Inlägg

Inlägg som daniol har skrivit i forumet
Av daniol

Prisuppskattning av äldre bygge

Hej!

Har nyligen byggt ihop en ny burk och funderade lite på vad jag skulle göra med min gamla och tänkte därför fråga er här om vad ni tror den kan vara värd. Både i delar och som ett helt bygge. Den har endast använts till gaming och har endast provat att överklocka CPUn men inget som jag behöll.

Bygget består av:
Fractal Design Meshify C Dark TG
ASUS PRIME Z730-A
Intel Core i7 8700K 3.7 GHz 12MB
Samsung 960 EVO 500GB
2xCorsair 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 Vengeance LPX Svart
Seasonic FOCUS Plus 750W Gold
ASUS GeForce RTX 2080 Ti 11GB ROG STRIX GAMING OC

Allt är inhandlat i April 2018 förutom GPUn som köptes Feb 2019

Av daniol

Gamingdator 40-50k budget, 7800X3D och 4090

Planerar på att införskaffa en ny dator när Ryzen 7 7800X3D släpps och tänkte slå till på stort.
Jag förstår att vid denna budget så blir det ganska liten vinning för de extra pengarna men har möjlighet att inte behöva tänka på prestanda per krona. Jag vill helst införskaffa allt på ett och samma ställe, och tänker främst inet då jag kommer vara bortrest ett tag framöver och skulle vara skönt att komma hem till en färdigbyggd burk utan att behöva jaga delar i olika butiker.

Jag kommer sannolikt att mest spela i 1440p men skulle vilja lämna dörren öppen för att gå över till 4k inom en snar framtid utan att prestandan ska påverkas något nämnvärt egentligen, även om det kanske är en onödig kostnad för tillfället. Kommer spelas allt möjligt från nya AAA titlar till mindre moderna spel.

Chassi
För chassit har jag gått i tankarna kring en Lian Li PC-O11 Dynamic EVO då den verkar vara väldigt hyllad och passar de komponenter jag kollat väl (främst GPU då). De andra chassin jag kollat på som t.ex. Fractal Design North verkar enligt inet vara för små för radiator + grafikkort.

En fundering jag har om jag skulle köra denna chassi är vilka andra fläktar jag borde köpa till, och hur bör luftflödet se ut för dessa?
Jag har lagt till 2x Lian Li UNI FAN SL120 Infinity men är osäker på om de behövs eller om de finns bättre alternativ?

Moderkort
Jag valde något som verkade populärt på inet som inte hade en allt för hög pris, men har egentligen ingen koll på om det är ett bra moderkort alls. Här skulle jag säga att jag är minst insatt i vad som är en bra produkt.

RAM
Ungefär samma som moderkortet, valde något som verkade vara populärt på inet men har väldigt dålig koll på om det passar bra till resten av bygget.

CPU kylare
Jag skulle helst vilja se att detta bygge kanske blir så tyst som möjligt men(?) ändå använder sig av en AIO vattenkylning då stora luftkylare gör så att de inte kan byggas av inet t.ex. men också att de blir svårare att förflytta datorn om/när det behövs.
Därför valde jag Arctic Liquid Freezer II 360 som verkar ha fått bäst betyg generellt.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Bygget jag har satt ihop är följande:
https://www.inet.se/datorbygge/b1373606/pc-o11-bygge

https://cdn.inet.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/datorbygge/bild/b1373606/pc-o11-bygge

Av daniol

M VESA Gas Lift Arm Dual Vit

Säljer en Dual Gas Lift Arm köpt December 2020.

Den funkar felfritt och är i väldigt gott skick. En mindre repa är synlig på vänstra armen (se bild) och 2 minimala märken på basen som inte går att få med på bild.
Original förpackning samt alla tillbehör finns kvar.

Säljes p.g.a. att jag har bytt till en singel ultrawide skärm istället. Endast avhämtning, antingen i Solna eller centralt i city.

Tänker mig utgångspris på 2800, snabb affär prioriteras.

Läs hela annonsen här

Av daniol

Kan buda 8k för iPhone 12.

Av daniol

Budar 800 + frakt.

Av daniol

Kan nämna att jag installerat en extra fläkt på chassits framsida som blåser in luft mot processorkylaren också, blev ingen märkbar skillnad för mig.

Ska prova att montera om kylaren som ni säger och se vad som händer, tack för era kommentarer :).

Av daniol

Är dessa temperaturer rimliga för en 8700k?

Byggde ihop en dator med en 8700k och NH-D15 som processorkylare och allt sitter i ett Meshify C men är lite orolig över tempen jag får under vanlig load samt under tung load. Processorn är överklockad via moderkortet som är en Asus Prime z370-A som ställde in den på 1.29V som gav 4.9Ghz.

Om jag har den under "normal load" eller vad man ska säga (runt ~30-50% CPU-användning under olika former av programmering eller lite olika spel så som CS:GO eller PUBG) så har jag en temperatur som är mellan 55-75 grader där den ligger som mest runt 65 men kan ibland visa 75 i någon tiondels-sekund.

När jag har provat att stress-testa CPU:n så ligger tempen på runt 80-88 grader när den kör 100% CPU-användning. När jag använder CPU:n som vanligt kan det ibland hända att den visar något mellan 80-85 grader men endast under en väldigt kort period (jag kan se siffran ändras till det för att sedan gå tillbaka till vanliga temperaturer).

Vilotemperaturen ligger på ganska stadiga 37 grader annars. Är dessa temperaturer något jag bör oroa mig för? Jag hade lite problem med att montera CPU-kylaren, kan det vara att jag klantat det med kylpastan eller något dylikt?

Av daniol

@D-ryd @Samlooh:
Tack för era tips, ska definitivt kolla närmare på den!

Vet ni förresten om det är något problem att hastigheten på minnerna överstiger standard hastigheten på moderkortet? Eller är detta enkelt att överklocka?

Av daniol

Passar Noctua NH-D15 för FD Meshify C?

Har dragit ihop den här kundvagnen:
https://www.inet.se/kundvagn/visa/11483285/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

https://www.inet.se/kundvagn/bild/11483285/

och ville kolla om den CPU-kylaren passar chassit? Om den inte gör det finns det någon annan CPU-fläkt som passar chassit som jag kan använda för att överklocka processorn eller bör jag byta chassi istället?

Kommer den fläkten att ställa till problem med minnerna?

Av daniol
Skrivet av n0rman:

Ser bra ut, ganska standard. Hade skippat snurrdisken pga ljudnivå men då har jag lagring på annat håll. Du kan inte överklocka nämnvärt med den där kylaren, Noctua eller BeQuiets värstingmodeller som gäller för luft. AIO vattenkylning funkar också bra, kika på NZXT m.fl.

Nätagget kommer räcka till utan problem och är dessutom av hög kvalité.

Är vattenkylning "bättre" än luftkylning överlag? (förstår ju såklart att det kan beror på vilken luftkylare mot vilken vattenkylare)

Menar du nätagget jag har i kundvagnen eller den jag har sen innan?

Skrivet av nobleman:

Ett grafikkort kan vara bra att ha annars så blir de svårt att få en bild

Haha ja, har det sen innan så ville bara ha tips och råd angående vad jag valt förutom just det :).

Av daniol

Nybygge för maxad Gaming, ~15k budget utan GPU

Håller på att dra ihop ett lite kraftfullare nybygge som ser ut såhär just nu:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/11477514/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11477514/

och ville kolla om jag har tänkt rätt eller om något bör förbättras.

Till exempel är jag väldigt osäker på vilken CPU-kylare jag ska ta om jag skulle vilja överklocka CPUn. Räcker det med den jag valt eller bör jag ta något bättre och isf vilken? Kommer RAMet jag valt att passa moderkortet?

Jag har denna PSU från min gamla dator: https://www.inet.se/produkt/6909975/evga-supernova-g2-750w
Kan jag använda den på detta nybygge eller är det bättre att köpa en ny? Vad är risken med att köra med ett gammalt PSU med de nya komponenterna?

Tacksam för alla tips jag kan få!

Av daniol

Eventuell uppgradering, ~5k budget.

Hej,
Köpte en datorn för lite mer än 1 år sedan som jag byggde ihop själv och tänkte kolla om någon har tips på om någonting särskilt är värt att uppgradera? Jag använder den mest för spel, där jag spelar allt möjligt.

Den ser ut som följande just nu:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/8977265/2016-01-02

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/8977265/2016-01-02

Använder för tillfället enbart 1 skärm men hade tänkt köpa till åtminstone en till, om det ändrar något.

Tacksam för alla tips man kan få

Av daniol

Uppgradering ett relativt nytt bygge? ~5k

Hej!

Jag byggde ihop min dator för ungefär 5 månader sen och har nu fått lite pengar över och tänkte att det var värt att kolla om den skulle kunna uppgraderas något.

Det jag byggde ihop ser ut som:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7699423/uppgradera

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7699423/uppgradera

+ en i5 4690 3,5 GHz, 6MB som nu har utgått.

Så vad skulle ni rekommendera att jag köper till? Är det ens värt det efter bara 5 månader?
Budgeten är som sagt 5000. Det är inte varje dag jag har 5000 extra så därför ville jag passa på nu för att vara på den säkra sidan!

Tack på förhand.

Av daniol

Har det hänt er att ni inte får era ordrar skickade samma dag fast ni beställt innan 5? Hur ofta?

Jag har handlat på inet regelbundet i över 5 år nu. Dom var alltid det jag litade på mest då det var pålitliga och snabba. Så att även om det kanske kostade några hundralappar mer än på ett annat ställe föredrog jag att beställa från inet. Dock så har jag vid dom 2 senaste gånger beställt inte fått varorna skickade samma dag (Beställt nu 2 gånger på ungefär 1 månad) fast jag lagt in ordern innan 17.00.

Första gången var när jag beställde alla delar till en ny dator, då beställde jag någon gång efter 16.00 och det var en bunt delar så jag tyckte att det kanske var förståeligt att dom inte skulle hinna skicka det samma dag. Dock så beställde jag 1 produkt idag runt klockan 13.00 och så visar det sig att den inte har skickats idag.

Jag förstår att dom måste ha fått otroligt mycket beställningar idag men kan ändå inte sluta känna att det är lite surt att dom inte skickat ut produkten samma dag.

Har det hänt er förr? Är inet kanske inte lika snabba längre?

Av daniol
Skrivet av niddan:

Någon som vet bästa pris på SS Rival och Astro Gamings A-50 headset under dagen?

Såg att Inet hade brutalt bra priser. Någon annan med liknande?

Inte lika billigt som dom på Inet men ganska nära http://www.maxfps.se/headsets/astro-1/a50-wireless-headset-pc...

Av daniol

Skillnader mellan olika GTX 970

Hej

Jag håller för tillfället på att sätta ihop en ny dator till mig som kommer enbart att användas för gaming. Jag hade spanat in MSI GeForce GTX 970 Gaming då jag fick den rekommenderat men nu när jag tänkte beställa precis ser det ut som att den är slut överallt. Därför känner jag att jag kanske borde försöka hitta någon annan men jag har ingen koll alls på skillnaderna mellan dom olika tillverkarna och ville därför vända mig till er för råd angående vilken jag borde satsa på.

Jag kommer som sagt bara att spela, och är mest ute efter att den ska vara så tyst som möjligt. Med tanke på detta vilket kort skulle ni rekommendera till mig?

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Av daniol
Skrivet av Axel95:

Du har ett bra system nu. Men jag tycker du ska byta till i5 och denna ssd istället och jag tvivlar lite på Adatas ssd: er http://www.inet.se/kundvagn/visa/7301616/2014-10-27

Vad skulle du säga om grafikkortet? Det verkar vara tunt på MSI-versionen, om jag vill beställa redan idag, vilket borde jag satsa på?

Av daniol
Skrivet av Mimerforum:

Kommer du att överlocka ?

Nej är inte alls intresserad av att överklocka

Av daniol

Nytt bygge, enbart för gaming, 13-14k budget

Hej

Har precis satt ihop ett nytt bygge som kommer gå på runt 13k men vill gärna få era synpunkter innan jag beställer.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/7301509/2014-10-27

http://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/files/img/cart\kundvagn-7301509-00.png

Det jag tänker mest på är CPU-kylaren. Jag har inga planer på att överklocka, och kommer enbart att använda den för spel, men önskar att den ska vara så tyst som möjligt. Funkar det med kylaren jag har nu eller borde jag köra på något annat?

Är det overkill med en i7 4770K för enbart gaming, eller är det värt och kommer det vara framtidssäkert? Är 8gb RAM tillräckligt i dagsläget eller är det bättre att köra på 16gb direkt?

Därefter ville jag kolla om gfx. Jag har kollat runt lite och det verkar som att 970 är så prisvärd det kan bli, men har inte någon koll alls på skillnaderna mellan dom olika tillverkarna. Letar som sagt det som är så tyst som möjligt.

Uppskattar all hjälp jag kan få, och om jag missat nått säg gärna till!

Av daniol
Skrivet av Zantetsuken:

Annars finns 750W-varianten i lager hos Webhallen!

Såg att det fanns där nu, tack för tipset!