Processortillverkaren AMD släpper Fusion för mellanklassen. De nya processorerna i A-serien bygger på samma grundläggande arkitektur som Phenom II. Huvudnumret är istället en ovanligt kraftfull integrerad GPU som ska pressa priset, sänka energiförbrukningen och inte minst erbjuda högre prestanda än HD Graphics i Intel Sandy Bridge.

Det inledande sortimentet utgörs av sju nya processorer för bärbara datorer: tre A8, två A6 och lika många A4. De två förstnämnda serierna innehåller fyra kärnor, 4 MB L2-cache och 400 respektive 320 streamprocessorer i DX11-klassen. Budgetorienterade A4 är tvåkärniga modeller med halverat cacheminne och 240 beräkningsenheter i GPU.

Utan några större nyheter i själva CPU handlar det mesta om den integrerade grafikdelen. Samtliga nykomlingar är utrustade med grafik i Radeon HD 6000-serien med stöd för allt ifrån DirectX 11 till OpenCL, Blu-ray 3D och videoacceleratorn UVD3. Det finns även möjlighet att låta den integrerade grafiken samarbeta med ett separat grafikkort i "Dual Graphics" för högre prestanda.

De förhållandevis låga klockfrekvenserna uppvägs av funktionen Turbo Core 2.0 som automatiskt överklockar processorn efter strömförbrukning och behov. Toppmodellen AMD A8-3530MX kan exempelvis kliva upp från 1,9 till 2,6 GHz – ett spelrum på 700 MHz eller cirka 30 procent högre klockfrekvens än standard.

Sist men inte minst levererar AMD en tillhörande plattform med stöd för DDR3-minne i upp till 1 600 MHz, USB 3.0, SATA 6,0 Gbps och en uppsjö videoutgångar, bland annat Displayport och HDMI. De första datorerna med den nya A-serien ska dyka upp redan i juni.