Inlägg

Inlägg som xylocain har skrivit i forumet
Av xylocain

Tack för era svar! Problemet visade sig vara ett ganska patetiskt sådant. När jag inte fick i kylaren tröttnade jag och bad min fader om hjälp (som inte heller grejade det).

Idag fick jag höra att han hade dragit ut strömsladden till CPUn utan att berätta det. Den var i vägen tyckte han. Duktigt. Här har jag gått och varit orolig/sur över ingenting.

Att kolla strömsladden till CPUn är inte det första jag tänker på numera. Det var som sagt 1½ år sedan jag pillade i datorn senast.

Anyway. Nu fungerar det och jag tackar ändå för hjälpen!

Av xylocain

Datorn startar ej efter byte av kylpasta! Hjälp mig.

Hej, det var som så att det var städning på tapeten idag och jag passade därmed på att tömma min dator på damm. Jag såg till min stora förskräckelse att CPU-flänsen var helt täckt av ett tjockt lager damm, så jag beslutade mig för att ta av den och få bort allt.

Eftersom kylaren var lossad från CPUn ansåg jag att det var ett ypperligt tillfälle att byta kylpasta - något som jag inte gjort sedan jag skaffade datorn för 1½ år sedan.

Efter mycket krångel med att få på denna hemska Intel-boxkylare så gick det till slut. När jag sedan startar datorn i förhoppning om att återgå till det normala, så bemöts jag av att grafikkortsfläkten drar på för fulllt (vilket inte är en bra signal) och datorn bootar inte ens.

Jag har monterat loss flänsen och gjort om proceduren. Jag har även tagit ut processorn och satt tillbaka den igen - utan resultat.

Det lyser en del lampor på moderkortet som inte brukar vara tända. Vad kan detta innebära? Dött moderkort?

Jag uppskattar verkligen hjälp. Tack på förhand.

Av xylocain

Kylningen kan ha en helt betydande roll i hur kortet presterar, även om det i grunden är samma kort. Du kan exempelvis pusha ett kort med bra kylning mycket längre än ett kort med dålig kylning.

Den största skillnaden mellan de olika märken som finns är framförallt kylningen. Klockfrekvenser kan även skifta, men kylningen bör vara en stor bidragande faktor till valet av kort.

Jag hade ett Powercolor-kort av serien 4870 på 1 GB minne. Det skickade jag tillbaka. Sjukt instabilt kort som inte klarade av klockfrekvenserna det kom i och kylningen var alldeles usel. Bilden blinkade då och då. Körde ett stresstest Furmark i endast 1 minut och skärmen blev svart. Loggen visade att minnet steg upp mot 91.5 grader!!

Jag vet inte hur Powercolors kort i 4850 står sig i kylnings -och konstruktionsväg i jämförelse med det kort som jag hade, men ta detta som en liten varning för Powercolor i största allmänhet.

Av xylocain

Säker på att det är processorn som spökar och inte internminnet eller grafikkortet?

Av xylocain

Det här är mycket vanligt, och det är Indexeringstjänsten som gör detta. Den indexerar filerna för att det ska bli lättare att hitta dem i en sökning. Väldigt frustrerande dock. Går att stänga av som tur är. Rätta mig om jag har fel, någon?

Av xylocain

Okej. Hur stor skillnad i temperaturväg är det om man lappar respektive inte lappar? Är en olappad markant mycket bättre än Intels stock-kylare?

Av xylocain

Kommer alla utgåvor av denna produkt med ojämn botten? Hur svårt kan det vara att göra rätt vid skapandet? Måste man lappa ytan?

Av xylocain

Mycket starkt initiativ av dig! Verkligen. Tack så mycket.
Några andra förslag som jag kan jämföra med?

edit: Har precis insett att jag levt under en sten ett tag, och det verkar som att 200-300 GB inte är "the shit" längre, utan snarare 600 GB+. Frågan är bara om man någonsin kommer fylla den? Äh, det är ju en framtidsinvestering.

Av xylocain

Söker en snabb hårddisk på 200-300 GB

Hej. Det är som så att jag planerar på att köpa en ny hårddisk till min dator då min hårddisk på 200 GB inte är tillräcklig.

Jag hade tänkt köpa en hårddisk på ca. 200-300 GB (eventuellt mer) som jag ska använda som system/program/spel-hårddisk. Jag kommer göra så att jag partitionerar upp den så att operativsystemet och systemrelaterade program finns på C:, och sedan övriga program, dokument och spel på D:.

Min befintliga hårddisk kommer jag att använda som "tankstation" där jag lagrar enbart nerladdade saker. Efter ett test i HD Tune visades dessa värden:

Min: 26.9 MB/s
Max: 62.6 MB/s
Average: 49.7 MB/s
Access time: 14.9 ms

Nåväl. Det kan hända att jag lägger ribban högre på hur stor hårddisken ska vara, men i alla fall. Jag söker en snabb hårddisk med låg svarstid och hög överföringshastighet som inte är allt för dyr. ~700 kr. Jag söker alltså något som faller inom dessa ramar. Jag har blickat lite mot Western Digital Raptor, men dessa hårddiskar visade vara allt för dyra även i det minsta laget.

Disken ska vara väldigt snabb då den primärt ska köras som systemdisk. Den ska vara markant bättre än hårddisken jag har nu. Detta kan bland annat avgöras genom att beskåda mina värden från HD Tune.

Då jag inte besitter någon vidare expertis inom just hårddiskar, vänder jag mig nu till er mer kunniga personer. Någon som har några förslag?

Jag försökt leta mig fram via klistrade trådar, men inte funnit något som verkligen nappade. Jag vill ha motiverade förslag.

MVH
Robert

Av xylocain

Jepp, det är ett sånt jag har.
Kan tillägga att jag redan beställt nätaggregatet som tidigare nämnts i tråden.
Kan behövas då jag planerar på att köpa Radeon HD 4870 1 GB istället för 4850-motsvarigheten.

Av xylocain

Ok. Nämnde 1280*1024 då jag är van vid denna upplösning på min gamla dator och det har liksom inte framgått för mig att det numera är vanligare med högre upplösningar.

Vet du om det finns någon bra motsvarighet till Powercolors kort? Dvs låg temp och lågt ljud.

Är det värt att blicka mot 4870-hållet? Om man har argumentet att det är en framtida investering att lägga ner cirkus 2.800 kr på ett 4870-kort, så håller det väl. Däremot är jag student, så jag vill helst av allt placera mina slantar väl.

Hjälp.

Av xylocain

Ser i din signatur att du har ett 512 MB's-kort av denna sort. Upplevt några problem med det?

Nu är det oturligt så att 1GB's-versionen är slut på lagret och kommer inte in förrän 9:de januari, vilket är riktigt surt. Hade tänkt sätta ihop datorn innan nyår...

edit:

Citat:

Ursprungligen inskrivet av SweSparky Jaa kör på Powercolor 1gb.. Jag har själv en powercolor på 512mb.. och de är riktigt grymt tycker jag... Stör mig dock på att mitt grafikkort inte funkar i GRID! verkar vara fler som har de problemet med HD4850 då de finns benchmarks på nätet där dom inte har några scores från ett HD4850 i just de spelet.. 1gb är ju nästan ett måste idag.. synd bara att jag inte fattade de själv.. Men Powercolor är både tyst och låg temperatur..

Tack för infon. Hade lätt slagit till om det inte vore för att lagret var tomt.

Edit 2: Finns det någon bra motsvarighet till PowerColors kort som jag kan köpa istället?

Av xylocain

Lust att motivera ditt val?

Av xylocain

Vilket Radeon HD4850 ska jag välja? (Snabb hjälp tack!)

Hejsan. Ska precis beställa ett nytt grafikkort och har bestämt mig för det populära Radeon HD4850. Efter lite egendriven forskning har jag kommit fram till att Powercolor har en bra medföljande kylare och verkar i överlag vara en av de bättre modellerna av denna serie.

Nåväl. Det problem jag står inför, är VILKET kort jag ska köpa?

http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=378936 [512 MB, GDDR3]
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=368309 [1 GB, GDDR3]
http://www.komplett.se/k/ki.aspx?sku=414543 [512 MB, GDDR4]

Det jag har förstått är att GDDR4 är en nyare teknik för grafikkortets minne, vilket gör det i överlag snabbare. Vad är fördelaktigt här? Är 1 GB i GPU-minne verkligen nödvändigt? När kan det komma tänkas vara nödvändigt?

Vilket av dessa kort ska jag välja, tycker ni?
Eller ska man blicka mot 4870? Problemet är dock att jag har satt en gräns på 2000 kr, men jag skulle kunna tänka mig punga ut lite extra om skillnaden är markant och värd dessa pengar.

Men det lutar åt ett 4850. Vilket av dessa ska jag välja? Jag kommer som max att spela spel och använda datorn på en upplösning av 1280*1024 pixlar. 1GB minne är väl mer behövligt om man går högre... vilket jag inte ska.

Fungerar minnestypen GDDR4 med alla moderkort?
Någon som har några synpunkter?

MVH
Robert

Av xylocain

Tack så mycket! Ska kolla lite närmare på saken.
MVH

Av xylocain

Tack så mycket. Finns det några nackdelar att ha betydligt mycket kraftigare nätaggregat än vad man egentligen behöver?

Edit: Är detta nätaggregat kompatibelt med de flesta chassin? Någon som har lust att nämna ett billigt och funktionellt chassi som är kompatibelt med detta nätagg?

Av xylocain

Nätaggregat till nytt system (Snabb hjälp sökes!)

Hej. Jag fick ett uppgraderingspaket i julklapp, vilket innebär att det är dags att skrota den gamla trotjänaren. I min gamla låda finns ett hyfsat nytt nätaggregat från Zalman på 360 W. Jag tror dock inte att det är tillräckligt för att förse mitt nya system med ström. Komplett rekommenderar minst 400W för deras paket. Bortsett från detta paket kommer jag att använda mig av min gamla hårddisk, min gamla Zalman-fläktkontroller, gamla DVD-läsare/brännare, samt ett skinande nytt grafikkort.

Nåväl. Här är hur mitt system kommer att se ut.

Processor: Intel Core™ 2 Duo E7300 2,66GHz, Socket 775, 3MB, 1066MHz, Boxed w/Fan
Moderkort: Gigabyte GA-EP35-DS3L, P35, Socket-775, ATX, GbLAN, DDR2, ICH9, PCI-Ex16
Internminne: Crucial DDR2 PC6400 4096 MB (4 GB) CL6, Kit w/four matched DDR2 PC6400 1GB CL
Grafikkort: Powercolor Radeon HD 4850 med 512 MB eller 1 GB GPU-minne (ej bestämt ännu)
HDD: Maxtor 6L200M0 200 GB (7200 rpm)
• Fläktcontroller från Zalman
• DVD-läsare och brännare (märke och specifikationer ej speciellt relevanta)

Nåväl. Hur mycket kan detta system tänkas kräva i strömväg? Hur många watt? Vilket nätagg ska jag sikta på för att vara på den säkra sidan? 460W? 500W+? Det kommer med stor sannolikhet ske överklockningar på diverse delar, så det kommer onekligen att kräva mer av PSUn. Nåväl. När jag ändå frågar om själva aggregatet, vilket är det mest prisvärda, tysta och effektiva nätaggregatet ute just nu? Nämn din favorit utifrån den nivå som mitt system kan tänkas kräva (460W osv).

Tack på förhand.
Robert.

Av xylocain

Som Pontus_mRI säger; mer ram-minne skulle lösa problemet.

Jag spelade wow allt för ofta för ett tag sedan. Wow är ett spel som kräver mycket av processorn och av minnet. 1 GB ram-minne är på tok för lite för att spela wow med. I synnerhet om ni använder Windows Vista som operativssystem.

Jag sitter i skrivande stund på min relativt nya bärbara dator. Redan nu används 1.3 GB av ram-minnet, utan att någon riktigt krävande process är igång. Sammanlagt har jag 3 GB.

Även om ni kör Windows XP, så finns det inte en chans att 1GB ram minne räcker. Jag rekommenderar att ni köper till en minnessticka på 2GB. Då får ni 3 GB minne att röra er med. Det räcker gott och väl.

När spel hänger sig är det ofta tecken på minnesproblem.
Minnen är så billiga numera. 2 GB-stickor går för runt 200-400 kr. Sjukt billigt. Bara att köpa, installera och njuta.

Sen gäller det att köpa "rätt typ" av minne i form av klockfrekvens etc. Detta får du ta i forumdelen för minnen. Det kan tyvärr inte jag i skrivande stund.

Av xylocain

Datorn har slutat boota efter flytt (snabb hjälp uppskattas)

Hejsan. Min gamla dator och trotjänare sedan cirka 4 år tillbaka har helt plötsligt lagt av. Detta hände när jag flyttade den ungefär 1 meter under ett bord. Från det ena hörnet till det andra.

Datorn var på när flyttade den och allt fungerade prima. Därefter stängde jag av den då jag behövde dra om lite sladdar för att undvika trassel. När allt var inkopplat var det bara att starta datorn igen.... trodde jag.

Datorn vill inte ens boota. Alla fläktar går igång, men den bootar inte. Jag kan inte göra något. Bara svart.

Jag har felsökt som en galning. Jag har provat att ta ut hårddisken och sätta in i en annan dator, och det fungerar problemfritt. Grafikkortet är det inget trubbel med. Jag har dessutom tagit ut och in minnena och väntat på pip, men inget pip kommer, så det känns som att moderkortet har fått sig en smäll vid flytten. Eventuellt att processorn gått och lagt sig.

Jag har haft lite problem med detta förut. Datorn bootade inte och timmar av felsökning gav inget. Helt plöstligt började den fungera igen, och efter det har jag egentligen inte brytt mig och bara kört på.

Nåväl. Jag har även tagit ut processorn och kollat ett flertal gånger att den sätts in korrekt. Jag har fan kollat allt i datorn. Sladdar, komponenter, you name it...

Vad är det som har hänt? Hur kommer det sig att datorn slutade fungera efter en flytt på ungefär en meter? Snabbt hjälp uppskattas. Behöver denna dator till mina studier bland annat. Speciellt nu när hårddisken på min nya, bärbara börjar sjunga på sista versen.

Någon som kan hjälpa mig?

Av xylocain

Skivarmen på hårddisken skiftar ständigt disk

Hej. Det är sedan tidigare bekant att en hårddisk består av ett antal smådiskar som en arm skiftar mellan för att lagra data. När man hör ett klickande ljud, betyder det att armen skiftar mellan de olika diskarna.

Nåväl, nu till mitt problem. Jag har en bärbar dator, en Dell XP1530. På senare tid har denna arm skifta skiva ungefär varje sekund om inte mer. Som om att något stort skriver på hårddisken. Klick, klick, klick. Det spelar ingen roll vilket sammanhang det är. Den klickar på oavsett förhållandena.

Jag har provat att defragmentera hårddisken, då detta eventuellt kan hjälpa att göra lagringen bättre, mer effektiv och mindre förflyttningskrävande. Problemet är dock att systemet anser att det inte behövs någon defragmentering och att prestandan på hårddisken är hög.

Skitsnack i mina ögon. Hade prestandan och lagringsförmågan varit hög, hade den inte skiftat mellan skivminnena då ofta.

Nåväl, vad är mitt problem egentligen? Det börjar bli riktigt påfrestande.
Jag har kollat i resursövervakaren, och ibland är det sjuka mängder med data som skrivs på hårdisken av bland annat processen svchost.exe.

Men men. Någon som vet svaret till varför armen ter sig byta skivor jämt och ständigt?