AMD:s avknoppade halvledartillverkare Globalfoundries får inom kort uppdraget att påbörja tillverkningen av processorer baserade på arkitekturen Bulldozer. Xbit Labs rapporterar att de första testexemplaren hittar ut i december och att den fullskaliga produktionen inleds i april 2011.

Bulldozer är en arkitektur med hög parallellism som baseras på moduler där två kärnor delar på gemensamma resurser. Tack vare denna design är det möjligt att ta fram processorer med varierande antal kärnor och samtidigt utnyttja kretsytan på ett effektivare sätt än tidigare. Enligt AMD:s beräkningar kan Bulldozer hantera 33 procent fler kärnor till 50 procent högre prestanda med samma TDP i jämförelse med föregångaren Magny-Cours.

För den som är intresserad av stationära datorer finns det ytterligare ett namn att hålla reda på. Den prestandaorienterade processorn Zambezi kommer inledningsvis med åtta kärnor och TDP-värden på 95/125 W. Fyra Bulldozer-moduler utrustas med 2 MB L2-cache vardera och delar på 8 MB L3, totalt 16 MB minne – 78 procent mer än dagens Phenom II X6.

En bit in i det andra kvartalet väntas AMD släppa processorer med fyra och sex kärnor och 4 respektive 8 MB L3-cache. Samtliga har överklockningstekniken Turbo Core 2.0, minneskontroller för två kanaler DDR3-minne i upp till 1 866 MHz och passar till nya sockel AM3+. Därmed krävs även nya moderkort.

Processorer med Bulldozer-arkitektur, styrkretsar i AMD 900-serien och grafikkort i Radeon HD 6000-familjen utgör den nya prestandaplattformen Scorpius. Officiell lansering väntas ske någon gång i perioden april–juni 2011.