I samband med CES 2013 hade Intel många nyheter att ta upp och i samband med detta smyglanserades de omtalade processorerna i Y-serien. Nyheterna är lägre strömförbrukning för att bättre passa in i Ultrabook-datorer och konverterbara designer.

Gemensamt för de nya modellerna är ett TDP-värde på 13 watt, som datortillverkare kan justera ned till 10 watt vid behov. Processorerna ska under vissa förhållanden arbeta i så lite som 7 watt, någonting Intel kallar för SDP (Scenario Design Power). De nya processorerna har två kärnor på 1,5 GHz med flertrådstekniken Hyperthreading, HD 4000-grafik på 350 MHz (850 MHz Turbo) och stöd för virtualiseringsteknikerna VT-x/VT-d.

Trots många likheter har Intel tre olika modeller. Core i5-3339Y har 3 MB L3-cacheminne och upp till 2,0 GHz Turbo på processorkärnorna. Core i5-3439Y har samma mängd cache, Turbo på upp till 2,3 GHz och här tillkommer stöd för Vpro och Trusted Execution. Slutligen kommer toppmodellen Core i7-3689Y med tidigare nämnda tekniker, 4 MB L3-cacheminne och Turbo på upp till 2,6 GHz.

Det saknas ännu bekräftade designvinster med processorerna, som enligt Intel kommer säljas i begränsad upplaga. Detta då de nya Y-modellerna kommer fasas och ersättas av Haswell-baserade modeller, vid lanseringen som sker under sommarmånaderna i år.