Med ständigt fallande försäljningssiffror och allt tuffare konkurrens från surfplattor ser det ut som att netbookens storhetstid är över. Intel har dock stora framtidsplaner för en alternativ ultrakompakt formfaktor med kraftfullare hårdvara som ska vara mer lämpad för avancerade användare.

Intel Ultrabook har mycket gemensamt med konceptet Centrino. Datortillverkarna måste uppfylla ett antal kriterier för att få tillåtelse att använda det omtalade varumärket. En Ultrabook måste exempelvis baseras på Intel Sandy Bridge (senare Ivy Bridge) och får inte vara mer än 20 millimeter tjock. Dessutom ska priset inte överstiga 1 000 USD, motsvarande cirka 8 000 kronor inklusive moms.

Enligt Notebook Italia har Acer problem att uppfylla det sistnämnda kravet, vilket sägs bero på att datortillverkaren vill använda mer påkostade komponenter som får priset att skjuta i höjden. Inte heller Asus lyckas med konststycket att hålla priserna under tusen dollar för Macbook Air-utmanarna UX31 och UX21.

De första modellerna baserade på Intel Ultrabook väntas dyka upp i slutet av september. Det dröjer dock till oktober eller november innan leveranserna kommer igång på allvar.