Inlägg

Inlägg som pallee har skrivit i forumet
Av pallee

Om jag känner min vän rätt, med tanke på vilken mätutrustning han har tillgång till, så uppmättes allt från resistans, kopparrenhet och vilka spårämnen till materialets atomstruktur (genom röntgendifratkon och transmissionselektronmikroskopi). Och så klart använde han sig också av subjektiva lyssningstester.

Min poäng var inte att påtala vilka kablar som var bättre än andra, utan att det kan vara en idé om man letar efter ett billigt alternativ att kolla på vanlig elkabel också.

Av pallee

Är budgeten 10k för dator, skärm, mus tangentbord, etc? eller för bara datorn?

Generellt så skulle jag nog rekomendera en i5 4690k, 16gb ram, ssd på minst 250gb + en hdd på minst 2tb. Såg attkomplett hade ett bra deal på gtx 970

Om du kollar i min signatur så får du några pointers, dock så vill jag påpeka att min dator främst används för mediaredigering och rendrering (film, photoshop etc) vilket vanligtvis är flertrådade applikationer som kräver gott om ram. Spel brukar vara mer beroende av grafikkortet... prislappen var på ca 15k utan tillbehör

Av pallee

Klart att det är skillnad på kabel och kabel - vanligtvis är det priset...

En god vän till mig, som för övrigt är professor i materialvetenskap, och håller på en hel del med musikinspelning i sin egen studio kör nästan uteslutande på helt vanlig elkabel. Jag frågade honom om ljudkvaliteten när han berättade det, och tydligen så kunde han kanppt mäta någon skillnad på kablarna när han tog dem till jobbet... Ni behöver inte ta mig på orden, men jag bara säger att i många fall så kan det vara värt att prova 25kr/meter elkabel istället för dyr ljudkabel - man får ganska många meter elkabel för samma pris...

Det är klart att det blir inte lika estetiskt snyggt med tjocka elkablar, som med audiokabel... men om man bara bryr sig om priset...

Av pallee

Stort tack!

Jag fick dem idag, fungerar perfekt!

En sak som jag tänkte på är att om man har ett lite större chassi än mitt Define R4 det hade underlättat kabeldragningen om de hade varit 60-70 cm istället för 50 cm. Bara lite vänlig feedback från en nöjd kund

Cheers,
Pallee

Av pallee
Skrivet av Andreas_SyntaX:

I7 4790K (Oklockad) Ja, det var förvånande att det var sån skillnad i load faktisk
http://puu.sh/bBlun/26646a72ee.png Där har ni CPU-Z printt

EDIT: Jag hade tydligen ändrat i bios så moderkortet klockar åt mig, har nu 4.4 Mhz med 1.194 CoreVoltage och runt 60-70 grader i load

Jag tänkte att det var något lurt De nya värdena verkar mer rimliga, tur att det löste sig!

Av pallee

Jag funderar också på nya fläktar. Tanken är att ha PWM på samtliga fläktar för att slippa hålla på med manuella fan controlers. På så vis kan mitt moderkort automatiskt styra allt efter mina behov. Målet är att det ska bli tystare än de medföljande fractal och flytta minst lika mycket luft när det krävs.

Av pallee
Skrivet av Andreas_SyntaX:

Installerade om kylaren, och nu har jag cirka 35-40 grader IDLE och cirka 80 grader i full load

Av ren nyfikenhet, vad är det för CPU vi snackar om? Av vad jag kan förstå av tidigare posts är det en i7 haswell.

Mina prollekärnor ligger på ca 65-70 grader i full load (Aida 64) med enstaka pikar strax under 80 grader. Idle är ca 40 grader. Blev lite förvånad över att du får 10 grader högre temps än mig, trots att din kylarlösning ska prestera något bättre eller jämförbart.
Temps efter 30 min aida full system stresstest

Av pallee
Skrivet av anon179444:

Leta rätt på vad du behöver för att få 212an att passa. Om du inte hittar det så köp en ny.
Sedan slänger du fläktarna som hör till och köper två Noctua NF-F12 PWM
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1028057
Knäpptyst och svalt.

Då kan ju TS lika gärna köpa en noctua nh-u12s från början... kostar typ lika mycket...

BTW fick moderkort idag. Allt passar som det ska. Minnesmodulen i slot 1 ligger emot fläktens ytterhölje, men det är inte något problem.

Av pallee

En sak man bör vara uppmärksam på om man har 4 st ram-moduler (över 32mm höga) och/eller ett kort i den första pci-e slotten är att kylaren inte är i vägen för dessa. Jag vet att noctua nh-u12s är inga problem, nh-d15 är sjukt stor speciellt i två-fläktskonfiguration, och att nh-u14s är stor, men bör passa de flesta system.

Själv håller jag på att bygga en dator med en 4790K på ett asus sabertooth z97 mark 2 och 4 st G.skill tridentx (54mm höga, så ram-clearence är ett problem för mig). Jag väntar fortfarande på att moderkortet ska levereras... så jag hoppas att den nh-u14s som jag har ska passa. Jag vet att det kommer vara milimetermarginaler som gäller... Jag kan rapportera tillbaka när jag har fått delarna.

Vad jag har förstått av recensioner på nätet så är större bättre när det kommer till kylning/ljudprofil från noctua, förutsatt att man får plats i lådan

Av pallee

Temperaturgivare till Sabertooth z97 mark 2

Hej Asus!

Jag har ett Sabertooth z97 mark 2 och skulle gärna vilja installera temperaturgivare för chassit. Till andra modeller av moderkortet (z97 mark1, sabertooth z87, gryphon armor kit med flera) följer det med 3 st givare, dok inte till mitt moderkort. I instruktionsboken står det inget om var man får tag på dessa eller vilka specifikationer som ska användas om man köper 3:e part eller bygger själv. Jag ser dock att man kan köpa dessa i usa http://us.estore.asus.com/index.php?l=product_detail&p=6789 för ca $7 (50kr). Finns det möjlighet att köpa dessa i Sverige? Om inte det går, finns det i så fall möjlighet att få tillgång till ett datablad så jag kan bygga motsvarande sensorer själv.

Med vänlig hälsning,
Pallee

Av pallee

Tack för länken.
Alla sensorer på ebay är ju svindyra så jag antar att jag får koppla in ett varierbart motstånd via en breadboard för att ta reda på vad jag behöver och bygga en egen sensor.
Vad jag har förstått så verkar det vanligaste vara en 25°C=10k B=3435 termistor som jag sedan får kalibrera enligt länken.

Av pallee

Thermistorkablar för att mäta chassitemperaturer

Hej Swec!

Jag håller på att bygga en dator baserad på ett Asus sabertooth z97 mark 2 moderkort. Detta moderkort är överöst med thermosensorer och har även 3 st anslutningar för externa sensorer. Om man vill kan man ställa in så att moderkortet kan styra pwm-fläktar baserat på de olika sensorerna. Till mitt moderkort följde det tyvärr inte med några externa thermistorkablar (som det gör till mark 1 och vad jag förstår även till z87-modellen).

Jag undrar om någon vet antingen var jag kan få tag på kompatibla sensorer, eller specifikationerna på originalsensorerna som följer med z87-modellen eller mark 1 så jag kan bygga egna.

Stay cool
Pallee

Av pallee

Gött! Missade att jag kan ta bort fenorna på dessa ram minnen. Eftersom att jag inte tänker klocka ramet alls, eller möjligtvis underklocka och sänka timing och/eller volt så tror jag inte att fenorna kommer göra något alls förutom att störa färgtemat på en noctua och sabertooth

Skickades från m.sweclockers.com

Av pallee

Hjälp mig hitta en CPU kylare

Hej!

Jag håller på att bygga en ny dator för videoredrering.
Jag undrar om någon har förstahandserfarenhet med asus sabertooth z97 mark2 + G.skill tridentx när det gäller passform på cpu-kylare?
Processor kommer vara en 4790k och ska överklockas inom rimliga gränser.

Jag är alltså rädd att mina ram minnen är för höga för de flesta cpu kylare, samtidigt vill jag ha en som är effektiv och tyst. Jag har funderat på en noctua nh-u14s.

Resten av systemet:

PCPartPicker part list / Price breakdown by merchant

CPU: Intel Core i7-4790K 4.0GHz Quad-Core Processor ($338.98 @ OutletPC)
Motherboard: Asus SABERTOOTH Z97 MARK2 ATX LGA1150 Motherboard ($168.98 @ SuperBiiz)
Memory: G.Skill Trident X Series 32GB (4 x 8GB) DDR3-2400 Memory ($370.98 @ Newegg)
Storage: Samsung 840 EVO 250GB 2.5" Solid State Drive ($118.99 @ Amazon)
Storage: Western Digital Caviar Green 2TB 3.5" 5400RPM Internal Hard Drive ($106.78 @ SuperBiiz)
Storage: Western Digital Caviar Green 2TB 3.5" 5400RPM Internal Hard Drive ($106.78 @ SuperBiiz)
Video Card: Asus GeForce GTX 770 2GB DirectCU II Video Card ($299.99 @ Micro Center)
Case: Fractal Design Define R4 (Black Pearl) ATX Mid Tower Case ($71.99 @ NCIX US)
Power Supply: EVGA 750W 80+ Gold Certified Fully-Modular ATX Power Supply ($97.98 @ Newegg)
Optical Drive: Samsung SH-224DB/BEBE DVD/CD Writer ($15.98 @ OutletPC)
Operating System: Microsoft Windows 8.1 Pro (OEM) (64-bit) ($132.62 @ OutletPC)
Total: $1830.05
Prices include shipping, taxes, and discounts when available
Generated by PCPartPicker 2014-09-03 02:19 EDT-0400

Av pallee
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Buze
** OFF TOPIC**
Aldrig Packet Dator ALDRIG!!!!!

**OFF TOPIC**

jag har lärt mig det nu... den hårda vägen...

//Pallee

Av pallee
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zightx
Varför nät den gått ut?

Gäller inte garantin om man kör något annat än Windows XP?

jag vet inte... vill inte ta onödiga risker... och jag orkar inte läsa avtalet...

//Pallee

**OFF TOPIC**
(jag tänker aldrig, -aldrig-, köpa en HP igen...)
dom har i det billigaste skit dom hittar och skryter med snabba CPU - tur att den bara kostade 9000 SEK

btw är det nån som vet nåt om ett Javelin Nvidia GeForce 6600 256 mb grafikkort? jag har inte hittat ett dugg...

Av pallee
Citat:

Ursprungligen inskrivet av phz
Problemet ligger inte i att Linux är en dålig plattform för spel (det är det definitivt inte) utan att speltillverkarna programmerar specifikt för Windows och dess API. Det är inte så jäkla lätt att köra ett spel som är programmerat för Linux i Windowsmiljö heller (även om det är lättare iom att allt är open source så det inte är omöjligt att porta).

Sant... jag har personligen inte provat Cedega... kör för tillfället en win-burk... (iofs jag kör Linux i WMware... men det är inte samma sak - 3D acceleration är inte så lätt där...) ska byta till Linux så fort som HPs 1-års "collect & return" support går ut...

//Pallee

Av pallee
Citat:

Ursprungligen inskrivet av tomcat
Kör Linux (Debian/Ubuntu/Nåt annat) på datorn och spela på en valfri konsol istället.

annars finns det ju Cedega:
http://www.transgaming.com/index.php?module=ContentExpress&fu...
(men det är inte billigt precis vad jag förstår...)

//Pallee