När Apple lanserade Iphone 5 i mitten av september stod det klart att den välanvända 30-pins Dock-kontakten ersätts av en mindre variant med åtta pinnar, vid namn Lightning. Det nya kontaktdonet är dock inte enbart ett knippe kopparledningar utan innehåller även kretsar, vilket fått många teknikkunniga att höja på ögonbrynen.

Enligt ingenjörerna på Chipworks är elektroniken i första hand till för att göra det möjligt att dynamiskt byta funktion på pinnarna, beroende på vilka behov den tillkopplade enheten har. Den mystiska kretsen TI BQ2025 sägs dock "sannolikt" även fylla ett annat syfte.

The security does not come close to the herculean approaches that are used in (for example) today’s printer cartridges, but resembles the level of effort that cartridge manufacturers used to implement in the olden days.

Av rapporten framgår det att kretsen från Texas Instruments mycket väl kan användas som en basal säkerhetsfunktion för att förhindra olicensierade kopior av Apples kablar och kontaktdon. Metoden är känd från skrivarindustrin, där liknande "kopieringsskydd" är till för att stoppa bläckpatroner från tredjepartstillverkare.

Det hela verkar dock inte hindra kinesiska tillverkare från att ta fram kablar och andra tillbehör till Iphone 5. På marknadsplatser som Aliexpress säljs redan produkter med Lightning-kontakt till betydligt lägre priser än vad Apple vanligtvis begär.