Intel har genom samarbete med komponentleverantörer och konceptet Ultrabook gjort datorer med profilmått under 20 millimeter till vardagsmat och i det yppersta toppskiktet är modeller runt 15 millimeter vanligt förekommande. Lenovo pressar gränserna ytterligare med en ny, ännu inte namngiven, konceptdator.

Den kinesiska nyhetssidan Yesky visar flera bilder på en dator från Lenovo som ingår i företagets professionella serie Thinkpad. Paradnumret är profilmåttet på ynka 9,74 millimeter och 990 gram i vikt, någonting som möjliggörs av att chassit är byggt i kolfiberförstärkt polymer (CFRP).

Skärmen mäter 13,3 tum och har 3 200 x 1 800 pixlar, vilket drivs av en ospecificerad Haswell-processor. Andra nämnvärda funktioner är inbyggd GPS och webbkamera med mjukvara för ansiktsigenkänning.

Då datorn beskrivs som ett koncept är det i dagsläget oklart om modellen hittar ut på marknaden. Värt att ha i åtanke är flera praktiska problem som uppstår med tunna datorer, exempelvis kortare slaglängd på tangenterna och lägre batteritid.