de kommerciella projektorerna!

Påminner om minnen till skrivare. Farsan har 384 MB i sin färglaser, och då har han satt i en vanlig PC133-modul på 256 MB för några hundralappar. Samtidigt säljer vissa tillverkar färglasrar med bara 32-64 MB inbyggt (glöm att skriva stora bilder i full upplösning med en sån...) - men till dem kostar extraminnet mer än hela skrivaren! Snacka om dunderblåsning för de stackare som tänkt skriva bilder och inte kollat upp det där... Det blir billigare att sälja bluffskrivaren till underpris och köpa en nätverksfärglaser modell fetare istället.

Man blir lite rädd ibland när man ser sånt här. Kan man lura i folk precis vad som helst nu för tiden eller!?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av echo
Olofson:
Ang. dual link så är jag lite fundersam där. Alla 23" skärmar har ju en upplösning som överstiger digital single link specifikationerna (det går att "överklocka" korten men det med blandade resultat vad jag vet, känner mig inte så sugen på det). Så frågan är om de körs digitalt eller analogt.

Finns en annan lösning: Sänk refresh-raten...

Citat:

Mjo, men på ett sätt så är ju även CRT helt utslaget i dagens läge.
Det går ju i princip inte att få en skärm som är större än 22" idag, någon enstaka 24" skärm kanske men då känns nästan en 23" TFT snäppet vassare vad gäller bildyta.

Jo, jag har också letat lite sånt, men det enda verkar vara några enstaka widescreen-modeller, och de har ungefär samma bildyta som en vanlig 22", men lägre höjd på bilden... Kanske ett mer praktiskt format - men inte till dubbla priset för halvtaskiga prestanda i övrigt.

Citat:

Intresset för dyra CRT skärmar har ju minskat med TFT skärmarna och det känns inte riktigt som man får så mycket för pengarna i dagsläget. Visserligen ska jag erkänna att jag inte har en alltför bra koll på nya CRT skärmar.

Verkar som om man kanske kan få en monitor som är jämförbar med F980 för vettiga pengar (kanske t o m under 10000:-), men då är det bara specarna jag sett. Har inte kollat på några av de nya kandidaterna IRL, och det lär väl inte vara så lätt att göra det heller om man inte beställer hem ett gäng eller nåt...

Citat:

Färgåtergivningen tror jag inte är något som jag kommer störa mig på, men det är en av de större nackdelarna med TFT skärmarna idag, själv anser jag att TFT skärmarna är snabba nog för film och spel, men det är min personliga åsikt.

Tycker det klagas en j-a massa på sudd och ghosting i spel, och av testerna verkar det ju som om inte ens de snabbaste nu är mer än "knappt godkänt" i många fall. Sedan är det ju det här med att man inte kan få både snabb respons och hög upplösning, även om det verkar röra sig i rätt riktning iaf.

Citat:

Sen så verkar TFT tekniken vara något som kommer hålla längre, min nuvarande 22" CRT har blivigt suddig med tiden och det långt innan jag egentligen känner för att byta (om den hade fungerat korrekt vill säga).

En CRT måste man nästan alltid justera fokus på efter leverans, och lite då och då efteråt, annars får man inte maximal skärpa. Högspänningen gör att komponenterna ändrar värde med tiden, och ligger man på höga upplösningar så märks det ganska tydligt. På F980 har de iaf varit seriösa nog att erkänna att så är fallet, och gjort ett par hål så att man kan justera fokus utan att plocka av kåpan. Har inte sett det på nån annan CRT, dock.

Citat:

Och att lägga en massa pengar på en skärm som är likvärdig känns verkligen inte rätt. Och det finns ju tråkigt nog väldigt dåligt med alternativ både vad gäller TFT och CRT.

Precis. Därför lär jag nog köra vidare med min F980 ett bra tag till, om det inte händer nåt stort helt plötsligt. Skulle dock vilja ha en likvärdig 21"/22" till, men t o m det verkar inte helt lätt att lösa. Finns en massa alternativ med likvärdiga specar, men de faller snabbt bort redan när man kollar tester och sånt, och min erfarenhet är att man inte blir speciellt imponerad av nånting när man sett en F980. Nu är det ju dock ingen som seriöst vill sälja CRT, så det är ju som sagt hopplöst att få en chans att kolla på grejerna IRL.

Citat:

CRT skärmarna är ju riktigt dyra de med, när man stiger upp i storlekar så suddas i princip prisskillnaderna mellan TFT och CRT ut.

Nja, det är svårt att hitta en CRT för mer än 15000:- (om man inte kollar på widescreen), men en TFT med mer än 1600x1200 kostar lätt över 20000:- - och då har CRTn ändå högre upplösning. Att TFTn är skarpare hjälper inte i praktiken, eftersom pixelgröt är minst lika irriterande som sudd, och nåt sudd ser man knappast ändå i 2048x1536 med en rejäl CRT på normalt avstånd. Kör jag utan AA på F980 så ser jag dock hacken i den upplösningen, så en TFT med grövre dot pitch lär ju knappast räcka för att man inte ska se nån pixelgröt, trots AA.

Citat:

Sen ang. storleken så spelar den ingen roll för mig. (på LAN skulle jag ändå aldrig ta med mig en 23" widescreen och på skrivbordet så är en stor CRT skärm inte det minsta ivägen (har ett hörnbord)).

Storleken är avgörande för min del. Texten jag kör normalt är 10 till 12 punkter (som maskinskrivet på papper), och mindre än så blir jobbigt att läsa på vettigt avstånd, oavsett skärpa. Vill ha större yta med bibehållen fysisk upplösning helt enkelt. Har redan dual head, men det känns mest som en kompromiss, trots den enorma ytan.

Med spel är det dock en helt annan historia. Iofs finns det spel som ge bättre inlevelse ju större skärm man har, men i snabba FPS är F980n lite i största laget om man inte vill ha nackdel av långsamt periferiseende. Inget problem, dock; det går alltid att få bilden mindre om man vill det...

Citat:

LCD-projektoridén vore trevlig, men som du säger så tror jag inte att ljusstyrkan är stark nog, att skrota garantin på 2 st. 21" TFT skärmar vore också lite magstarkt för min del - men med ett lyckat resultat så vore det grymmt.

Jo... Iofs kan man ju köra med utbytbara lampor och optik, så får man en projektor med en bra bit högre upplösning än digitalt bioformat (2000x1000 tydligen) på köpet.

Jag planerar iaf att bygga om en hyffsad 15" eller helst 17" TFT till projektor, och då blir det hela paketet med metallhalogenlampa (en gasurladdningslampa som ger några ggr mer ljus/W än t ex halogen), fresnellinser och zoomoptik med 4" linser. Ett par tusen Lumen kan man få ur ett sånt bygge iaf - och så får man 1024x768 eller 1280x1024 med hyffsad kontrast för mindre än vad en halvtaskig XGA-projektor (800x600) kostar. Enda nackdelen är att den tar lite mer plats.

Kör man med TFTer som ger 1600x1200 så blir det ju en annan prisklass förstås, men då snackar vi prestanda som kostar några hundra papp om man skulle köpa färdig projektor... *hehe*

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Diesel
Gör en sökning på VIEWSONIC VP2290B 22,2# TFT , priset är dock lite svettigt Klarar dock 3840x2400 QUXGA-W

Den där är långsam så in i h-ete, vad jag kan förstå. Bandbredden på två DVI single link (går tydligen inte att köra dual link, trots att det finns ett och annat kort som har det nu, t ex Wildcat Realizm 200 och 800) räcker inte till mer än ca 40 Hz refresh i 3840x2400, och de få siffror jag sett pekar på att responstiden ligger en bra bit över 100 ms.

Dessutom tycker jag den är löjligt liten med tanke på det priset. Bara några cm bredare bildyta än en 21"/22" CRT, och möjligen några mm högre. I det hänseendet är ju upplösningen nästan för hög, om det nu finns nåt som heter så i sammanhanget. Jag skulle nog inte köpa en sån, även om den gick ner till "vettigt" pris...

Därmed betraktar jag LCD som helt utslaget i dagens läge, eftersom jag bara är intresserad av alternativ med mer än 2048x1536, större bildyta än en 21"/22" CRT, färger jämförbara iaf med skuggmask-CRT och responstid som tillräcklig för snabba spel. Så länge jag inte hittar nåt sånt för under 40000:- så kör jag vidare med min gamla F980.

Finns dock en ide här om dan: Om utrymme och arbetsinsats är helt irrelevanta: Bygg om två 1600x1200-LCDer till LCD-projektorer, och arrangera dessa till en bakprojektionsdisplay med två 1200x1600-rutor i bredd, ihopjusterade till en hel yta på 2400x1600 med önskad storlek. 1:1-storlek blir ca 612x408 mm, vilket blir 29" diagonalt i 3:2-format. Man får plats med en 16:9-bild på 27.6" i 2400x1350, eller en 4:3-bild på 26.7" i 2134x1600, eller mer standardiserat; 25.7" i 2048x1536 med lite marginal. Dot pitch är 0.255, eller 100 DPI. Sen har man ju alltid möjligheten att variera bildstorleken, så att man t ex får 120 DPI (som på en 22" CRT i 2048x1536) med bild på 510x340 mm.

Misstänker dock att man får ha j-igt ljustarka paneler om man inte ska gå hela vägen och byta belysningen mot metallhalogen eller nåt, som man brukar ha i DIY-projektorer. Vill man ha bra kontrast i ljusa rum så måste man nog ha mer ljus i vilket fall som helst, eftersom man nog får mindre ljusgenomsläpp med en mörk bildyta. (Bakprojektion skiljer sig dock en del från reflektion, så jag är inte riktigt säker på hur stor skillnaden blir där.)

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Triple X
Jag skulle nog säga 3200. Den kan man klocka rätt högt utan att behöva ha för bra minnen.

Mja, det är väl möjligt kanske, men nu vill jag inte klocka, eftersom det är en workstation för distansarbete, förutom spelburk. Då tycker jag 3400+ är perfekt; klockat, garanterat och klart, liksom.

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Geezer
Jag hade lite ekonomiska aspekter på köpet också, tänkte att en bra 19" för max 4000 vore ett bra köp. En hyfsad 21-22" går på 3000 mer tror jag. Men det kanske är dags att köpa en riktigt bra 21-22" CRT nu innan de försvinner helt, eller går upp mycket i pris pga låg efterfrågan.

Verkar ju nästan så. Tillverkarna droppar sina top-of-the-line-CRTs, en efter en...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Geezer
Eizo verkar ju ha gett upp helt att sälja CRT-skärmar. Så mycket för deras dedikering till kvalite.

Ja, jag blev rejält besviken när de bara dumpade F980 helt plötsligt, och bara lämnade "budgetmodellerna" kvar... (Är de också borta nu eller?) Man trodde ju att de skulle komma med nåt ännu bättre (och hoppades att nån annan än Matrox skulle fatta att 400 MHz är 400 MHz och inte 250 Mhz), men icke...

Citat:

Jag håller också på att fundera på en ny skärm (CRT förstås), men den får inte vara mer än 19". Det är svårt hitta ett bra urval i billiga butiker. Alla verkar ha hoppat på LCD-tåget.

Illa... Varför bara 19", förresten? (Jag har iaf en 19" och en 21" och vill ha en 21" till - eller helst två, men min gamla Nokia 446Xpro är så bra att jag inte vill släppa den... Ligger och kör 1800x1350 @ 75 Hz hur fint som helst, trots att den är specad för max 1600x1200. Den modellen är verkligen en fullträff.)

Å andra sidan är det ju trevligt att det finns billiga och bra LCDer i låga upplösningar (typ 1280x1024) att bygga om till monster-projektor...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Geezer
Även ett par bra Eizo-skärmar. Båda de gick dock sönder (fast det var efter lång och trogen tjänst, i princip på dygnet runt).

Min F980 har iofs börjat dumma sig och blinka rött när man kallstartar den, men låter man den gå så är den fortfarande klippstabil. (Man vill helst inte låta den kallna ändå, eftersom det tar en stund innan den blir varm och får full kontrast och skärpa när den varit kall.) Naturligtvis ingen garanti kvar (jag har haft den nästan sedan modellen lanserades), så jag får väl reparera den om/när den ger upp... (Misstänker att jag fortfarande inte hittat nån ersättare till den när det händer. *hehe*)

Citat:

Jag är nog den ende som har CRT kvar nu. Synd om de andra tycker jag.

*hehe* Jo, jag förstår... Jag tror inte LCD-fanatiker i allmänhet har sett en korrekt justerad CRT modell bättre med ett rejält grafikkort. Nackdelarna (dålig skärpa, och... ja, vad?) ramlar ju bort när man går upp till lite tyngre grejer - ja, utom just då att de blir tyngre bokstavligen, men vem bryr sig? Jag bär inte precis omkring på min F980 hela tiden, så jag skiter i om den väger 3 eller 33 kg...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Satariel
Ville bara kommentera det ytterst bizarra faktum att Illyama har byggt in högtalare i sina 22´tums skärmar. Man ska ju som bekant inte ställa högtalare bredvid monitorer på grund av magnetfält och att då bygga in högtalare in i monitorn verkar högst tveksamt. Det kanske fungerar jättebra med att de är avskärmade och så men det känns bara lite konstigt.

Kan ju annars rekommendera Philips skärmen i min sig vilket är en riktigt bra 22´tummare, deras top of the line skärm:

http://www.partners4profit.philips.com/resources/pdf/spec_she...

Kan kanske vara något för Olofson, den klarar 80hz i 2046x1536 om du nu kan leva med det. Det är lite intressant med just det 80hz talet i den upplösningen eftersom alla 21´tums Eizo skärmar hade precis samma spec. Vet inte om det är något speciellt med just det talet eller inte.

Ja, jag har kollat lite på Philips m fl. Många som ligger där runt 80 Hz nu, och det är inte så kritiskt egentligen. En monitor med t ex 370 MHz bandbredd kan mycket väl vara bättre än en med 390 MHz, beroende på att det råder delade meningar om vad "bandbredd" egentligen betyder. (Inga analoga apparater stoppar tvärt vid en given frekvens, utan dämpar och/eller förvgränger signalen gradvis allt mer när man närmar sig och går över "gränserna". Det är alltså godtyckligt var man sätter gränsen, om det inte finns nån exakt spec att hänvisa till.)

80 Hz är kanske ett bra värde för de flesta eller nåt... Jag kör 2048x1536 i 78 Hz nu. 75 Hz är lite för lågt, och 80 Hz hade nog inte skadat, men så mycket mer vet jag inte om jag har nån nytta av. (Svårt att testa, eftersom det blir för mycket sudd och ghost-eko med mitt gamla 8800...) Eizo F980 ligger/låg iaf på 85 Hz, men den försvann för ett par år sedan eller nåt, och kvar blev endast de klenare modellerna. F980 har en fet DSP som styr allt enda upp till videofrekvens (det finns t ex justerbara digitala filter som man kan öka skärpan med), men jag vet inte om T-modellerna har nåt sånt.

Vad beträffar högtalare så är det *väldigt* klena saker som sitter i monitorer, TV och sånt. Om man kollar på "riktiga" högtalerelement (typ Vifa, Dynaudio, Peerless m fl) så finns det även mycket kraftiga element med kontrollerat magnetfält, som går att sätta mycket nära CRTer utan problem. De använder en annan typ av magneter, som är dyrare men ger ett mer koncentrerat magnetfält. (Oftast små neodyniummagneter som sitter i en ring runt talspolen.) För små leksaker på några W behöver man knappt ta till sånna lösningar ens; magneterna är ändå så klena att man nästan får stoppa in dem i bildröret om de ska påverka nåt.

Av Olofson

Re: Re: en crt skärm med hög HZ? "inte iiyama"

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Goffy
Bara en undran...

Vad har du emot Iiyama skärmarna?!

Är dom inte bra eller??

Som du såg i den andra tråden så har iaf jag inte mycket till övers för de iiyama-CRTs jag sett hittills. För några år sedan var de halvtaskiga och alldeles för dyra i förhållande till kvaliten, men hur det är nu vågar jag inte uttala mig säkert om...

Nån som vet om iiyamas CRTer har blivit rejält mycket bättre de senaste åren?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Goffy
Iiyama HM204DT Vision Master Pro 514 tycker jag verkar vara en bra skärm med fina värden vad gäller upplösningar..

Men dock ser jag inte allt för många kommentarer om denna skärm.. (Va nu det beror på??)

Lånade hem en Pro 510 för några år sedan, och jag blev inte imponerad... Fina siffror, men kass bildkvalitet rent allmänt (misshandlade pixlar och sånt), och skärpan var dålig, utom just i ett band i högra sidan, där det var knivskarpt - men där såg man desto mer demolerade pixels.

Man får vad man betalar för - så jag köpte en Eizo F980 istället.

Det var dock Vision Master Pro 510 jag kollade på! Man kan ju anta (kanske, även om jag ibland får intrycket att utvecklingen stått still de senaste åren) att 514 är lite bättre, även om jag sett bl a det här "ensidiga" fokusproblemet på alla iiyama jag kollat på, även långt senare.

Av Olofson

Lumenlab DIY LCD-projektor

Nån som byggt projektor efter Lumenlabs ritningar?

http://www.lumenlab.com/

Verkar ju onekligen betydligt mer seriöst och rejält än t ex MaxTheaters billiga fresnellinser som man ska kunna projicera bilden från en vanlig TV eller monitor med. Jag menar, hur mycket ljus får man ur en (ineffektiv) CRT som drar ca 100 W totalt, jämfört med en projektor där bara lampan är på 400 W...?

Skiter fullständigt i om det blir stort och klumpigt. Antagligen ändå lättare, tystare (om man jobbar lite på kylningen) och mycket fetare än den gamla TVn.

Nån som kan rekommendera en snabb och bra 15" TFT med bra kontrast att bygga på? Nån annan som har ritningar och/eller grejer till ett sånt här bygge?

(Har f ö beställt några linser från MaxTheater, men jag har ingen aning om hur bra de är. Räknar iaf inte med att kunna göra nåt vettigt med dem, direkt... Nåt kul ska man väl kunna ha dem till iaf, även om de inte ens skulle duga till belysningen i en riktig projektor. Kostar ju bara en bråkdel jämfört med att köpa styckvis från 3DLenses t ex - men om det är samma kvalitet vet jag inte.)

EDIT: Kollade runt lite, och det verkar ju som om man blir blåst om man kör på 15"! 17" ligger på ungefär samma pris och ger 1280x1024 istället för 1024x768 - och dessutom verkar de flesta 17" ligga på 16 ms, medan det är ganska svårt att hitta en 15" som är snabbare än 25 ms. Är 15" TFT bara gammalt (och dyrt) skräp nu eller?

EDIT 2: Har kollat runt lite, och har läst igenom Lumenlabs byggbeskrivning. Verkar högst seriöst och realistiskt. Allt är specat och förklarat utan mystik och omotiverade påståenden, och det är mycket tunt med "säljdravel". Blir nog bygge snart, tror jag...

Av Olofson

Låter som om det är nåt fel nånstans... Är det när de vrider på den analoga/fysiska volymratten (om det nu finns nån sån) som balansen ändrar sig?

Av Olofson

"Bilder" är ju normalt bitmap, så det finns inga polygoner - om man inte räknar varje pixel som en quad eller nåt.

Finns dock program som analyserar bitmapbilder på olika sätt och gör strukturerad grafik av dem. CorelDraw-paketet innehåller lite sånna verktyg bl a, men det var längesedan jag pillade med det...

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av peetteerr
det låter bra men är osäker eftersom det är en trådlös mus vilket oftast leder till en massa krångel.

Har inte haft nåt krångel med mina MX700 eller min MX1000 än, bortsett från att min MX Wireless Desktop-combo (MX700 + tangentbord) till HTPCn var lite seg ibland. Visade sig att Logitechs FastRF inte gillar bildrör och datorer, så placerar man bara mottagaren vettigt (inget sånt för nära mottagaren, eller i siktlinjen mellan sändare och mottagare) så är det inga som helst problem.

Som jag just konstaterade i en annan tråd så klarar sig (min) MX1000 i mer än 8 dygn (normal desktopanvändning + några timmars FPS-spelande) på en laddning, och skulle den slockna så kan man i nödfall ladda den i några sekunder så klarar den sig en bra stund. (Ska testa mer exakt hur det förhåller sig sedan - men jag väntar fortfarande på att min nödladdning ska ta slut... )

EDIT: Ok, tillbaka med fler mer eller mindre värdelösa fakta:

Om MX1000 slocknat så går den i ca 15 sekunder på 1 sekunds laddning, 55 sekunder på 5 sekunders laddning, och ett par minuter på 10 sekunders laddning - och då är det med konstant rörelse. Håller man inte på och rycker i den konstant så klarar den sig mycket längre.

Av Olofson

Dual-head med Eizo F980 + ...vad?

Har en Eizo F980 som jag kör i 2048x1536 @ 78 Hz (grafikkortet orkar inte mer, trots "400 MHz" RAMDAC) och funderar på att skaffa en 21/22"-are till, istället för min 19"-are. (Eller som 3:e monitor, om jag kan hitta nåt PCI-kort som fixar 1800x1350 @ 75 Hz utan sudd.)

Nån som sett nåt i klass med F980 eller bättre, eller som iaf klarar 2048x1536 @ 75+ Hz utan att svettas? Följande verkar intressanta efter specar och de få reviews jag hittat:

  • Sony GDM-F520, 86 Hz, 0.22, 13743:-

  • Lacie Electron 22 Blue, 86 Hz, 0.24, 8743:-

  • NEC 2070SB-BK, 86 Hz, 0.24, 8753:-

  • Cornerstone P1750, 85 Hz, 0.24, (~$750)

Nån som vet nåt, eller kan hänvisa till nåt ställe där det finns gott om high-end-användare som rimligtvis har pressat dessa till det yttersta?

Av Olofson
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bamb
e inte så väldigt insatt på d där med hz o µF osv men om jag skulle köpa nya hörlurar som e mer anpassade för datorer osv skulle det kunna gå då?

Bara tur i så fall. Line-utgångar är helt enkelt inte avsedda att driva lurar och sånt med. Du behöver lurar med inbyggda förstärkare i så fall. (Tror jag har sett nåt sånt nån gång... Farsan har iofs sånna, men det är svindyra digitala trådlösa Sennheiser-grejer för hörselskadade, med pickup att sätta på högtalare, individuell volym höger/vänster och sånt.)

Annars är det bara att inhandla en billig förstärkare, PC-högtalare, hörlursförstärkare eller nåt annat med hörlursutgång. Riktigt billiga PC-högtalare ger ofta helkasst ljud även i lurar (en massa brus och elände), men annars ska det gå med nästan vad som helst. Blir nog billigare än en ren hörlursförstärkare, eftersom det knappt verkar finnas sånna för annat än studiobruk.

Har iofs en sån som inte var så vansinnigt dyr; LEEM MA22. Den har 6 mm line-ingång, två 6 mm lurutgångar, XLR (studiostandard) mic in och ut och volymrattar för mic och lurar. Du behöver kanske en 3.5-->6 mm-adapter, men annars är det inga konstigheter. Du får dock ganska rejäla PC-högtalare för de pengarna. Lyckas inte hitta den i Sverige längre, men på nåt ställe kostar den $99...! *hehe* Jag gav väl ungefär hälften.,,

Jaja, det finns nog andra rena hörlursförstärkare, men jag misstänker att du lika gärna kan få ett par hyffsade PC-högtalare på köpet för samma pengar. Jag har nog aldrig sett några sånna utan hörlursuttag, men det är kanske bäst att kolla.

EDIT: Några förslag:
http://newweb.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010053834
http://newweb.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010058150
http://newweb.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010050751
http://newweb.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010064004

(Inget jag testat eller nåt; bara lite jag hittade som finns i lager på Dustin, och som skulle lösa ditt problem - och eventuellt skrämma grannarna när så önskas - i "lite" olika prisklasser.)