Grafen har en egenskap som gör det väldigt intressant att använda som basmaterial vid tillverkning av processorer, nämligen att elektroner rör sig 100 gånger snabbare i grafen än i kisel. Problemen med grafen har hittills varit att det har varit extremt svårt och dyrt att tillverka tillräckligt stora bitar för att det ska vara lönt att använda materialet. Nu påstår forskare från Leibniz Institute for Solid State and Materials Research att de har hittat en lösning.

Forskarnas rapport beskriver tillverkning av högkvalitativ grafen på ytan av en kiselkarbidplatta, någon som finns kommersiellt tillgängligt. De har nu för första gången lyckats framställa grafen på en 300mm kiselplatta och resultatet är flagor av grafen som är elektroniskt skiljda från kiseln, något som är nödvändigt för att bevara grafens åtråvärda egenskaper.

Författarna av rapporten säger att interaktionen mellan de två materialen var nästintill obefintlig, något som många tvivlat på tidigare.

Contrary to common belief, we succeeded in growing high-quality graphene on cubic β-SiC and found that the interaction with the substrate is almost negligible, rendering this system a perfect candidate for future graphene-based electronics. We demonstrated for the first time the feasibility of graphene synthesis on cubic β-SiC

Att kunna tillverka högkvalitativ grafen på ett kostnadseffektivt sätt är vad som krävs för att materialet ska bli ett alternativ till kisel. Nu verkar det som att möjligheterna för denna tillverkning finns, även om mycket forskning och utveckling kvarstår.

Källa: TG Daily