Inlägg

Inlägg som Mortac har skrivit i forumet
Av Mortac
Skrivet av Razken:

Med "svensk rock låt", menar du att den sjöngs på svenska eller menar du att bandet är svenskt?

Den sjöngs på svenska.

Ska kolla upp lite vikingarock som du nämner.

Skrivet av Oegat:

Kan det vara Vintersorg - "För Kung och Fosterland" (1998)? Den avviker lite från artistens övriga textteman som är mer naturromantiska, så den kan vara lite svårplacerad.

Lyssnade på den men, nej, det är inte den heller.

Av Mortac
Skrivet av Otori:

Låter nästan som en Ultima Thule låt 🤔

Skrivet av Razken:

Låter som valfri låt av Völund Smed.

Det var lite mer episkt ljud typ som Sabaton och en röst som var hyfsat snarlik men jag har då inte kunnat hitta någon Sabaton-låt som stämmer. Det var inte någon av dessa två ni nämnde iaf. Jag brukar alltid kunna hitta låtar jag söker men just den här var då stört omöjlig att hitta!

Av Mortac

Det var minst ett halvår sedan jag hörde låten men jag letar en svensk rock-låt där de sjunger något i stil med "att dö för sin kung." Just något om att dö för sin kung var definitivt med i texten. Handlar om gamla tiders slagfält och att slåss för kung och rike alltså. Lite i stil med Sabaton, men vad jag minns så lät det inte som Sabaton (minnet kanske sviker). Det var inte Carolus Rex med Sabaton iaf eller nån annan låt från det albumet.

Har försökt googla upp det men kan helt enkelt inte hitta låten.

Av Mortac

Hade ljudnivån inte varit så hög så hade jag köpt ett 7900 XTX direkt, men jag pallar inte med högljudda grafikkort så det blir att avvakta tredjepartsmodeller istället.

Av Mortac
Skrivet av qube_gbg:

Är det inga här av de 25 som fick erbjudandet av komplett?

Hur har du gjort kopplingen till Sweclockers på ditt Komplett-konto?

Vet att jag gjort den kopplingen hos Inet men jag har suttit en stund nu efter jag läste ditt inlägg och försökt göra detsamma på Komplett men hittar inget sätt.

Av Mortac

Jag är inte intresserad av att köpa den, men snubblade över din annons och ville bara säga att jag använt exakt den här skärmmodellen som min primära skärm tidigare, men använder den nu som andraskärm. De extra pixlarna i höjdled gör den perfekt för det ändamålet då man får plats med mer på skärmen t.ex. när man surfar eller har dokument öppna samtidigt som man gör annat på den primära skärmen. Storleken gör den också händig som extraskärm och bildkvaliteten är bra.

En trotjänare som jag använt i 10 år snart och den funkar ypperligt fortfarande, så den kan jag rekommendera.

Nu fick du lite gratis reklam iaf men den här skärmmodellen är lite speciell för mig.

Av Mortac
Skrivet av SwedenVirre:

Så enl mig bör TS inte ha någon brådska, spar ihop pengar till ett grafikkort, 5800X finns på inet as we speak för 2690kr vilket är ypperligt för pengarna. Inte så mycket att lägga när man kollar på priserna för RTX 40xx serien.

Det handlar inte om att jag behöver spara ihop pengar.

Min filosofi har länge varit något i stil med: Köpa en helt ny dator --> 3-4 år senare uppgradera grafikkortet --> 2-3 år senare byta CPU/Moderkort/RAM --> Något år senare antingen uppgradera grafikkortet igen eller dags att köpa helt ny dator.

Det känns som att jag får ut mest för pengarna när jag gör så.

Jag har samtidigt inga behov av 200 fps, men när man börjar behöva sänka grafikinställningarna och ändå cirkulerar kring 60 fps så börjar det bli dags att uppgradera.

Min skärm just nu är 3440x1440p och jag klarar mig egentligen ganska bra med min nuvarande dator. Jag spelar inte så värst krävande spel. Elder Scrolls Online exempelvis lirar jag fortfarande över 100 fps och spel som Grim Dawn och Vermintide 2 flyter på jättefint, men Tiny Tina's Wonderlands blir lite kämpigt och dimper ofta ner under 60 fps trots ganska låga grafikinställningar.

Skulle jag byta grafikkort nu så skulle jag definitivt klara mig tills nästa generation processorer finns ute, vilket gör att CPU/Moderkort/RAM kommer hålla längre i framtiden mot för om jag köper dagens generation istället. Även om jag har råd så börjar datorprylar bli ganska dyra nu så jag vill få "the best bang for my buck" så att säga.

För all del, om någon tycker jag tänker fel så lyssnar jag gärna. Men det är åtminstone så här jag resonerar.

Av Mortac

Kanon! Det var en lättnad att höra! Tack för hjälpen!

Av Mortac

7900 XTX på PCI Express Gen3?

Hade tänkt ge lite nytt liv i min dator genom att införskaffa ett 7900 XTX. Jag kör för närvarande:

Intel i7-7700k överklockad till 4.4 Ghz
Nvidia GTX 1070
MSI Z270 Gaming Pro Carbon

Jag vet att processorn antagligen inte skulle orka driva ett 7900 XTX fullt ut, men det skulle ändå ge en enorm skjuts i prestandan tills jag byter CPU och moderkort antagligen om 1 till 1.5 år eller så.

Dock noterade jag i dag att mitt moderkort bara har PCI Express Gen3. Så mina frågor är:

- Går det ens att köra ett 7900 XTX på detta moderkort?
- Och isf, hur mycket prestanda kommer jag att tappa egentligen? Bandbredden är väl halverad Gen3 vs Gen4 vad jag förstått, så kommer jag då också att typ halvera prestandan hos grafikkortet?

Det är nog dyrt att köpa ett grafikkort i dag, men behöver jag byta CPU/RAM/Moderkort dessutom så blir det mer pengar än det är värt för mig just nu.

Av Mortac
Skrivet av anon334363:

Du in inte vara påriktigt 😂😂

Äntligen blåses det liv i Twitter igen! Hoppas på att alla sidor av debatten kan få vara med nu, utan ogrundade påhopp och avstängningar .

Ja, äntligen är det fritt fram för desinformation, konspirationsteorier och lögnhalsen Trump. Jippi.

Av Mortac
Skrivet av ipac:

Vad baserar du det på?
4090 har typ samma pris som 3090 hade. Och lägre än 3090Ti.

Hade priserna inte ökat generation för generation så hade toppkorten fortfarande legat på 3000-4000 kr.

Det råder väl ingen tvekan om att korten blivit betydligt dyrare varje generation framförallt sedan 10xx-korten lanserades. 1080 gick väl för runt 8000 spänn om jag minns rätt. Sedan har väl xx80-korten gått upp med typ 2000 kr varje generation? 2080 gick väl för typ 10k, 3080 för 12k och nu kommer väl 4080 gå för runt 15k vad jag förstått. Rätta mig gärna om jag har fel, men att priserna överlag har gått upp är det som sagt ingen tvekan om.

Av Mortac
Skrivet av tboj1:

Du får ju ett 3080 för under 10.000 kr idag. Det är väldigt bra prestanda för pengarna.

Det här är ju dock precis vad Nvidia vill att du ska tycka så att de får sälja slut på sina 30xx-kort till fullt pris.

Förr brukade nylanseringar lägga sig på ungefär samma prisnivå som förra generationen, som då blev billigare.

Nuförtiden så verkar ju priserna ligga kvar på ungefär samma nivå och nylanseringarna läggs gång på gång ännu högre istället. Så när 50xx-generationen släpps lär vi landa på 30k+ för ett 5090.

Att kort sedan blir slutsålda trots dessa galenskapspriser är ju också en medveten strategi av Nvidia. Det finns en inspelning med Jensen Huang nyligen där han talar till aktieägare och partners om att de medvetet håller nere tillgången så att efterfrågan hålls uppe.

Inte en chans i världen att jag sponsrar detta giriga företag som gick plus över 100 miljarder kronor i rena vinster förra året.

Dessa priser kommer ju också hålla tillbaka utvecklingen grafiskt i spel. Speltillverkare kommer ju inte vilja skapa spel som kräver grafikkort som kostar 15000 kr eller högre. Istället kommer de rikta in sig på grafik som ligger på konsolnivå så att spelen kan portas och på så vis nå en bredare marknad.

Nvidia kan dra åt fanders.

Av Mortac

Blanka skärmar ger helt klart finare färger, men reflektionerna kan vara irriterande, speciellt i svarta partier. Jag avstod att rösta eftersom jag föredrar båda av olika anledningar.

Av Mortac
Skrivet av roo:

Varför är dom det tvungna att göra dem två pungkulorna röda därnere under stolen och förstöra allt

Det är ju inte en "gaming"-produkt om man inte slänger in lite fula röda detaljer.

Av Mortac

Jag har en Echo Dot med Alexa. Tycker inte den är den nödvändigaste prylen direkt och det kan vara irriterande ibland att den bara verkar ta ett kommando i taget. Har några Philips Hue-lampor jag kan styra med den och det känns ibland lite trögt om man t.ex. ska slå på en lampa och sedan dimma den så måste man göra det i två steg istället för att säga åt Alexa med en gång vad som ska göras. Kan ju vara så att Alexa fick sämst poäng av röstassistenterna av en anledning också då hon kan kännas lite dum och trög ibland när det kommer till banala funktioner man tycker den borde klara av.

Men som någon annan var inne på så tycker jag det är rätt skönt ibland att slippa ta upp telefonen och fippla i nån app för att få saker gjorda. Man kan bara säga åt henne att sätta en timer, ställa ett alarm, släcka lysen, tala om vad det är för temperatur eller blir för väder etc.

Så den är användbar och smidig att ha ändå, och lite av en rolig pryl ibland, även om den som sagt inte är den mest nödvändiga.

Av Mortac

Med dessa priser så blir det ett stort fett nej tack. Helt absurt hur priserna gått upp på grafikkort senaste 5-6 åren.

Jag kommer aldrig att lägga typ 8000 spänn på ett mellankort som 4070 heller.

Det blir till att undvika de mest tungdrivna spelen i framtiden och fortsätta med mitt 1070 några år till. Vi får dock se vad AMD har att erbjuda. De brukar ju lägga sig bättre prismässigt, men kommer givetvis rida på den här vågen av galenskapspriser de med.

De hämmar ju även utvecklingen på spelfronten med dessa hutlösa priser eftersom spelutvecklare överlag inte kommer vilja skapa spel som kräver ett grafikkort som folk inte har råd med.

Och det äckliga med Nvidia är att de medvetet begränsar tillgången på kort för att hålla pris och efterfrågan uppe. Jensen Huang sa det klart och tydligt inför investerare nyligen. Så det har inget med brist på kretsar att göra.

Av Mortac
Skrivet av Cheewie:

Haha, bra namn.. där tänkte dem till rejält!

InstaBud?

BudBox?

Instabeel?

Av Mortac

Kör med uBlock Origin just nu så man slipper tack och lov reklamen. Dock har Twitch börjat kringgå det (det var väl bara en tidsfråga).

Börjar de köra med den här mängden reklam blir det ju också bara en tidsfråga innan folk mer och mer börjar använda alternativa tjänster.

Och folk må tycka att Youtube Premium är billigt just nu, men det här är ju givetvis bara ingångspriser. Om detta tillåts fortsätta så kommer det bli betydligt dyrare om några år och sedan bara öka.

Av Mortac
Skrivet av Dinkefing:

Det där stämmer inte alls! RTX 4090 kommer släppas redan nästa månad i slutet av Oktober och RTX 4080 månaden därpå. Nvidia har inte råd att låta AMD få något försprång.

För det första så skrev jag "antagligen."

För det andra så även om det du skriver stämmer, så är det enda vi får se i.s.f. ett 4090 i slutet av oktober som uppenbarligen läggs väldigt högt i pris.

Får vi 4080 i slutet av november så är det ju trots allt bara en differens på ca 3 veckor på det jag skrev ang. "framåt jul." För tillgången kommer givetvis vara skral för att på äkta Nvidia-manér hålla pris och efterfrågan uppe.

Samtidigt kommer 30xx-kort att fortsätta säljas innan det finns en bred tillgång på kort i olika prisklasser i 40xx-serien.

Om AMD får ett försprång på någon vecka eller inte är nog inte jätteviktigt för Nvidia i det här läget. Att Nvidia inte skulle "ha råd" som du säger kan jag absolut inte hålla med om.

Av Mortac
Skrivet av Sveklockarn:

Du skriver ett jättelångt inlägg och sen punkterar du hela ditt resonemang genom att hänga upp det hela på en sensationssökande clown som kontinuerligt spyr ut saker som senare visar sig stämma dåligt med verkligheten. Inget källa att bygga upp någon vrede över inbillade oförrätter, kort sagt.

Det åsido så är det ju rena spekulationer du framför. Nvidia har allt att tjäna på att folk köper de senaste korten eftersom det påverkar folks uppfattning om deras produkter i mycket högre grad än en lägre prislapp på ett två år gammalt kort. 30-serien produceras antagligen inte ens längre utan skälet till att de fortfarande säljs (samt att releasen av 40-serien eventuellt skjuts upp) är möjligen för att partnertillverkarna ska hinna bli av med sina överlager efter att miningboomen mattades av.

Visste inte att JayzTwoCents hade så dåligt rykte? Men säger du det så.

Men hur som helst så baseras tankarna på det Huang Jensen själv säger. Givetvis är releasedatumet av 40xx lite utav en tolkningsfråga och det kan ev. släppas tidigare än jag skrev, alltså, men det blir ju givetvis bara väldigt begränsade upplagor av de dyraste korten i.s.f. för att fortsätta hålla priserna uppe och så att de kan positioneras i pris långt över samtliga 30xx-kort som finns ute i dag.

När det kommer till den manipulerade bristen av kort för att positionera priserna så är det ju solklart eftersom Jensen själv klart och tydligt säger att det är så. Han står ju knappast och ljuger om detta inför alla investerare. Läs/lyssna själv igenom det han säger.