Mobila enheter är på stark frammarsch och nya tjänster ploppar upp som svampar ur jorden. I täten för utvecklingen ligger framför allt Apple och Google med varsitt modernt operativsystem anpassat för mobil användning. Båda företagen har dessutom starka programvarubutiker för den som vill ha ytterligare funktionalitet till sin enhet.

Giganten Microsofts variant på temat heter Windows Mobile, ett system som under de senaste åren har fått ta emot en hel del kritik för att vara långsamt och resursslukande. Med Windows Phone 7 vill företaget vända den negativa trenden och åter ta upp kampen med Google och Apple i teknikutvecklingens framkant.

Windows Phone 7 är enligt Microsoft ett nytt operativsystem utvecklat från grunden för moderna enheter. Hjärtat i systemet är en startskärm med rutor som automatiskt uppdateras med av användaren vald information. Det nya operativsystemet ska också vara hårt integrerat med både sökmotorn Bing och andra tjänster såsom Xbox Live och Zune.

Microsoft satsar också på sex stycken av något som kallas för hubbar, i princip samlingspunkter för olika typer av applikationer och tjänster. Hubbarna i fråga sköter kontakter och sociala nätverk, bilder, spel, musik och video, marknadsplats respektive Office. Tanken är att de olika kategorierna ska täcka upp enhetens vanligaste användningsområden.

Enligt Microsoft ska enheter med Windows Phone 7 nå marknaden framåt julen 2010. Tillverkare som har modeller på gång är bland annat LG, HTC, Samsung, Dell, Sony Ericsson och HP.