Slutet av 2013 präglades av grafikkortslanseringar i den yppersta prestandaklassen, men i början av 2014 väntas fokus ligga på mellanklassen. Först ut är Nvidia, som enligt uppgift till SweClockers kommer introducera den nya arkitekturen Maxwell med mellanklassaren Geforce GTX 750 Ti.

På det taiwanesiska forumet Coolaler publiceras vad som sägs vara de första prestandasiffrorna från Geforce GTX 750 Ti. Samtliga resultat är från syntetiska tester och det handlar om minst sagt spridda skurar. Nykomlingen är i 4–29 procent långsammare än Geforce GTX 660.

En närmare granskning av resultaten avslöjar att nykomlingen i snitt även är något långsammare än Geforce GTX 650 Ti Boost, grafikkortet GTX 750 Ti är tänkt att ersätta. Det är dock möjligt att testaren använder tidiga drivrutiner, som inte är optimerade för den nya Maxwell-arkitekturen.

Exakta detaljer kring Maxwell är ännu inte kända, men mycket talar för att den första inkarnationen stannar kvar vid dagens 28 nanometersteknik och att framtida kretsar kommer gå över till 20 nanometer. Maxwell ger även stöd för unified virtual memory, vilket gör det möjligt för GPU och CPU att dela adressrymd.

Maxwell ska även innehålla en 64-bitars ARM-processor med den egenutvecklade arkitekturen Denver. Denna ska kunna användas för att undvika ta omvägen via CPU, vilket ska ge betydande prestandavinster i GPGPU-relaterade scenarion. Det är dock inte säkert att alla varianter av Maxwell har inbyggd ARM-processor.

Geforce GTX 750 Ti lanseras den 18 februari och ersätter dagens Geforce GTX 650 Ti Boost, vilket tyder på att grafikkortet hamnar i spannet 1 300–1 600 kronor.