Det taiwanesiska företaget Silverstone gör sällan redaktionen besviken när det kommer till mässor och hade ett imponerande antal nyheter under årets Cebit-mässa. Även till Computex har företaget laddat upp med mängder av kommande produkter och prototyper som de visar upp i sitt bås i Nangang Exhibition Halls.

Något som fångade många blickar var Silverstones prototyp av en extern grafiklösning för bärbara datorer. Likt MSI:s nedlagda projekt GUS II handlar det om ett separat chassi med egen strömförsörjning som ansluts via höghastighetsgränssnittet Thunderbolt. Själva chassit kommer med företagets SFX-nätdel på 450 W och rymmer samtliga konsumentinriktade grafikkort på marknaden som ansluts via PCI Express.

Prototypen som visades upp på mässgolvet var dessvärre inte tillräckligt färdig för att demonstreras skarpt. Silverstone hävdar dock att de har kommit en bra bit in i utvecklingen av produkten och att en lansering under slutet av året inte var omöjlig.

Förutom sina slutna vattenkylningspaket i Tundra-serien visade företaget upp en tidig prototyp av en ny pumplös vätskekylningslösning. Det slutna systemet använde sig av en vätska med väldigt låg kokpunkt (runt 40 °C) som dunstar när den värms upp av processorn. Ångorna når sedan radiatorn i chassits tak för att kylas ned, återgå till vätskeform och återvända till vattenblocket igen.

I sin nuvarande form presterar kylanordningen i nivå med en relativt bra luftkylare, då processorn fortfarande måste komma upp i en viss temperatur innan vätskan kan värmas upp tillräckligt. Silverstone arbetar dock med att förbättra systemet och ser en framtid för tillämpningar inom områden där driftsäkerhet ligger i fokus.

Likt Antec utvecklar Silverstone en ny mjukvara för att kunna styra framtida nätaggregat. Först ut är en ny version av företagets 80 Plus Platinum-certifierade Zeus 1 200 W som kommer med en trådlös USB-dongel för anslutning till datorn.

Med den medföljande programvaran kan sedan olika parametrar styras hos nätaggregatet. Detta innefattar bland annat en funktion för att slå ihop enhetens olika spänningslinor till en enskild med endast en knapptryckning. Andra finesser är fintrimning av nätaggregatets olika spänningar samt möjlighet att göra en helt egen fläktkurva för enhetens inbyggda fläkt.

Företaget förbereder även en liggande version av sin populära chassiserie Raven. Modellen är anpassad för moderkort i formfaktorn Mini ITX och har, tack vare ett smart riserkort, plats för fullstora grafikkort i entusiastklassen. Vidare finns det även plats för en tunn 240 millimeters-radiator i chassits botten.

Förutom chassin för Intels kompakta formfaktor NUC visade Silverstone upp en modell anpassad efter AMD:s kommande plattform i samma storleksklass. Enligt Silverstone håller att antal partnertillverkare till AMD på med färdiga system baserade kring APU:n Kabini i exakt samma storlek som Intels NUC.

En närmare titt på själva chassit avslöjar att AMD:s kommande plattform är bestyckad med dubbla HDMI, 4 st. USB-portar, ethernet samt en ljudutgång.