Inlägg

Inlägg som Christhebalrog har skrivit i forumet
Av Christhebalrog
Skrivet av anon99339:

Nu missförstod jag dig nog, NZXT H440 är bland det bästa som går att hitta i kvalitetsväg. Fast du kanske syftade på Antec-chassit

En vattenkylare är riktigt bra för överklockning, men den innehåller också fläktar som sitter på radiatorn. Corsair H80i gör mer väsen av sig för en oklockad processor än vad en vanlig tornkylare hade gjort, men naturligtvis är det inte tal om några jättestora skillnader. Vill du ha en H80i är det ett bra köp. Jag har själv en sådan.

Ett tips för Corsair H80i är att skruva fläktarna på radiatorn försiktigt och inte för hårt. Flera Sweclockare har förstört gängorna som skruvarna sitter i efter att ha skruvat för hårt

Tack för info angående vattenkylningen! Kan vara så att det är nörden inom mig som vill ha vattenkylning och inte realisten. Tänkte att det är lite fräckt med vattenkylning, plus att jag då har möjligheten att klocka utan att byta kylare vid ett senare tillfälle. Tänkte att om man belastar CPU:n väldigt hårt (även utan överklockning) så är det väl en fördel med denna typen av kylare?

En annan fråga gäller RAM-stickorna. Hur viktig är klockfrekvensen för dessa jämfört med timingen? Dessa var CL11 (en del anger med fyra siffror?) med 2400 MHz klockfrekvens. Hur står sig detta mot minnen som är t.ex. 3200 MHz klocka och högre timings? Antar att det inte finns någon enkel förklaring på detta, men är mest nyfiken. Antar att dessa minnena är bra nog och att jag som "allroundanvändare" inte kommer märka nån större skillnad?

Av Christhebalrog
Skrivet av Nylund1940:

OBS NZXT H440 har ej plats för Optiskt enhet

Såg det. Använder inte optisk enhet så speciellt ofta, har inte någon sådan på min bärbara dator heller. Skulle det krävas såg jag att det fanns för under 400 spänn som USB-enhet.

Skrivet av anon99339:

Alla eftermarknadskylare är bättre än de medföljande. Däremot rekommenderar jag bara vattenkylning om du tänkt överklocka.

Jaså, vadan detta? Jag tänkte personligen att datorn lät mindre av att inte ha någon fläkt. Överklockning hade jag inte tänkt syssla med så mycket, det är inte någon direkt hobby jag har (längre), men det kanske kan bli aktuellt att göra några mindre klockningar senare, vem vet Ock med NZXT chassit kanske det är snyggare med en vattenkylare än en enorm kylfläns.

Skrivet av makn:

Jag skulle valt ett annat chassi, då dessa billiga historier brukar tendera i div svagheter..trångt, svårt att få till kabeldragningen, etc ..kan varmt rek phanteks enthoo PRO.

Ang corsairs vattenkylning är det bara goda erfarenheter. CPU håller sig sval under belastning utan att fläktarna låter överdrivet. H80i är ett bra köp!

Sen skulle jag valt asus/evga/gigabyte/msi med eftermarknadskylare. Dessa går svalt, och en bra bit undr 80c där stock kylaren kommer ligga såvida du inte ändrar fläktkurvan med stor risk att det kommer väsnas..

(Mina åsikter)

Skickades från m.sweclockers.com

Kanske missförstår dig, men menade du nu att NZXT chassit var billigt eller Antec chassit? Jag har nästan beslutat att köra på ett sådant NZXT chassi, men det är ju såklart inte skrivet i sten. Gällande vattenkylning är jag återigen mest intresserad om det nämnvärt drar ner ljudnivån på datorn. Dessutom är det väl nu även en liten estetisk detalj om man skall ha plexiglas i chassit

Av Christhebalrog
Skrivet av anon99339:

ZOTAC som varumärke är riktigt bra och håller hög kvalitet.

Däremot borde du köpa ett bättre chassi när du har så bra grejer i övrigt. Jag röstar för ett NZXT H440.

Skickades från m.sweclockers.com

Tack för input. Ja, det låter i och för sig vettigt. Jag var ute efter chassi med USB 3.0 portar på framsidan och någon form av kabelhantering så det du föreslog uppfyller dessa kraven också, plus att det var riktigt läckert.

En annan fråga som nyligen dök upp, och som blir mer aktuell i och med det föreslagna NZXT chassit är huruvida man skall skaffa sig vattenkylning på CPU? Hur är det med Corsairs Hydro-serie t.ex. är det värt pengarna sett till ljudnivå och funktion? Gissar att nästan vad som helst är bättre än Intels stock-kylare, eller är detta bara en fördom?

Av Christhebalrog

Ny allrounddator för 10-15k

Som angivet, har en budget på mellan 10-15k för att ersätta min gamla burk från 2008 som har tagit pension.

Huvudsakligt användningsområde är programmering, beräkning och en del spelande. Efter att ha kollat runt lite på vad folk har för uppfattningar kring saker och ting, så har jag nog kommit fram till att gå på följande:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7299296/2014-10-26

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-7299296-00.png

Det skall då tilläggas att jag tänkte använda mitt gamla nätagg, ett Antec TPQ 850-EC (850W, SLI, 80Plus, 2x8Pin PCI-E + 2x6Pin PCI-E, ATX/EPS). Jag antar att detta, trots sin ålder fortfarande håller måttet och tar gärna emot input på detta resonemang. Använder också SSD samt HDD från tidigare dator.

Tar allra ödmjukast emot kommentarer och förslag på förbättringar, samt annat som jag bör tänka på. Lite övriga frågor jag har är hur märket ZOTAC står sig gentemot andra tillverkare som Gigabyte och Asus? Känner inte till detta märke, men det kan bero på att det har seglat upp de senaste åren när jag inte gått i köpastankar.

Av Christhebalrog
Skrivet av MacAllan:

Bara för att diskarna syns i bios innebär det inte att dom fungerar helt ut.
Sen eftersom du tydligen har mer än en HDD och du nollställt bios kan det vara att den är inställd på att boota från fel disk.

Vad händer om du bootar från ett installationsmedia?

Visserligen behöver detta inte betyda att diskarna är hela, det har du rätt i. Däremot så har alla datorer jag haft sagt till ifall den inte har någon bootdisk ("system boot disk not found", eller liknande). Problemet som jag har är att POST verkar gå igenom, men att datorn inte påbörjar laddningen av systemet och det är därför jag misstänker att det är någonstans i BIOS det är fel. Min systemdisk är en OCZ SSD som bara är något år gammal, så det skulle väl också tala emot att det är fel på denna. Fast man skall ju aldrig säga aldrig.

Skrivet av Bulltazar:

moderkort

Tanken har slagit mig, och i så fall är det ju bara att byta rubbet.

Av Christhebalrog
Skrivet av Broken-arrow:

Provat andra minnen? har du inbyggt grafik på moderkortet?

Annars prova annat agg (om du har något liggandes).

Har tyvärr inte inbyggt grafikkort på moderkort. Däremot lyckades jag få bild igen efter att jag kopplat loss varenda liten sladd och kopplat in dem igen, så misstänker att just detta problemet berodde på glappkontakt någonstans.

Skrivet av Haptic:

Säker på att det inte är disken som har dött?

Jag har inte kommit så långt än, men det är dock osannolikt eftersom det inte är någon skillnad beroende på om alla diskar är ikopplade eller inte. BIOS känner igen mina diskar vid uppstart på POST-skärmen.

Skrivet av Dr.Mabuse:

Ingen tanke på att googla "atikpmag.sys"? Jag skulle nog börja med att rensa datorn på alla ATI-drivrutiner, verktyg etc. och sedan installera de senaste drivrutinerna på nytt.

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/GPU57RemoveOld...

EDIT: Sorry, läste lite slarvigt, såg inte att datorn är helt död nu.

Ingen fara. Har såklart googlat på det där namnet ett otal gånger, provat att installera om drivrutiner och så, däremot aldrig att köra med standarddrivrutiner. Men som sagt är detta ett mindre problem just nu.

Uppdaterad problembeskrivning
Dragit ut samtliga sladdar på MB och satt tillbaks dem. Nu får jag bild igen, men däremot samma fel som tidigare, att den stannar efter POST med en blinkande markör i övre vänstra hörnet.

Jag kan inte komma in i BIOS-inställningarna av någon anledning, det verkar nämligen som att direkt efter POST så fastnar den. Om man nollställer BIOS och sedan startar så kommer en meny upp där det står "POST errors occured!" och man ombeds välja vilka inställningar som skall laddas in, typ "Default", "Last known configuration", "Standard", etc. Härifrån finns även valet att gå till BIOS setup. Väljer jag antingen "Proceed with boot" eller "BIOS setup" så blir det samma som tidigare, en blinkande markör. Väljer jag att ladda in nya inställningar så startas datorn om och går igenom POST som tidigare och sen visar en blinkande markör.

Min fråga nu blir vad det är som händer direkt efter POST har körts igenom? Det verkar vara så att detta självtestet går igenom som det skall, men att "överlämning till nästa instans" inte fungerar. Värt att notera är att om jag kopplar in någon disk, så visas dessa i POST, så den verkar kunna kommunicera med enheterna initialt. Detsamma gäller minnen, den ser mina minnen och deras kapacitet.

Av Christhebalrog
Skrivet av panpo98:

Trots att du nollställt bios och kopplat ur alla hårddiskar?
Har du satt tillbaka minnena så att du får bild igen?

I så fall ska du fortsätta ta bort allt som du tror inte spelar roll som mus, tangentbord, USB kablar, SATA/IDE kablar mm. ALLT som inte behövs för att få bild ska bort från moderkortet. Chassit portar/kablar som är kopplat till moderkortet också förutom power sw som startar datorn i just det här fallet. Allt sånt och porten de kopplat till är ökända för att orsaka det här och andra allvarliga fel.

Vissa generationers moderkort måste ibland en viss minnes plast ha ett fungerande minne i satt för att datorns ska få bild eller starta. Därför testar man 1 minne i taget i alla minnes platserna och om det funkar sen olika kombinationer.

Kanske var lite otydlig med vart jag står just nu. Trots att BIOS vart nollställt och samtliga externa enheter samt interna SATA-enheter varit bortkopplade så hände ingenting. Jag tog ur samtliga RAM-stickor och bytte PCI-e plats för grafikkortet och därefter så ges ingen bild då jag försöker starta. Samtliga fläktar går på 100 %, alla diagnos-dioder på moderkortet lyser (som de brukar vid uppstart), men sedan händer ingenting mer.

Skrivet av hoski:

Långsökt, men provat byta cmos-batteri?

Nej, det har jag inte. Däremot är jag ytterst tveksam till att detta skulle vara orsaken. Jag har haft BIOS-batterier som varit slut tidigare (dock inte samma dator) och enda skillnaden var att inställningarna i BIOS vart nollstälda varje gång samt att klockan gick fel.

Av Christhebalrog

Datorhaveri - går det att lösa eller måste jag köpa ny?

God afton!

Jag har en gammal draghäst från 2008 som härom dagen beslutade att säga upp sig med omedelbar verkan. Har en gång i tiden satt ihop datorn själv och givetvis försökt fixa den nu också, men nu har det varit resultatlöst. Konfiguration:

OS: Windows 7
CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 (Kylare: Scythe Mugen)
RAM: 4 GB Kingston HyperX (DDR2)
MB: Gigabyte GA-X48-DS4
GFX: ATi Sapphire Radeon HD4870x2
PSU: Antec TPX 850-EC (850W)

Inledande problembeskrivning:
Datorn har intermittent (1-2 ggr per månad) fryst sig och därefter bluescreenat och angivit att "atikpmag.sys" har falerat. I de allra flesta fall har detta löst sig med en omstart, även om jag tänkt tanken att "snart lägger fanskapet av helt". Och så en dag så hände det, datorn hänge sig och dog. När jag startade sedan så började Windows aldrig laddas, utan att markören bara blinkar i översta vänstra hörnet. Första omgången den började med bluescreens var för ca 1,5 år sedan, och detta trodde jag berodde på kylproblem. Då rengjorde jag kylfläns samt tog bort gammal kylpasta och applicerade ny, därefter fungerade det fint i lite drygt ett år.

Felsökning som är gjord:
Koppla ur IDE/SATA enheter: Datorn noterar inte detta, utan problemet kvarstår (här blir jag misstänksam då den annars brukar säga "boot disk error" eller liknande)
Nollställning av CMOS: MB talar om att CMOS nollställt och ber mig välja vad som skall göras. Väljer load defaults, men problemet kvarstår.
Plocka ur GFX/RAM: Alla fläktar går igång på max och MB lyser.
Sätter tillbaks GFX/RAM: Datorn ger ej längre bild eller (POST)-signal.
Plockar ur RAM: Dator ger ej bild eller signal.
Sätter i en RAM-sticka i taget: Dator ger ej bild eller signal.

Slutligen:
Använder ESD-skydd och antistatmatta under hela proceduren samt varsam med komponenter.

  • Är det någon som känner igen dessa typer av fel och har idé om vilken komponent som är kass?

  • Om datorn är helt och hållet kaputt, eller kan t.ex. PSU återanvändas (om det inte är detta som är orsak till problemen)?

Av Christhebalrog

Metoden noise tror jag kan vara boven, eftersom arrayen förblir orörd sedan du initierar den i generateOctavedSimplexNoise. Ser också att du gör en casting från double till float när du anropar metoden noise. Varför inte låta metoden spotta ut float från början så slipper du castingen?

Gör så att du lägger en breakpoint precis innan du går igenom din loop med noise-funktionen och steppa sedan igenom några loopar och kolla vad den genererar för något.

Lycka till!

Av Christhebalrog

Hade för mig att man kunde köra webbrowsers under java och mycket riktigt: http://java.dzone.com/articles/web-browser-your-java-swing. Detta löser inte problemet med att Apache, MySql och PHP skulle vara embedded, men om de programmen finns på datorn kan du ju låta javaprogrammet starta dem när appen startas.

Av Christhebalrog

Höll en mejsel på de två stiften märkta CLR_CMOS och det gjorde tydligen susen. Var något i bios som strulade lite verkade det som. Tips till andra som får samma problem.

Av Christhebalrog

Tänkte låna tråden lite då jag har ungefär samma fel. Satt förut och spelade lite och upptäckte efter ett tag (2-3 timmar) att skärmen flimmrade från och till. Kollade temperaturerna med speedfan och såg att temperaturerna på gpu:erna var rätt höga. Beslutade mig då för att lägga på ny kylpasta och, när jag ändå var i farten, göra detsamma på CPU:n (En core 2 quad).

Efter att jag satt tillbaks allt så vill inte datorn starta, den startar en kort stund och kör kanske 1/4 sek, sen startar den om. Kör nu MB med endast CPU men det ser ut att vara samma fel. Jag har dock märkt att om jag inte stoppar i sladden från nätagget till den strömporten som är nära CPU:n så dör den inte direkt, men bara står och kör, LEDs är igång osv. Betyder detta att jag måste byta CPU?

Av Christhebalrog

Tackar för svaren!

Provade med flera partitioner också utan framgång, tyvärr. Orkar inte pyssla med custom firmware, jag har blivit lite lat på sistone och vill att sakerna skall fungera utan att jag behöver lägga onödigt mycket tid på det. Blev till slut så att jag åkte och lämnade tillbaks routern, så nu får jag se mig om efter en ny som skall klara detta...

Tack för hjälpen.

Av Christhebalrog

Asus RT-N56U problem med hårddisklagring

Hej!

Jag köpte härom dagen en 3TB disk från WD och pluggade in till ovan nämnda router och storleken på denna skall vara okej enligt Asus (http://event.asus.com/2009/networks/disksupport/). Är osäker på vad de menar med "Read-only" och "Write-only" vid NTFS, men det står 3TB på bägge och det såg ut att fungera okej både via Samba (som nätverksdisk i Windows) och FTP. Senaste firmware på routern: 3.0.0.4.374_239.

Efter att jag lagt över några gigabyte (anslöt disken som nätverksenhet i Windows) så började jag få felmeddelande om att filerna inte kunde kopieras. Försökte ta bort de "halva" filerna som kopierats utan framgång (inget hände när man tryckte delete). Gick in via FTP och det var samma problem där (Cannot delete file). Pluggade ur disken från routern och in i datorn där man kunde konstatera att filerna blivit korrupta och jag fick laga felen genom att köra en chkdsk /F /R. När felen var rättade provade jag igen, men felet återuppstod.

Min fundering är om felet ligger i routern eller i min nyinköpta disk? Jag har lagt över filer på disken direkt från datorn via USB och det fungerar smärtfritt, så enligt mig så ser det ut som om routern inte vill leka med min disk.

Något jag också funderat på är om NTFS krånglar till det hela och om man då istället skulle köra t.ex. ext4 eftersom routern kör linux. En kort följdfråga på detta blir då om jag fortfarande kan ansluta den som nätverkshårddisk trots att det är ett filsystem som inte stöds av Windows? Via FTP är det ju inget problem, men är osäker på hur väl det fungerar med Windows, Samba och ext4.

Tackar för alla möjliga inputs!

Av Christhebalrog

USB till RS-232 adapter eller brygga?

Hej!

Jag har lite frågor angående adaptrar från USB-port till 9-polig serieport RS-232. Det är så att jag plockade fram min gamla Lego Mindstorm från början av 2000-talet och för att föra över program från datorn till enheten använder denna sig av IR som ansluts via en 9-polig serieport. Denna IR-enhet fungerar i min äldre laptop som har en serieport, men i min betydligt nyare stationära dator så finns ingen sådan. Då köpte jag en USB->RS-232 adapter på eBay.

Problemet jag får är datorn säger sig inte få kontakt med min RCX-enhet (dvs legodatorn). IR-enheten tänder sin ON-lampa och tittar man på enheten med mobilkameran så ser man att det blinkar. Jag funderade på om det var fel på den billiga eBay-adaptern jag köpte och skaffade en till (också på eBay...) men samma problem uppstår.

Däremot, om jag tar en adapter som jag har i jobbet (en ATEN USB to Serial Bridge) så fungerar det felfritt. Den största skillnaden är att denna adapter istället kallar sig för "bridge" och har ett betydligt större kretskort i sig med fler IC-kretsar samt en liten diod för att visa dataflödet. Misstänker att de adaptrar jag köpte på eBay och den som jag har via jobbet inte är samma typer av enheter. En annan fysisk skillnad är att mina ebay-adaptrar har skruvar och den jag har från jobbet har istället skruvhål (för att skruva fast kontakter), så jag misstänker att detta kanske kan vittna om att de har olika användningsområden. Några idéer på vad det kan vara för anledning till detta?

Tack!

Av Christhebalrog
Skrivet av Dusty Circuit:

Till er som tycker att man borde dra TV-licensen på skatten:

Jag tyckte detsamma från början tills dess att jag läste på lite och då verkar den idén inte så smart längre.

Anledningen till att man inte vill göra detta är framförallt pga att man vill skilja stat från publikservice. Det är en av hörnstenarna i bevarandet av en demokrati att det alltid ska finnas ett medium som ska kunna kritisera staten utan att riskera tex. ekonomiska konsekvenser.

Däremot kanske SVT/SR borde överväga att att ta betalt av de som använder deras nättjänst istället och således inte straffa de som inte gör det. Den tekniken är ju tämligen enkel att implementera idag.

I praktiken så är inte SVT skiljt från staten, eftersom det ägs av en stiftelse som består av ledamöter utsedda av regeringen. Dessa ledamöter, i sin tur, bestämmer vem som blir verkställande direktör för SVT. Men jag förstår poängen att i teorin skilja stat från publicservice, men idag är så inte fallet till 100 procent, däremot är andra kanaler oberoende av statsapparaten. Att ta betalt för nättjänsten strider mot just begreppet public service, det blir ju i princip som att SVT skulle införa PPV, då blir det en ekonomisk fråga och det skall det i möjligaste mån inte vara (även om man nu tar ut en avgift för samtliga TV-mottagarhushåll idag).

Av Christhebalrog
Skrivet av kruso:

Sant!

Kom dock på nu att jag är nog körd oavsett. Har blåst rent hårddisken och lagt in windows 8. MAn får inte med någon CD/USB-sticka för att återställa datorn.

Inte alls! Jag har gjort precis samma sak och skall ta mig in dit imorgon och prata vett med dem. De sa till mig när jag köpte datorn att det var sandforce, och att det var 128 GB disk. Mitt förslag att välja den billigare varianten med Win 7 för att spara in 1500 spänn eftersom jag har Win 8 via skolan sade jag också, och det menade han på var inget problem alls. Det är hårdvaran som man reklamerar, sen vad du gör med disken det har dem inte att göra med, anser jag.

Jag har dessutom ett fel på min så att touchpaden slutar fungera ibland, så det kanske "hjälper mig" i denna situationen. Men hur gick det för dig, fick du bytt?

Av Christhebalrog

Jo, jag har funderat på det. Men det vore konstigt eftersom andra inte har problem med detta nätet. Misstänker att det är samma accesspunkter som står för båda näten också. Det jag funderade på var att det eventuellt kunde vara något strul med Windows 8...

Av Christhebalrog

Problem med hastigheter hos vissa WLAN

Hej!

Har en nyligen inköpt ASUS Zenbook Prime och är sjukt nöjd över datorn, frånsett att jag har lite problem med vissa nätverk. Jag vet inte om det beror på datorn.

Till vissa nätverk är det inga problem som helst, men till vissa andra är nedladdningshastigheten otroligt dålig (ner mot 0.01Mbit/s enligt bredbandskollen.se).

Det ena nätverket är oskyddat och för att använda nätet så loggar man in via en webbsida. Detta funkar utan anmärkning, ligger runt 80 Mbit/s i både upp- och nerhastighet.

Det andra nätverket använder WPA2-Enterprise med autensiering via PEAP och MSCHAP v2. Detta nätverket har en nedladdningshastighet på runt 0.01 Mbit/s i bästa fall. Det är i princip omöjligt att surfa på. Däremot så är uppladdningshastigheten upp emot 80 Mbit/s. Har någon enstaka gång fått upp detta nät i 20 Mbit/s, men det var på en annan plats (gissar annan AP) och senare på kvällen.

En del andra har också detta problem, men för en del funkar det fint. Min fråga är nu om detta beror på min dator som kör Windows 8 (drivrutin, nytt OS, etc.) eller om det kan händelsevis bero på något med accesspunkterna? Det hela verkar väldigt skumt eftersom upphastigheten är så pass bra.

Samtliga hastigheter är uppmätta med bredbandskollen.se. Kollar jag däremot anslutningshastighet så står den på 144Mbit/s.

Tack för all hjälp

Av Christhebalrog

Tackar tackar! Skall kolla på detta nu direkt. Tror jag kör på skolans licens av Win8 Pro och gör en clean install. Har ju bara 128 GB disk, så man får ju hushålla lite med det.

Tack för snabba och informativa svar!