I årets tredje kvartal inleds leveranserna av Bay Trail, med en helt ny arkitektur under parollen Atom. Det här kommer möjliggöra bärbara datorer med pekskärm för endast 200 dollar, motsvarande cirka 2 000 kronor inklusive moms, enligt företagets avgående vd Paul Otellini.

Vad som inte framgått är vilket operativsystem de prispressade datorerna får. Nu avslöjar produktchefen Dadi Perlmutter till Cnet, att det handlar om Googles Android. Han utesluter inte möjligheten för att datorer med Windows 8 når samma prisbild, men noterar att det troligtvis blir något högre på grund av Microsofts prissättning av Windows 8.

Det har tidigare framgått att Intel vill se hybriddatorer med Android, även här sannolikt med plattformen Bay Trail. För den typen av enheter ser företaget en "optimal prissättning" på 500 dollar, motsvarande cirka 5 000 kronor inklusive moms. Enligt rapporten är Lenovo först ut med en sådan modell, följt av HP, Toshiba, Acer och Asus senare under årets tredje kvartal.

Förhoppningen är att de Android-baserade modellerna ska väcka nytt intresse för persondatorer. Många är vana vid Android och att kunna redigera dokument från Microsoft Office i Google Quickoffice, sägs vara tillräckligt för att uppfylla de flesta användares behov.