Inlägg

Inlägg som Christhebalrog har skrivit i forumet
Av Christhebalrog

Okej. Dessa inställningar är nog BIOS/MB-beroende så det är inte säkert vi har samma... Kan tillägga att det inte funkar att använda multiplar avsedda för lägre frekvenser ifall man har högre...

Tackar för länktipset!

Av Christhebalrog
Skrivet av Claews:

Då jag fortfarande låter intel Speedstep vara aktivt (sänker/höjer multipliern). Så känns det bra att veta att den inte kan höja nå mer än till 8,5 (max för den här CPUn). Och på så sätt så kan man sätta en maxgräns för klockhastigheten.

Dock om du slår av speedstep så borde det funka med vilket som. Men då kommer processorn tugga mer än den behöver.

Aha! Nu tror jag att jag är med på noterna. Jag hade nämligen en lägre multiplier och ökade busshastigheten och helt plötsligt låg CPU-tempen på ~70 grader precis när jag bootat. (Att jag klockade den 0.1GHz borde således inte ge en 200% tempökning...).

Har inte stängt av speedstep vad jag vet, så jag förutsätter att den är aktiv... Men då förstår jag att det är optimalt att ställa in maxmultiplier för att veta vad cpu:n max tuggar i för frekvens! Tackar för detta, skall mecka lite till med det.

En sak till, när man ställer in "Multipliern" eller vad det är till minnena (Står som (G)MCH Strapping) så är dessa värden följda av bokstäver A, B, C eller D. Dessa skall tydligen hänga ihop med vilken busshastighet man har, men jag förstår inte infotexten riktigt. T.ex. alla som slutar på A hör ihop med en busshastighet på 266MHz, B - 333MHz, C - 200 MHz, D - 400MHz. Är det relevant vilken bokstav som står i slutet även om multipliern kanske är samma? Det finns högre multiplar på de lägre frekvenserna, men vad hindrar mig att använda dem till högre frekvenser, om ni förstår min mening?

Av Christhebalrog
Skrivet av Claews:

Jag har också Q9550 och jag har överklockat min till 3533 MHz (8,5 x 416 FSB), Vcore ligger på 1.272V. Har även låst PCI-E som de nämnde tidigare. Det går att dra upp CPUn till ~4,5 GHz men då anser jag att värmeutveckling inte är värd den marginellt ökande prestandan.
Dock har jag en annan bräda än vad du har, Asus P5E3.
Jag är inte erfaren överklockare än, men processorn går stabilt kört den i flera olika stresstester över 48h.

Låter trevligt. Då behöver jag inte oroa mig så mycket eftersom min Vcore var uppe i över 1.5... Men är det ett måste att verkligen köra multipliern på max? Vad är fördelen med det? Är det inte samma sak om du kör högre klocka och lägre multiplier?

OffT: Jag kan tillägga för andra som kanske har samma problematik att jag rensade alla komponenter på damm, tog bort gammal kylpasta och la på ny, så sänktes min Vcore till ~1.15V. Men den var alltså bevisligen uppe i över 1.5V.

Av Christhebalrog
Skrivet av Extrice:

Höjde du vcore osv? lås pci till 100 ;o , har iaf för mig att det är något sånt man ska göra , Andra användare som är mer säkra än mig får gärna rätta

Okej, då låser jag PCI-E (antar att du menar PCI-Express?) till 100MHz. När det gäller VCore så är jag otroligt rädd för att bränna min CPU. Vet inte hur mycket processorer klarar. Visserligen har jag läst mycket datorteknik, men aldrig gått in i detalj på vad varje enskild komponent klarar eller kör på. I AIDA64 står att CPU spänning i kärna är 1.150V-1.250V. Antar att detta är vad processorn angett att den vill ha. I CPU-Z anges Core Voltage till 1.520V vilket jag tycker verkar extremt högt om man jämför med vad den angett... Detta har dock jag inte pillat på nu utan jag satte auto på det i BIOS.

Skrivet av SM-LoD:

Oavsett om du lyckas med minnena eller itne är det inte på något sätt avgörande om du kommer klara av att spela BF3 eller inte.

Klarar du det med klockade minnen kommer du klara det med okockade minnen, klarar du det inte med oklockade minnen kommer klockning på ramet inte att hjälpa!

Okej, kan ju vara värt att tänka på. Men då får jag väl hoppas att deras systemkrav kommer tillåta min dator

Av Christhebalrog

Klocka upp mina minnen till dess riktiga användningsområde

Hej!

Jag förstår att detta ämne inte är det första i sitt slag. Dock så har jag inte hittat något tillfredställande svar.

Det är så att jag kommit fram till att min dator (som jag satte ihop själv för 2,5-3 år sen) inte presterar fullt ut. Men vid tiden för köpet tröttnade jag på att sitta och pilla i BIOS, och datorn jobbade på helt okej ändå... Men nu tänkte jag ta tag i saken. Såhär ser konfigurationen ut:

CPU: Intel Core 2 Quad Q9550 @ 2.83GHz
MB: Gigabyte X48-DS4 (rev. 1.3)
Minne: (DDR2) 4 x Kingston HyperX 1GB (KHX9600D2/1G)
GFX: Sapphire Radeon 4870x2 (2GB)

Mina minnen kördes förut som PC2-6400 minnen (800MHz), eftersom den högsta JEDEC-standarden medger det. Dock så står det i specen för minnena att de klarar 1200MHz (De är ju PC2-9600).

Går in i bios och börjar pula lite med inställningarna, men för att få upp minnena i 1200MHz måste CPU:n klockas. Eftersom jag har en rätt fet kylare (Schyte Mugen) så tänkte jag att det kanske inte är några problem, men datorn startar, stänger ner, återställer bios till senast fungerande konfiguration och startar upp.

Kort och gott. Kan dessa minnen inte köra i deras specade hastighet om man inte klockar upp processorn? Kan välja multiplier i följande steg: 6, 7, 7.5, 8, 8.5...

Tänkte få datorn att kunna köra Bf3 när det kommer. Visserligen är deras systemkrav inte offentliggorda, men jag baserar mina föreställningar om höga systemkrav på existerande in-game footage...

Tackar för tips jag kan få för att åtgärda problemet!

Av Christhebalrog

Hej!

Ja, precis så tänkte jag med. Så jag knäppte tillbaks det och började pilla. Fick det att funka för en kort stund. Efter att jag startat om datorn så fungerade det inte... Får precis samma felmeddelande igen, och misstänker att det är konfigurationen av SELinux som blockerar något.

Har försökt att lokalisera problemet genom chmod 777 (temporärt, såklart) men får fortfarande permission denied. Har även försökt med följande:

chcon -R -t public_content_t public_html/

Men utan resultat...

Börjar bli lite smått irriterad över att SELinux verkar vara extremt krångligt att konfigurera... Vad gör jag för fel?

Av Christhebalrog

UserDir i Apache: Permission denied

Hej!

Som titeln antyder har jag ett litet problem då jag vill få Apache att publicera användares html-kataloger... Misstänkte från början att det rörde sig om något slags behörighetsfel, men efter att ha provat att logga in som den user som kör apache samt chmod 777 på inblandade kataloger så är jag inte så säker...

Kör apache i debug-mode, och då jag försöker accessa http://server-ip/~user/ får jag ett HTTP403: Forbidden, samt att det i apacheloggen står:

[Wed Jan 12 11:58:53 2011] [error] [client 192.168.0.3] (13)Permission denied: access to /~user denied

I min httpd.conf har jag dikterat detta med UserDir såhär:

<IfModule mod_userdir.c> UserDir public_html </IfModule> <Directory /home/*/public_html> AllowOverride FileInfo AuthConfig Limit Indexes Options +ExecCGI +FollowSymLinks -MultiViews -Indexes Order allow,deny Allow from all </Directory>

Användaren "apache", vilken kör servern, har rättigheter att läsa och köra alla filer i min public_html katalog, varför jag antar att problemet ligger i konfigurationen av Apache...

OS: Fedora 14/Linux 2.6.35.10-72.fc14.i686
Server version: Apache/2.2.17 (Unix)
Server built: Oct 27 2010 10:04:08

Tackar för hjälp!

EDIT:
Naturligtvis hittar jag problemet direkt efter jag postat här... Det visade sig vara SELinux som spökade. Detta stängde jag av genom

echo 0 >/selinux/enforce

Min följdfråga nu är då om det egentligen är så bra att stänga av detta? Vad är det egentligen, och är det säkert att stänga av det? Är ingen hejare på linux (än) men det känns ju som om "Security Extensions" är ganska vettigt...

Av Christhebalrog

Jodå. Det var helt enkelt en liten felplacering från min sida. HTTPS-trafik körs via Apache som en virtual host på port 443, och då måste även dessa URL:er finnas definierade i ssl.conf inom taggarna för den virtuella hosten. Jag hade bara lagt till dessa längst ner i denna conf-fil, vilket naturligtvis var utanför taggarna.

Av Christhebalrog

Apache forwardar inte SSL-anrop

Hej!

Har satt upp en server (Fedora 14) vilken kör Apache 2.2 som webbserver med en bakomliggande Tomcat 6.0 som JSP-container. Dock så blir det problem när jag försöker anropa en jsp-sida med HTTPS, då svarar istället Apache att sidan inte finns. Anropar jag en jsp-fil som inte finns (utan ssl) så svarar annars Tomcat eftersom requesten vidarebefordras.

Om jag tänker rätt så bör informationen mellan klient och Apache vara ssl-krypterad, men okrypterad mellan Apache och Tomcat. Således borde väl Tomcat inte behöva konfigureras för SSL, utan problemet ligga i Apache?

Mvh
Christoffer

Av Christhebalrog
Skrivet av zyberzero:

Du har ställt att den ska plocka automagisk IP-adress från en DHCP-server. Det är sällan fallet om man vill ha en server, så tillvida du inte har låst IP-adressen till en viss MAC-adress.
Justera tills det passar dig!

DEVICE="eth0" IPADDR="192.168.1.100" NETMASK="255.255.0.0" ONBOOT="yes" BOOTPROTO="none"

Jag har för närvarande en router som sköter IP-tilldelningen och har reserverat en specifik adress till serverns MAC. Tack för påpekandet, dock!

Dock så fungerar inte DNS-tilldelningen genom DHCP (vilket fungerar för alla andra datorer i nätverket, dessa är dock windowsburkar) utan har statiskt fått lägga till dessa i /etc/resolv.conf. Några idéer kring detta?

Av Christhebalrog

Fedora 14: Nätverksproblem vid uppstart/Kommandot "man" fungerar inte

Hej!

Har ett litet problem. Installerade nyss om min server (från Fedora 10) till Fedora 14, och har nu fått lite problem med att datorn inte vill läsa in startscript för nätverk. Är inte den vältaligaste när det gäller Linux, men jag har pillat en del med det. Det var dock ett tag sedan sist, så jag har säkert missat en del. Såhär ligger det i alla fall till:

Såhär ser min konfigfil ut för interfacet:

/etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth1 DEVICE=eth1 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes HWADDR=<Mac-adress>

Hade i mitt stilla sinne tänkt att detta i princip var allt man behövde göra. Kör jag bara ifconfig eth1 i prompten så får jag, som tänkt, upp lite info om interfacet, men ingen ip-adress. Däremot kan jag sätta en ip-adress manuellt genom att köra:

ifcfg eth1 add 192.168.0.2/24

och då kan jag pinga alla andra datorer i nätet (åt båda håll), men startar jag om så måste jag ju upprepa hela proceduren.

Som tilläggsfråga kan nämnas att kommandot yum inte hittar sitt repository (misstänker att detta hänger ihop med nätverksproblemet).

EDIT: Nätverksproblemet löst. Körde chkconfig och såg att "network" inte var konfigurerat vid några runlevels...

Av Christhebalrog

Tror som sagt det är smidigt att lära sig html, css och sen försöka sig på lite javascript. Tror det är en bra brygga att gå över från javascript till php eftersom de (om jag inte missminner mig) är ganska lika rent syntaxmässigt, och är ungefär lika löst typade. Går man över till java/C# så får man genast hårdare typning vilket kanske känns lite knepigare i början.

Börjar man med html och css så kan man lätt se att saker och ting händer när man skriver kod. Det går relativt fort att se sina framsteg. När man känner att man behärskar html och css kan man försöka sig på lite javascript för att få en känsla för programmering, och därefter tror jag man ganska snabbt kan hoppa på php. När man sedan känner att man behärskar php hjälpligt så kan det vara idé att börja lära sig ett hårdare typat språk (t.ex. Java) för att förstå konceptet objektorientering, vilket jag tycker är en ren katastrof i php. Rent syntaxmässigt så är väl java/c# bra språk att lära sig ordentligt. De är ganska vitt använda och dessutom är steget till C++ inte så stort.

Tror inte man skall snöa in för mkt på php om man smidigt vill kunna byta mellan språk. De erfarenheter jag har av php är visserligen ringa, men objektorienteringen i php är en efterkonstruktion och gör, enligt mig, språket onödigt komplicerat.

Av Christhebalrog
Skrivet av pekz0r:

Ja, det var det jag menade.
Jag skrev: "när man även jobbar med server side-programmering". Därmed inkluderas både klientprogrammering(HTML, JS/AJAX och utveckling på serversidan. Man måste kunna HTML och man bör åtminstone kunna grundläggande CSS. Men fokuset ligger generellt på utveckling av logik och funktioner och inte det grafiska.

Det jag reagerade på att du från början skrev webbutvecklare, men du nämnde bara tekniker för presentation(HTML och CSS) och klientprogrammering(JS).

Det har blivit ett lite lätt missförstånd. Det jag menade var att det är bra att kunna dessa delar om man planerar att bli webbutvecklare i framtiden. Detta speglas också i mitt inlägg:

Skrivet av Christhebalrog:

Om man siktar på att bli webbutvecklare...

Det har bara blivit ett allmänt missförstånd. Detta till trots den icke-befintliga definitionen av begreppen (redan här ser vi hur simpelt det hade blivit om begreppen vart standardiserade )

Av Christhebalrog

För att skapa xml-dokument använder man, som tidigare sagts, en XML-parser, vilket finns inbyggt i Java. Såhär skapar man t.ex. ett xml-dokument:

DocumentBuilder docBuilder = DocumentBuilderFactory.newInstance().newDocumentBuilder(); Document dom = docBuilder.newDocument(); dom.appendChild(dom.createElement("root"));

där root är namnet på root-taggen. Såhär bygger man vidare på dokumentet (dvs. man skapar alla child nodes, och bygger upp dokumentet "bakvänt", då man börjar med alla löv och slutar med stammen.

De bibliotek du måste ha lite koll på (tror det finns vissa klasser som är tvetydiga, men dessa skall du använda):

  • javax.xml.parsers.DocumentBuilder

  • javax.xml.parsers.DocumentBuilderFactory

  • org.w3c.dom.Document

  • org.w3c.dom.Element

Hoppas det är lite hjälp på vägen.

Av Christhebalrog
Skrivet av StompBox:

Stylesheet-länkar måste väl vara före html och head? jag har då aldrig sett något annat sätt.
Du kanske menade att han slängt in a:hover osv i html-filen istället för i css:en?

Mvh

Nej, absolut inte. Du har ju angett doctype som talar om hur koden skall vara strukturerad.

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

html måste vara det root-elementet (jfr XML), vilket betyder att du inte får ha några taggar utanför det. Link-taggen får endast förekomma inuti head (om jag inte missminner mig).

Som sagt, skaffa ett valideringsverktyg, t.ex. web developer till firefox och sedan validera ytterligare mot W3, så blir du av med många såna här slarvisar

Av Christhebalrog

Då kanske problemet ligger i flash? Då jag har haft krångel med detta har det antingen varit att man kodat i fel teckenuppsättning eller att man glömt sätta en header (programmerar oftast webapplikationer). Försök välja "Convert document to this encoding" och se om nåt händer. Men annars tror jag faktiskt att problemet ligger i inläsningen hos flash. Tror nämligen att man kan tala om att den skall använda sig av utf-8 explicit. Men flash är tyvärr inte mitt område.

Av Christhebalrog
Skrivet av pekz0r:

En webbutvecklare är man först när man även jobbar med server side-programmering tycker jag.

Kan man bara håller på med klientprogrogrammering och design är man enligt mig en webbdesigner.

Själv hävdar jag att en webbutvecklare även måste ha kännedom om hur koden fungerar hos klienten. Mycket av dagens webbutvecklare använder ju sig av t.ex. ajax, där "klientprogrammering" eller vad man vill kalla det, är en stor del. En webbdesigner är, enligt min definition, någon som fokuserar på en sidas miljö och presentation, inte hur den fungerar, utan hur den visuellt skall fungera.

Skrivet av azoapes:

Det är ganska ihopblandade begrepp, du måste kunna klientkod för att vara webb-AD eller webbdesigner men det är fortfarande det visuella du arbetar med primärt. Som webbutvecklare är det i första hand koden du fokuserar på och när det är back-end-system i första hand tenderar det heta systemutvecklare.

Instämmer tillfullo. Det är lätt att blanda ihop begreppen, och det finns väl egentligen ingen enhetlig definition.

Av Christhebalrog

Om man siktar på att bli webbutvecklare är det ett måste att kunna html och css på sina fem fingrar. Det gäller egenligen bara trial and error här, man blir bättre med tiden. Personligen tror jag på html och css först och främst, för att sedan börja med klientprogrammering (dvs. javascript), för då ser man snabbt att något händer. Vet själv hur det var när man började programmera och inte riktigt kunde "se" att något hände...

Som sagt, lär dig först html och css (skaffa dig ett hum om vad xml är, det är som html fast mer generaliserat) och gå sedan på programmeringsbiten. Så fort man kan grunderna i programmering så är det ungefär samma sak alltihop. Och framför allt: låt det ta tid, och lycka till!

Av Christhebalrog
Skrivet av Dosshell:

Haha, jo jag har arbetat så mycket med ajax att jag spyr på det. Utan jQuery och ape hade jag nog inte haft någon magsaft kvar...

Jag har inte sagt att det inte går att lösas med javascript, jag har ju till och med gett en lösning. Men problemet kvarstår, alla har inte javascript och att basera vitala funktioner på javascript är inte bra om man vill nå alla användare.

Att använda ajax till detta är nog det... ja, jag får ju inte bryta mot §1.1 så jag stannar nog redan här.

Personligen tycker jag inte ajax är speciellt svårt eller komplicerat så fort man förstått principen. Tilläggas skall att jag då aldrig använt jQuery, utan suttit och testat i olika webbläsare (IE och FF räcker för mig) och skriva kod som funkar enligt den givna standarden, vilket både FF och IE7+ faktiskt ganska duktiga på.

Jag såg att du skrev att det kan lösas, jag ville bara påpeka att det bör lösas med javascript för att just minimera servertrafiken. En sida upplevs ju som snabbare om man ligger steget före och hämtar all vital data för sidan en gång och sen laddar in allt annat allt eftersom (asynkront i bakgrunden).

Personligen tror jag det är en bra sak att delegera så mycket som möjligt hos klienten, det är därför jag tycker ajax är så vackert

Av Christhebalrog

Okej, men det borde finnas en liknande inställning. Har själv slitit mitt hår över samma problem. Kör man Windows så är defaultinställningen konstigt nog inte UTF-8 eller iso-8859-1 utan Cp1252. Men som sagt, ställ om så att du kodar alla filer i UTF-8 så sparar du dig en hel del problem.