Mozilla och webbläsaren Firefox är vid det här laget veteraner med en bred användarbas. På senare tid har dock konkurrensen hårdnat, och med Firefox 4 satsar utvecklarna på innovation för att locka tillbaka förlorade användare.

Den fjärde betaversionen återintroducerar Aero Glass-temat för Windows 7 och Vista samtidigt som alla textmenyer döljs. Tanken är att knappar ska användas istället. De traditionella menyerna kan dock fortfarande aktiveras med ett tryck på alt-tangenten.

Nytt i Firefox 4 är också integrationen av omtalade Tab Candy, nu omdöpt till Tab Sets. Funktionen ger användare möjlighet att gruppera flikar och utföra funktioner på grupper istället för på enskilda fönster. Målet är att de som idag använder flera webbläsarfönster för olika ändamål ska kunna använda ett enda med flikar uppdelade i grupper.

I övrigt bjuder Beta 4 på förbättrad kompatibilitet med HTML5 och högre prestanda i Javascript jämfört med föregående version. Något som fortfarande inte fungerar fullt ut är dock GPU-accelererad rendering, en funktion som enligt Mozilla ska vara redo till den skarpa lanseringen. Nyfikna kan dock aktivera accelerationen manuellt med instruktioner från utvecklarnas Wiki.

Efter Beta 4 följer Beta 5, därefter ska den skarpa versionen av Firefox 4 vara klar någon gång i november. Nya Beta 4 dyker upp på Mozillas webbplats senare under dagen.