Pressmeddelande

Enligt en undersökning genomförd på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Kaspersky Lab, äger 22 procent av svenskarna en surfplatta. Vanligaste orsaken till att vi tar med denna på semestern är tillgång till sociala nätverk, för att surfa och för underhållning (till exempel film eller e-böcker). Att läsa och skicka mejl är också vanligt medan en del även använder surfplattan som kamera eller karta/gps.

När det gäller säkerheten visar undersökningen på tydliga brister. Endast 56 procent skyddar sin surfplatta med ett lösenord. Skulle surfplattan tappas bort eller bli stulen under semestern är det därmed i många fall fritt fram för obehöriga att ta del av användarens konton på sociala nätverk och mejltjänster (om dessa är installerade som appar som loggar in användaren automatiskt). Även annan information – som bilder, anteckningar och meddelanden – är oskyddad.

– Många använder sin surfplatta mestadels hemma och har därför inte något lösenord till plattan. Sedan glömmer de aktivera detta när de tar med plattan på semestern, vilket kan vara en risk. Det är lätt hänt att plattan glöms någonstans eller till och med blir stulen, till exempel på tåget eller flygplatsen, under sightseeingturen eller på stranden, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Undersökningen visar vidare att bara 44 procent har ett antivirusprogram installerat på sin surfplatta. Av de som inte har detta uppger fyra av tio användare att orsaken är att de har en iPad (som inte tillåter antivirusprogram från andra leverantörer). En fjärdedel svarar att de inte tycker att ett antivirusprogram behövs på surfplattan.

– Uppfattningen att surfplattan och mobilen inte behöver skyddas på samma sätt som datorn är vanlig men felaktig, säger David Jacoby. Antalet nya virus och skadliga program riktade mot mobila plattformar ökar med flera hundra procent varje år. Vissa säkerhetsprogram gör det dessutom möjligt att lokalisera surfplattan om man har blivit av med den.

Davids Jacoby säkerhetstips till dig som tar med surfplattan på semestern:

  • Skydda surfplattan med ett lösenord. Ju längre och komplext desto bättre, men en fyrsiffrig pin-kod är bättre än inget alls.

  • Säkerhetskopiera värdefull information. Se till att kontouppgifter, kontakter, bilder och annat som du inte vill bli av med finns kopierat på annat ställe, till exempel hemmadatorn, en internetbaserad lagringstjänst eller genom ett säkerhetsprogram (eller iTunes/iCloud om du har en iPad).

  • Hitta en tappad surfplatta. Flera antivirusprogram för surfplattor gör det möjligt att lokalisera surfplattan med hjälp av den inbyggda gps-funktionen. Vissa program låter dig även spara information i krypterade mappar och blockera/radera information på distans.

  • Blockera sim-kortet. Om du har en surfplatta med sim-kort, spärra genast detta hos din mobiloperatör om du blir av med surfplattan. Annars riskerar du att någon surfar eller köpa tjänster med din surfplatta vilket kan leda till dyra mobilräkningar – särskilt om du är utomlands.

  • Skriv upp IMEI-numret. Om du skulle behöva göra en stöldanmälan behövs det 15-siffriga IMEI-numret, surfplattans unika ”ID-nummer”.