AMD lanserar A-serien "Richland" för bärbara datorer

AMD lanserar A-serien "Richland" för bärbara datorer

Bärbara datorer står först i kön när AMD lanserar den nya A-serien "Richland" med löftet om uppemot 20 procent bättre prestanda än dagens Trinity.

För inte ens ett år sedan lanserade AMD arkitekturen Trinity för bärbara datorer med huvudnummer som den andra generationens Bulldozer-kärnor och integrerad grafikdel ur Radeon HD 7000-serien. Nu introduceras efterträdaren Richland, som levererar få nyheter men desto mer på prestandafronten.

Richland_4.jpg

Till mångt och mycket kan Richland ses som en ny revision av Trinity. Det handlar fortfarande om fyra processorkärnor enligt arkitekturen Piledriver och grafik via Terascale 3, som följer VLIW4-arkitekturen med upp till 384 streamprocessorer. Antalet transistorer är fortfarande cirka 1,3 miljarder och kretsytan uppgår till 246 mm².

Trots detta lovar AMD stora prestandavinster. Genom tillverkningstekniska förändringar samt smärre optimeringar ska Richland leverera ett stort lyft i "prestanda per watt" i jämförelse med föregångaren Trinity.

Specifikationer: AMD A-serien "Richland"

A10-5750M

A8-5550M

A6-5350M

A4-5150M

Familj

Richland

Richland

Richland

Richland

Processorarkitektur

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Piledriver

Kärnor

4

4

2

2

CPU Base Clock

2,5 GHz

2,1 GHz

2,9 GHz

2,7 GHz

CPU Turbo Clock

3,5 GHz

3,1 GHz

3,5 GHz

3,3 GHz

L2-cache

2 x 2 MB

2 x 2 MB

1 MB

1 MB

Grafik

HD 8650G

HD 8550G

HD 8450G

HD 8350G

Grafikarkitektur

VLIW4

VLIW4

VLIW4

VLIW4

Streamprocessorer

384

256

192

128

GPU Base Clock

533 MHz

515 MHz

533 MHz

514 MHz

GPU Turbo Clock

720 MHz

720 MHz

720 MHz

720 MHz

Minnesstöd

1 866 MHz

1 600 MHz

1 600 MHz

1 600 MHz

TDP

35W

35W

35W

35W

Inledningsvis lanserar AMD nya Richland med TDP-värden på 35 watt. Det värdet är även justerbart för datortillverkare, vilket ska ge större flexibilitet vid integreringen i färdigbyggda system. Hur detta går till framgår dock inte – men det går att justera 15–20 procent både upp och ner. Richland använder samma sockel som Trinity, vilket gör att tillverkarna enkelt kan uppgradera nuvarande datormodeller med Richland.

AMD passar även på att döpa om den integrerade grafiken till HD 8000-serien. Företaget uppger att det inte är ett försök att vilseleda konsumenter. AMD hävdar tvärtemot att "modellbeteckningarna motsvarar prestandan" i en dedikerad lösning.

Radeon_8000M_0001_Layer 16.jpg

Grafikkortsserierna i familjen Solar System är Dual Graphics-kompatibla

Den integrerade grafiken kommer också fungera i Dual Graphics med den senaste generationens grafikkort för bärbara datorer "Solar System". Detta är en nyhet eftersom Trinity bygger på en VLIW4-arkitektur medan grafikkorten i Solar System använder Graphics Core Next (GCN).

Klockfrekvenserna för de nya modellerna ökas med 200–300 MHz från Trinity och toppmodellen A10-5750M får stöd för DDR3-minne i upp till 1 866 MHz. För grafikdelen handlar det om ökningar på 18–65 MHz för streamprocessorerna, som till antalet är upp till 384 stycken (beroende på modell).

Trots att det på pappret handlar om förhållandevis små frekvensökningar lovar AMD prestanda "i nivå med en helt ny plattform". Att Richland ska prestera upp till 20 procent bättre än Trinity förklaras genom smartare algoritmer, som på ett mer effektivt sätt hanterar processorn turbofrekvenser.

Smartare turbo – förlängd batteritid

Richland_10.jpg
Richland_11.jpg
Richland_12.jpg
Richland_13.jpg

De nya algoritmerna låter inte enbart strömförbrukningen avgöra om processorn får nyttja högre turbofrekvenser. Även temperaturerna i processorn är en bidragande faktor, vilket gör att Richland mer frekvent arbetar i högre turbofrekvenser än Trinity.

AMD talar även om att turbo-funktionen är mer sofistikerad på annat håll. Då CPU och GPU är på samma krets och delar samma kylarlösning är det en svår balansgång vilken som ska tillåtas köras i höga frekvenser, konsumera mer ström och därmed bli varmare. I Trinity antog processorn att om en del behövde mer kraft fanns det troligtvis god anledning till det och den fick det tilldelat per automatik.

I exempelvis spel kan det GPU eller CPU vara en flaskhals till det andra. Richland räknar ut om det finns en flaskhals och justerar detta genom att ge det ena mer svängrum än det andra. I ett spel som är väldigt CPU-krävande får den delen således mer utrymme att arbeta i högre turbofrekvens än GPU-delen och vice versa. De nya algoritmerna hjälper även upp batteritiden, då processorn mer sällan arbetar i onödigt höga turbofrekvenser när det inte behövs.

Richland_6.jpg

En svag punkt hos Trinity är att processorn drar förhållandevis mycket ström i videouppspelning. Det är korrigerat med Richland som drar upp till 47 procent mindre. Richland ska därför erbjuda 25 procent längre batteritid vid videouppspelning än Trinity.

I övriga typer av applikationer är skillnaden mer marginell och syns mest i övriga systemet. För den referensplattform AMD utför batteritesterna på har företaget plockat ut bättre kringliggande komponenter, för att dra ner hela systemets strömförbrukning. AMD uppger att det kommer samarbeta med partnertillverkare för att de ska åstadkomma samma sak.

Varumärket Vision fasas ut

AMD_Logotype.jpg

Varumärket Vision fick aldrig det genomslag AMD hoppats på. Därför slopas nu Vision och ersätts av en enkel logotyp, som är av fyra beståndsdelar:

I toppen syns AMD:s namn och företagslogotyp klart och tydligt. Det här kombineras med ett, enligt företaget, mer logiskt namnschema med ett nummersystem. Bakom siffran kommer olika färger att nyttjas där en "starkare" färg symboliserar en kraftfullare produkt. Slutligen ger botten ytterligare en beskrivning av plattformen. I exemplet återfinns ordet Elite, vilket symboliserar att det är det bästa från AMD:s sortiment.

Ny mjukvara med Richland

Richland_3.jpg

Utöver nytt varumärke levererar AMD de nya processorerna med mjukvara till datortillverkare. Bland nyheterna är tre applikationer optimerade för att använda den inbyggda grafikdelen. Först ut är handgester, som kan användas som ett substitut till pekskärm.

Det andra är ansiktsigenkänning, vilket möjliggör inloggning på datorn genom att titta in i webbkameran och blinka. Slutligen handlar det om Screen Mirror för att trådlöst skicka bild till extern skärm via DLNA – vilket kan ses som en konkurrent till Intels stängda lösning Wireless Display.

Lägre strömförbrukning

AMD avslöjar att Richland i 35 watts utförande levererats till partnertillverkare sedan slutet av 2012. Modeller på 17–25 watt kommer levereras "inom kort" och är lanserade innan slutet av årets första hälft. Enligt uppgifter till SweClockers kommer detta ske innan Computex i början av juni. För dessa modeller talar AMD om en prestandaökning på uppemot 40 procent mot föregångarna Trinity med samma TDP-värde.

Slutligen meddelar AMD att Richland inte innebär en försening av nästa generations APU med kodnamnet Kaveri, som fortfarande ska lanseras i slutet av 2013.

Kommentarer till artikeln

44 debattinlägg

21

Feedback om framtida mustester på SweClockers

Efter drygt ett år har det blivit dags att revidera SweClockers testsvit för möss. Nu söker redaktionens Kenneth Lindqvist återkoppling om vad läsarna önskar i nästa version. Läs mer

9

Belkin lanserar docklösningen Thunderbolt 3 Express Dock HD

Tätt inpå Apples Macbook Pro-lansering släpper Belkin en ny modell av dockningsstationen Express Dock, som bland annat ger stöd för Displayport och Thunderbolt 3. Läs mer

20

AMD avtäcker Radeon Pro 450, Pro 445 och Pro 460 för Macbook Pro

Apples senaste Macbook Pro 15 tum är först ut med AMD:s Radeon Pro-grafikkort för bärbara, där toppmodellen Radeon Pro 460 också är först med den fullskaliga varianten av Polaris 11. Läs mer

26

Priserna på DDR4-minne stiger

Sedan introduktionen av DDR4 har priserna på minnesmoduler stadigt fallit, men är nu på väg upp till följd av ökad efterfrågan till smarta telefoner. Läs mer

120

Apple tillkännager nya Macbook Pro

Under Apples andra höstevenemang sjösätts en ny generation Macbook Pro, som ersätter de 45 år gamla funktionsknapparna med OLED-panelen Touch Bar och har en ny slimmad design. Läs mer

Recension av Sid Meier's Civilization VI

  • igår 15:45

Efter 25 år sedan originalet tar Civilization ytterligare ett steg framåt med den sjätte installationen i serien, där nytänkande och djärva förändringar gör att spelet kammar hem full pott hos FZ. Läs mer

14

Qualcomm köper NXP Semiconductors för 421 miljarder kronor

I en ny rekordaffär köper Qualcomm NXP Semiconductors för hela 47 miljarder dollar, ett förvärv halvledarjätten bland annat hoppas ska leda till nya framgångar inom bilindustrin. Läs mer

14

Call of Duty: Infinite Warfare får systemkrav

Inför den stundande lanseringen av Call of Duty: Infinite Warfare tillkännages ny systemkraven för spelet på PC/Windows, där speltiteln visar sig vara relativt lättdriven. Läs mer

1

Fulkultur om skräck, fasa och spänning

Nördarna på Geeks samlas åter för att begå Fulkultur. Agendan för idag är skräck – varför gillar vi att bli rädda, kan det gå för långt och vad är otäckast? Läs mer

41

Nintendo avslöjar pris och lanseringsdatum för Switch 12 januari

De som vill veta mer om Nintendos kommande konsol Switch får vänta till 12 januari. Företaget meddelar att de då ska hålla ett evenemang och berätta mer om spelkonsolen. Läs mer

38

Microsoft avtäcker den stationära AIO-datorn Surface Studio

Från mobiltelefoner till surfplattor, nu vill Microsoft göra det möjligt att kunna förvandla vilket kontor som helst till en studio med den nya familjemedlemmen Surface Studio. Läs mer

24

Microsoft tillkännager Windows 10 Creators Update och VR-headset

Nästa stora uppdatering till Windows 10 blir Creators Update, som bland annat kommer med en uppdaterad version av Paint och möjligheten att livesända spel direkt i Windows. Läs mer