Inlägg

Inlägg som boibo har skrivit i forumet
Av boibo

Du kan ju med fruns konto logga in och kolla inställningar så borde du se om du har ett live eller lokalt konto.

Är det ett livekonto så är det vara nollställa det via internet.

Är det ett lokalt konto måste du ladda ner nått i stil med Hirens BOOT CD och nollställa lösenordet och/eller aktivera det lokala administratörskontot - och sen byta lösenord.

Dock finns det en nackdel med detta, kör du någon form av diskkryptering eller filkryptering så kommer du inte kunna läsa dom krypterade filerna utan rätt lösenord. Men lagrar du inget viktigt på din profil så gör det väl inget..

Av boibo
Skrivet av HoboCop:

Har alltid tyckt om att spela på PC med höga inställningar men pc gaming som hobby har blivit galet dyrt. Datorn är förpassad till att jobba på och spelandet får bli på min PS5.

äh datorspelande är nog en av dom billigaste hobbieserna man kan syssla med.

dyrare än för 10 år sen kanske, men alla andra hobbies är också dyrare.

pröva börja med skytte så kommer du uppskatta ett engångsköp var 3-5 år på 20000...

Av boibo

detta är en bra funktion, som även börjar komma på Windows 11. men det ställer också till det framförallt på företag där man använder Mac för att avgöra om en enhet får komma in eller inte.

på företagets egna enheter går det ju att sätta policys som styr detta men på byod osv måste man själv stänga av.

Av boibo
Skrivet av totte1015:

Utöver det har någon ett förslag på hur jag ska kunna sätta till skydd runt balkongdörren så värmen inte öser in igen?
Kan inte korkat nog öppna något fönster i vardagsrummet (nyproduktion suger), så måste ha öppet balkongdörren...
Är så fruktansvärt ineffektivt när man riktigt känner oset av varm luft strömma in igen :/

Problemet med moderna låg-effekthus. Man ska spara pengar på uppvärmning så att husen blir en ugn på sommaren istället.

Med klimatförändringarna som sker så måste man börja tänka på det omvända, att kyla effektivt på sommaren med genomdrag osv som man gör i europa sen länge.

isolering och moderna fönster är inte alltid till det goda.

jobbiga är ju att bostadsägarna sparar på kylning (det finns ingen) och friskluften ska vara dimensionerad för att man kan andas, inte svalkas.

Av boibo

Touchbar är nog det sämsta som nånsin uppfunnits..

Priset som andra postar är nog nära, 128gb SSD gör datorn nästan värdelös då man i praktiken har typ 60-70gb ledigt, en timme 4k material tar ju upp 40gb lagring.. Och sättet man jobbar med foton och video gör att disken fort blir smaskfull.

Hade den haft 512 hade nog värdet varit betydligt bättre. Dom enda som köper en sån här i dag är nog nån som absolut måste ha en Mac men inte kan skrapa ihop några tusen till för en M1, som är 10ggr bättre..

Av boibo
Skrivet av Squallie:

Avundsjuka

Jasså, jag tror snarare att kontorsjobbarna har så dåliga erfarenheter av distansarbetare att det är därför dom är negativt inställda.

klart att hemmaarbetarna kommer försvara sin ställning, oavsett dom sköter sitt jobb eller inte.

Jag ogillar hemmajobbarna för jag VET att dom fuskar, när jag är pappaledig så träffar jag på folk hela tiden. När jag jobbar så märker man hur hemmajobbarna ofta är svåra att nå - alltid oranga på teams och tar ofta en halvtimme på sig att läsa sina mess om man inte måste ringa dom. Påvekar mitt jobb varje dag negativt och i slutändan mina kunder/användare när enkla problem kan ta flera dagar att lösa för man inte får tag på dom viktiga personerna.

Av boibo

streaming är det nya piratkopieringen...

Lustiga är, streaming slog ju ut piratkopiering typ 95%, men sen blev dom giriga och förstörde hela grejen och nu är man tillbaka till kabel-tv priser och modeller, fast sämre.

Av boibo
Skrivet av zogez:

Dags att rensa upp bland allt mygel med hemarbete. Många som gör allt annat än att jobba på sin då kallade arbetstid. Handla träna hämta barnen mm.. inte konstigt mycket är dyrt när anställda i företag/kommun/ inte gör rätt för sig . Onödiga personalen kostnaden. Mygel på hög nivå.. värsta är att folk skryter helt öppet om det..

Håller med. Jobbar offentligt på en kommun.

Det som stör mig är att jag som är där heltid måste sitta i ett öppet landskap medans dom med kontor knappt är där en dag i veckan (trots vi har ett officielt 51% på jobbetkrav). Men ingen chef vågar säga emot.

Nu när jag är pappaledig möter jag kollegor på stan varje gång jag är ute på promenad. Inte fan är dom på jobbet.

Nu är ju kommuner kanske inte kända för sitt höga tempo, men när den nya inom digitaliseringen var borta på fredagen FÖRSTA VECKAN PÅ NY JOBBET blev jag fan irriterad.

Samtidigt sitter cheferna o bråkar om långa fikaraster för dom som råkar vara kvar på kontoret (inte alla som får detta skäll, bara dom mest sämst lön/längst ner i kedjan.. dvs supporten).

Bortajobbarna flexar ju också fast än dom är hemma, hur fan det nu går till. Ingen av dom är ju tillgänglig efter 16 trots att dom börja 8 "officiellt" och garanterat tar ut heltimmes lunch osv.

Av boibo
Skrivet av Paatrik1987:

Tack för svar! Är det värt att dra till med M2 versionen månntro?

M2 är ju typ en M1 med lite extra I/O.. du får en HDMI kontakt och en magsafe laddare.
och en annan skärm med "ögat"

M1 är väl mer prisvärd för det du skriver om, lägg mellanskillnaden på att upgradera minnet om du kan välja.

Prestandan på M1 var så himla bra när den kom och är fortfarande konkurenskraftig med allt som är motsvarnade vikt/storlek.
M2 mm handlade inte så mycket om mer prestanda utan annat. M1 till M3 är inte så jätteimponerande, mer strömförbrukning, värme och högre pris...

Av boibo

Älskar min NAS.. Har en ds1019+ i dag och skulle aldrig vilja vara utan en nas.

För mig handlar det om mer än bara filer, den kör några dockers för hemmagrejer, filserver, torrentklient osv osv.
Slipper man ha en dator i gång som gör dessa grejer. Har aldrig krashat, startat om eller varit "besvärlig" alla dom åren den bara tuffat på. För viktiga saker kan man köra backup till drive, dropbox eller synologys c3 som är prisvärd.

Fördelen är, du får ett flexibelt verktyg som kan göra många saker och är väldigt driftsäker sett till priset...

Man får ju även molntjänster i form av synology drive, synology photos osv. gör det väldigt lätt o dela filer till andra så man slipper gå via nån 3de parttjänst - man blir inte begränsad till filstorlekar osv.

Av boibo

testa en annan webläsare.. du har fått nån addon installerat eller bytt sökmotor.
Eller testa inkognito läget det slår av alla addons

Om 4k skärmen blinkar är det nog drivrutinen, testa uppdatera. Har garanterat inget med LOL att göra.

Av boibo

vid 30w hade den varit så varm att du hade bränt dig på den om den var det minsta instängd.

Den drar nog runt 5-10w när den kör..

kollar man på tester så drar routers mellan 3.2 och 12.5w detta är med en klient som belastar radio.

Av boibo

Folk köper 10gb men kopplar in en PS5 och kör allt på WIFI.

snacka om slöseri. En ps5 klarar väl inte ens 1gbps med jämn fart och när nåt är nedladdad är ju inte kraven speciellt höga ens då.

10gbps är inte bara "tio gånger snabbare än 1gbps" det är också skitdyrt att hålla på med, alla grejer är dyrare som switchar, routers, kablar. klart komplicerat och många saker som kan gå fel eller bara bli dåligt.

Om en hel kommun klarar sig på 40gbps med 8000 användare, så klarar sig ett hushåll på 1gbps. Om man inte måste ha skrytfaktor.

Av boibo

En majoritet (typ 95% av alla laptops som säljs) klarar sig på 45W.

Men effekten på laddaren är ganska irrelevant, det laptops i regel kräver är 20v. Många laddare skickar inte 20v utan brukar ligga på max 12 eller 15v. Det är nackdelen med PD, man måste läsa den lilla texten på laddarna/batteripacken för att veta vad den faktiskt stödjer.

45W klarar ladda nästan alla kontorsdatorer som lenovo, hp. Större laptops kommer me 65w laddare (tex den T15 gen2 jag skriver detta på), men klarar sig fint med 45. Tar lite längre tid o ladda upp den men vad gör det.

Av boibo
Skrivet av DenSomKnackarPå:

Kan någon förklara hur det fungerar med överspänningsskydd på grendosor? Dom jag äger har en liten diod som lyser.. men skyddet skulle vara "förbrukat" så slutar dioden att lysa?

Kan ens ett överspänningsskydd på en grendosa bli "förbrukat"?

dioden har inget med överspänningskyddet att göra, det är bara en indikatorlampa.. Och den brukar dessutom bli svagare o svagare med tiden, till slut lyser den knappt.

Av boibo
Skrivet av suhrim:

Vad som saknas i din felanmälan är varför detta är ett problem för dig, det är ju inte säkert att de tycker det är ett fel.

Grabben ser väl att han har några ms extra i CS och skyller på att inte vinner varje match på detta.
Aldrig någonsin funderat över vilken route jag har för tillfället, oavsett ISP. Det är inte något man bryr sig i.
Men sitter man hela dagarna och ADHD'ar över en tracerroute som går via fel stad, så klart man blir irriterad..

Han borde hitta något bättre att irritera sig på, dom lär knappast göra om routen för han vill det, som andra skriver så är det konstnader associerat till routen för en ISP.

Av boibo
Skrivet av Altitune:

Har just gjort det tre gånger enligt anvisningarna och fått följande svar: "Windows Resource Protection did not find any integrity violations."

Om jag ominstallerar OS och behåller filer, kan då felen följa med?

Kan jag i stället använda filer från backuppen av Users, och i så fall hur gör jag då? Byter ut hela Users före ominstallationen av OS?

testa skapa en ny användare, flesta felen brukar ligga i användarkonfiguration.

fungerar det bra/bättre så kan du bara flytta över dina filer till denna användare (du kan använda publik-mappen för detta, eller skapa en mapp på roten av disken).

Av boibo
Skrivet av FX9:

Tror inte jag sett nått i tråden där du beskriver exakt hur du gör, samt resultatet. Det är vad folk efterlyser

Ärligt talat är det ganska dumt av nätoperatörerna att "skicka dumdata" för detta belastar deras egna nät...
Bättre vore ju bara att "modifiera" datamängden för som slutanvändare är det svårt att kontrollera faktiskt konsumerad datamängd...

Men han är ett troll som tror på nån slags konspiration. Hans tid och energi borde bättre spenderas på att gå en kurs i nätverk så han får en förståelse för hur nätverk faktiskt fungerar.

Av boibo
Skrivet av keepAliveFree:

I sammanfattning: Jag har tillsammans med andra konstaterat att Telia, Tele2 och Telenor skickar data till användaren (beroende på bl.a. teknologi) utan att användaren bett om datan eller själv skickat någon data som föranleder operatörens data. Förekomsten är belagd genom ett i tråden beskrivet förfarande, som vem som helst (med ändamålsenliga prylar och inställning kan använda). Eftersom denna data från operatörerna inte har något ändamål för användaren och ingen av operatörerna hittills angett något ändamål med den, kan den (enligt mig) bäst karaktäriseras som dum-data. Den som inte bryr sig om att operatörer skickar dum-data, kan luta sig tillbaka, Den som bryr sig är informerad. "Case Closed."

Helt apropå hade psykologen Per Naroskin i fredags/lördags en lättsam betraktelse/spaning, som blir alltmer relevant i ett mediebrus genomsyrat av propagande, med slutkläm mellan 14:28 och 15:15 minuter in i programmet: https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/srse/9202080.mp3

Du använder ordet "dumdata" hela tiden, men om du nu har mätt vad är det för data du säger dom skickar?

Med en paketsniffare som wireshark kan du lätt se vad det är för trafik som kommer och går. Ett modernt operativ som Windows tenderar vara ganska pratsam, både windows och andra tjänster kommunicerar hela tiden med molntjänster. Detta är kanske dumdata för dig men är ett sätt för program att hålla kanalen öppen - speciellt i fall där man sitter bakom en NAT, som mobilnäten ofta är.

Av boibo
Skrivet av thesutex:

Tjena! Inte svensk medborgare och ser fram emot å bråka med min bank om hur jag ska blippa mitt icke existerande pass/nationellt id kort .

hur hade du tänkt dig utföra bankärenden osv utan någon giltig legitimation?
Du har väl knappast körkort heller, det kommer alltid EFTER pass/id-kort..

I "det fria landet" (dvs usa) finns inte ens motsvarande tjänster som bankid och ofta måste man ha med sig 2 eller fler giltiga utfärdade IDhandlingar vid många ärenden. Att bara ha körkort räcker inte där heller.