Inlägg

Inlägg som tomten_alle har skrivit i forumet
Av tomten_alle

Eftersom flera stora aktörer ratar Windows 8 kanske Linux på sikt kan få ett rejält uppsving. Fler användare medför större marknad för Linux-kompatibel hårdvara vilket medför bättre drivrutiner = profit.

Problem är när alla dessa tolvåringar och datorspelare får upp ögonen för Linux. Förhoppningsvis stannar allt bloatware som dessa grupper innebär i Ubuntu. Världen behöver inte mer mjukvara med tuffa förkortningar, militärtema, 120hz skärmar eller fps-hysteri.

Av tomten_alle
Skrivet av Zoubiey:

Tjennare! Lönen rullar då in på kontot imorrn och då kommer den nya datorn att beställas och sitter just nu och kollar på delar till vattenkylningen och har då kommit fram till en viktig fråga!
Till att börja med så ser min kundvagn ut såhär.
mITX - Inet

Temat är tänkt att vara vitt/blått/svart ungefär och har då tänkt en vit slang men sist jag köpte vattenkylning så körde jag med 16/10 slangar och nipplar med skulle jag tro och nu då detta typ inte existerar längre på varken coolingstuff eller Inet så undrar jag ska man ta 19/13 eller 13/10 på slangen?

Allt jag behöver i den där kundvagnen är nipplar och slang så om någon hade kunna hjälpa med det så hade de varit perfekt!
Har redan en 240 radiator och CPU block som jag ska använda så ingen behöver bry sig om det och nipplarna ska helst vara svarta kompressions nipplar.

Mvh!

Om du ska öveklocka köp Z77 istället. Annars räcker det med en i5 3550.

Av tomten_alle
Skrivet av Hypokondrisk:

blir nog en 3570k iallafall, då 2500k iallafall inte fanns i lager :>
annars då, hur ter sig asrock mobot? aldrig haft med dem och göra innan.

En googlesökning visar inte på några större fel. Dessutom är det riktigt snyggt! Det kommer att fungera riktigt bra.

Av tomten_alle
Skrivet av jonataan.host:

Har hittat två gammla tangentbord som känns riktigt sköna att skriva på. Kontakten är DIN 5 och jag vill inte lägga pengar på adaptrar Någon som vet om man kan fixa dem på något billigt sätt eller om någon vill köpa dem för en billig peng?

Det är ett: http://www.bitsnbobs.co.uk/forsale/12370/AT_Keyboard_Model_Nu...
Och ett: http://noma.co.kr/attach/images/32774/437/420/AST1.JPG

http://www.amazon.com/5pin-Female-Keyboard-Cable-Adapter/dp/B...

Av tomten_alle
Skrivet av Hypokondrisk:

Tjenamors, dags att upgradera dumburken nu.

Nätagg tar jag mitt 620w corsair som jag har i riggen nu.
Grafikkort kör jag på gtx275 tills dess att 660 släpps.

hur ser resten ut?
http://www.inet.se/kundvagn/visa/1999334/2012-07-07

Åsikter osv, tack på förhand mannar. ( och kvinns? )

Jag skulle ha valt en 3570K alternativt 3550. Jag förstår inte varför någon vill ha förra generationens CPU. "New is always better" - Barney Stinson.

Av tomten_alle

Jag gillar inte datormöss, jag föredrar tangentbordsgenvägar. Eftersom metro är så avskalat kanske det fungerar bättre med bara tangentbord. Jag har bara testat i VM vilket fungerar förfärligt. Det blir att testa den skarpa versionen på riktigt.

Av tomten_alle

Jag har sedan tidigare två olika Hotmailadresser. Tidigare gick det snabbt att byta, det gick ordna en knapp uppe till höger. Går det åstakomma med Outlook.com? Det verkar inte som att aliasfunktionen har någon sådan funktion. Riktigt snyggt är det dock! Fina tangentbordsgenvägar finns också!

Av tomten_alle

Undrar hur mycket den kyler passivt? Kanske den går att köra passivt vid vanligt datoranvändande för att endast starta fläkten vid load?

Av tomten_alle
Skrivet av liljard:

Hej!
Jag har använt mac i alla år men har nu tröttnat på deras bristande intresse för pro-användare och långsamma uppdateringar.
Tänkte alltså gå över till PC-sidan!

Då jag inte har använt PC alls nästan känner jag mig ganska vilsen.
Det jag behöver är en riktigt vass burk att rendera 3D grafik på. Jag använder Cinema 4D. Den bär även hantera Adobe After Effects väl.
Jag ser helst att det blir en rackmonterad tingest då jag behöver ta med den på jobb ibland.

Kanske inte mycket att gå på, eller allt för mycket att gå på men jag behöver ju en helt ny burk som sagt och har en budget mellan 40 000 till 60 000.

Antar att det är en spec på delar jag är ute efter...

Tack på förhand!

Först och främst. Det är 8-kärninga Intel Xeon du är ute efter. Eftersom du har en så väl tilltagen budget rymmer du till och med två. Totalt 16 kärnor, dessutom med Hyper Threading ser det ut att vara 32 kärnor. Mycket processorkraft!

Ram, mer är bättre. ECC känns bra i ett sånt här bygge. Köp så mycket du kan.

Moderkort, med två stycken CPUer finns inte jättemycket att välja på. Jag har valt ett Asus.

Nu vet jag inte hur mycket lagring du behöver. Jag har bara lagt till en Samsung 830 på 256GB, behöver du någon form av lagring är det bara att köpa till några mekaniska diskar

Nätaggregat och chassi är lite svårare. Jag har valt ett rackchassi med stöd för stora moderkort. Jag hittar ingen information om vad för slags nätaggregat som krävs, men jag har lagt till ett Seasonic ATX nätaggregat på 1000W som jag tror orkar driva denna monsteroösa dator.

Till sist har jag valt ett GTX 680, som är ett riktigt kraftfullt grafikkort. Med stöd för CUDA och After Effects tror jag det blir riktigt bra.

Resultat:
http://www.prisjakt.nu/list.php?l=2169910&view=m

Den här datorn är skrämmande kraftfull. Jag tror egentligen att det räcker med 1 CPU, men med den här budgeten är det mycket frestande med 2.

Av tomten_alle
Skrivet av Zorobay:

Hejsan!

Jag tänkte göra en finfin uppgradering av datorn med vattenkylning, sleeving, färgmatchning etc. Jag funderar nu på vilket chassi man borde använda. Jag äger ett CM HAF 932 som jag tycker är bra, men undrar hur det kommer se ut med ett svart-orange tema (jag kommer i alla fall att få byta ut front-fläkten eftersom den har röda LED :/) och sidopanelen har ett lite för litet fönster och jag hittade inga extra sidopaneler på CM's hemsida för HAF 932. Så, antingen använder jag HAF 932, sprayar insidan svart och byter ut frontfläkten och lever med ett litet fönster i sidopanelen (eeeeelller så kanske jag kan modda sidopanelen, men eftersom jag varken besitter tillräckligt med kunskap eller verktyg/material för detta så tror jag inte att det är ett alternativ) eller så skaffar jag ett nytt chassi.

Har kollat runt lite, och tycker att MurderBox är ett jävligt snyggt chassi, men de verkar ju inte vara klara med sitt chassi. Vet någon vad det gamla kostade och när det nya ryktas (planeras?) komma ut? Annars verkar CM Storm Sniper med fönster-sidopanel bra, kanske lite för kladdig framsida för att det ska bli perfekt (ska man vara noggrann så ska man ). Har ni några förslag på Chassin som helst inte kostar mycket mer än 1000kr (åtminstonne under 2000kr) och som är bra, stilrena och som har bra alternativ för vattenkylning och visa sina delar XD

Tackar!!

Bitfenix Survivor?

http://s3.pji.nu/product/standard/800/742218.jpg

Av tomten_alle
Skrivet av Brillmongot:

Tro inte på vad zotamedu säger, han bara kommer med idiotiska överdrifter och hittepå.

Det finns inget kamerahus för seriösa pressfotografer i dagsläget som kostar mer än ca 70.000.
Och visst att objektiv kan bli extremt dyra (om du fotar sport eller vilda djur) men det är inget som förlorar sitt värde ens i närheten så snabbt som till exempel begagnade bilar, och säkerligen inte grafikkort eller andra teknologiprylar.

Fast där de egentliga kostnaderna uppstår för (majoriteten) av professionella fotografer är ljussättning, och att zotamedu inte tar upp detta men istället kommer med en massa båg om fantasipriser skvallrar rätt rejält om hur insatt han är.

Just för pressfotografer finns inte dyrare hus. Mellanformatskameror och objektiv
är dock tragiskt dyra.

Kommer det här kortet gå att kyla passivt?

Av tomten_alle
Skrivet av MarikaÖ:

Ha ha Då ser du vilken koll jag har och fattar min nivå!

Så; en telefon extra strular inte till det på något sätt?

Skickades från m.sweclockers.com

Nej, inte längre. Med iCloud har Apple fått till någonting riktigt smidigt.

Av tomten_alle
Skrivet av MarikaÖ:

Har redan en iPhone 4S (jobbtelefon) men eftersom telefonräkningen sprungit iväg lite måste jag nog tyvärr införskaffa en privattelefon också! En likadan då.

Hur funkar det om man har två st iPhone - kan båda synka ordentligt med datorn?

Kan man föra över info mellan telefonerna?

Är det något annat man bör tänka på?

Skickades från m.sweclockers.com

Att hålla telefonerna synkade med varandra är enklet, det är bara att ställa in iCloud. Vad tänker du synka med datorn? Om det rör sig om mail så synkar iOS bra med Exchange och Gmail.

Av tomten_alle
Skrivet av Otur:

Nja, saken är den att på en vanlig arbetsdator så kommer man åt grafikkortet direkt ifrån OS:et. Drivrutinen är även gjord för direkt åtkomst, och du kan säga till grafikkortet "Rita en bild!" så gör det det direkt.

På en virtuell dator så är det först ett OS som hanterar hårdvara direkt, och sedan ett OS som ber det andra OS:et att göra saker. När du säger "Rita en bild!" så ber ditt nuvanade OS det OS som har hand om hårdvaran att rita en bild. Det kanske även är 2 OS som vill ha bilder ritade samtidigt så de får vänta på varandra.
Du får även tänka på att processorn delas mellan alla OS. Den kan inte dedikerat användas till att driva 3D-grafik, som den ändå gör rätt mycket idag.

Idag finns det inga OS som är byggda för virtuell drift med anpassat 3D-stöd så det finns helt enkelt inget bra att tillgå. Då får man kompromissa.

Jag kan tänka mig att det kommer mjukvara som är anpassad, men eftersom det är windows-OS som spel görs för så kommer det dröja. Hade det varit linux som hade varit spelplatformen hade bra 3D stöd redan funnits.

http://www.overclock.net/t/1200725/vt-d-is-your-friend-a-succ...
http://wiki.xensource.com/xenwiki/XenVGAPassthrough

Här är det någon som lyckats köra 3d-mark i ett gäst-OS. Det verkar som att VT-D kan ge tillgång till hårdvara direkt från gästen. Det finns hopp!

Av tomten_alle

MPC-HC
Foobar2000
MuPdf
Firefox
Security Essentials
uTorrent

Av tomten_alle
Skrivet av Andreas951:

Har ett Seasonic X-460 monterat i ett Fractal Design XL och driver i7 3770 / HD 7850 / 16GB / 1 SSD / 1 seagate 2TB Green med gott resultat. Har 2x140mm i fronten som snurrar ljudlöst i 500rpm och 1 140mm bak.

Vet inte något bra sett att mäta tempen men tog iallafall en utomhustermometer och monterade givaren så den hängde fritt ca 2cm från agget för att kunna så hur varmt det blir i utrymmet där agget är.

Blev faktiskt förvånad att tempen bara ligger mellan 25-29 grader. Trodde det skulle vara varmare. Lägger jag handen på agget så är det knappt ljummet. Ingen värme att tala om.

Själva agget och kablarna som följer med tycker jag ger ett bra kvalitets intryck + förpackningen är lite "lyxig" om man nu tycker sådant är trevligt.

Edit: Har kanske inte helt rätt chassi. Antec solo 2 kanske skulle varit ett bättre val då man kan topp montera PSUn men valde XL då jag tyckte det var snyggare och tror det är bättre ljuddämpat och har mer utrymme för kablar mm

Jag har mitt monterat i ett TJ08-e och det driver i5 3550 / HD 7950 / Vertex 4 helt utan problem.

Förpackningen är riktigt fin. Tygpåsen är ett bra alternativ mot moderkortslådan att ha extra kablar och skruvar i.

Av tomten_alle
Skrivet av Otur:

Prestandan för 3d är rätt låg, kanske 50% mot o- virtuellt. Men visst kan du göra som du beskrev. ESXi är ju dock mer menat som server, men allt beror på vad huvudmålet är.

Skickades från m.sweclockers.com

Vad är det som gör att just 3D är så svårt att virtualisera? Är det kanske så enkelt att det har låg prioritet eftersom det sällan krävs för serverapplikationer. Kanske det här med CUDA och Nvidia Tesla kan öka utvecklingstakten på området?

Skrivet av Chimpen:

Om du menar att du ska ha skärm, tangentbord och mus kopplat till maskinen som kör ESXi så har du missuppfattat det.
ESXi är till för maskiner som du inte sitter framför utan som du jobbar mot fjärr.

Om du t.ex. kör en Windows 7 som gäst bör du ansluta till den via fjärrskrivbord.

Om du letar efter ett sätt att köra virtuella maskiner på den dator du sitter och jobbar på så ska du ta en titt på t.ex. VMware Player (om du söker gratisprogram).

Programmet jag behöver XP till fungerar varken med VMware Player eller VirtualBox. Det är lite tråkigt. Att det inte är tänkt, är det samma som att det inte fungerar?

Skrivet av Netgear:

Här är en 59 minuter lång men oerhört bra video som förklarar virtualisering och skillnaden mellan en typ2 hypervisor (t.ex. virtualbox) och en typ1 hypervisor (t.ex. ESXi), även kallad bare metal hypervisor.

http://www.youtube.com/watch?v=zLJbP6vBk2M&feature=my_liked_v...

Tack!

Av tomten_alle

Förlustsfri ljudkomprimerig, cd-rippning och uppspelning - en praktisk guide!

Spotify har tagit Sverige med storm. Jag föredrar dock, FLAC och Foobar 2000. Här är en liten guide till hur du kan rippa din skivsamling, komprimera med FLAC för att slutligen spela upp med fantastisk ljudkvalitet med Foobar 2000.

Förlustsfri ljudkomprimering
Alla känner nog till MP3, AAC eller något annat komprimerande format. Tanken är att plocka bort den information i musik som inte hörs, för att på så vis minska filstorleken. Problemet är att ingen algoritims är perfekt, för eller senare kommer det att uppstå hörbara fel. Det är kanske inte alltid så tydliga, men ett träna öra kanske kan uppfatta det.

Jag är av den uppfattningen att idag finns inget behov av att komprimera musik med förlust. Varför äta halva kakan när du kan äta hela kakan?

Förlustfri ljudkomprimering fungerar genom att förändra ljudvågorna så att det tar mindra lagringsutrymme. När musiken sedan spelas upp förändras ljudvågorna omvänt för att sedan oförändrad (gemtemot originalet) nå lyssnarens öron. Det finns många alternativ i det här området. Jag föredrar det öppna formatet FLAC, Free Lossless Audio Codec.

Att rippa en CD
Jag tycker att det är roligt att samla CD-skivor, bläddra i fodral och att kolla på omslagsbilder i fysisk form. Jag tycker dock inte om att fippla med skivan i sig. Det är mer praktiskt att lagra musiken på datorn. Visst, Spotify är enklare, men det här ger oöverträfbar kvalitet.

Att kopiera en skiva på rätt sätt är lite av en vetenskap. Alla skivor är inte felfria, det kan vara repor och damm. Därför brukar man göra en så kallad "secure rip", vilket innebär att när skivan har kopierats skapar en cheksumma vilken sedan kontrolleras med en databas. Om någon annan fått exakt samma checksumma är skivan exakt kopierat och allting står rätt till.

Jag brukar göra 3 filer av varje skiva. Flac-filen är en komprimerad diskavbildning. Log-filen innehåller information om kopieringen, checksumma för låtarna och information om kopieringen gått rätt till. Utan Log-filen går det inte garantera att kopieringen gått rätt till, av den anledningen är filen mycket viktig. Cue-filen innehåller information om albumet, längd på låtar, "gaps", låttitlar, genre, år, artist. Jag föredrar externa Cue-filer då det mycket enkelt går att ordna felaktig information, exempelvis felstavningar.

Det finns en del program att genomföra en så kallad "secure rip". EAC är kanske den bästa, men den fungerar inte med 64 bitars Windows. Jag brukar därför använda CUERipper, som ingår i CUETools.

I det här fallet ska vi rippa Gamma Ray - Powerplant.

1. Installera och konfigurera CUERippers.

Jag brukar bara extrahera CUETools till en mapp på skrivbordet. Konfigurationen kräver viss koncentration. Såhär brukar jag ställa in det hela:

http://img43.imageshack.us/img43/1823/95437055.png

Read offset varierar beroende på optisk enhet, det finns en lista här. Leta upp din enhet, ta sedan värdet under "Correction Offset" och klistra in. Jag har valt att göra en avbildning av hela skivan, på så vis blir det bara 3 filer per skiva istället för 1 per låt + 2 filer. Om du planerar att konvertera till andra format, exempelvis MP3 rekomenderar jag istället "track".

2. Tryck på "Meta" och mata in information om genre, det informationen som finns är oftast fel. Tryck på sökvägen och klistra in:
%music%\%artist%\%album%\%artist% - %album%.cue
Du kan byta ut %music% till sökvägen till en annan mapp.

3. Tryck Go för att börja rippa. Kopieringsprocessen tar en liten stund. Det kanske är dags för kaffe?

4. När det är färdigt kommer det en ruta och bekräftar att filen kopierats på ett exakt vis.

http://img822.imageshack.us/img822/1338/41827988.png

5. Leta upp mappen där filerna sparats. Som du ser är det 5 filer. Bilden och accuripfilen kan tas bort. FLAC filen, CUE filen och LOG filen måste du dock spara.

Foobar 2000
Foobar 2000 är en gratis och mycket flexibel musikspelare. Det finns också gott om plugins. Här är en mycket kort förklaring till hur jag brukar ställa in mitt Foobar.

1. Ladda ner och installera Foobar 2000.

2. Standardgränssnittet är riktigt fult tycker jag. För att råda bot på det välj View - Layout - Create Scratchbox.

3. Högerklicka mitt i rutan som nu kommit fram. Välj Add New UI Element. Jag brukar använda en splitter (left/right). Till vänster brukar jag ha en Album List och till Höger en Playlist View. Såhär blir det (Jag har en liten mätare längst ner också):

http://img821.imageshack.us/img821/4620/76886516.png

4. Ändra var din musikmapp finns. Ordna så att den bara hittar .cue filer, annars kan det bli dubletter etc.

http://img9.imageshack.us/img9/5609/31075028.png

5. Jag brukar också ändra musknapparna lite. Dubbelklick för att lägga skicka en låt till en ny spellista, mellanklick för att lägga den till nuvarande spelista.

http://img593.imageshack.us/img593/683/25821989.png

Sammanfattning
Det är riktigt ansträngande att skriva en guide! Jag hoppas att den kommer att vara till mycket nöje!

Av tomten_alle

Kanske en lite förklaring av impedans och känslighet skulle vara på plats.

Av tomten_alle
Skrivet av Emmet45:

TV serie-aktigt

Skrivet av flyawaynille:

Porrfilms effekten

Skrivet av Sacan:

TV-seriekänslan

Skrivet av Mithras:

"dokumentärfilmseffekten"

Skrivet av Vlademil:

"Porrfilmseffekten"

Kärt barn har många namn!

Skrivet av Svensktiger:

En TV med bra interpolering ger ju en otroligt trevlig upplevelse.
Det blir väldigt mycket enklare att följa detaljer vid kamerarörelser/panoreringar.
Ett bra exempel är ju scrollande text, utan interpolering så hoppar ju texten stora steg och blir väldigt svår att läsa om den inte är stor nog.
Men med (bra) interpolering så flyter texten otroligt jämnt och blir lättläst.
I princip så blir det ju som om filmen har betydligt högre fps än den egentligen har.
Och det är ju inget tvivel om att filmbranschen går mot mycket en högre bildfrekvens.

Moderna filmer har snabba scenväxlingar, många snabba actionscener och ett högt tempo. Jag upplever att 24 BPS gör allting mycket hackigt och svårt att följa, därför är det kanske en bra sak att öka bildfrekvensen. Jag föredrar dock lite lägre tempo, därav också 24 BPS.