Inlägg

Inlägg som BergEr har skrivit i forumet
Av BergEr
Skrivet av napahlm:

Tränar ni för att ni vill, måste eller behöver?

Så var är jag nu någonstans? Tränad men tjock ändå. Just runt magen är sjukt svårt att komma åt. Funderar på om jag ska ta nya pass med min PT och göra ett riktigt slaktarpass med fokus på fettförbränning och viktnedgång. Men orkar jag?
Jag har märkt av en viss bekvämlighet hos mig själv. Brukar hoppa över knäböj, dels för att jag tycker den är jobbig och att jag inte kommer någonstans. Tror det är en kombination av att jag inte helt litar på min teknik, även om PT sa att jag har väldigt bra form, och att jag är livrädd för mina knän inte ska hålla.
Detsamma gäller marklyft. Där vågar jag inte ta i mer för ryggens skull plus att det tar så sjukt lång tid att göra ett par set marklyft.
Brukar ersätta dessa övningar med annat. Så det är inte som att jag fuskar helt, eller?

Tränar för att jag måste.

Tycker forskningen är ganska tydlig där, träning är ett måste för hälsosamt liv i dagens samhälle.
Även om man jobbar fysiskt så bör man träna för att undvika skador från jobbet (kan t.om anses vara viktigare än för personer som bara släpar runt på kontor).

Själva tiden i gymmen tycker jag ofta är tråkig men resultatet är värt det.

Fettet löser du i köket.

Klart du kan byta ut övningar om du inte gillar några. Finns ingen lag som säger att du måste köra benböj och marklyft. Men om du är rädd för att paja knän/rygg, har du reflekterat över varför du tränar? Lyfter du redan långt mycket mer vikt än du egentligen behöver och kanske kan dra ner lite och bara träna för att hålla igång kroppen? Man behöver ju t.ex inte köra 300kg marklyft bara för att vara frisk

Av BergEr
Skrivet av D3str0yer:

Såvida inte planen var att sälja Twitter vidare så tror jag inte att bryr sig nämnvärt, Twitter är så mycket större än det monetära värdet. Äger man twitter så finns där en helt otrolig förmåga att forma politiken och samhällsdebatten, för en miljardär så kan det mycket väl väga högre.

Stämde nog när han köpte Twitter men eftersom folk flyr plattformen så har den ju tappat stor del av sin kraft.

Plattformen kommer ju bli en ännu större ekokammare för några få speciella personer och porr. Average Joe har redan börjat lämna och den trenden lär inte vända.

Av BergEr
Skrivet av Pepsin:

Vadå "ska ha"? Har man direktverkande el och en massa smarta lösningar för att automatiskt styra elförbrukningen till när elen är billigast kan man tjäna på det, men att sitta med timpris i en lägenhet med fjärrvärme t.ex. är bara onödigt och blir ofta dyrare än månadspris. Du har väldigt begränsade möjligheter att styra förbrukningen till andra tider om du inte typ vänder på dygnet och lagar mat, spelar, kör diskmaskinen, kollar på TV o.s.v. under natten och tidig morgon. Med normal dygnsrytm kommer du använda mest el när den är som dyrast eftersom det är då de flesta andra svenskar också använder mest el.

Är nu en annan person, men när jag skaffa nytt elavtal nyligen kunde jag bara välja timpris eller bundet. Vanliga rörliga är borta på alla ställen som fått ny mätare.

Så timpris lär bli nya normen för alla i lägenheter inom kort.

Av BergEr
Skrivet av tvelander:

Hellre Audeze maxwell med 80H batteritid !!! å spara 1k

Troligen en hel del bättre ljud också, speciellt med Astros rykte om att ha väldigt dåligt ljud (och nu köpta av Logitech som har ännu sämre rykte när det kommer till ljud!).

Av BergEr
Skrivet av izzie:

Datorns konsumtion är en piss i havet jämfört med mycket annat i ett hem.

Ungefär 60-70% av mina elräkninga, absolut största förbrukaren av el i bostaden.

Av BergEr
Skrivet av Kakann:

Turen går hemifrån -> förskola -> bussen och sen står den där i kanske 9-10h innan vi cyklar hem den igen så den kommer bli stående ett skapligt tag utan tvättmöjlighet. Skulle väl kunna skölja av den lite när vi kommer hem men har inget varmt förråd att ställa den i så skulle nog bli en jäkla massa is överallt tyvärr så vet inte om det är någon bra idé heller egentligen…

Ja kan du inte förvara torrt och varmt kan det bli jobbigt.

Skrivet av willienelpson:

Definitivt ingen tvätt. Om du inte tänker torka den med varmluftpistol efter varje tillfälle blir det kvar fukt som gör att den rostar otroligt mkt snabbare än om du inte tvättar alls.

Förutom att drivlinan rostar snabbare av att du tvättar den riskerar du att få in fukt i alla lager vilket driver ut fettet. Styrlager, vevlager, hjullager, pedallager mm.
Jobbat som cykelmek sen 2009 och de absolut värsta fallen har varit cyklar som ser ganska bra ut externt då ägaren har duschat av cykeln efter varje träningspass och sen kapslat in det med div. produkter. Varenda lager totalt slut ibland ser det ut som att rosten börjat äta sig in i kolfiberramen.

Kör själv på vax istället för olja, mycket mindre smuts som fastnar, fyll bara på eftersom. var beredd på att byta kedja mot våren om du använder samma cykel året runt. Ev. även kassett.

Självklart torkar man ju av allt innan man drar på olja mm.

Vax är absolut det bättre valet, skulle även byta till rem istället för kedja om man pendlar på vintern

Av BergEr
Skrivet av Kakann:

Köpte en ny elcykel i somras och har använt den i princip dagligen sedan dess fram och tillbaka från förskolan och till bussen. Inga jättelånga turer men det är väldigt backigt här och vägarna saltas rikligt p.g.a. det. Hade den inne på service och byte till vinterdäck någon gång i början på november men kedjan är nu totalt täckt av rost.

Hur gör ni andra som cyklar på vintern? Kan man byta till en rostfri kedja? Tyvärr omöjligt att undvika saltade vägar under vintermånaderna.

Helst bör du tvätta kedjan efter varje tur och olja in den igen. Starkt rekommenderat att iallafall torka den, sen olja varje dag. Sen komma ihåg att torka bort extra olja innan du cyklar igen.

Du kan även titta på att köra kedjan i vax för det håller längre.

Hade jag haft bra möjligheter att tvätta cykeln hade jag tvättat den varje dag på vintern när vägarna saltas.

Av BergEr

Får du samma i alla bilar?

Skaffa farthållare så slipper du gasa hela tiden. Går att hitta på bilar från ~80 talet och framåt.

Av BergEr

Härligt

Vi har haft två riktigt bra helger här i Göteborg men tyvärr har denna varit dålig och snön är typ helt borta nu :/

Fick ihop en ~20km tur i skogen förra helgen

Av BergEr
Skrivet av Fatmajk:

Vad är det som gör Philips Hue så underbart bra? Finns så många billigare alternativ. Någon som kan förklara?

Har provat t.ex Ikeas och det var imo stora problem med lamporna. De var sega, dåligt med färg, dåligt med ljus (dvs låg Lumen eller nå).
Hade man bara kört Ikea så hade det kanske inte märkts, men när det fanns Hue lampor i samma bostad var det väldigt uppenbart vilken skillnad det var.

Hue känns som Noctua och liknande märken. Det fungerar väldigt bra, produkter i toppklass och man kan lita på det. Men är inte billigast och kanske inte alltid bäst.

Skrivet av mangemongen:

Jag styr dem bara genom Bluetooth än så länge.

Ja är du hemma så går det ju bra.

Men typ om du vill styra när du är på jobbet, utomlands osv så behöver du konto vad jag vet.

Av BergEr
Skrivet av TurboFreak68:

Jag bor 3 mil söder om Stockholm och har precis bytt från Telia fiber till Bahnhof men pingen har blivit sämre, gått från 2-3ms till 10-11ms.

Testat denna enkla ping till sunet och gör man en traceroute så ser man att till Bahnhof är det 2ms sen hoppar den runt halva Europa??

Är väl lite förväntat? Telia har alltid varit kända för bäst nät och Bahnhof har mer eller mindre alltid haft rykte för att ha problem med sitt.

I många år körde de all trafik genom Tyskland så även ni i Stockholm hade dålig ping till allt

Här håller ju sig allt i Stockholm men du har 25% packet loss som totalt förstör det.

Av BergEr
Skrivet av mangemongen:

Otroligt nöjd över mina Hue-lampor, både hårdvara och mjukvara. Bland de bästa köp jag har gjort. Tyvärr försöker Philips tvinga på en att skapa ett ”Hue-konto”, ”för att kunna skicka säkerhetsrelaterad information direkt till mig”. Really?

Varför skulle jag vilja - eller behöva - registrera ett konto hos er för mina LAMPOR, Philips?

Du behöver ett konto för att styra lamporna över nätet väl?

Av BergEr
Skrivet av tjobbo:

Tack, dom ser intressanta ut.
Har även kikat lite på dessa

https://www.milrab.se/herrar/handskar-vantar/vantar/hestra-ar...

Väldigt varma handskar, brukar ha sånt när man är ute i -40 och ändå rinner svetten om händerna

Du vill nog troligen köpa en liner oavsett handske. Gör enorm skillnad.

https://www.hestragloves.se/merino-touch-point-5-finger-grey
https://www.hestragloves.se/merino-touch-point-mitt-grey
https://www.hestragloves.se/touch-point-warmth-5-finger-grey

Av BergEr
Skrivet av NodCommander:

Förstår inte vad imessage tillför för något när Signal finns och fungerar överallt, ärligt talat...

Kolla på Nordamerika där typ ingen kör Signal, WhatsApp osv. Utan "alla" kör imessage.

Av BergEr
Skrivet av takeoninja:

"Där tycker majoriteten av tonåringar att Android är skämmigt på grund av dom gröna pratbubblorna"

Det där låter som en enorm skröna. Nog för att det är länge sedan jag var tonåring och umgås inte allt för nära med tonåringar men jag vägrar tro att en majoritet tycker en sorts telefon är "skämmig" och än mindre att det är p.g.a. färgen på chatbubblor / att dom inte tillåts prata i iMessage walled-garden. Vem bryr sig liksom?

Gäller tyvärr inte bara tonåringar.

Är du under 40 och använder en Android i USA kan då få sociala problem. Dejter kommer ställas in, matchningar kommer försvinna när de upptäcker vad för telefon du har. Du utesluts ur grupper på jobbet, hobbys osv.

Det är verkligen en stor grej där. Inte lika mycket i EU men är faktiskt en sak här också.

Av BergEr
Skrivet av KennethMolund:

Hoppas verkligen inte Nvidia överger gaming.

Med tanke på vad de tjänar inom datacenter och deras egna ord så tror jag gaming kommer åka på efterkälken ett tag nu. Beror ju på om AI marknaden svalnar ordentligt snart som vissa tror eller om den kommer fortsätta lika galet ett tag till.

Av BergEr

Om nu Nvidia helt börjar överge gaming så kommer nog RT ligga stilla i många år. De behöver inte driva innovation där för att tjäna pengar.

Av BergEr
Skrivet av AtreX:

2500 hotellrum i Jönköping påstås alltså inte räcka (enl. Destination Jönköping)? Är det mer än hälften av LAN-deltagarna (som enligt ryktet var omkring 5-6000st nu senast) som väljer extrakostnad för hotell numera alltså?
Finner detta påstående svårt att tro på rakt upp och ned, men vad vet jag.

Får ju komma ihåg att lanet bara står för 20% av besökarna.

Så om det är 5k som lanar så är det ju kring 20k andra besökare.

Av BergEr
Skrivet av slipbit:

Vetitusan om det blir mer pengar i Stockholm. Vill man ha mer hederlig gammal lan-känsla så rekommenderar jag Sveriges äldsta lan. Birdie i Uppsala.

Troligen lär det gå bättre i Stockholm. DH är inte ett lan nå mer, det är en mässa.

Mässor går bättre i stora städer pga mer besökare och att företagen vill vara där det är mer personer.

Platser för BYOC lär minska och minska tills det är helt borta om några år.

Av BergEr
Skrivet av lhugo:

Med tanke på att den senaste verionen av Samsung Internet till Android (23.0) från oktober i år bygger på Chromium 115 som släpptes ett halvår tidigare i april så borde man undvika den till varje pris av säkerhetsskäl. Även om 6 månader kan tyckas kort är det totalt oacceptabelt med tanke på hur centrala telefoner är i våra liv.

Sluta använda den och byt till Chrome/Chromium om du vill ha chromium-bas i mobilen. Hur se tänkt göra på Desktop är oklart men kan inte se anledning här heller.

Lite skrämmande med tanke på alla brister som man hittat i Chrome senaste månaderna.

En så gammal version ska man verkligen inte använda för att surfa idag.