Marknaden för flashbaserad lagring har formligen exploderat de senaste åren och en uppsjö aktörer stoltserar med många olika modeller. En effekt har blivit att prestandasiffror och mått på livslängd florerar friskt, något som kan göra det mycket svårt för en konsument att välja.

Nu satsar den välkända organisationen JEDEC på att stävja delar av problemen med hjälp av två nya standarder. Tanken är att lansera tydliga riktlinjer för mätning av både livslängd och prestanda under olika belastningar och förhållanden. I dagsläget är det upp till varje tillverkare att göra mätningar efter eget tycke, något som kan vara missledande för konsumenterna.

To achieve the goal of consensus-based industry standards for SSDs, JEDEC’s JC-64.8 subcommittee for solid state drives has taken the lead to provide meaningful, real-life, endurance and reliability metrics to better enable customers to select the right SSD for their expected applications and workloads. In developing these standards, JC-64.8 collaborated with numerous other industry groups and standards associations

Standarden JESD218 berör enheters livslängd i två olika klasser, en för vanliga konsumenter och en för professionellt användande hos till exempel företag och i serversystem. Standarden innehåller också ett värde i terabyte som representerar hur mycket data som kan skrivas till disken innan den anses som förbrukad, även detta i olika klasser beroende på användningsområde.

Den andra standarden heter JESD219 och behandlar enheters prestanda med hjälp av en förutbestämd arbetsbelastning. Standarden lanseras till en början endast för professionellt användande, en motsvarande variant för konsumentorienterad belastning är dock under utveckling.

Källa: Xbit Labs.